Birocratia intr-o companie e importanta

Eu sunt un om foarte ordonat. In mintea mea.

Stiu ca radeti sa va zic eu asta, mai ales daca mi-ati fost colegi si ati trait langa mine si m-ati vazut duhnind a cowboy de la 10 metri.

Pentru cei ce nu ma cunoasteti personal sa zicem ca eu prin companiile prin care am lucrat, ori am pacalit birocratia, ori nu am fost chiat cel mai bun la treaba asta. Daca aveau ceva obiectiv de reprosat pe bune managerii mei la review-ul anual, probabil ca asta ar fi fost. Ca aveam scapari sau intarzieri, ba la pontajele de ore, ba la tot felul de chestii de gestiune a muncii . Stiti voi, exceluri, planuri , concedii, alea.  Desigur, toolurile erau infecte, toti stim asta, dar nici eu nu ma intreceam in a le completa, desi nu am avut tehnic vreo problema, imi plac statistica si excelurile.

 

Ca stii cum e cand esti unu din ala care ia  munca mai in serios asa si  ai o gramada de alea pe cap iti vine sa urli ”da’ baga-mi-as pula in toate excelurile voastre, mai ho, ca nu crapa lumea fara alea”.

Iar managerii si colegii mei observau ca e important sa faca cineva si munca aia si m-au inteles, oarecum, si m-au mai si ajutat, ca pe un copil special asa. Bineinteles ca eu atunci nu imi dadeam seama ca am un handicap. Credeam ca e o virtute sa ai asa de mult de munca sa n-ai timp de hartogarii si contopism , ca le fac eu in ultima zi. Sau doua zile mai tarziu.

Ce naiv! M-am cam prins eu acum vreo 4-5 ani cam cum trebuie sa procedez si am lucrat la asta, dar nu suficient, ca deh, cand pleci de la handicap total, ai de munca sa progresezi.  E asa ca si cand incerci sa controlezi o minge de tenis, dar mai intai tre’ sa iti creasca o mana in care sa tii racheta.

Si m-am trezit contractor cu curul gol in ploaie. De fiecare data cand uit sa imi pontez orele nu-mi iau salariul luna aia. Adica ii iau o luna mai tarziu. Daca nu uit si atunci. Si nu se intampla chiar exceptional.

De fiecare data cand uit sa trimit factura ma minunez de ce pula mea nu imi cresc banii in cont? Ce-or fi avand aia de nu platesc? Nesimtitii! Ca acuma, de exemplu.  Sunt contractorul perfect, dar nu pentru mine.

Asa ca sfatul meu, copii, este urmatorul.

Chiar daca lucrati la corporatie, cand ajungeti la birou si va beti cafeluta de dimineata citind articole pe bloguri sau facebook, incepeti ziua nu cu mailurile si ticketele si ce-oti avea voi de verificat ci cu toolurile de pontaj si planificare.

Iti pontezi ca ai  lucrat si ziua de azi, si eventual restul saptamanii, iti pontezi ca ai facut ceea ce crezi tu c-o sa faci azi si tot asa. Dar probabil ca voi stiti asta deja.

Pentru aia care aveti acelasi handicap ca mine, stiu ca pare contraintuitiv sa te ocupi mai intai de asta, dar credeti-ma, va va ajuta pe termen scurt, mediu si lung, sa aveti notat foarte clar cat ati muncit si ce si unde, mai mult decat munca in sine. Inainte sa fi muncit. Asa, preventiv, ca preventia e importanta.  Stiu ca voi credeti ca  munca aduce banii, nu toolurile alea si probabil ca daca sunteti  valorosi la corporatie cineva are grija de voi ca di de mine si chiar va intretine fantezia asta, doar ca sa va faceti treaba acolo ( pe bani putini, sa nu uitam asta) nederanjati.

Dar cand ajungeti de capul vostru va veti lovi de realitatea dura. Ai muncit sau n-ai muncit, daca nu ai pontat,  pula bani. N-ai trimis factura, pula bani. Nu te trage nimeni de mana, poate doar sotia si copiii, la modul: bai, mancam si noi ceva luna asta?

Sunt asa de slab la asta, ca mi-am dat seama ca trebuie sa imi fac factura aia si mai intai am procrastinat cu articolul asta.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Manowar
5 years ago

La mine e nasoala oricum.
Trebuie completate alea vineri. Si vineri le completez. Managerul uita sa aprobe vineri, asa ca trebuie sa aprobe luni. Daca isi ia liber sau e bolnav sau e bank holiday sau ceva, vin banii cu o saptamana intarziere.
…si asta se intampla cam 50% din timp. Partea buna e ca ma doare-n pula.

filip pacurar
5 years ago

Tu de obicei facturezi la sfarsitul lunii sau cum? Ma gandeam sa schimb si eu, acum facturez la inceputul lunii si de multe ori se intampla sa primesc abia dupa 10 banii. Greu cu transferurile astea inter-continentale.

speedy.gonzales
speedy.gonzales
5 years ago

acum vreo 2-3 ani o sefa m-a pus sa scriu intr-un excel tot ce fac, nr de ore si codurile de proiect pe care intra acele ore. asa ca in fiecare zi la sfarsitul zilei trec acolo ce am facut, iar cand fac pontajul nu mai trebuie sa imi screm creierii cu ce am facut si cat timp. in plus e foarte util cand vine cineva peste 1-2 luni sa ma intrebe de ce am pus X ore pe proiectul Y ii iau direct bucata de excel cu acele task-uri. am patit-o cu un bosorog de poject manager care s-a… Read more »

RV
RV
5 years ago

Stiu ca nu aduce valoare discutiei, dar multumesc de sfat.

I’ll put it to good use!

Webby
5 years ago

ori am pacalit birocratia, ori nu am fost chiat cel mai bun la treaba asta

Tertium non datur, uita el sa scrie.

Buruc
Buruc
5 years ago

In general am lucrat pe timesheet electronic, adica primesti 10 reminders daca uiti. Cel mai naspa mi s a parut ala pe hartie cand tb sa lasi foile pe biroul omului ‘la semnat’ si sa le trimiti tu ‘dupa aia’ Nu stiu cum e pt tine cu lucratul gratis dar pe uk daca uiti sa facturezi e cam deranj ca nu-si primeste nici agentia banii (agentia isi primeste banii din daily rate-ul tau adica in general tu nu stii cat plateste clientul pentru tine (mult mai mult decat ti ai negociat tu), exemplu 700£/zi * nr zile lucrate iar tie… Read more »

Fery
Fery
5 years ago

sau daca esti sub umbrella, iesi repede de sub ea. desi nu te ploua, costa mai mult decat iti imaginezi

Livache
Livache
5 years ago
Buruc
Buruc
5 years ago


daca nu esti atent cu taxele si ce ai de plata ajungi la penalitati si atunci iti doresti sa fi fost angajat pe salariul ala de 3 ori mai mic…

Buruc
Buruc
5 years ago

@Catalinx Daca tie iti plateste contabilul tot atunci scapi usor pe partea de organizare si chiar nu e nici o legatura cu taxele. (Mie imi face doar calculele si imi da intervalul de plata pt taxe pe salariu, taxe la stat etc. Nu are nimeni acces la contul firmei in afara de mine. Daca uit ce am de facut sau intarzii cam e problema mare si mai ales doar a mea – adica daca nu poti sa te organizezi mai bine ramai angajat pe salariu mai mic dar macar esti linistit ca intra banii in fiecare luna fara sa ti… Read more »