Sistemul de irigat

Tot făceam planuri de vara trecută să facem un sistem de irigat automat pentru gazon.

Da, există firme cărora le dai bani și ți-l fac la cheie.

Nu pe blogul ăsta.

Ne-am găsit niște piese cu care să lucrăm și a făcut soția calculele de acoperire. Aici sunt câteva lucruri de spus. Pe sectorul ăsta de piață nu găsești prea multe opțiuni de echipamente. Sunt, în principiu alea de la Gardena și cam atât. Am mai văzut câteva no-name-uri și altele dar cu sisteme gata făcute, nu sa cumpăr eu componente.

Prin urmare, din astea am luat în calcul.

Și m-au păcălit la o chestie. Sistemul de irigație e compus din țevi, robineți, aspersoare și controler(e) care oprește și pornește apa.

De controler m-am orientat la unul EasyControl .

Funcționează cu o baterie de 9V alcalină, care ar trebui să dureze un an. Am să văd .

De notat că m-am gândit eu să fac cu raspberry pi , cu plm, că am găsit mai multe proiecte. Pe lângă că nu am timp de prostii, raspberry-ul ăla nu e in stare să controleze un sistem cu dublu sens. În limbaj comun, poți să faci un programator de apă cu un sistem cu electromagnet, pe care îl ții armat tot timpul cât trece apa prin el, sau cu un sistem de tip încuietoare. Bagi un curent scurt când pornești apa și se deschide circuitul, iar când vrei să se oprească , mai bagi un curent pentru operațiunea de sens invers. Ăsta consumă mult mai puțin curent. De unde și bateria de 9V tot anul.

Eh, nu am găsit ceva proiect de gen pentru raspberry. În paranteză fie spus, chiar dacă găseam nu aveam timp de el.

Bun. Și ce am luat?

Acest EasyControl de la Gardena.

Atenție că e un pic de minciună la mijloc. Ei zic că programatorul lor se poate conecta la țevi de 1″, sau de 3/4″. Pentru mine ăsta a fost motivul principal, că orice altă chinezărie e conectabilă la 3/4, iar traseele mele sunt de 1″ , pentru debit mărit.

Problema e că diametrul interior al tubului care trece prin aparat e de 3/4 și la ăsta, iar conectarea la 1″ e făcută prin niste nipluri adaptoare de plastic. Căcat. Aia puteam să fac și eu oricum.

Pentru oameni simpli, dacă ai o țeavă groasă și conectezi pe traseu un robinet (orice!) cu o deschidere mai îngustă decât țeava aia, nu prea își mai are rostul să continui tot cu traseu gros. Ai pierdut deja din debit în bucata de diametru redus. Așa că și eu am continuat traseul până la aspersoare cu țeavă de 3/4 după ce i-am înjurat un pic.

O bucată din asta e 165 de lei. Ieftin (?) .

După care, folosind, calculele soției, am cumpărat 3 aspersoare tot de la Gardena, pentru o suprafață de 200mp de gazonescu. 2 sunt T380, cu rază de acțiune reglabilă între 6-11 metri , zic ei. Atenție, presiunea de lucru e între 2 și 4 atmosfere.

Pompa mea cu presostat merge intre 2 și 3, deci nu mă așteptam să scot la maxim rază de 11m, ci intre 9 și 10, conform calculelor mele teoretice inginerești. Cam așa și este. Când e presiunea în vasul de expansiune 2 atm. , raza e cam 9m, iar când bagă pompa, până ajunge la 3 atm., raza crește până pe la 10m și-un pic.

Unul este T200 care merge intre 5 și 9 metri, pen’ că aveam nevoie de ceva care să acopere mai puțin.

Problema mare a fost săpatul șanțurilor și înțepatul în instalația existentă. A început tata o groapă înainte de Paște, pe care am continuat-o eu vreme de vreo 7 minute, până a început să ningă și trebuia să plec la București. Când m-am întors, peste o săptămână , era zăpadă de jumătate de metru. #delay.

După Paște am zis că găsesc niște oameni să-i plătesc să sape ei. Asta in mintea mea. Mai găsești o pulă oameni. Hai cu roboții ăia odată.

Așa că oamenii mei au fost doi domni hexagenari, cred, tatăl meu și-al soției. Deh, proiect manageri aveam, forță de muncă nu prea. Și nici timp să sap eu, că nu-s fandosit, dar am de muncă căcălău la treburile mele.

Și au săpat ei conform planului.

Am montat noi toți țevile. Iar aici am o mențiune. Băi, la Dedeman au cele mai proaste fitinguri de țevi de apă din istorie. Știți voi, coturile, teu-rile, ălea cu filete , din plastic cu care te joci când îți faci instalația ta Lego ® ?

Ale ăstora au filete proaste și trebuie să pui tone de bandă de teflon, sau câlți ca să faci o conexiune etanșă cu altă piesă. Mereu picură. Să-mi bag pula in neamul lor și alta nu. Cu chin cu vai, s-a montat tot și arăta așa .

Piesele de plastic cu negru.

Alea de mai jos cu albastru sunt din alt magazin no-name , dar de calitate mult mai bună.

Sunt 2 controllere, că am mai acoperit încă o porțiune de iarba din fața casei, de data asta cu numai două aspersoare T380. Unul din ăsta costă 100 de lei, și un T200 ceva mai puțin, dar nu cu mult.

Țeava e ieftină 2-3 lei pe metru, robineții sunt scumpi , 25-30 de lei bucata și am pus mulți că îmi place să pot avea control pe fiecare porțiune.

Alea care ies din țeavă orizontal sunt de golire. Va trebui să cumpăr un compresor și să bag aer in aspersoare, toamna aproape de îngheț, când am să închid sistemul.

Restul sistemului de irigat (mai sunt multe țevi prin pământ), se golește gravitațional în camera săpată lângă fântână, de unde controlez apa.

Era o mică problemă. Eu nu stau acolo, iar controlerul ăsta e ușor de demontat și de băgat în poz’nar la ceas de seară. Așa că l-am făcut un pic mai greu de demontat. Și arată și mai bine și nu îl plouă.

Am cumpărat 2 cutii de siguranțe electrice din același odios Dedeman . Dar astea nu sunt ieftine, nuuu.

Aia mare din poză.

Și le-am adaptat ca să îmi încapă mie montajul.

Am legat țeava acolo, i-am pus un lacăt și aia e.

Acum putem pleca pe timpul verii și se va uda singur gazonul. Mai trebuie să cumpăr unul asemenea pentru pomi și muri și aia e.

Dacă îți imaginezi că gazonul rămâne verde peste vară, așa de la mama natură și cu flori și cu toate , mai gândește-te o tură. Aici nu e nici UK, nici Germania de Nord.

Nu am făcut asta de dragul ierbii și pomilor deși e frumos tare când sunt toate verzi ca în Zanzibar.

Ci de dragul de a face. #hobby.

Mai înainte am scos eu tot felul de moațe cu apă peste tot. Le-a mai ascuns soția și natura.

Dar nu mai e voie de la comitetul de partid, unde nu-s eu secretar, ci adjunct. Acum trebuie așa.

En fin, produsul brut rulează cam așa.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
19 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Vitiligo_Guy
Vitiligo_Guy
5 years ago

Foarte tare!

Felicitari!

Fery
Fery
5 years ago

Imi place, ai maxima rabdare cateodata. Fix asa e si la mine, fug cu banii in mana pe strada, hai ma la sapat la alea, nici o treaba n-au. Ii gasesti dimineata in bar si de acolo ii retragi seara. Te mai saluta asa din mers, ‘mai ai, mai ai, spor la treaba’. Futu-va-n gat, da’ de unde aveti bani sa beti atata?!

Webby
5 years ago

fug cu banii in mana pe strada, hai ma la sapat la alea, nici o treaba n-au. Ii gasesti dimineata in bar si de acolo ii retragi seara.

Am renuntat sa mai fug pentru ca nici asa nu fac nicio treaba. Am pus mana si am sapat. Aia e.

Catalinx
Catalinx
5 years ago

Nu e așa de amuzant când trebuie să iei târnăcopul de coadă și să faci o activitate pentru care pierzi timpul pe care primești semnificativ mai mulți bani făcând munca ta, nu numai că mai ușoară, dar la care te pricepi și mai bine. Ca să înțelegi ideea, ca să sap eu toate șanțurile alea, trebuia să îmi iau niste timp liber de la muncile mele și-ar fi costat undeva intre 5 și 10 000 de euro. Doar să sap șanțurile alea și doar măsurat în timpul pierdut. Îmi băgam picioarele în el de sistem de irigații, mă costă maxim… Read more »

Webby
5 years ago

Ca să înțelegi ideea

Nu am ce sa inteleg, pentru ca deja traiesc faza. Dar nici sa ies in gradina si sa ma enervez ca arata ca naiba, nu pot. Nervii mei? Nepretuiti. Pentru restul exista Mastercard. 😀

Catalinx
Catalinx
Reply to  Webby
5 years ago

Aha și sunt mulți prin zona ta pe care îi prinzi la MasterCard? Că mai repede combin pe cineva dacă îi promit un bidon de țuică de-aia galbenă.

0040
0040
5 years ago

O solutie de strans iarba dupa ce e cosita nu ai? Alta decat grebla + carucior. Pentru suprafata mare.

catalinx
catalinx
Reply to  0040
5 years ago

Pentru suprafata mare tractoras :).
Eu am masina din aia de tuns iarba cu sac.
http://catalinx.ro/wordpress/?p=8551

Livache
Livache
5 years ago

tu realizezi ca iti trebuie o.. Roomba la tuns gazonul ala? ca la cum ai casa plina de don’soare nu prea cred ca o sa pacalesti pe cineva sa’l tunda :))

catalinx
catalinx
Reply to  Livache
5 years ago

Sotia tunde gazonul. Obsesiv. Ca mie-mi place lung :(.
Iar “Roomba” de tuns iarba e o vrajeala. Toti robotii de gen sunt mici, nu incape multa iarba in ei si practic, mai mult timp pierz sa-i golesti si tre’ sa tunda la trei zile, sau ceva.

Webby
5 years ago

Off topic: vezi ca nu ti se vede bloaga de pe Orange, umbla la rutele alea sau reclama la RDS.

Catalinx
Catalinx
Reply to  Webby
5 years ago

Am și eu Orange și se vede 🙂 . Cred că este de la altceva. Poți să pui un trace route de pe ip-ul de pe care nu ajungi ?
Posibil sa fie o problemă de dans caching. S-a luat netul azi ( de la RDS ) și după restart se schimbă ip-ul. Ăsta a fost pe la 12 – downtime cam o oră.

Webby
5 years ago

Posibil sa fie o problemă de dans caching.

Sigur aia a fost. Mai incerc atunci cand ajung la o conexiune Orange. 😀

0040
0040
5 years ago

Lol masinutza aia de tuns iarba la ai mei in curte….. cred ca as umple sacul de vreo 200—350 ori asa :)))

Hmmm si eu tot de pe Orange intru, de pe tel si se vede totul ok.

Stropic
Stropic
5 years ago

felicitari ca ai avut rabdare! :))

apropo de sapat, weekendul trecut m-am incumetat si eu ca plantez niste arbusti. 20 de fire de gard viu. cat de greu poate sa fie???

a durat o ora sa sap 3 gropi pentru 3 fire, cu toata lumea facand misto de mine de pe margine. am zis ca #nu renunt, dar e munca, nu gluma, si solul era si pietros. (da, nu mai plantasem decat in ghivece din pacate).

asa ca m-am lasat pagubasa, a venit a doua zi un nene care i-a plantat pe restul pentru 15 lei. ihi.

Catalinx
Catalinx
5 years ago

Nu știu care e treaba cu răbdare ( de ce credeți voi că) că eu chiar nu am avut din aia cam deloc. Adică, lucrăm și mai ieșeam din când în când să ajut la una – alta. Mai și greșeam. De exemplu, când am tăiat țeava de apă existentă să o conectez pe cea care să ducă la aspersoare am tăiat-o cam scurt. Că nu am avut răbdare să măsor corect, am “apreciat” cam cat trebuie să tai. A rectificat tatăl soției, nu-i bai. In rest, doar am montat piese și am mai demontat din cele montate de tata… Read more »

Filip Pacurar
5 years ago

Salut,
Oare putem vorbi undeva mai multe despre asta? Si eu sunt la capitolul acesta si vreau sa te mai intreb chestii. E prima oara cand intru la tine pe blog si am gasit fix ce ma intereseaza. Putem discuta pe mail sau ceva mai rapid gen Facebook?

trackback
5 years ago

[…] mai zis eu câteva lucruri despre automatizarea irigațiilor și ce bine e când nu trebuie să uzi […]