Oltenii si aurul

Ca petrol nu mai avem, altfel era vorba de ardeleni. Altfel e in intregime o tema politica, una prin care initiatorii fac un pic de boost la nationalismul propriilor alegatori cu ajutorul detractorilor.

Ca carevasazica, de ce sa aduca Dragnea aurul in tara sa-l ia el si sa-l vanda – este printre ultimele teme antiPSD-iste.

Intrebari de duzina: De ce tine banca centrala a unei tari o rezerva de aur, oricare ar fi ea, din moment ce nu mai are mai nimeni moneda in paritate cu aurul din rezerve?

Ca un obiect de lupta impotriva inflatiei. Cum economia fluctueaza ca output si manifestare in timp si cum exista riscul unui atac speculativ asupra monede, o banca centrala isi organizeaza un portofoliu de valori ca rezerve de stat, care sa o ajute la mentinerea monedei de stat la o valoare de convenienta. E ca un balast pentru un balon cu aer cald, in termeni simpli.

De ce ar alege o tara sa tina aurul in alta tara? Din mai multe motive, unele explicate si de BNR altele nu.

  1. In cazul unui pericol de agresiune iminenta. Adica vin unii cu razboiul peste tine si iti iau aurul. Nu e cazul si nu stii niciodata cine vine. Sigur, poti sa banuiesti ca la est e mai frig decat la vest.
  2. In cazul unui climat instabil economic ajuta la credibilitatea de tara sa ai SI o rezerva straina, in alta tara, care e partener economic, parte ca garantie pentru afacerile desfasurate cu tara aia, parte tine de imagine si politica.
  3. Motive de logistica si costuri. De exemplu Germania a cumparat aur din US si parte din el e inca acolo pentru ca e costisitor sa-l muti, iar daca vorbim de cantitati mari, trebuie sa amenajezi logistica la tine in tara. Apoi, aurul , ca orice alta rezerva, e valoros, daca e convertibil – mai vinzi, mai cumperi. Daca piata de desfacere e mai viabila la NY/Londra… e avantajos sa tii aurul acolo din punctul asta de vedere, in sensul ca e foarte probabil sa fie pentru apetitul cuiva care ti-l cumpara si-l lasa tot acolo.

De ce ai alege sa-l muti dintr-o tara?

  1. Costuri de depozitare. De destula vreme mai multe tari percep taxe de stocare pentru rezervele in aur aflate in custodia lor.Londra e piata principala de aur, desi UK nu produce nu rafineaza si statul britanic mentine o rezerva relativ minora de aur relativ la volumul de moneda.
  2. Schimbari in politica economica , ce pot face sa nu mai fie utila o astfel de garantie intr-o tara.

Acu’ sa ne raportam la propunerea PSD.

  1. Daca nu tranzactionezi aurul ala si nu iti foloseste la nimic nu prea are sens sa platesti costuri de stocare.
  2. Daca UK iese din UE si nu va fi un partener principal de business pentru Romania ( mai degraba invers) e discutabil daca merita efortul de a plati pentru a avea o garantie in tara aia . E treaba de politica de stat, dar e discutabil. Ar putea fi optiuni mai bune, de pilda Germania, sau alte state.

Ce se intampla cu aurul daca ajunge in tara? Il ia Dragnea?

Ar fi o posibilitate, lol dar nu prea cred ca aurul e la fel de vandabil in Romania, ca in UK. Adica, ok, poate baga 2-3 lingouri in sacou sau umple portbagajul la BMW, dar, vorbind serios, e greu tranzactionabil in Romania, ca toata lumea se raporteaza la pretul din Londra, din motive obiective.

Asa ca-s sanse mai mari ca rezerva de aur sa ramana intacta daca e adusa in Romania, daca voiau sa vanda din el le era mai usor s-o faca la Londra. Si oricum, toata rezerva de aur a Romaniei, e undeva la 100+ tone, adica vreo 8000 de batoane.

Singurul aspect negativ reprezinta costurile logistice, care-s probabil mai mari decat cele de stocare si cum se spune in presa, mai mari decat pensia speciala a unui anume ministru.

Intreaga propunere pare o fenta nationalista si daca va duceti pe fenta, treceti ca antinationalisti si alimentati sentimentele acolo unde trebuie. Pe banii si pe timpul vostru.

Daca ar fi dupa mine, eu i-as lasa in pace, sa faca mutarea asta. La modul “ia adu-l, boss. Adu-l in tara pe tot, no questions asked, pana luni sa fie in beciurile BNR, altfel te luam drept demagog mincinos. Hai, repejor, mai multa munca si mai putina gargara.”

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mike
Mike
5 years ago

Sau ce zicea CTP , probabil dragnea se gandeste ca va avea soarta lui maduro si cand va avea nevoie el de ceva banuti nu ii mai aproba nimeni transferul.

Mike
Mike
5 years ago

E parerea ta, care e logica asa cum e logic ca a iesit psd democratic la vot ( cei mai buni ) . Totusi , asta nu inseamna ca e si normal. Sunt dictatori care in tari primitive ( vezi Africa ) traiesc bine mersi linistiti in timp ce populatia e decimata. Au metode de control, cum era in communism la noi si daca zici ceva iti iau gatul imediat. In cazul asta, interventia externa e necesara si ramane singura optiune.

Mike
Mike
5 years ago

“daca preconizezi ca existe sanse ca prietenia sa se raceasca pe termen scurt/ mediu”
Si crezi ca dracnea nu preconizeaza asa ceva ? Mai mult ca sigur ca da si pe urma iar ajungem la situatia de la inceput cu maduro.

Mike
Mike
5 years ago

1. Nu vad legatura intre brexit si aur. Dupa brexit Uk devine la fel ca Japonia, Canada , US, Norvegia , Elvetia etc Ok, hai atunci sa mutam aurul in Germania .
2. 400k romulani sunt in Uk pe barba lor, muncesc acolo , platesc taxe acolo, ce treaba are aurul tarii cu ei , ce costuri sociale vor sa le acopere statul roman ?
Impresia mea e ca sub pretexte logice si economice ( gen beneficii etc ) dracnea are alte interese. Poate gresesc dar nicodata nu te poti astepta de la un Golan sa joace corect.

Catalinx
Catalinx
5 years ago

1. Nu vad legatura intre brexit si aur. Dupa brexit Uk devine la fel ca Japonia… E un risc sa nu fie chiar asa. Tarile pe care le spui au o evolutie pozitiva in relatia cu UE, UK se este intr-o evolutie negativa, asa cam ca inainte de divort. Priveste treaba asta ca si cum tarile alea sunt niste colege de lucru, vecine de palier cu care iti mai dai la buci din cand in cand schimb pe schimb, iar relatia cu UK ca pe relatia cu sotia de care te pregatesti sa divortezi in termeni cat mai amiabili, ca… Read more »

Mike
Mike
5 years ago

Iti dau doua exemple:
Rusia- miliarde in rezerve, nationale teoretic, controlate de o gasca de smecheri supusi lui putin
Turcia- un dictator care treptat a ajuns sa controleze toata tara inclusiv banca nationala
Sunt suspicios da, e dragnea periculos, sper sa nu fie dar ma ingrijoreaza. Nu poti sa pui maimutoi pe post de prim ministru , sa macelaresti justitia, sa dai pomeni ca sa-ti acoperi jmecheriile, devalorizezi moneda si ataci bnr-ul si pe urma sa pretinzi ca faci bine tarii.
De asta impresia mea e ca ceva e putred, sper sa ma insel dar nu cred.

Catalinx
Catalinx
5 years ago

Rusia da are miliarde in rezerve tinute acasa si are si sens. Momentan au sanctiuni politico-economice din toate partike cu privire la actiunilor lor in Ucraina si neintelegerile politice din diferite regiuni pe unde bat si ei cu pula in masa, nicidecum cu privire la asuprirea cetatenilor si a oligarhiei. DAR. In termeni privati Russia detine capital ( altfel de rezerve) in multe tari , incluzand UK si Franta. Inclusiv real estate – big time. Doar in Londra era vorba de cateva miliarde de lire, echivalentul a peste 100 de tone de aur. Asta pentru ca desi real estate-ul e… Read more »

Stropic
Stropic
5 years ago

Oltenii declara razboi chinezilor. La un moment dat, cineva remarca:
– Baa, da’ astia sunt miliarde, ce ne facem!
– Da chiar, nu ştiu, vere, unde i-om ingropa pe toti…