Nadia, Hagi și, acum, Codreanu.

In Stocolm, goleam două beri într-un pisoar, cu animaloo, și vorbeam în minunata limbă.

Aud pe unul din spate că, bă, ce limbă vorbiți și îi lămurește animaloo.

La care nitam-nisam îl aud pe ăla întrebând că “știți care a fost cel mai mare om pe care l-ați avut?” . Pula mea, mă așteptam la ceva fotbalist, gimnastă, nu tenismen, că Halep to’ma pierduse in ziua aia openu’ din America in primu’ tur, sau măcar Ceaușescu.

Dar aud ceva “Corneliu [indescifrabil] .” Și întreb Corneliu who? . Ne lămurește ăla cu “Have you heard of Iron Guard?” . Lool, clarificăm că-i vorba de Corneliu Zelea Codreanu, mă gândesc că “bă, ce terminat, cum pula mea a auzit el de nimeni cu acte, să-l găsească și drept cel mai bun român și, vorba lu’ animal, da’ de Antonescu n-o fi auzit?

Aș fi vrut să-i văd fața idiotului, da’ eu când conduc și când mă piș nu pot să las volanul și să mă uit în spate, iar oglindă nu aveam.

In fine, m-a lămurit animal că era un chel, probabil extremist.

Oh, well, noua dreaptă se ridică pă peste tot prin Ioropa.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
26 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
5 years ago

Nici nu auzisem vag macar de nenea asta. :)) ” În semn de protest față de decizia rectoratului universității de a începe anul școlar fără tradiționala slujbă religioasă, Codreanu s-a baricadat în interiorul instituției.” “La nunta lui a organizat un spectacol-demonstrație politică în care mirii purtau costume naționale albe și pe cap pirostrii cu crucea în creștet și svastică pe frunte[11]. La spectacol au participat 90.000 de persoane în mii de vehicule, formând o coloană de 4 Km” “Codreanu, pentru a-i atrage pe țărani la ideologia sa și pentru a le obține voturile, vizitează satele îmbrăcat în costum național și… Read more »

catalinx
catalinx
5 years ago

eh, povestea e un pic mai complexa, dar ceea ce cred eu ca conteaza e : “Codreanu was voted the 22nd among 100 greatest Romanians, coming in between Steaua footballer Mirel Rădoi at number 21 and the interwar democratic politician Nicolae Titulescu at number 23” 😀 .

Manowar
5 years ago

Chiar avea dreptate.
Bine, asta nu i-a folosit lui Codreanu prea mult.

Stropic
Stropic
5 years ago

hitler wannabe, pe bune??? cine o fi facut topul asta? :)) bine, e drept ca n-ai nici de unde alege, dar totusi…cine e pe locul 1?

“Poporul nu se conduce după voința lui: democrația. Nici după voința unei persoane: dictatura. Ci după legi. Nu e vorba de legile făcute de oameni. Sunt norme, legi naturale de viață și norme, legi naturale de moarte. Legile vieții și legile morții. O națiune merge la viață sau la moarte după cum respectă pe una sau pe alta din aceste legi.”

Stropic
Stropic
5 years ago

o fi profitabil oare sa ai un partid extremist

Manowar
5 years ago

@Manowar: Ba, serios, ce merite are ala sa fie asa, chiar nambăr oan? Mi-ar prea mult sa iti explic de la A la Z – mai ales de pe telefon. Chestiile importante? A luptat impotriva regalitatii si impotriva comunismului inainte ca astea doua sa distruga Romania. Nu au fost prea multi aia care au facut asta. Nu a putut fi corupt (asa ca s-a mers pe planul, gloante in spate si ingropat in cacat). Stropic face misto de faptul ca s-a baricadat pentru ca…blabla slujba. Ce nu stie e ca nu serviciul religios era problema, ci cine era in spatele… Read more »

Stropic
Stropic
5 years ago

@ Catalinx: ahaha, e clar cum functioneaza democratia, ca inteleg ca s-a votat direct pt topul asta. toata lumea a auzit de Richard Wurmbrand? serios? mda, ar trebui sa mai pun mana pe cate-o carte… @Manowar: e din wikipedia, granted, dar cam greu sa spui ca nu ii pasa de serviciul de religios cand ai gen icoane facute cu el. Plus ca a la Midas asa, ce atingea acoperea de crestinism. “Asociatia studentilor crestini” – numita de el. Cruce in frunte. „Crezul socialismului național-creștin”. Fondeaza Liga Apararii Nationale Crestine. Nu ii ajunge, si face fucking “Legiunea Arhanghelul Mihail”. Si n-are… Read more »

Catalinx
Catalinx
5 years ago

@Stropic.
1. a fost un concurs pe TVr s-a votat prin SMS.

Trebuie să înțelegi contextul. Prin anii aia nu era la moda să fii ateu, sau agnostic. Decât printre comuniștii care tocmai răsăreau.
Ca joc de imagine și ca susținere politică, presupun că a fost o idee bună să pozeze in sfântu’ Zelea, să se îmbrace în costum național și ce mai era pe acolo. Iar fraierii prozeliți îl urmau, biserica îi oferea ceva sustinere.

CID
CID
5 years ago

La cel mai mare roman eu l-as pune pe Mircea cel Batran. Dupa ce Timur Lenk l-a invins si capturat pe Baiazid Ildaram (adica Fulgerul) la Ankara,intre urmasii lui au inceput luptele pentru domnie -Timur nu era interesat de cucerirea statului otoman. Pe partea europeana a castigat Musa,sprijinit (chiar impus) de Mircea.Asta,transferat in zilele noastre e ca si cand ai spune ca Trump este presedintele US fiindca l-a sprijinit Johanis.

Valentin
Valentin
5 years ago

@Manowar BRAVO! @Stropic Pai bine frate, când e vorba de niște fapte istorice (controversate), tu vii cu citate din Wikipedia? Pe bune? Pntru o minimă documentare, citește “Pentru legionari”. Este autobiografia lui Codreanu, până la vârsta de 34 de ani. Și încă un lucru, nu mai judeca(ți) faptele de atunci după tiparele de astăzi. Nu merge! Că l-a împușcat pe Stelescu pe patul de spital? Ghinion! O merita, ăla era un asasin în uniformă de polițai. Apropo, știi ce pățeai pe vremea aia, dacă erai un pic prea de dreapta (stânga) decât îi convenea lui comisarul Pulea? Cu prima ocazie… Read more »

Manowar
5 years ago

@Manowar: e din wikipedia, granted, dar cam greu sa spui ca nu ii pasa de serviciul de religios cand ai gen icoane facute cu el. Poporul roman este crestin. Acum 80 de ani romanii erau (si mai) religiosi. E perfect natural sa invoci crestinismul in lupta ideologica cu elementele comuniste (sa nu uitam ca aia erau atei si promovau asta peste tot). Antiteza. Nu am sustinut nicaieri ca ar fi fost un sfant. Iti lipseste intelegerea si capacitatea de a analiza actiunile prin prisma perioadei respective. Tu judeci niste chestii cu mintea generatiei facebook. “Erou” nu inseamna ca a castigat.… Read more »

Manowar
5 years ago

Coaie, regalitatea era un cancer. Hitler a impus Romaniei negocieri cu Ungaria si Bulgaria (Transilvania? Cadrilaterul?) si a facut acordul cu sovieticii (Basarabia) pentru ca “regele” a refuzat sa discute personal cu el. Ca-l durea in pula. Care parte din butterfly effect nu ai inteles-o? Codreanu nu il admira pe Hitler – desi sunt sigur ca putem gasi “marturii” pe tema asta (probabil tot pe wiki), ci national-socialismul. Now, Codreanu a mers legit: propaganda, formatiune politica, alegeri. Fix pula asasinate (excluzandu-l pe tortionarii aia doi, Manciu si Stelescu, ca alea intra la community service). Dupa care Romania (multumita “regalitatii” si… Read more »

Stropic
Stropic
5 years ago

@Catalinx: nu, nu, subliniam doar ca omul probabil chiar era sincer crestin, nu o facea doar pentru show/comunisti etc, ca nu parea genul sa se vanda. m-a amuzat doar naivitatea de a crede ca daca te baricadezi undeva, ceilalti o sa faca cum vrei tu. dar stiu, oamenii realisti si pragmatici emigreaza in germania si termina studiile acolo, nu conduc revolutii care starnesc intreaga tara. avantaje si dezavantaje in fiecare soi. @Valentin: vai dar cum am putut sa citez din wikipedia in contexul unei povesti despre o discutie la baie. ma rog, mai devreme zisesem ca nici nu stiam macar… Read more »

Manowar
5 years ago

: monarhia deja falimentase Romania. Ceea ce comunismul nu a facut. De aia umblau cu mana intinsa la Paribas

Reciteste partea cu admiratia: o sa intelegi ca admira intuitia muncitorului. Nu pe Hitler.

….si da, Iorga si vreo 90% din restul intrau la tradatori. Ah, da, 10% erau si ei la inghesuiala. Asa e in tenis. Repet, nu imi pasa de ML sau ND sau plm, discutam de Codreanu, da?

Manowar
5 years ago

1. Acuzatiile ca pe vremea lui Codreanu au fost vanduti nemtilor reprezinta o idiotenie – una demontata de suficiente ori. Da, nemtii sponsorizau un partid, dar nu pe al lui Codreanu, ci pe al lui Goga!!! Ah, pe urma, cu Sima? Da, sigur. Dar discutam de Codreanu….? 2. E o tampenie asta cu “il admira pe Hitler”. Coaie, Hitler nici macar nu facuse ceva nasol-nasol pana sa moara Codreanu, da? Nu-l admira, nu-l ura, nu-l nimic. Admira national-socialismul – judecat prin prisma faptului ca ridicase Germania. 3. Tare aia cu primul razboi. Ce facem, ne intoarcem la “greaua mostenire”? 4.… Read more »

ala
ala
5 years ago

@manowar: poti sa arati niste surse referitor la cauzalitatea paribas->evreu->codreanu asasinat? Pare o augmentare postfactuala a realitatii la ptima vedere.

Nautilus
5 years ago

În timpul discuțiilor cu Regele de pe 24 noiembrie 1938, Führerul i-a dezavuat pe legionari și a pretins că sunt un obstacol pentru bunele relații dintre România și Germania.

Ceea ce era o mare măgărie. Fiindcă era evident că singurul lucru care îi mai ținea pe liderii legionari în viață era frica Regelui de eventuale sancțiuni din partea Berlinului. Odată ce ar fi aflat că nu va suferi așa ceva, avea undă verde să ucidă.

Manowar
5 years ago

@ala: nu prea vad cum ti-as putea arata ziarele de acum 85 de ani. Banca se numea Paribas. Bancherul se numea Finaly si era cat se poate de evreu. Toate guvernele din perioada respectiva se plimbau la aia cu “imprumut pls”. Si Duca si Titulescu mergeau cu caciula in mana. Si, ca FMI in ziua de azi, aia puneau conditii. De obicei pe teme economice, dar Finaly a cerut si eliminarea legionarilor (nu chiar surprinzator, daca tii cont de antisemitismul legionarilor). PS misto mod de a spune “minti”, mi-a placut. Din pacate nu mint. Dar nici nu prea se bagau… Read more »

Manowar
5 years ago

Meh, Orbu e mai bun la gasit surse.
Sincer, eu am citit chestiile astea (si ziarele din perioada aia) ca le pastrase bunicul. Nu va pot arata, probabil sunt alea cenusa de cateva decenii.

Nu mint si nu “iau partea” cuiva. Nu sunt “legionar” si nu bag “augmentez” nimic. Mi-e relativ indiferent cu cine “tine” fiecare, ca mi-am incheiat socotelile cu Romania. Discut subiectul doar pentru ca istoria era o chestie care ma interesa si atat.