Legea lu’ Bernie “Stop BEZOS” si consecintele ei

Bernie Sanders, un tip de care eu nu am auzit pana la mema aia cu internetu’ din Romania – ca ma doare in pula de politica interna a Statelor Unite, la nivel de mai jos decat presedintele in functie, a pus pe masa o lege, “bill” cum ii zic ei, interesanta, care daca ar trece indiferent de efectele din statele unite – am zis ca ma doare in pula de aia si ce fac la ei acasa? – ar putea fi un model bun in Europa.

E vorba de faptul ca avem o situatie contradictorie in virtutea a doua curente care coexista desi se cam bat in cap : capitalismul si socialismul.

Capitalistii aia cu capitalul, vor piata libera nene, in materie de orice, inclusiv in materie de salarii, ca, zic ei, ce e aia salariu minim impus, ca competitivitatea si piata libera regleaza totul. Regleaza o pula, cat timp unii-s cu carca de bani, iar altii cu cocoasa rupta de munca.

Socialistii aia cu statul, care au nevoie de voturi, tre’ sa le mai indrepte un pic cocoasele celor  de la capatul urat mirositor si rosu al capitalismului, care le face clisme si spalaturi bucale. Si fac asta cu banii statului care sunt altii decat banii capitalistilor ca aia sunt mai pe “stat minimal”, “taxe care sa tinda catre zero” – lucru care, ok, poate avea sens, ca si pentru mine are, in contextul dat.

Practic tu muncesti pentru Bezos trilionar in dolari ( vorba vine, ca nu-i tot capitalul al lui, da oricum, cel mai bogat om dupe planeta), ala iti da  bani de seminte  si te milogesti la stat sa-ti mai dea restul pana la o bere, ai si tu ce pune pe masa.

Da’ atunci vine intrebarea de la cine sunt banii cu care il subventioneaza statul pe Bezos sa angajeze sclavi. Ca nu de la el, ci mai degraba de la aia platiti un pic mai bine de Bezos si altii, care-s poate un pic mai responsabili decat el, sau care au nevoie de ceva forta de munca mai rara.  Hai sa-i futem pe micuti, adica.

Iar nenea asta o pune pe masa lunga si sculata.  Ba, tata, pulifricii astia lucreaza la tine ? Asa de bine ii platesti ca stau pe ajutoare cu anii si le dam noi bani cat sa nu moare de foame. Ia, hai, uite ici factura, ca noi, statul, vrem sa luam bani de la pulime, nu sa dam.

Noi le dam ajutoare, le spunem sa ne voteze in continuare, tu Bezose, ia si plateste, daca esti asa de cacanar ca nu vrei sa le platesti de la bun inceput un salariu decent din miliardele tale de dolari.  Tie sa ti se duca buha in continuare de chitros, iar noua,  partidului [care-o fi, nu-mi pasa] din statul American, de socialisti, degraba ajutatori de saraci.

Iar asta are implicatii. In primul rand ca Amazon nu lucreaza neaparat direct cu cel mai prost platiti dintre prestatorii de pe plantatia lor. Noo, in multe cazuri sunt niste agentii  care antrepreneaza treaba asta si carora probabil n-o sa le convina ideea.

Urmatorul pas e ca fie agentiile alea vor cere ceva rata mai mare, ca nu pot sa preia costul cu factura la stat, fie ( in US cred ca-i posibil ) ii vor pune pe angajati sa semneze ceva foaie ca – ba, baieti, daca lucrati la noi pe  nimic, n-aveti voie sa cereti ajutor de la stat ca va ia mama dracu. Oricum ar fi, e mai bine ca acum.

Dar cum spuneam , pentru europeni,  exemplul asta ar fi mina de aur. Nu de romani vorbesc, evident aici nu-i valabil. Ba, taica, nu poti sa il angajezi pe lache daca nu-si poate plati chiria din munca la tine.

Poate genul asta de miscare ar duce la actiuni mai responsabile gen ia sa-i mai dam noi afara pe aia care-o freaca la rece la noi in companie sa mai facem de niste bani de salarii. Poate.

Mosul asta incepe sa imi para tot mai simpatic.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Manowar
5 years ago

Mosul ala e un sugator de pula. Sper sa-l calce un camion sau ceva, pentru ca e un muist. Asa cum ar putea explica orice om cu doi neuroni, problema nu e Amazon, problema e ca exista ajutoare sociale (unde includem si food stamps). Pentru ca fara alea nu ar lucra nici pula la Amazon pe bani de ciunga. OK, ar lucra niste idioti o luna, ar vedea ca nu au bani sa manance si ar pleca. Urmarea logica ar fi ca Amazon ar trebui sa plateasca mai mult sau sa plece – si de plecat nu le arde. Dar… Read more »

Catalinx
Catalinx
5 years ago

Bă, leftist este, nu zic nu. Din păcate nu prea e loc de așezat lucrurile corect fără un colaps social așa cum propui tu. Socialismul a creat un nivel de minim acceptabil pe care trebuie să îl mențină și să îl îmbunătățească . In momentul de față alde Bezos profită mai tare decât scalvii lui de sistemul ăsta. La genul asta de măsuri sunt cu chelu’ . Urmarea logica ar fi ca Amazon ar trebui sa plateasca mai mult Daaa, așa de logică cum e in Africa și cum era în China. A dracului de logică. Sau cum era în… Read more »

Manowar
5 years ago

Vrei sa rezolvi problema sau sa te plangi? Rezolvarea o ai mai sus. Da, ar fi nasol o perioada pentru unii. Pula mea, stii cum e, daca vrei sa faci omleta, trebuie sa spargi niste oua. Dar ar fi nasol o perioada. Dupa care s-ar trezi – ca nevoia si foamea te invata/educa. Africa/China pe dracu’. Sa faca…ce acolo? Sa dea faliment? Pentru ca tarife and shit? Crezi ca de aia cauta sa isi deschida acum HQ2 tot in US, ca merge cu africa/china? Crezi ca nen’tu bezos e dispus sa piarda zeci de miliarde pentru a economisi zeci de… Read more »

Alex
Alex
5 years ago

O data cu avansul automatizări si inteligentei artificiale, astfel de discuții nu vor mai avea rost.

RV
RV
5 years ago

Tot ce știu e că căcatul ăsta cu ajutoare sociale se întâmplă și chiar dacă funcționează for the time being nu rezolvă nicio problemă ci chiar o adâncește. Sunt în Polonia de 2 luni și deja știu un cuplu care primește ajutor de la stat ca să plătească casa ei și apartamentul lui pe care îl dau în chirie!!! Toate astea în timp ce eu aș capta undeva către 50% din cheltuiala angajatorului meu! Restul la stat, bineînțeles. Bine, asta nu se întâmplă că am făcut micro în România și le trimit factura (thx for the tips Cătălin), dar nu… Read more »