Smartphone: Pragul de sus

Apple raporteaza cresteri ale incasarilor, in trimestrul 3 al anului astuia, cu 17% mai mari decat anul trecut.  Daca te uiti la numarul de unitati vandute, e relativ egal.

La Samsung , numarul de unitati vandute e un pic in scadere.

Companiile au inteles faptul ca pana azi cam toata lumea interesata are deja un telefon si ca de-aici incolo nu prea exista spatiu de crestere pe volumul de vanzari. Sarac sau bogat, daca ai deja un jeg de telefon, tot la fel de des ai sa il schimbi. Oricat s-ar caca pe ei sa le faca obsolete din software, gigelul mediu are un prag. Chit ca exista Dorei care pun botul la marketing, sau pur si simplu nu ii intereseaza pretul si-si cumpara un telefon nou pe fiecare an, cel putin pe segmentul de sus al pietei, telefoanele inlcuite sunt prea bune sa fie aruncate asa ca ele reintra in circuit la alt posesor mai sarac, prin urmare, un terminal de top tot are o viata de utilizare de 3-4 ani.  Timpul ( tehnic) mediu de viata al unui iphone e undeva la 4 ani, dar cam 3 ani e intervalul de utilizare al unui telefon, all in all.

Prin urmare, preturile crescande de la companiile de top pentru un telefon reflecta o tentativa de mentinere a incasarilor  si maximizare a profiturilor in conditiile pietei suprasaturate.

De asta sunt acum 3 producatori care  vand telefoane la in jur de 1000 de euro. Si vine si Google din spate. Si e adevarat ca Samsung pierde un pic din cota de piata, in raport cu restul, dar e un trend normal . Ceea ce-i vizibil e ca in sfarsit am ajuns la un pret psihologic, care face utilizatorii sa ia o mica pauza in upgrade-ul la ultima versiune de telefon.  Dupa cum a observat deja si Apple, desi veniturile lor au crescut, vanzarile nu au crescut la flagshit-ul lor cel mai recent, iar cel mai vandut terminal e iphone 7.

Acest lucru este bine. Serios, nu radeti. Stiu ca nu e bine ca telefoanele-s 1000 de euro bucata, asta-i rau, dar e bine ca cumparatorii au realizat in sfarsit ca sacii lor au fund, fie ofiterii de credit doar cu buletinul le-au dat una peste degete  cand au cerut un “upgrade” la abonament/ creditul pentru telefon.

Nu prevad cumva  ca de anul viitor flagship-urile se vor ieftini. Asta e o chestie de evolutie marginala in functie de aviditatea diferitor producatori dupa profit si cota de marketing si cum decid sa isi imparta piata.  100 de euro in minus sau in plus nu mai conteaza de acum.  Daca vrei  cel mai bun telefon,  din pacate pentru tine, va trebui sa scoti tot cam atat de mult din buzunar.

Din fericire, insa, pentru ceilalti care ne multumim si cu un pic mai putin decat cel mai bun produs de pe piata, bataia va creste pe segmentul de middle, sau in zona jucatorilor pretendenti, prin urmare si calitatea pe un pret mai redus.

In momentul de fata e o diferenta imensa si jegoasa de calitate de la  1000 de EUR/ terminal, la 100. Stiu ca daca scalezi liniar pare justificat, dar daca te raportezi de la  costuri de R&D la cost de productie, nimic nu justifica segmentarea asta, ci este  pur marketing, pentru a segmenta piata si a sustine pretul maximal la tehnologia cea mai noua.

Cu nivelul de sus foarte limitat, va fi o lupta la segmentul de middle care, speculez eu pe baza globului meu de cristal, ca trebuie sa creasca calitatea pe acest segment la un pret semnificativ mai redus.

Ca sa intelegeti ideea:

Eu am cumparat anul trecut si anul asta mai multe smartfoane pentru diferite necesitati ale persoanelor din familie.  Niciunul dintre ele nu a fost ultimul Samsung sau Iphone, din motivele indicate mai sus.

Comparativ, cel mai bun l-am cumparat anul asta pentru 500 de euro. Este un lite flagship de la Motorola. Z2 Play. Z2 Force, sau Z2 ( e o diferenta minimala intre astea doua), costau cam 700 de EUR si nu meritau banii. Nici asta nu prea merita 500, pot sa spun ca mi-am luat teapa. Adica, el face minimul de care am eu nevoie, ca altfel l-as fi dat inapoi, dar  urmarind raportul calitate pret, e cam japca.

Sotiei i-am cumparat in 2017 tot un lite flagship dar mai vechi cu un an decat prezentul de atunci. LG G5 SE. Ala a costat 300 de EUR si probabil e cel mai cinstit telefon pentru suma platita.

Am mai cumparat doua ieftineli: Unul la 120 EUR – Lenovo Vibe S1 si o ieftineala pentru mine ca m-a lasat brusc cel pe care il aveam anterior. 60 EUR pe un Asus Zenfone Go dual SIM.

Lenovo Vibe S1 e ok pentru cineva de varsta parintilor mei. Faci poze de calitate mediocra dar te poti uita la ele fara prea multa sila si oricum nu mai vezi bine nici cu ochelari,  te joci  chestii minimale, ai un youtube si un Whatsapp, sau skype. Daca ii pui un card de 10 EUR  ai destul spatiu de poze, rabla cred ca functioneaza ok un 2 ani asa si asta e cam ce ar trebui sa fie un telefon low-end cinstit.

Ala de 60 de euro e un jeg, nu-l recomand nimanui, nu te poti auzi ca lumea, te pisi in ele de poze, ecranul se simte prost si softul e latent, singurele lucruri bune sunt modul dual sim si bateria schimbabila. Se misca doar un pic mai prost decat Samsung Galaxy S2.

Estimez ca de-aici incolo telefoanele intre 300 si 500 de euro se vor apropia destul de mult de cele de 1000 si va ramane doar aspectul de nou, edge tech, de last shit on the market care va face diferenta.

In momentul de fata singura problema pe tema preturilor e controlul  impus de google asupra directiei de dezvoltare si implementarii android de catre toti producatorii de terminale, care vine cu un pret. Pentru utilizatori, desigur.

Desi aparent fanilor de telefoane noi li se sugereaza ca telefonul face parte din “latte factor” – daca il vrei ti-l permiti, daca nu ai bani, fa mai multi si cumpara-l, chit ca trebuie sa iti inchiriezi o camera din apartament, sa plimbi cainele cuiva, sau sa livrezi mancare pentru asta, LOL  – eu am totusi impresia, ca telefonul si-a atins limitele satsfactiei pe care o poate aduce, ca nu-i chiar ca o punga de cocaina de bun, sa fim sinceri acum, si ca oamenii au ajuns undeva la limita de degradare pe care o pot suporta pentru a avea ultimul produs.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
5 years ago

Eu sunt de parere ca dupa un anumit punct nu prea mai conteaza daca e flagship sau corabia piratilor. Let me explain my point of view. Cam la fel ca la PCuri, unde si cel mai varza procesor din oferta actuala face fata cu brio utilizatorului standard. Eu le ziceam unora inca de pe vremea cand puneam aplicatii java pe 3510i ca viitorul mobilului o sa fie ceva intre o contopire intre tableta si telefon si cu hardware care poate rula lejer jocurile de pc din 2000 or better. Netul pe vremea aia venea prin CSD. D-abia later on au… Read more »

0040
0040
5 years ago

Hmmm… eu cred ca gasesti si baterii ok. Poate ar trebui sa te uiti la Anker, Zero Lemon, branduri d-astea.. Am vazut unii chiar le lauda.

Buruc
Buruc
5 years ago

Am iphone 7+, 128g, face 2 ani in curand in jur de 800£ nou banu jos. I am luat pe post de tel/tableta ca citesc, scriu mailuri la el, navigatie, poze, gps, youtube, mici softuri etc Si a scos banii, de multe ori nici nu mai deschid laptopul pt chestii in afara de munca. Mare/greu dar m am obisnuit. De departe cea mai mare problema e bateria. Dupa 3-4h de folosire continua pe zi e cam la 40%. Umblu cu baterie de 20kmA dupa mine cand plec 1-2 zile. (Mai am una de 2.5kmA de urgenta prin rucsac dar da,… Read more »

Livache
Livache
5 years ago

eu anul asta am luat o nokie 6.1 (modelul 2018)
nu e flagship
799 lei.. aka 170 eur

dual sim cu 32 gigs stocare & 3 de ram
android one (acu are 8.1)
ecran de 5.5 cu ceva body de aluminiu => e greu si nu merge la gagici
baterie de doar 3k mAh dar are usb type C si quickcharge

merge decent si daca o sa crape dupa 1 an nu e bai! 🙂

Stropic
Stropic
5 years ago

exact, asta e cred si eu problema companiilor astea, ca tot ce poti face pe un tel de 1000 poti face usor si pe unul de 500. Da, stiu, nu chiar, dar cam da.

hai cu 5g, 8k video, esim, nu stiu, holograme, ceva, sa fie chiar gadget, sa zica lumea wow cand il vede, ca pe vremuri, nu doar ah, are ecranul cu 2mm mai sus? nice. normal ca nu cumpara unul nou, e practic identic. jur pe rosu ca nu fac deosebirea intre un iphone x si xs. sau s8 si s9.

0040
0040
5 years ago

Mark my words. Best next thing in mobile will be self re-chargable battery. Si poate pun dracu inapoi IR si tastatura aia virtuala de pe SX1 , eu am una separata pe bluetooth si e chiar super ok…. chiar ma mir de ce nu a prins la public. Whatever. Despre forma…cred ca tot monobloc o sa fie ceva vreme dar cu cel mai misto design care l-am pana acum la telefon mi s-a parut Qtek 9000. Daca ar actualiza si face un d-ala ceva mai usor si subtire dar cu materiale super rezistente, cu hardware si rezolutii actuale, poate si… Read more »