Biserica și referendumul

Fara indoiala biserica a avut o miza politica proprie destul de mare in referendumul de curand invalidat. Si cand zic proprie nu ma refer la faptul ca a sustinut PSD, ci la faptul ca, in ciuda poponautiilor pomohaci, sau nu, din propriile randuri, ideologic vorbind, taina casatoriei cuprinde doar barbatul si roaba imprumutata de la domnu’ si nu prea e loc pe nicaieri de o pula in plus in cur.  Ori asta ori flacarile iadului.

Dupa ce au incercat-o p-aia cu acastiste si blesteme , refuzul impartasaniei ( un fel de DoS bisericesc)  sau excomunicarea enoriasilor, s-a asezat pe buci Daniel de si-a numarat fanii si indubitabil nu avea cum sa-i fi iesit bine la numaratoare, drept care a revenit la un discurs mai pasnic dar elusiv . Eluda, adicatelea, esenta problemei, care este ca biserica ortodoxa romulana nu mai are de-facto nici macar  4 meleoane de fani pentru care sa cante. Sigur, are contribuabili, dar sunt mai toti agatati de aspecte mirene, seculare, asa cum spune patriarhia.  Daca ii aduni pe evlaviosi, probabil ca incap toti in Catedrala Mantuirii Neamului, dar tinand cont ca aia inca se inalta pe zi ce trece spre cer mai ceva ca turnu’ Babilonului, va mai ramane si ceva loc de respirat pe langa ei.

Problema principala e ca paradigma religioasa se cam prabuseste si musterii sunt momentan prinsi in sistem doar de cateva aspecte ce tin de randu’ lumii si traditii lumesti, cum ar fi ca tata; mai degraba decat grija lui pentru lumea ailalta, plateste taxa la biserica pentru beneficiul inclus la loc de veci pentru el si inaintasii nostri care deja se odihnesc printre rame si viermi.  Practic chiria pentru 2 cavouri si-un răzor , de vreo 12 mp in total si pentru ca, una peste alta, nu e chiar mult pentru un loc in … era sa zic cloud.

Si mai sunt eventurile  care-s garantate maxim 2 pentru fiecare locuitor, adica botez si exit. In functie de bulan mai poti avea o  casatorie la doua persoane ( daca nu cumva sunt bulangii) , sau mai multe daca chiar isi dau in stamba cu petrecerile.  Dar in ultima vreme botezurile sunt asa si asa, ca nu prea mai face lumea copii si se mai si sare peste  taxa de smecher la biserica, adica las’ c-o facem asa lumeste, si la nunti cam la fel, iar monopolul pe moarte, in masura in care clientul nu vrea sa se obisnuiasca mai devreme cu focul iadului. Se face in masura in care Le Cetatean tine mortis sa se ingroape in cimitirul proprietate a bisericii, in care nu ai acces fara serviciu complet.

Oh well, cimitirele particulare nu-s o noutate, Oana Zavoranu va poate explica,  pentru ce-i ce vor sa isi petreaca eternitatea ( sau macar 7-8 ani) intr-o baie infinita de namol.

Asa ca asta-i adevarata problema, biserica ramane si fara clientii captivi intr-un interval rezonabil de timp, e oarecum limpede ca nu mai reprezinta pe nimeni si nu pentru ca s-a prins lumea ca dumnezeu e o minciuna, ci pentru ca dumnezeul astora prea e dupa chipul si asemanarea omului.

Ca uite, vezi,  catolicii si protestantii inca au biserici si pastori si nu-i despre dreapta credinta, ci despre aspecte sociale, asigurari sociale si socialism din ala mai sanatos decat la stat. Pentru ca in alte tari scolile catolice sunt printre cele mai bune din tarile alea, da’ nu prea  poti sa accezi daca nu esti din club.

Nu-s fan, da-i inteleg pe aia.

Dumnezeul ortodox construieste doar sali de bal ( aka biserici si catedrale), vile pentru angajati si cumpara mertane scumpe. Parca e un zeul bugetarilor si alta nu. Nu prea fondeaza si nu sponsorizeaza scoli, nu spitale, nu prea azile de batrani, centre de copii, decat in numar neinsemnat si individual.  Pula mea, smecher dumnezeul asta, dar cre’ ca va trebui sa isi plateasca singur distractia in timp nu foarte lung. Serios, astia de la BOR au imprumutat serios din programele de guvernare romanesti din ultimii 30 de ani.

Nu stiu ce pula mea analizeaza patriarhia, cand faptul ca ei nu mai pot fi reprezentativi se vede din luna, probabil ar trebui sa se uite cam in cat timp pot sa isi dea demisia in masa si sa-si injumatateasca personalul asa.

 

Dupa cum zice cantecul : mortii cu mortii…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ronnie
Ronnie
5 years ago

BOR a mers dupa fenta la referendum, nu stiu ce a fost in capul lor. bine, sincer, eu credeam ca trece, ii credeam mai puternici; sper ca acuma sa termine autoritatile locale cu pomeni si donatii din bugetul public catre catedrale si etc. CPF e influentat mult de sprijinul si banii neoprotestantilor de peste Ocean cu care ortodoxia neaosa era cam in conflict. acu ca au luat-o in mana, pe terenul pe care il vor pierde, vor arunca seminte neoprotestantii, buni comunicatori si mult mai aproape de nevoile imediate ale oamenilor. p.s. in toata agitatia asta, nemtii au fost cei… Read more »