Cod portocaliu de telegonie

Scriu textul asta sa fac o corectie la un articol pe care l-am vazut distribuit pe facebook. Trebuie sa mai fac si munca in folosul comunitatii, mai ales cand ma astept la mai mult de la comunitate, doamna E.

Trebuia sa raspund pe facebook, ca-i mai privat, dar poimaine iarasi vad un articol si se duce dracu’ raspunsul meu la cosul de gunoi al FB, asa ca e mai usor sa dau link la ce voi fi spus deja.

Articolul e “sub” poza.

Lol. Doctorul zilei e idiot, sau sarlatan.
Pe vremuri era un site care se ocupa de genul asta de corecturi,  numit ironic “leacuriminune.ro” si editat, din cate am inteles, de niste domni doctori emigranti care intr-un tarziu au ales pesemne  sa-si bage picioarele in incercarea de a educa un popor fara speranta.
Asa ca ramane sa faca munca ingrata restul celor care mai au buletin in tara.
Lectura obligatorie pe tema aici.
Despre articol.
1. Exemplul folosit –  “Cel mai concludent exemplu este cel al unei iepe care a fost împerecheată cu un mascul zebră. Bineînţeles că nu a rezultat nimic, pentru că genomurile celor două specii sunt incompatibile” – rahat de bou, genomurile sunt suficient de compatibile, zebroizii au fost observati de pe vremea lui Darwin.
Dar, de fapt,  exemplul acesta vine de la Iapa lordului Morton, care, in incercarea lui de a domestici  quagga ( un fel de zebra)  a imperecheat un armasar de zebra d-asta cu o iapa castanie arabica.  N-a iesit nimic si a imperecheat iapa cu un armasar (cal) negru. Puiul a iesit cu dungi pe picioare de unde el a conclus ca-i vorba de telegonie, cum ca zebroiul a influentat procesul  inmultirea urmatoare cu armasarul.
Teorie care a fost invalidata cu experimente ulterioare, iar fenomenul a fost explicat de Mendel prin  modelul cu gene dominante si recesive alele.
2. “Telegonia a fost dovedită de biologul şi filosoful francez Felix Le Dantec” . Dantec nu a dovedit nimic in sensul asta. El a avut o teorie, mai mult o lucrare filozifica, materialista in care incerca sa unifice teoriile vremii in materie de originea speciilor, cea a lui Darwin si cea a lui J.B. Lamarck, al caruri fan era si care ( Lamarck) a introdus teoria mostenirii caracteristicilor dobandite, sau mostenirea slaba ( soft inheritance). Anume, ca schimbarile fiziologice dobandite in timpul vietii se transmit genetic catre urmasi. Care-i de fapt o adaptare a pangenezei, emisa ipotetic si provizoriu si de Darwin ( in lipsa de altceva mai bun, pana la Mendel) si care presupunea ca exista niste particule atomice ereditare numite “gemmule” (lol), care migreaza de la celulele parintilor si se aduna in organele reproducatoare, ca mai departe sa se transmita urmasilor. Idee care exista de fapt de pe vremea lui Hypocrate. Mostenirea caracteristicilor dobandite e cu totul altceva decat telegonie, desi Le Dantec a incercat  sa o explice vag  in sensul asta. 
Lectura legata de asta : “The Eclipse of Darwinism: Anti-Darwinian Evolution Theories in the Decades around 1900. Peter J. Bowler“.
3. Daca telegonia ar fi adevarata, probabilistica imperecherilor ar face ca tatal sa capete o pondere mai mare in transmiterea caracteristicilor genetice si ca pe masura ce femeia  face al 2-lea, 3-lea , n-ulea copil, ei vor semana din ce in ce mai mult cu tatal lor, presupunand ca nu-l insala intre nasteri. Eu am doar doi, dar pot sa infirm din start argumentul. Daca copiii mei ar fi semanat catusi de putin cu partenerii anteriori acum eram singur.
4. Telegonia isi are originea de pe vremea lui Aristotel, iar pe atunci a fost acceptata social  ca o modalitate de a elimina indivizibilitatea paternitatii si a creat loc pentru paternitatea spirituala, o partitionare a paternitatii daca vreti. Foarte utila atunci cand tu pleci de acasa la razboi, te intorci, gasesti muierea bortoasa, ea declara ca cu tine si la termen livreaza un borac mai urat decat amandoi si care nu seamana decat cu dracu si posibil cu un vecin.  E mai usor sa accepti ca “coaie, hai, ai futut-o si tu. E nevasta-ta, iar genele se transmit si WiFi, chiar daca erai plecat. Esti si tu tata un 33% acolo. Aha, sigur.
5. “Cromozomii au capacitatea de a memora informaţie și pe cale cale ondulatorie, adică prin undele emise de molecule şi de atomi. Cercetările au arătat că spermatozoizii zebrei au rămas o vreme în corpul iepei, apoi s-au ventilat. Rămași sub formă de corpusculi ondulatorii, adică informaţii ce rămân în memoria celulelor, aceştia ies la iveală mai târziu. ” -Lol. Nu exista corpusculi ondulatorii. Exista caracterul dualist  corpuscul-unda al materiei, in mecanica cuantica, generalizat de DeBroglie. Cuvinte folosite ca suna bine si-s greu de inteles in profunzime care inlocuiesc orice constrctie logica.
6. Iar definitia din articol pentru etimologia si semnificatia notiunii de gene alele face toti banii si e demna de umorul din articolul  din Cotidian Zilnic, despre  Maria Curista din Slobozia, cercetatoare de origine romana.
Citez: “Biologii moderni găsesc o posibilă explicaţie a fenomenului telegoniei prin „allele”, o secvenţă reprezentată de poziţia ocupată de un număr din codul ADN în cromozom. Aceste secvenţe de ADN alcătuiesc codul unei gene, iar un set de „allele” dau genotipul individual. Mai exact, primul bărbat din viaţa unei femei poate avea nişte secvenţe dominante care să se „lipească” de secvenţe din cromozomii femeii, producând un efect întârziat. Coincidență sau nu, „al lele”, cum se pronunţă conform dicţionarului Encarta, posibil de origine protolatina, seamănă mult cu vorba românească străveche „al lelei”, care se referă la un copil cu tată incert.
Notiunea de gene Allele  a fost introdusa de  Will. Bateson sub cuvantul allelomorph . Lectura  : Materials for the Study of Variation: Treated with Especial Regard to Discontinuity in the Origin of Species
In limba greaca “allel” se traduce ca legatura reciproca, in timp ce in latina alius inseamna “un altul”.
Organismele diploide,  incluzand oamenii au doua copii ale genelor, pentru ca-s mostenite de la ambii parinti . Cand exista o variatie intre aceste doua copii se numeste ca avem o varianta , sau o alta forma a genei in copie, in speta o alta, in speta alele. Chestie destul de comuna, dealtfel.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Lucian
Lucian
6 years ago

Durex neaga cu vehementa aceste teorii!

Catalinx
Catalinx
Reply to  Lucian
6 years ago

Poate vrei copii de cauciuc.

Lucian
Lucian
Reply to  Catalinx
6 years ago

Stii culmea zgarceniei? Sa vulcanizezi un prezervativ! Atunci poate s-ar intampla sa iasa vreo Zavoranca jumate din cauciuc 😀

trackback
6 years ago

[…] pe care l-a luat fenomenul pe website-urile de nișă: „Cuvântul Zilei: TELEGONIE” (2017), „Cod portocaliu de telegonie” […]