Ca un câine otrăvit. Ep. 11

Nu-mi mai merge setupul complicat de net. Nu-i bai, e destul internet în telefon cât să lucrez, să citesc, dar nu destul cat să vezi un Netflix, un YouTube, deși dacă întreb soția văd că a consumat ieri jumătate din hotspot-ul meu.

Ce s-a întâmplat nu știu exact, dar să zicem că e un rezultat al furtunilor din ultimele săptămâni, cât am fost plecat.

Am incercat ieri sa fac ceva diagnoză dar lucra frate-meu și mai mult îl încurcam. L-am lăsat să termine, iar apoi am venit să repar. Da’ mama dăduse repede cu ceva spray de muște.

Un om normal ar fi lăsat ușa deschisă, ar fi aerisit și ar fi lucrat pe urmă. Nu. Eu atunci! Și cu ușa închisă că mirosea frumos și doar nu era să irosesc spray-uri. Tre’ să ucidem muștele alea.

A venit mama de a deschis ușa, că nu suntem chiar familia lu’ Hamlet, da’ eu am mai stat acolo și a fost un pic cam târziu.

Sunt într-o stare de blegoșenie sinistră de aseară. Mă dor toate cărnurile și toți creierii, dar bănuiesc că asta nu-i o problemă că oricum nu folosesc prea mult creierul, se pare.

Pe scurt s-a futut portul de Ethernet al antenei ăștia.

Și porturile de LAN de la router. Cu routerul nu e bai. Era o mizerie “Netis”, am dat 50 de lei pe el acum vreo 5 ani, l-am luat din supermarket, lol. Oricum se cam futuse și softul din toate pozițiile.

Pe post de router am mereu unu de rezervă deja setat cu user și parolă și tot configul. Doar îl bag in priza și gata.

Ce e de căcat e că atunci când am cumpărat antena asta eram ușor limitat de buget și am zis sa o iau pe aia de 2.5 Ghz, că nu am nevoie de 5 Ghz și era și mai ieftină cu 50 de lei.

Pe urmă când am luat-o pe a doua cu care sa o împerechez deja nu prea se mai găseau astea de 2.5 Ghz de la Ubiquity. Acum cam nu prea se mai găsesc spre deloc. Sper că nu trebuie să cumpăr 2 .

Ar trebui să mă uit să comand, dar cred că mai dorm.

To die, to sleep…voiam să citez din Hamlet, dar am unul mai bun.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
31 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Alex
5 years ago

Nu mi e clar prin ce ai internet.
De ce ai nevoie de antenă?

Manowar
5 years ago

Ba, dar…serios? Era gen 10 euro pe luna sau plm netul in Romania. Totusi…?

Catalinx
Catalinx
5 years ago

Cam așa. Practic 360 de euro în trei ani, unde pe echipamente am platit sub 200. Dar nu costul e problema, deși urăsc multe abonamente and shit. Gen și la telefon încă sunt pe prepay și dacă ar fi și net așa ar fi ok, că eu locuiesc in casa aia circa 60-100 de zile pe an. Estimez că anul asta ajung la 100 de zile că am prins o vară remote cu puține vacanțe în afara țării. Deci mai puțin de 1/3 din timp. Tata nu folosește internetul decât foarte puțin iarna când se mai dă pe tabletă. Prin… Read more »

Webby
5 years ago

Ce provider de net aveti in D. acolo? In afara de mobili, desigur.

Webby
5 years ago

Akta? Valeu, numai chestii urate am auzit despre ei. Macar e stabila conexiunea, sau pica atunci cand ti-e lumea mai draga?

Webby
5 years ago

Da, e o frecventa absolut acceptabla. Daca in timpul lipsei poti sa compensa cu netul 4G Orange de pe telefon, e ok.

Catalinx
Catalinx
5 years ago

E ok, acum multă vreme aveam Zapp cu tot felul de antene iar mai apoi ceva model 3G de la Telekom (Cosmote ) cu altă antena :).
Acum că prind Orange 4G și Vodafone 3G doar cu telefonul e absolut ok.
Îmi trecea prin cap să merg într-un oraș, ori la Digi ori la alții și să le propun să-mi dea net tot wifi prin ceva antena imensă. Dar nu mai merita deranjul.

Webby
5 years ago

Ce viteze scoti pe Orange 4G?

Webby
5 years ago

In Bucuresti am scos si 110 Mbps cu un telefon cu modem Cat3, dar daca acolo scoti doar 10 Mbps este doar pentru ca ai semnal relativ slab. Daca iei un modem cu antena externa, poti sa imbunantatesti vizibil viteza. Cel putin 30 – 40 Mbps nu ar trebui sa fie o problema acolo.

Webby
5 years ago

Daca esti multumit, este ok. As pune antena externa mai mult pentru challenge-ul tehnic, sa vad cat pot scoate maxim de la semnalul de pe locul respectiv.

Fery
Fery
5 years ago

poti avea si semnalul lui peste, daca ai transmisiuni de vreo 100 de mega in tot site-ul care deserveste localitatea aia. poti sa fii si in gardul site-ului, ca n-are cum sa-ti mearga mai bine de 10 mega. si la mobile e cu CIR/MIR.
Era distractiv la orange cand faceau testele de 4g pe valea prahovei la inceput, cum se laudau ei cu viteze de nu stiu cati zeci de mega intre terminale si site, dar aveau uplink in site de cate 15-20 de mega pe microunda.

Catalinx
Catalinx
5 years ago

Am un amic care are net de la Orange prin ceva parabolică ( are și TV de la ei) , intr-o comună pe lângă Slatina și se laudă cu viteze de peste 50 Mbps.
Posibil să meargă și la mine cu mai mult dacă as avea o antenă dedicată, dar cum am zis, nu-i nevoie.

Catalinx
Catalinx
5 years ago

Ce am observat e că cam peste tot prin România 3G-ul de la Vodafone îmi mergea cam la fel sau mai repede decât 4Gul de la Orange. In schimb 3Gul (HDSPA) de la Orange merge ca un cur. Partea buna la Orange e ca au totuși acoperire 4G mai bună. La mine la țară nu am văzut vreodată 4G de la Vdf.

Fery
Fery
5 years ago

Posibil sa aiba, nu zic. Ideea e doar ca peste un anumit nivel de semnal te limiteaza uplink-ul din site si cati mai sunt pe site-ul ala (plus evident politicile de prioritizare ale operatorului). E cam ca la switchurile de pe scara de bloc.

Fery
Fery
5 years ago

Nu conteaza nicaieri, relax. E acelasi push ca la hardware-ul de calculatoare. Sunt tari destul in vest unde nici 4G nu e implementat cum trebuie (Franta comes to mind). 4G e peste cap pentru ce iti trebuie la nivel de utilizator. Dar echipamentele in telecom au niste MTBF-uri de multi ani de zile, iar vendorii nu pot trai numai din licente, asa ca toata lumea insista pe mai multi G. Efectiv de la 3G la 4G nu ai nimica in plus la nivel de end-user. E doar marketing. Limitarea nu e la nivel de last-mile (site-terminal), ci la uplink, unde… Read more »

Fery
Fery
5 years ago

nu chiar asa, tocmai de aia vor sa faca chestia asta, pentru redundanta mutipla (vezi cat de robusta devine o retea de tip part sau full mesh) si mai ales ca nu vor mai fi microunde pentru trans, ci site-urile vor deveni cumva si client simultan (evident vor avea niste canale dedicate, dar tot in banda de comunicatie cu clientii). Asta inseamna ca nu vei mai avea uplink in 24-38-60 de giga sau fibra, ci in 0.9-1.8-2.6 giga, ceea ce permite si NLOS. Evident asta inseamna site-uri mai multe si mai dese, mai ales in urban. Aici intervine inovatia din… Read more »

Webby
5 years ago

Ce am observat e că cam peste tot prin România 3G-ul de la Vodafone îmi mergea cam la fel sau mai repede decât 4Gul de la Orange.

3G-ul de la Vodafone merge ok cam peste tot, insa nu are cum sa mearga la fel de repede ca 4G-ul oranginst. Cel mai probabil ai o problema la telefon, pentru ca 4G-ul ar trebui sa mearga semnificativ mai repede. In fine, noi sa fim sanatosi si sa ne dea astia cat mai multi GB de consumat pe coclauri si pe unde mai avem nevoie.

Webby
5 years ago

Atunci ai o limitare de viteza pe prepay. Ar trebui sa suni la Orange sa o scoata. Sau mai bine da un email.

Fery
Fery
5 years ago

“Am testat 80Mbps in Franta” – da, ca aia au 2% site-uri unde NU au fibra de 1 giga macar. Comparativ cu Romania, mai ales rural, nici n-are rost sa vorbim. Cred ca in RO ai sub 1% site-uri cu uplink de 1Gbps si peste. In rest si in Franta telefonia mobila suge la greu, dar nu asa, la greu. Adica anul asta aruncam echipamente pe care le-am aruncat in RO in 2011. I shit you not.

Webby
5 years ago

Intelegi ideea? . Noooo. Nu inteleg deloc, creca’ o sa am nevoie sa imi desenezi. Lol. In rest relax, nu consumi tu netul si megabaitii aia in 833 de secunde pentru ca nu te uiti continuu la filme 8k de pe IuTub ca sa generezi un flux asa de mare. De fapt o sa consumi mult mai putin, aplicatiile nu cer mare lucru, browsingul nici atat. Uite, m-am uitat ieri la niste chestii pe IuTub in 1080p (nu erau disponibile in 4k), ceva teste de viteza, ascultat radiouri online din tara lui @Fery, fetepit niste fisiere, browsuit chestii cu Chrome… Read more »

Webby
5 years ago

nu vreau sa plec de la ei asa fara motivatie serioasa,

Esti unde trebuie si iti spun eu ca nu ai unde pleca. Nu vreau sa crezi ca sunt fan ORO, pentru ca nu sunt. Imi plac insa lucrurile care tin cu casa, si nu numai din pdv raport calitate-pret. Sunt probabil la fel de zgarcit ca tine, daca nu mai mult.