Bani 💰. Din ce in ce mai mari .

Până anul trecut in toamnă eu am văzut vreo 3 hârtii de 200 de lei de când au apărut ele.

Nici nu mai știu în ce context, că eu de la bancomat primeam de 100 și mai mici .

Eh, de câteva luni am observat că ăia de la ING dau la bancomatele lor preponderent bani de 200 de lei. Am zis preponderent. Adică, dacă scot 4000 de lei ( am scos o dată atât de mulți bani ) plec cu fix 20 de bancnote.

De obicei scot sume gen 490 sau 990 . Au și învățat bancomatele ălora schema și nu mai au sume predefinite pe butoane , gen 100, 500, 1000. Nope. Au 190, 490, 990. Ați văzut ?

Eh, când scot eu 990, primesc 4 de două sute , 1 de o sută , 1 de 50 și 4 de 10. Mereu.

De două luni am inceput să văd prin Auchan, Mega și la benzinărie oameni plătind cu bancnote de 200. N-or fi avut toți cont la ING…

Azi nu le mergea ălora aparatul de păcănele și am scos de la Banca Transilvania. Idem pe același sistem .

Ceea ce înseamnă că BNR a pus în circulație mai mulți bani de 200. Sau e vreo chestie tehnică, care îmi scapă mie acum. Dar dacă e prima variantă, intrebarea e : De ce?

-Emitere de monedă?

-Masa monetară prea mare aflată în piață, blocată în saltelele populației?

Nu prea înțeleg ce și cum, dar ceva e schimbat și mă roade că ce o fi.

16 Replies to “Bani 💰. Din ce in ce mai mari .”

 1. Tipareste Liviu ca sa fie bani de penzie pentru toti, foarte probabil. Incet, pe nesimtite, si mai indepartat in timp decat ar vrea unii ca sa aiba satisfactia ca “v-am zis” de acolo de peste granite, saracia va veni.

 2. Maica-mea inca n-a primit pensia pe luna asta si deja e o saptamana intarziere. Tropaie in fiecare zi asteptand sa primeasca SMS de la banca.

 3. pai n-ai vrut tu sa te duci la anaf sa le dai banii de pensii si n-au vrut sa ii ia? anu trecut pe vremea asta eram cu tot anul achitat, acuma stau si astept decizia lor de impunere. Poate si de asta stau unii si asteapta sms de la banca

 4. Nu stiu daca mai sunt sau nu bani de pensii, dar casa de asigurari de sanatate are intarzieri la plata catre contractori inca de la sfarsitul anului trecut. Sunt mai multe persoane care inteleg ca trecerea contributiilor de la angajator la angajat o avut cel putin doua tinte, una – sa le scoata ochii cu programul de guvernare cu maritul salariilor (brute) cu 25%, alta – sa creasca baza de impozitare pentru pensii, ca-s greut de platit, mai ales de crescut. Pesedeii ar puteqa sa mai praduiasca cat mai au ce, dupa care sa paseze guvernarea altora, pe modelul ,,na, taiati voi salariile si pensiile, ca noi le-am crescut”.

 5. dar casa de asigurari de sanatate are intarzieri la plata catre contractori inca de la sfarsitul anului trecut.

  Inca nu am platit, ca nu stiu ce si unde.

  Pesedeii ar puteqa sa mai praduiasca cat mai au ce, dupa care sa paseze guvernarea altora, pe modelul ,,na, taiati voi salariile si pensiile, ca noi le-am crescut”.

  Desigur, ar putea. Daca ar fi macar ATAT DE CAPABILI cat sa poata primi bani de la contribuabili.
  Dar asa, or sa praduiasca pula :).
  Astia-si taie singuri craca de sub picioare. Serios de puteam sa imi imaginez asa ceva .

 6. Inca nu am platit, ca nu stiu ce si unde.

  Nu am formulat corect, Casa de Asigurari de Sanatate nu (prea) are bani de cateva luni, in sensul ca intarzie platiele catre spitale/clinici private, farmacii (servicii medicale, medicamente). Nu-i doar problema de colectare, pentru ca stau rau cu banii de anul trecut. Daca bine tin minte, anul trecut o fost ceva intarzieri cu platile salariilor in MAPN, anul asta prin invatamant si se pare ca si la pensii. Posibil sa bage mare la tiparnita ca sa acopere gaurelele?

  Astia-si taie singuri craca de sub picioare. Serios de puteam sa imi imaginez asa ceva .

  Am ceva amici pesedei, da’ de aia model dinozauri, de pe vremea lu’ Burebista, care se gandeau ca in ’90 intra in FSN sau ce era pe atunci, ca sa schimbe lucrurile in bine. Spuneau si ei ca nu-si pot imagina asa ceva si ca li-i rusine sa mai zica ca o fost candva pesedozauri.

 7. Am inteles acum , sa mai taiem din cresterea aia economica ca si-asa e bazata pe consum, da-o dracu’ ca nici leul prea tare nu e bun. Da ameteli. Mai bine hartii mai mari, sa ajunga la toata lumea :).

  Spuneau si ei ca nu-si pot imagina asa ceva si ca li-i rusine sa mai zica ca o fost candva pesedozauri.

  Cred si eu. Daca dupa aproape 30 de ani de politica cu asta se lauda.
  Ba, eu nu-s asa viralizat ca vai hotii, ca combinatii. Sunt trecut de etapa aia.
  Problema mare-i incompetenta pe toate planurile. Nici vechii nomenclaturisti nu-i puteau concura la incompetenta.

 8. Si BCR la fel da, numai de 200. Poate ca sa ti se para ca nu mai e asa o “avere”, ca e normal sa umbli cu ele.

 9. Păi nu că să mi se pară, ci că chiar așa începe să fie 🙂 .
  Cam toate vizitele la cumpărături din supermarket depășesc suta de lei.

 10. Desigur , de abia aștept să caram din nou pungile cu teancuri de 500 . Am prins și vremea când primea tata pentru o vită a vândută la târg 15 milioane . In bancnote de 100 de mii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.