Clorul în apă: O problemă ecologică de țară, nu de ApaNova

Știrea de ieri cu apa curentă din București care a devenit nepotabilă în urma unui incident poluant.

Sigur, știrea zice altceva, cum că e nepotabilă că au băgat aia prea mult clor. Bă, aia au băgat mult clor că apa livrată riscă să contamineze conductele cu agenți biologici altfel. Clorul nu tratează probleme de compoziție chimică.

Poluarea cu amoniu, ca urmare a topirii gheții și zăpezii și ajungerea lor în Argeș semnalizează un aspect important.

Alimentarea cu apă a Bucureștiului se face in principiu cu apa din râu. Asta e oarecum de înțeles. E greu să alimentezi 3 milioane de locuitori cu apă de izvor, sau ceva.

Iar poziția (la câmpie ) a Bucureștiului, în ultima parte a cursului raului Argeș, dar și Dâmbovița, e deloc norocoasă să zic așa, pentru că mai sunt alte orașe în amonte, care se alimentează și ele, dar și deversează in Argeș ape uzate, pluviale sau de canalizare. Desigur , ele sunt filtrate, nu curg așa direct. Doar că orice stație de epurare are o capacitate de filtrare/ curățare.

Ce crezi că se poate întâmpla când se topește zăpada/gheața într-un oraș de mai sus, să zicem Pitești, iar apa care spală străzile, câmpul și canalele de dracu’ știe ce substanțe se acumulează peste capacitatea de filtrare a sistemului? Păi, va curge pe râu în jos. Ce crezi că se poate întâmpla când ai orașe jegoase cu gunoaie, mortăciuni lăsate pe străzi, prin parcuri, substanțe deversate oriunde în oraș ? Eu, acum e șansa orașului ăluia să se mai curețe un pic și să facă o băiță.

Partea proastă e când tu tre’ să te scalzi, sau să bei ( dacă îndrăznești) laturile ălora din amonte.

Iar asta e DOAR o problemă. O altă problemă e agricultura și producția la hectar. In perioada asta se cam aruncă îngrășăminte pe grâu/culturile semănate de toamna, în plus față de ce s-a încorporat în sol la însămânțare.

Anul trecut s-a însămânțat tardiv, că nu s-a putut ara decât după octombrie. Ciclul de vegetație al grâului a fost foarte scurt până la îngheț ( care a venit devreme ).

O parte din îngrășământul din toamnă va fi rămas un sol și va fi spălat de ape. Ceea ce rezultă e un pic de poluare cu amoniu. Nitrați, nitriți.

Orice ar face Apa Nova nu poate schimba brusc sursa de alimentare cu apă. Ei pot doar trata apa aia într-o oarecare măsură. Alternativa ar fi să oprească alimentarea cu apă, până când “se curăță” sursa.

Nu sunt fan ApaNova, dar plângerile de pe Facebook sunt în van. Nu ei vă (ne) otrăvesc. Noi o facem. Noi ne otrăvim unii pe alții.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
5 years ago

Eu cred ca n-ai fost niciodata la “iarba verde” pe Arges (sau ai fost prea in amonte) altfel ziceai si de inca o problema. Albiile raurilor sunt transformate in gropi de gunoi comunale. Cand vine apa mare, mai ia o parte din muntii de gunoaie… sau mai vine cate o vaca moarta plutind, ca-n India :)) Cand eram mic ma mai duceam la peste pe Arges, acum nu prea mai ai ce face pe acolo… gen daca totusi scoti ceva din apa nici pisicile nu pun botul. Ar putea sa fie un semn… Nu beau niciodata apa de la robinet… Read more »

Stropic
Stropic
5 years ago

da mai, dar si la apa imbuteliata cica depinde, vezi scandalul cu apa radioactiva din muntii leaota, nu stiu ce studii cu apa care contine particule de plastic de la stat atat in plastic, etc.

mie solutia mi se pare sa nu mai bem apa. doar vin.

0040
0040
5 years ago

Directorul executiv al Apemin mai spune că în zona Munților Leaota există unele straturi geologice radioactive care, uneori, pot afecta apa unor izvoare din zonă. „Aceste ape nu se exploatează, dar sunt turiști care mai beau din acele izvoare. Dacă sursa de apă trece prin zona straturilor radioactive ea se contaminează. Nu se simte, apa e bună, e rece, zici că e grozavă, dar după aceea…. Dar depinde și cât bei, pentru că dacă bei puțin, nu se întâmplă nimic” :))))) Ca-n bancul ala ” Apai bea, dar incet ca-i rece ” Cred ca mult mai contaminat e Pacificul, u… Read more »

dam167
dam167
5 years ago

În mod normal nu se permite descărcarea apelor uzate epurate într-un râu din care se captează apă potabilă, cu atât mai mult în amonte de captare. Nu știu exact care e sistemul de laimentare cu apă al Bucureștiului, dar de obicei se captează de la suprafață (râuri, lacuri) și prin puțuri forate – depinde de freaticul zonei, calitatea apei etc. Tratarea apei elimină substanțele organice și anorganice din apă (până la niște valori prescrise în legislație), iar clorul e pentru microorganisme și e ultima treaptă înainte de distribuție. E mai mult pentru a evita ”apa stătută”, adică dezvoltarea microorganismelor, că… Read more »

Mad
Mad
5 years ago

Eu beau numai apa de la robinet dar trecuta prin cana filtranta. Or fi aia din sectorul 6 mai aproape de bazin( nu stiu) dar la noi nu a mirosit a clor.
Apropo de apa curata. Prin 2000 era o chestie cu berea Tuborg. Cica trecea izvorul lor de apa pe sub un cimitir.

capsunaru
capsunaru
5 years ago

“Nu beau niciodata apa de la robinet lol.”

Ba da.Intotdeauna.Apa imbuteliata provine …de la robinet (umpic filtrata,asta da ) 🙂

capsunaru
capsunaru
5 years ago

“Păi dacă filtrul e de 0.1 microni deja e antibacterian.” Da,linxule,daca exista filtre si in practica…dar ce vreau sa zic: vrajeala curata cu sursa izvor natural din muntele lu` Venus… 🙂 Da’ lumea pune botul.Oare sa cheltui multiplu pe aceiasi h2o (identica cu cea de la teava ta),si pe deasupra envasata in PLASTIC !!! ,e ok ? off corse

dam167
dam167
5 years ago

@capsunaru: plasticul e peste tot, conductele prin care circulă apa din rețea tot din plastic sunt (polietilenă). Toate sursele sunt naturale până la urmă, dar și apa de la rețea e mai proastă în anumite zone – deci gândește-te că bei apă cu gust mai bun (pentru tine) atunci când cumperi îmbuteliată.