Început de civilizație

Am mai fost aici demult și nu era așa. Nici pe departe.

Și nu mă refer la pozele de mai jos, ci că au făcut o parcare cu 4 etaje la baza pârtiei de ski. Cu oameni care te ghidează, te ajută pe unde ai nevoie și sunt niște mici detalii care fac să fie lucrurile mai mișto.

Cu băi civilizate (am văzut pe cineva care întreținea curățenia acolo destul de activ, aveau și ceva calorifer înăuntru, nu prea mi-a venit să cred.

Și, deși era vreun metru de zăpadă nins, drumul era curat până acolo. Așa da.

Singura parte nu așa de mișto e că nu ai hoteluri grămadă pe undeva în botul pârtiei, dar poate că e mai bine așa.

Bine, când zic asta zic de fapt că nu ai unde să stai la un hotel de 5 stele in zonă. Iar la 4 ai, la Voineasa – 40 de km, dacă rezervi cu 1 lună în avans.

Mai sunt niște vile, care se închiriază integral.

Cea mai apropiată cazare ar fi la Rânca da’ nu știu cu ce poți ajunge acolo de la Obârșia Lotrului, că drumul e închis iarna pe partea aia și să te aventurezi clandestin îți trebuie un vehicul mai serios decât ce am eu. Un Hummer, poate, dar H1. Dacă nu, ceva ce incepe cu TAB.

Am fost in mai multe locuri și peste tot e o problemă similară: parchezi pe unde se poate. Acum doi ani am fost la Păltiniș tot cu rabla asta și mi-a luat ceva s-o scot din nămoale, adică din parcare. Aici nu.

Mai vin, fără îndoială. La anul fac cumva să stau o săptămână să învețe copiii să schieze. Sper, mai bine decât mine.

Da, articolul e relativ anti-seo. Intenționat.

8 Replies to “Început de civilizație”

 1. Ce frumos e! De cand o ard prin uk am uitat cum scartaie zapada… cam atat de trist e :))
  Si eu sunt socat de aglomeratie si de preturi… si mai ales rezervari in avans ca o parte din vacanta de vara prin romania o fac. Peste tot la fel full/scump … munte, mare, delta dunarii nu mai zic … dar deh, toata lumea se vaita ca se traieste prost in romania :))

 2. @JE: E o idee dar sunt 7 ore și ceva de condus din București ( care-i cel mai apropiat punct de Bulgaria unde dețin o casă)
  Până la Transalpina sunt 2.5 ore de condus de la casa din Vâlcea ( cam 100 km ). Nu bat 15 ore cu mașina decât dacă merg să stau măcar 5-6 zile. In fine, e mai complex.
  Nu înțeleg ce legătură au ultimele trei linkuri cu ski-ul.

 3. Mda … pt mai putin de 4-5 zile de ski bulgaria/austria nici pt mine fara copii nu merita deranjul cu drumul ‘access rapid’ :))) In romania mergeam cel mai des in sinaia/valea dorului 1:30h-2h tren sau masina din bucuresti, efectiv cand/cat aveam chef.

  Ca sa divaghez … In uk, treaba e mmmaro – cel mai ‘aproape’ e chiar sa mergi in alpi cu variante la alegere… 12h de condus sau aprox 300£/persoana bilet de avion exemplu lyon sau geneva + shuttle bus inca vreo 80-100£, alegeti dumnevoastra, pt chamonix de exemplu. Mai ai variante ceva mai ieftine austria/nordul italiei dar nici acolo nu merge … de weekend.
  Sigur, daca iti planifici cu juma de an inainte sa stai o saptamana la ski gasesti zboruri ceva mai ieftine dar spontaneitate gen cateva zile ca asa mi se scoala, nu exista (Gasesti oricand super package 700£-800£/7 zile all inclusive, ski pass, echipament etc dar drumul pana acolo din uk te rupe).
  Mai ai variante ‘locale’ prin scotia, cairngorns cu zboruri ieftine la inverness 1h dar sincer am fost vara prin muntii aia si pt mine nu merita deranjul, ‘resorturile’ de ski erau pe niste delusoare printre care treceai cu masina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.