Croaziera – ghidul pentru proști

Mi-am adus aminte de articolul ăsta început, când aterizat în Male, luam o barcă către resort, ca să văd în apropiere ancorată, la un an și-o lună pe muche dinstanță, același vas cu care fusesem în vacanță anterior. Costa Victoria. 

Ce e aia o croazieră?

Este un tip de sejur turistic în care clienții sunt izolați de lume și privați de posibilitatea de a se retrage din joc la orice moment (revin mai jos – pașapoarte), cu singurul scop de a stoarce de la ei cât mai mulți bani posibil (detaliez mai jos – servicii) . Chiar dacă ai fost tu într-o croazieră și te-ai simțit bine nu schimbă cu nimic definiția croazierei.

Care e treaba cu croazierele?

Încă nu știu, e una din chestiile din bucket list-ul soției, eu cred că trebuia să fi așteptat aniversarea de 50 de ani, – de la căsătorie, desigur – pentru a marca un așa event și a avea o companie potrivită, dar nu mă opun defel din principiu la așa ceva, dacă îi face plăcere soției.

Am să mai merg în vreuna?

Bănuiesc că nu foarte curând, probabil eu nu voi mai alege una.

Motivul principal : Îți opresc aia pașaportul la check-in și ți-l dau la coborâre, iar asta e departe de acceptabil pentru mine.

Dacă m-aș fi interesat pe temă din timp, aș fi făcut rost de încă un pașaport sa rezolv inconvenientul ăsta. Am auzit ipoteza de la soție cu câteva zile înainte să plec, îmi venea să mă întorc de la check-in, serios că mă durea în pulă de banii dați ( nu plătisem eu, hehe) dar nu la fel pot spune cu privire la vacanța aleasă de doamna. Asta e unul din puținele lucruri pe care nu l-aș face pentru bani. Pentru soție…plm

What ever it takes to get her to Socotra when the weather will work in my favor.

Altceva serios nu am împotrivă. Nu mă deranjează boșorogii din jur prea tare, in cabina noastră eu sunt cea mai bătrână persoană.

***Daca ai rau de mare, plm poate croaziera nu e cea mai buna idee, pentru ca in functie de unde se tine si in ce perioada, stiti si voi ca in oceane mai sunt si furtuni. Si poa’ sa iasa un pic mai rau decat te-astepti.

Caz in care, daca totusi esti propus, sugerez urmatoarele: cazare pe punte mai degraba inferioara, pe cat posibil cu balcon, macar cu fereastra/ hublou. Pe puntile de sus ruliul si tangajul se simt mai pronuntat, ca urmare a distantei mai mari fata de axa de rotatie a navei.

Chiar si daca nu prea ai rau de mare, in croazierele care au perioade lungi de navigatie intre punctele de interes, mai mult de 24 de ore, pot deveni plictisitoare si poti sa resimti ameteli si greturi – sotia a tratat asta cu pastile.

Cu ce asteptari ( in materie de costuri ) pleci in croaziera?

Cu asteptari mari, fireste. In ciuda faptului ca conceptul care ti se serveste e unul relativ all-inclusive, probabil stii ca nu e deloc asa.

In pretul de baza al croazierei primesti cabina si masa incluse. Deseori asta nu include nici macar apa de baut. Include apa la masa cred. In rest, poti sa bei de la baie – daca ai curaj :).

In rest se ofera diferite pachete de bauturi diverse daca vrei sa le cumperi.

Nu mai stiu daca am cumparat vreun pachet; ah, da, pe ala cu apa si cafele. Ca apa banuiam ca bem. Orice alt pachet de bauturi e o japca ordinara si nu merita banii decat daca esti alcoolic anonim care bea și Mona.

Sunt incluse bere la draft, de aia de gen hoteluri all-inclusive de la bulgari sau de la turci, facuta intentionat de calitate redusa sa vrei mai mult si sa platesti mai mult. Cam asa si la vinuri. Posircile sunt incluse in diferite pachete, orice altceva pe bani.

Dacă vrei să bei ceva de calitate, fie si o cafea de aia mai smechera nu sunt in pachete. Nimic.

Si din pacate cam asemanator e si la haleu. Macar aici ai ceva pachete. Dar cele mai bune restaurante a la carte sunt penteu membrii de tor felul de nivele de fidelizare, sau pe bani.

Bacșișurile nu sunt incluse, însă sunt obișnuite, atât de obișnuite încât te înrolează automat într-un “program” de bacșișuri de îți iau o sumă pe zi. Aștia de la Costa erau pe la 12 euro pe zi de persoana, parca. La 15 zile , cât am stat noi, astea s-au dus la 360 de euro. Nu zic că merită, sau nu, oamenii ăia chiar ne-au servit cam cum aș vrea să fiu servit la un restaurant a la carte care costă premium și unde nu prea se întâmplă așa. Dar mă deranjează că e impus. Impus, dar nu inclus de la început în prețul excursiei.

Ce nu am știut a fost că te poți retrage din programul de plata automată a bacșișului și lași la sfârșit cât te lasă inima.

Excursiile

Ăștia cu croazierele fac grosul banilor din excursii la punctele de interes. Adică, dacă crezi că poți să stai doar pe navă o săptămână, două și să te bucuri doar de chestiile care nu te costă probabil ca esti pe perfuzii, sau apreciezi un gen de distractie si relaxare pe care nu il inteleg eu.

Dacă nu vrei să le faci cu ei, poți să le faci singur, dar:

  1. Ei sunt relativ organizați și, cel puțin în locurile cu șederi scurte, poate e o idee bună să le iei cu ei, ca să te asiguri că nu rămâi pe mal în caz că se întâmplă ceva ăn desfășurarea planului tău privat. Nu-i amuzant să te trezești părăsit  pe o insulă random  în pantaloni scurți și fără pașaport, eh?
  2. Dacă n-ai mai fost pe acolo cauți tu pe trip advisor, dar e posibil să nu nimerești ce trebuie, iar unele experiențe nu prea le poți organiza de capul tău. Exemplu : o excursie pe un vas cu unii care o ardeau în muzici fripturi locale și alte manele locale. 

Noi am făcut și-și. Mie mi-au plăcut cel mai mult ălea în care am fost de capul nostru , ba la snorkeling, ba la înnot, ba la plimbare prin pădure. 12 .  Nu m-as fi dus de capul meu în madagascar, deși un coleg de croazieră, la numai 60 și ceva de anișori și doamna lui mai tânără și însărcinată în niște luni nu au avut vreo problemă cu asta. Mie mi se părea că ăia cam vor să mă mănânce. Fiecare cu percepțiile și fobiile lui.  

Treaba e că de capul tău sau cu  organiztorul croazierei, cam tre’ să bagi ceva, că doar nu te duci acolo să mori de plictiseală pe vas. 

Ce poți să faci pe vas fără să platești ceva:

Sunt diverse cluburi si programe de animatie tematice.

De exemplu clubul jucatorilor de șah, table și bridge – activități perfecte, dacă ești pensionar.

Diferite seri de dans unde toate babele se excită cand vin animatorii si le iau la o invarteala. Am fost cu gagica la una din ele. Okish.

Programe de teatru/stand up si muzica inainte si dupa masa de seara. Bai, astia au avut niste artisti chiar priceputi, dar ce e mai important, o sala de concerte ( auditorium) foarte bine proiectata, mai bine decat multe sali de concerte. Si din ce stiu, cam toate liniile de croaziere se chinuie sa aduca artisti buni. Acum nu o sa vina neaparat Lady Gaga , dar.

In barul local canta de obicei formatia locala, unii care sunt pe nava tot sezonul sau macar tot sejurul, cei mai valorosi stau 1-2 zile pe sejur, sau la doua sejururi si se muta de pe un vas pe altul in diferite puncte.

Poti sa mergi la piscinele de pe puntea superioara a navei, dar sunt doua probleme cu astea.

1) Sunt de obicei pline ( de bosorogi) ca sunt prea putine la cat public o arde pe acolo.

2) Cand e vant sau sunt valuri ( aka nava travereseaza ceva curenti) faci pogo de toți pereții piscinei, nu neapărat că îți rupi oase sau ceva, dar nici relaxare nu prea poți numi asta. 

Și cam asta e.  Dacă dai bani , poți merge la SPA , care-i de obicei pe o punte inferioară, nu-ți face mațele pătrate, și nici nu e așa încăierare mare pe spațiul de piscină, că costă ceva. 

Și cam atât îmi mai aduc aminte din ce am vrut să scriu atunci. Asta și niste de vederi de pe vas. 

Port Louis, Mauritius
Reunion
looking back