Rm. Vâlcea: Bloc nou pe malu’ râului.

Se construiește un bloc nou de multe etaje (8+1) pe malul râului Olănești, ultracentral, cum ar veni, dacă există noțiunea asta la un oraș mic.

În fine. Nu știu ce îi atrage pe omuleți să cumpere un coteț într-un bloc într-un oraș mic, presupun că până la un nivel e aceeași chestie că în București, că și eu mi-am luat un astfel de jeg și la margine , că nu erau bani de o casă măcar nedarâmabilă. Și că, ăla e standardul.

Dar apartamentele noi in centrul orașului ăstuia mic sunt scumpe. Îți iei o căsuță semicentrală de aceiași bani. Mă îngrijorează faptul că treaba asta cu blocurile a prins în România de zici că Ceaușescu, când a construit monstruozitățile astea, chiar știa ce-și dorește poporul ăsta masochist. Eu care credeam că doar voia să îi îndese pe toți la un loc ca pe vite, că să îi controleze mai bine și mai ieftin.

Nu, să nu mi-o băgați pe aia cu bani si sărăcie că nu mai e cazul de multă vreme. Sigur, săraci sunt peste tot și pe de-o parte înțeleg absolut de ce se construiesc blocuri în zone aglomerate și acoperite dens de infrastructură de toate felurile, la fel cum înțeleg și supraaglomerarea și contracția populației în orașe mari, tocmai din pricina lipsei de infrastructură și oportunități în alte locuri, dar în primul rând infrastructură. La fel cum înțeleg și casele la porumb, în cartiere sau dezlânate. Dar nu pot să înțeleg și nu au niciun sens blocurile în porumbi, dacă nu cumva îți place viața la bloc.

Și nu, nu e DOAR în jurul Bucureștiului. Am trecut săptămânile trecute, în drum spre Azuga prin Găești, un orășel cu maxim 15-16 000 de locuitori și evident că au blocuri, dar asta nu e nimic fantastic. Ce e fantastic e că lumea, la 30 de ani după comunism, încă mai cumpără apartamente ÎN GĂEȘTI, adică mijlocul nicăieri-ului, iar asta nu e tot. Am văzut, în timp ce conduceam înspre o altă metropolă periferică – Dragodana, un bloc în construcție. Gen, băi nene, în 2018 mai construiește cineva blocuri în miniorașul ăla? De ce?

La fel și cu Rm. Vâlcea. Băi, de la mine de acasă, un sat chiar în mijlocul nicăieri-ului , mai necunoscut decât Găeștiul, fac 45 de minute până în centrul reședinței de județ, la mall, în moțul căcatului, cum ar veni. O dată ajuns acolo ai tot, de la supermarket, la sediu pașapoarte, la patinoar (iarna), birou ANAF, bănci “in walking distance” .

Desigur, dacă aș avea copiii la școală acolo, nu prea ar fi comod să îi duc 45 min și să îi iau alte 45, deși am mai auzit prin București. Dar ca idee, în București nu am toate căcaturile undeva unde pot merge pe jos .

Duceam copiii la patinoar? 45 de minute in ambele locuri.

Am avut nevoie să ridic certificat de naștere copil de la primăria sectorului unde s-a a născut ? Ai de plm, am pierdut 1 ora și ceva dus, la fel și întors. De două ori. Nu zic să locuiești la 38 de km de oraș, la mine așa s-a nimerit. Dar îți poți cumpăra o căsuță cu prețul unui apartament la 15-20 km, dacă nu ai mai mult cașcaval.

Sau mă rog, dacă chiar vrei in centru , aproape de POI-ul tău, ok e de înțeles îți iei acolo. Dar nu apartament nou, pe o stradă random la marginea orașului.

Blocurile nu apropie oamenii, ele îi separă, îi îndepărtează și-i înstrăinează. O mare de străini trăiesc  unul lângă anul apropiați artificial de  armăturile din beton care țin blocul împreună. Trebuie că betonul ăsta e un atenuant foarte puternic al  forței antisociale  din oameni, altfel apartamentele ar exploda, iar locuitorii lor ar fi trimiși fiecare dincolo de linia orizontului.

În fine , am divagat departe, ce voiam să spun e că s-au mai construit niște turnuri pe malul Olăneștiului, iar unele au intrat un pic în pământ, cam un metru-doi așa, nu mult.

Iar ăsta din poză , e nou , nu s-a lăsat, Dar se vede ochiometric de la distanță că stâlpii de rezistență sunt un pic strâmbi.

Desigur, ei se vor acoperi cu tencuială și finisaje și nu se va mai vedea nimic la cumpărare.

Dar parcă e ușor de căcat să ai genul asta de divergențe de la normă , din faza de construcție.

Poftiți de cumpărați.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
45 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Vali
Vali
5 years ago

Ah, da, blocul din centru, sau asa cum il stiu toti valcenii- blocu’ lu’ domn primar.

catalinx
catalinx
5 years ago

Parca sunt niste blocuri in zona, tot pe malul Olanestiului, tot noi, care s-au scufundat un pic, asa-i?

natzystus22
natzystus22
5 years ago

Bah, zici ca sunt nebuni! 150k € ala de saraci. Si e modular, il configureaza fiecare dupa pofta inimii. Si e vandut tot. Sa nu zic ca e plin de directori si directorasi de la stat si 2 doctori.
Penthouse-ul a fost 375k € si a fost o licitatie.

Manowar
5 years ago

Dar îți poți cumpăra o căsuță cu prețul unui apartament la 15-20 km, dacă nu ai mai mult cașcaval.

Da, dar la casa nu platesti intretinerea la misto. Acolo caldura si apa (mai ales caldura) te fac urgent sa regreti ca nu esti la bloc. Cand eu dadeam 3 milioane pe luna la intretinere la bloc, fosta soacra dadea 15-20 pentru ca pantof si cartof 🙂

Manowar
5 years ago

Avea gaz. Nu lemne/carbuni. 2010.

kd-
kd-
5 years ago

200mp utili, 450 lei maxim gazul pe luna de iarna cu termostate la 26 grade in toate camerele. Izolatie de 10 si incalzire in pardoseala. Asta iarna trecuta. Cred ca tot sezonul de frig n-am platit mai mult de 1600lei iarna trecuta (sezonul de frig nu de iarna). Apa im buc e 8lei/mc daca imi aduc bine aminte (cu tot cu canalizare). Deci mai bine la casa decat la bloc din punctul asta de vedere ?

Manowar
5 years ago

Nu am idee. Atata platea pe apa si gaz. Nu stiu cum statea la izolatie – cred ca nu prea glorios.

0040
0040
5 years ago

Daca sunt doar cativa, izolat, si nu toti, ca e un pic stramb turnat betonul nu conteaza asa mult precum armatura dinauntru si clasa betonului folosit. Oricum e ales sa fie low cost nu durabil din ce se vede in poza. Structura de rezistenta pe piloni a fost candva odata la moda, acum pana si in Bucuresti am vazut destule blocuri care fac pereti de rezistenta , nu stalpi, dupa modelul din Chile mi se pare. E bine macar ca zidaria au facut-o din caramida, o sa fie de 2 ori mai multa greutate pe pilonii aia decat daca faceau… Read more »

Fery
Fery
5 years ago

Ba nu mai aberati si lamuriti aia cu 375k euro ‘penthouse’ in fucking gaesti. Daca e pe bune, asta schimba tot, deja in jurul blocului aluia e perpetuu sambata. Ai de pula mea, si cand s-o sparge bula asta…

0040
0040
5 years ago

Nu cred că stâlpii / cadrele sunt problema, dacă sunt turnate în regulă . Am vazut mai demult un filmulet real, dar varianta scurta e cam asta: Am tot facut poze de-a lungul timpului prin Buc la mai mult sau mai putin cunoscute cladiri in diverse faze de constructie. Sunt curios cum se vor comporta la primul cutremur major… Galeria e aici: https://postimg.cc/gallery/2vxc7x07w/ Eu as paria pe https://postimg.cc/image/s3ozvzccb/ , https://postimg.cc/image/t5z6el817/ si pe https://postimg.cc/image/3zy87tbwr/ . Cred ca cel mai bine se va comporta https://postimg.cc/image/m2raz1uwr/ iar la alea ca cel de la tine din poza…. cam ca asta… https://postimg.cc/image/kayc3zj7v/ ramane de vazut… Read more »

Fery
Fery
5 years ago

my bad rm. valcea vs. gaesti. Still, daca aia nu spala bani cu penthousu vietii si cineva a dat in real banii aia, :scratches head…

Alifie
Alifie
5 years ago

Legat de incalzitul casei, am si eu un prieten cu o casa mai de neam prost, cca 220mp, termoizolatii mai subtire si plateste cca 1.800~2.000 caldura + apa calda/luna de iarna, in conditiile in care n-am prins peste 21 de grade la el in casa. Io-s cam 250~350/luna de iarna, da-s jumatate suprafata si izolatie termica cat cuprinde pe toate directiile. Legat de apa potabila In București plătesc circa 80-10 de lei lunar pe apa potabilă, că nu beau de la robinet sa ma pis in ea apa ca io bag ca popa macar 400 de litri/luna, si nu-i neaparat… Read more »

Alifie
Alifie
5 years ago

Am uitat sa precizez, apa de la reteaua locala ii din puturi de mare adancime (peste 100m – nu stiu exact cat, dar peste), si la aia am si pus filtrul vietii, numai ca fiind in zona combinatului + agricultura cu azotati si ingrasaminte la greu, inteleg ca-s slabe sanse sa dam de apa fara sulfati si nitriti.

Suna mai bine varinta cu caratul in portbagaj, la vreo 20 de km inteleg ca ar fi un izvor cu apa ok. Samsar de apa ma fac 😀

kd-
kd-
5 years ago

Eu de vreo 8 ani am frigider d`ala cu filtru de apa – sidebyside cu alimentare de la retea (150 lei filtrul dupa 1,5mc sau 9 luni). Intai am avut un whirlpool 5 ani, iar acum am un lg. Amandoua au livrat apa potabila la parametri ok pentru mine, astfel incat de atunci nu mai cumpar apa la sticla, decat minerala, s-o pun in vin. Lg-ul a fost vreo 4500 lei, acum vad ca-i 4800 la emag – model GSJ760WBXV . Eu zic ca-si scoate banii doar din apa pe care n-o mai cumpar vreo 3 ani asa.

kd-
kd-
5 years ago

edit: in Buc e 6.5lei/mc apa (cu tot cu canalizare) de la apanova

Alifie
Alifie
5 years ago

Merci, nu m-au costat nimic testele pentru apa (am cunostinte care lucreaza la apele romulane si la statia de tratare a municipiului) si chiar erau curiosi cum ies testele cu filtrul ala cu 4 membrane (o costat vreo 900 de lei acum 5 ani ). Ca reziduri mecanice si microbiologic am inteles ca am iesit foarte bine, doar ca sulfati eram la dublul valorilor admise – si inteleg ca aia nu-i scot cu membrane de coispe microni, carbune si ce rahati mai am io prin filtrul ala, ar trebui sa bag un aparat cu osmoza inversa, doar ca cica daca… Read more »

fullmeta1
fullmeta1
5 years ago

kd- September 15, 2018 at 8:44 pm 200mp utili, 450 lei maxim gazul pe luna de iarna cu termostate la 26 grade in toate camerele. Izolatie de 10 si incalzire in pardoseala. Asta iarna trecuta. La fel si eu ptr. ~90mp si 25 grade dafuq 😮 Izolatia nu stiu de cat este, blocul e facut acum 10 ani, in ap. de deasupra nu locuieste nimeni dar ma gandesc ca nu e ca afara in apartamentul ala, 3 laturi pe exterior, cam ~4ml de geamuri de sus (ma rog, de “aproape de sus”, ca are 2.60 inaltime) pina jos, in living.… Read more »

kd-
kd-
5 years ago

Well, izolatia e asa: geamuri tripan cu rupere termica de 5cm la golul de geam si da, fara sf-uri gen, ia pune tu un perete de geamuri ca da frumos la living, 10 cm polistiren sub pardoseala (aia de la parter), 20 de cm peste placa de la etaj, iar in rest polistiren grafitat de 10cm peste tot, dar peste tot unde-i ceva de beton care cumva comunica cu restul casei (ok, la scari si terasa am de 5cm extrudat sub pavele/sapa), caramida e porodraci d`aia de 30, cu gauri si locas de mortar. N-am luat in calcul si polisternul… Read more »

Alifie
Alifie
5 years ago

@Kd – cam la fel stau si io cu termoizolatia, cu mica deosebire ca sub placa de la cota 0 am polistiren extrudat de 5cm (e suficient), placat soclul tot cu extrudat de 5 si o emulsie pe baza de rasini, zidaria placata cu polistiren de 15 nut si feder eps100, 30 de cm de vata in pod (recomandat fiind sa se plece de la minimum 20, tinand cont ca se considera pierderile de caldura in plan vertical ca fiind de ~ 30%) – ca-s doar parter, zidarie brikston de 30 (la vremea cand am ridicat casa, porodracii erau casanti… Read more »

fullmeta1
fullmeta1
5 years ago

Mda, nu am nici tripan, nici centrala cu condensatie, nici incalzire in pardoseala; parchet triplustratificat cam peste tot, exceptie baile, centrala e de 28, cu boiler, iarna proneste des (cred ca la 70+ grade am setat ptr. instalatie). Totusi la facturi stau un pic mai bine, ehehe ? – https://imgur.com/a/uLOspnf

kd-
kd-
5 years ago

Plm, Bucuresti pe dreapta, padure la 1,5km, lac la 500m. Ma gandesc la urmatoarea casa sa fac altfel, insa daca ma gandesc iarasi sa stau 5 ani si s-o schimb, nu renteaza prea mult, insa va conta in pretul de vanzare. In casa asta am deja 2 ani si deja vad multe lucruri pe care as fi putut sa le fac altfel. Altfel da, sunt si alte cheltuieli conexe, gen cheltuieli de lenes (apa de udat gazonul din retea, oameni care sa taie gazonul, alte prostii care le faci ca ai unde). Cateodata e mai bine la apartament, ca n-ai… Read more »

Alifie
Alifie
5 years ago

In casa asta am deja 2 ani si deja vad multe lucruri pe care as fi putut sa le fac altfel Noi stam deja de 5 ani si as si io cate ceva. De baza ii partea de hidroizolatia la acoperis, am tigla bramac si foliedepacalitprosti, doar ca in doi ani din cinci, la viscole de 3 zile a peste 100km/h, tot mi-o bagat zapada pe sub folie, zapada care cand s-o topit mi-o picurat in prin pod (doar ca fiind putia si ajungand in 30 cm de vata, nu o produs urmari). Am de gand sa dau toata tigla… Read more »

fullmeta1
fullmeta1
5 years ago

Hehe, atata platesc si eu iarna toata intretinerea la Ap 4 camere

La mine este 400+, fara gaz, fara chestii speciale – si ma uit acum la iulie, doar pentru salarii partea mea a fost de ~270 lei (portari, femei de serviciu); restul apa, irigatii, curent, lift, etc. Iarna cu tot cu gaz si curent ajung pe la 1000 lei.

si as renunta de tot la parchet, grezie si granit peste tot

horror 😮

Mie mi se pare ca 14 -15 mp e tocmai bine

Asa le am eu, dar mi-ar placea ceva mai mari (17-18). :B

fullmeta1
fullmeta1
5 years ago

Bucuresti pe dreapta, padure la 1,5km, lac la 500m.

Sisesti? :B

Alifie
Alifie
5 years ago

De ce tigla si nu tabla? Pentru ca am posibilitatea sa mansardez oricand actualul pod (ar iesi un 55mp, as baga o masa de biliard si un bar, ceva in stil camera mare de oaspeti). Asta inseamna mai putina caldura la mansarda – vara – si atenuarea zgomotului in caz de ploaie – factorii determinanti pentru mine, plus faptul ca tigla din beton (care ar trebui sa se duca catre 30 de ani de viata) ii mai ieftina decat o tabla buna (eu am cumparat la 25 lei/mp, o tabla acceptabila ii cam 40). incap chestii pe sub ele Ata… Read more »

Alifie
Alifie
5 years ago

Corect, am putin peste 1,80 si imi fac de lucru pe afara/magazie sau camera de zi, in dormitor intru (de obicei) cand vreu sa dorm (sau sa ma culc), nu prea am activitati de zi in dormitor. Si boracii se joaca si isi fac temele mai mult in camera de zi. Poate din cauza asta mi se par dormitoarele mari, pentru ca-s echipate cu cate un dulap pentru haine, birou de scris, ceva lada de jucarii pentru cea mica, birou sulpimentar pentru desktop, PS4 si Xbox pentru cel mare, cate un pat si cam aia-i tot. Posibil sa judec io… Read more »

fullmeta1
fullmeta1
5 years ago

Da, centrala proprie, bloc (destul de) nou, e un complex finalizat in 2007, 50 apartamente, 4 blocuri. 4 portari, 2 femei de serviciu, 1 gradinar, gradina de intretinut, parcare subterana, toate astea costa. Nu-mi e deloc dor de unde stateam inainte, chiar daca acolo nu cred ca am trecut vreodata de 450 lei cu tot cu caldura, iarna. Atat am aici vara. 😀