Cu TVA Split

1. Ce e TVA Split sau plata defalcata a TVA-ului.
Plata defalcata a TVA presupune ca operatorul economic ( persoana juridica) trebuie sa isi deschida un cont bancar ( sau de trezorerie) separat pentru plata TVA.
Acest cont se va folosi pentru incasarile de TVA de la clientii sai care sunt tot persoane juridice. Deci, daca te cheama Gigel iti cumperi telefon de la emag cu cardul nu trebuie sa faci tu doua plati, dar daca esti Gigel si asociatii S.R.L. si daca emag e in sistemul asta atunci TREBUIE sa faci doua plati.

2. Cui i se aplica?

A – Celor care VOR si OPTEAZA pentru asta – presupun ca nimeni.
B. Mecanismul plății defalcate a TVA va fi obligatoriu doar pentru firmele în insolvență și cele care înregistrează datorii la plata TVA, peste un anumit plafon (la finele anului 2017 și apoi începând din ianuarie 2018).

Deci daca esti datornic, treci la defalcare.

Dar li se mai aplica, evident, tuturor persoanelor juridice care sunt clientii astora de mai sus. Si au ei, clientii, obligatia sa stie cand furnizorul lor e  in programul asta si sa faca plata corect, INDIFERENT, daca furnizorul le spune asta, si daca le comunica sau nu contul de TVA .

OG nr. 23/2017 Articolul 3. alin (1).

Persoanele impozabile şi instituţiile publice, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri
de TVA, au obligaţia să plătească contravaloarea TVA aferente achiziţiilor de bunuri şi servicii într-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului.

Adica trebuie sa stii tu ca client, daca furnizorul tau e hoțoman și bagă vastul la TVA și să plătești în contul care trebuie, altfel ești TU pasibil de chestii. Nu știu ce chestii că nu am citit toată legea. Altceva vreau să vă spun , anume că marii retaileri/ comercianți au  niște probleme legate de chestia asta, adică să afl cine e split și cine nu și ANAF a creat un serviciu web care-ți spune asta.

Uite aici. Ăsta e cu capcea și nu-i uitil retailerilor care au o grămadă de furnizori și nu fac verificări de mână. Știu că există o altă metodă pentru ei, dar tot așa bagi C.U.I.-ul și scoți rezultatul.

Doar că mai e o chichiță.  Furnizorul poate să fie la split azi și maine nu, sau invers. Iar tu trebuie să faci plata în funcție de cum era când ți-a emis factura.  Vedeț, voi vreun câmp de dată pe aici? Nu. S-ar putea să existe in aplicația care nu e expusă public.

Prin urmare, mai mulți retaileri lucrează la  scripturi/ joburi care pe fiecare ziulică spamează  site-ul ANAF să afle dacă toți furnizorii lor mai sunt, sau nu, split și-și țin propriile înregistrări.

De asta puteți vedea pe răspunsul de mai jos că acesta a fost răspunsul cu numărul 94 de milioane și ceva.

 

Scriu asta că dacă lucrați ca programaci în domeniu așteptați-va la cereri de genul ăsta, deși ar trebui  să fie deja în curs de dezvoltare, la ăștia mai mari.

Informatie primita ”pe surse” de la un coleg.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
mesterul
mesterul
6 years ago

un nebun aruncă o piatră în apă..