Google: No free meal

Apoi,  dacă așa merge treaba,  parcă parcă îi înțeleg pe ăia care își iau IPhone.

Toată viața mea am urât publicitatea și marketingul. La modul “mai bine nu mă mai uit la televizor”.

Dar nu a fost de ajuns.  Reclamele mă bântuie și mă hăituiesc peste tot, fie că folosesc produse moca, fie că plătesc pentru ele. Pur și simplu nu găsesc undeva un colț de rai fără reclame, fără să îmi bage cineva ceva pe sub nas. În curând și coșmarurile nocturne vor include pauze publicitare,  sau măcar ceva promo la un film de groază,  sau o emisiune cu cântăreți netalentați.

Nu că nu apreciez arta publicitară și efortul creativ. Nu. Era demult o emisiune numai și numai cu reclame și despre reclame, pe ProTV,  prezentată de unu’ Andi Moisescu, parcă, nu știu dacă o mai fi trăind tipul. La aia mă uitam.  Mișto.

Dar urăsc să fiu întrerupt din ce mă uit ca să văd reclama unuia. Îmi creează un sentiment de repulsie produsul respectiv.  Nu,  nu sunt înțelegător,  nu știu că trebuie, tot ce știu e că sper să moară toți copiii din reclama sensiblu, înecați în ulei de argan.  Iar pe bagaboantele din reclama WizzAir  vreau să le văd sparte în cur cu margarină Rama Maestro; pe 39 de lei, desigur.

Înțeleg că fără reclamă nu ai auzi de chestii noi, dar băi,  sunt prea multe chestii “noi” despre care “trebuie” să aud eu. Respir reclame și mi se lipesc de hematii mai ceva ca monoxidul de carbon, am un sentiment de vertij când văd reclame care apar inopinat.  Așa am ajuns să îmi cumpăr aplicațiile de Android și să renunț la alte freeware. Cine ar fi crezut că un pirat software din Caraibele lumii drepturilor de autor o să se sature de mocangeala și o să cumpere programele fără să fie în raza de foc a unei arme încărcate.  Dar degeaba.  Banii nu îți pot cumpăra liniștea,  cel puțin nu pe google. Am observat recent tot felul de notificări nefolositoare venind direct din google. Gen – Bă, Lache,  te vedem că ești aici, fă și tu o poză și pune-o sus ca să vadă și alții. Ba mai și contribui, zic să facem o lume mai bună.  Aha.

Și google mă răsplătește cu push-uri de reclame, direct în notificările telefonului. Așa nitam-nisam și din ce în ce mai des. Azi e a doua și e încă dimineață.  Probabil pentru ca ieri nu am folosit telefonul destul. Nu mi-am făcut norma de reclame, carevasăzică.

Acum înțeleg Apple. Nu prea am văzut din astea la ei.

Cu mai mult  10 ani în urma  discutam cu un vechi prieten despre Google și Microsoft. Era în perioada aia când Microsoft era cea mai de căcat companie,  monopolistii mondiali ai software-ului și cum se lupta Google să le futa monopolul, acest underdog filantrop și socialist,  care oferea totul pe moca .  Zicea tipul ăla că în vreo 10 ani Google or să fie ăia răi, iar Microsoft băiatul bun.  Îi urăsc și pe Microsoft că au cumpărat guverne și au futut a doua alfabetizare din toată lumea cu platforma lor, dar băi, privit în context, da’, băi Costele, așa e. MS acum par băieți buni.  Chiar dacă produsele lor sunt scumpe ca dracu’ și le plătesc pe bune măcar am fost toți abonați la ediția specială “pentru cunoscători” și nu am auzit pe nimeni să facă pârnaie pentru un Windows piratat.  Suntem toți priviți maxim ca “victime ale contrafacerii de software”. Lol.

Măcar Windows-ul nu mă trezește să îmi atragă atenția că a apărut o reclamă nouă,  special pentru mine.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
livache
livache
6 years ago

nu inteleg.. “push-uri de reclame, direct în notificările telefonului”? :O

– clientul de email e buba? ai auzid/incercat K-9 Mail pana acum?
– browser`ul? firefox + extensia ad-block stiai ca merg bine pe android?

Alex
6 years ago

Ca ce chestie ai Googe Plus activat? Da-i uninstall. Ma rog, n-ai voie sa-l dezinstalezi, dar macar ii face revert la versiunea stock si sta dezactivat. Nu te mai fute la icre in veci.

Asta ar trebui sa fie procedura standard pe orice telefon, in secunda cind l-ai cumparat: iei aplicatiile la rind, si tot ce nu ai nevoie, CLICK DREAPTA DELET NU STAM LA DISCUTII.

Insa da, achiesez din tot sufletul la ideea principala. Nu exista scapare, doar daca eviti smartphone-urile in general.

Radu
Radu
6 years ago

Sunt de acord cu Alex, primul lucru pe care l-am facut la Galaxia S5 (3 ani are aparatu’) in plus nu-mi papa nici din RAM mocnind in background. Chestia cu reclama din G+ nu am patit-o dar cum am spus, e disabled de mult. In schimb vad (pe fb spre exemplu) suggested posts care sunt al dreq de similare cu searchurile facute recent prin browser. Stim cu totii ca sate se intampla si cumse intampla, dar imi da un sentiment ciudat…

Radu
Radu
Reply to  Radu
6 years ago

Cautam ceva placi de granit intr-o zi si 2 saptamani numai modelul ala imi aparea in ‘marketplace’ si tot felul de instalatori dubiosi cu super-oferte. La fel, cautam reduceri la bere Poloneza (locuiesc in Chicago) si cateva zile numai centre de reabilitare am vazut pe fb. Plm, o sa ajunga asta mic sa stie de cate ori ma pis pe zi si sa-mi trimita tratamente de prostata. Nu sunt genul cu teoriile conspiratiei si vrajeli de genu’… dar imi aduce aminte de 1984 a lui G. Orwell.

Alex
6 years ago

@Radu:

Ce descrii tu este o treaba cunoscuta. Facebook te urmaresc prin diverse cookies pe care le au pe toate saiturile pe care le vizitezi, prin butoanele de “like” si “share”. Vizitezi pcgarage, sectiunea casti? Fii pe pace, 2 saptamini numa’ reclame la casti o sa vezi. Am patit-o si eu.

O sa revenim la browsere text-only, plm.