Educație și AI 2019.1

Cu amicul “R” discutam fugitiv de educația care se face în India, ca merge acolo la ceva curs.

Da știu că râdeți când auziți, dar una din companiile globale de consultanță și-a deschis universitate acolo ( de fapt cred ca mai multe), universitatea lor, băi.

Unde studenții vin și trei ani învață la foc automat tehnologie. Nu, nu pascal, nu neaparat teoria algoritmilor, deși probabil ca și ceva din aia, nimic legat de cercetare și alte pula-mea-uri elitiste pentru teoreticieni.

Tehnologie aplicată. Practic, studiezi la ei și-ți iei cateva certificări de Oracle, de Azure, Amazon AWS, SAP, în funcție de specializări și pachete.

Și învață pe tehnologiile cele mai noi, unele care nici nu-s încă larg răspândite pe piață. Cum PULA MEA ar fi fost să mă fi certificat eu la facultate în 2007-8 pe SAP MDG să zicem?

De la EPIC în sus. Acum trebuia să-mi comand o furcă nouă de întors banii, că aia veche s-ar fi tocit .

Știți, ce discutăm noi că înveți prostii în școală, că ar trebui să fie altfel. Eh, în India se face aia. În Europa încă nu. TRIST.

Mai trist este că am discutat cu alt coleg și cică cât a fost el plecat de la client să lucreze remote, au adus ăia de la compania de consultanță trei roboți. Un ”analist” de SAP FI, care să verifice datele despre costuri din sistem, și unul pentru programare.

Nu, nu scrie el programele, că nu e muncitor cu cârca. Le face analiza programelor scrise de apăsacii juniori, face debug după ei, astea.

Deci, p-ăla l-au angajat direct senior coaie. Știi vorba aia contemporană, cu ”viitorul e să fiu șefu’ la roboți?”. Da, dacă nu cumva e robotu’ șeful tău.

Ăstea nu sunt bârfe de ITști, nu-s demonstrații la o conferință, nu sunt prezentări de proof of concept. Nu. Acestea sunt lucruri care se întâmplă acum în piață.

Trist, că n-am ajuns cu sacii nici la jumătate. Acuma mă gândesc doar de unde să prind și eu un robot d-ăsta și să-l leg în beci de o priză, să îl scalavagesc un pica, până nu capată drepturi.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
capsunaru
capsunaru
5 years ago

Bai,mai bine faci un sindicat pentru roboti,exploatatorule …

Stropic
Stropic
5 years ago

ehee, dragii mosului, in europa lumea viseaza cariera, cu facut ce iti place, cu pasiune, cu venit de drag la serviciu, cu social impact, make a difference…sa ai prin urmare un background general ca nu se stie in ce directie VREI (accent pe vrei) sa mergi. ti se baga in cap ca poti sa alegi si the world is your oyster. India e foarte-foarte orientata pe cerere si oferta. se cere x? pai aia invatam. survival mode. lasa ce am putea inventa si ce ne place, da-mi sa mananc acum. ca e trist…e mai eficient modelul din India, corect, dar… Read more »

Stropic
Stropic
5 years ago

bai, cum dumnezeu au automatizat astia un robot analist FI? un debug mai inteleg, dar aici 80% e discutat cu clientul, ce vrea, dar nu stie sa exprime, enspe mailuri si sendinte ca s-a razgandit si vrea altceva, altfel.

Manowar
5 years ago

In vreo cativa ani s-ar putea sa iasa pe piata o chestie pe care am vazut-o live anul trecut – cand cu “reorientarea”. Daca asta ti s-a parut haioasa, atunci chiar o sa te caci pe tine de ras.

Stropic
Stropic
5 years ago

intamplator stiu pe cineva, dar nu pe FI. dar inteleg ce spui, ca exemplu, la fostul job lucrasem pe un proiect unde colaboram cu UiPath si SAP. O chestie miiicuuuutaaa rau, cu un buget amarat. In 4 luni s-au eliminat 60% din joburi. zau ca e altfel cand le vezi efectiv cu ochii tai, nu doar citesti printr-un articol aiurea. si te gandesti, bai, eu nici lucrez in IT, daca au ajuns la mine astea, nasooool. ma consolez totusi ca pe viitor, o sa fie nevoie de multa integrare pe toti robotii astia. mai ramane si spalatul de toalete, al… Read more »

Alin
5 years ago

Ca idee, arunca un ochi pe tehnologiile publice din zona asta de la Microsoft și restul celor mari, care au și business de cloud. O sa te “distrezi” rău…
Un software bot care a analizat cod scris de oameni e acum capabil sa genereze alt cod singur, mult mai optimizat… Încă se mai uită niste gigei pe ce face, estimez că peste 1 an gigeii dispar.
Ceea ce încă nu pot face roboții e să facă infra admin pe anumite chestii de nișă. Subliniez – încă!
Altfel mai tocim și alte tehnologii, mai învățăm încă o limbă străină.. Din astea.

sorin
sorin
5 years ago

care facultate si cat costa ?