Door stopper și avantajele de a fi angajat

Era cam cald in biroul amicului meu din Oxford. Și eram 4 inși într-o cameră fără geamuri, care era potrivită pentru oameni doar dacă nu respirau sau erau scafandri.

Și mă trezesc cu tipul că ia un monitor de pe masa din spate la subraț și îl pune în ușă. Așa.

Ma uit un pic la el știind că eu tocmai am platit 200 de lire pe al meu și-l întreb – bă, nu îți mai trebuie?

Ehm, a fost ieftin . La cumpărat soția de la serviciu, că le casau ăia. Și a costat 5 lire.

Cum?

Ceva firma externă care învârtea hărții trebuia plătită și cam acolo era valoarea .

De-aici și lipsa oricărei probleme în a risca să-l spargem .

“Dacă ai putea opri ușa aia cu 5 lire , n-ai face-o”

Eu, nu, da’ eu sunt sărac, n-am suv nou care costă cât apartamentul meu din București, cumpărat cu banii jos, și casă aici deja plătită. Da, ăsta nu e unul din avantajele de a fi angajat, ci invers. Dar cu o monedă de două lire aș fi oprit ușa. Și cam asta e șmecheria . In companiile serioase când se pregătesc să caseze chestii, care nu mai au valoare contabilă le dau angajaților, fie de pomană, fie pe sume la mișto.

La aia la care am lucrat prin toamna lui 2017 m-am trezit într-o zi cu o cutie mare in hol plină cu nimicuri. Cabluri USB, VGA, camere web pe USB și dracu mai știe ce. Să ia fiecare ce ii trebuie, restul merg la reciclat.

Astea erau rămășițele, că de aia erau la liber și pentru contractori, lol.

Chestiile mai semnificative de care se descotoroseau că schimbau biroul li se oferiseră mai înainte angajaților, și cine voise orice le ridicase de la depozit. Tot așa, monitoare, calculatoare ( fără hard diskuri ) și alte ălea.

Ho, nu vă grăbiți să numărați chestiile astea prin România, că sunteți foarte norocoși dacă se întâmplă.

Eu când mi-am cumpărat o rablă, în 2011, am licitat pentru un Mondeo relativ la fel o sumă cam la limita (de jos) a valorii lui de piață. Și am pierdut, lol. L-a cumpărat cineva care a plătit cam cât am plătit eu pe cel pe care l-am cumpărat, care era din același an, avea , ce e drept, mai mulți kilometri, dar nu avea ambreiajul futut și tabla îndoită (deja) ca cel licitat de firma la care lucram.

Niște ani mai târziu am plecat de la altă companie și le-am lăsat laptopul. Băi, ăla nu prea era de casat, așa că nici nu mi s-a părut ciudat când m-au întrebat dacă vreau să plătesc spre 1000 de euro pe el. Parcă mai puțin totuși, dar nu mai știu exact suma în lei. Dar l-am lăsat, mi-am luat eu unul mai scump și mai bun, când mi-am permis. Și nu era același lucru că eu plecam din firmă.

Dar unor colege si colegi, care aveau niște vechituri de 4, respectiv 5 ani și li se schimbau calculatoare , li s-au cerut sume gen spre 2500-3000 de lei pe alea uzate, uneori mai mult decât valoarea de piață.

Pentru că în România, la casare , bunurile se licitează boss, nu se oferă bonus angajaților.

Eh, presupun că va veni și vremea când nu vom mai fi săraci.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
19 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Florin
Florin
5 years ago

La noi, cred ca sunt “donate” magazinelor SH. Am vazut foarte multe workstationuri, monitoare si altele din categoria business de vanzare.

Alifie
Alifie
5 years ago

Posibil, dar din ce știu eu magazinele sh le iau de la centre de casare din țări străine , că e mai ieftin . Interlink, Diablos, IT-Sh … cam toti aduc din Franta in proportie de peste 80%. Am un prieten care inca mai face chestia asta si sub 2~3% o cumparat din Ro. Luam si io intr-o vreme din Franta (eram mana a 2-a) la 5 euro pozitia (nu conta ca-i calculator sau imprimanta) pe ceea ce considerau ca-i uzat moral, la 20 de euro luam ce se considera ca inca se mai vinde prim magazine. Super fain era… Read more »

Doru Vlad
Doru Vlad
5 years ago

Depinde de firma in Ro. Eu știu una care atunci cand a închis biroul din Constanța a dat tot, pana și mocheta din birou. Gratis! E drept au cerut bani pe mașini dar undeva la a zecea parte din prețul real. Altele prin București pa casarea datorată uzurii morale le-au lăsat angajaților mai puțin hardurile.

AltOrb
AltOrb
5 years ago

Mai Alifie,
Da’ spune-ne si noua reteta minune. Ceva locatii unde gasesti tu ACUM asemenea business cu profituri de 1000%. Si parca de ceva anisori nu se pot vinde/cumpara deseuri dintr-o tara in alta. Ca noi suntem cam prosti si dam cu sutele/ miile de euro pe marfa second de prin toata europa. Si apropos, parca SH nu-i acelasi lucru cu HS din franceza… hmmm… Hors Service? Ce zici?

Alifie
Alifie
5 years ago

Ceva locatii unde gasesti tu ACUM asemenea business cu profituri de 1000%

Ahahahahahaha – pai citeste postul, omul o cumparat cu 5 euro un monitor cre poate valora 200. Profit!

Si parca de ceva anisori nu se pot vinde/cumpara deseuri dintr-o tara in alta

am precizat ca eram mana a doua, iar treaba asta se intampla prin ~ 2006 ~ 2008.

Si apropos, parca SH nu-i acelasi lucru cu HS din franceza… hmmm… Hors Service? Ce zici?

suna corect.

Manowar
5 years ago

Pula mea, la fostu’ job cand au schimbat laptopurile (core i7 cu alta generatie de core i7, lol), le-au adunat p-alea vechi (sute/mii) si ne-au intrebat daca le vrem. Eu, cu gandul ca ar putea fi util unul de backup zic…mda…sigur. Ne ia tipul (eram cu 3 amici de la fumat) si ne duce intr-o camera. Acolo…sute de laptopuri. – Cate vreti? – … – Pai, da, va dau cate vreti. Eu am luat doua. Nu-mi trebuia mai mult de unul, da’ am zis ca haaaaaai, poate-i trebuie altcuiva. Si i-am trimis unui amic din Romulania unul din laptopuri. Sa… Read more »

AltOrb
AltOrb
5 years ago

Pai sa modificam putin datele, ca parca prea e trasa de par. 1. Deci acum vreo… 10 ani… pana la intrarea in UE se puteau aduce “gunoaie” cu care tu sau altii puteau face muuuuult profit. Ia vezi acu! Hint: Incearca sa mai intri tu pe piata acum unde profitul e mai mic decat la shaworma. Are manowar articol excelent pe tema inceputului sau desfasurarii oricarei afaceri ACUM pe modele care acum cativa ani functionau din diverse motive.. 2 “Omul” acela tocmai era un intern si de aceea i s-a dat cu 5 euro, pentru a scapa de plata taxelor… Read more »

Manowar
5 years ago

..si legat de comentariul anterior (care-i in moderare acum), treaba e ca poate stramba unul din nas, sa zica “plm, 10 lire, da’ e vechitura”.

Adica, sigur, asta e o laba trista de PC, dar il poti folosi pentru browsing, ssh, invatat chestii, treburi de-astea. E chiar PREA bun pentru a invata python, de exemplu.

Asa ca da, iei o vechitura troglodita. Da’ o iei, iti faci treaba cu ea si poti sa-ti iei una ca lumea cand “sari pragul” (de cunostinte si venituri).

Alt exemplu full fara piele

Manowar
5 years ago

Hmm, sunt scoase linkurile din toate comentariile, e vreo problema cu ele? Ca nu mai pun, nu insist.

Alifie
Alifie
5 years ago

1. Ma ocupam si de chestia asta acum coispe ani pentru ca avem timp pentru al doilea job (doh, eram bugetar la vremea aia = timp liber cacalau). Colaboratorul de atunci o ramas pe chestia asta si, din ce am inteles, sare in fiecare luna de 5k euro net. Nu-i fantastic, da’ nici rau pentru Ro. Inca mai merge. Hint: Incearca sa mai intri tu pe piata acum unde profitul e mai mic decat la shaworma Esti sigur? Baiatul asta nu-i vechi pe piata si are profit decent (nu mai luam in calcul si posibilitatea sa-si vand o parte din… Read more »

AltOrb
AltOrb
5 years ago

@Alifie 1. Uite, ai dreptate. Daca cu 60000 euro investiti se pot scoate 40000 euro OFICIAL, ce pot sa zic. E FOARTE BINE. Dupa bilantul din 2017 chiar pare ca se poate. Daca nu dadeai cu mucii in fasole spunand ca se poate…..da’ stii daca mai adaugi ca vinzi la negru… parca fiecare avem alte date in tabela. Ca stii… taxele + salariile OFICIALE cu vreo 3 angajati amarati + spatiul parca deja se duce profitul. Care de fapt nu pare rau. Parca era vorba sa nu mai fim saraci, sa ne fie bine sa nu ne fie rau, nu… Read more »

Alifie
Alifie
5 years ago

1. Crezi ca-i posibil sa intelegi gresit anumite lucruri? Iarasi am spus ceva si tu intelegi alceva. Am spus sa NU MAI luam in calcul si posibilitatea aia, sa ne raportam strict la ce se vede. Btw, profitul ii chestia aia care-ti ramane DUPA ce platesti salatitii si spatiul, asa ca profitul nu ,,se duce”, platesti 5% impozit pe dividende (si contributia la sanatate din 2018) si cu aia ramai (venitul ii chestia aia din care scazi salariile + spatiu + contabilitate scl). 2. Chiar ai o fixatie cu 1000%? Serios? Daca tot te framanta chestiunea, 20% nu prea era… Read more »

AltOrb
AltOrb
5 years ago

Man, relaxeaza-te. E chiar probabil sa nu inteleg niste lucruri, ca d’aia intrebai. 1. “NU MAI” luam in calcul posibilitatea “aia”, dar daca prietenul/amicul/colaboratorul care se mai ocupa acum lucreaza 100% curat, serios ca mi se pare profit super decent, nu era la misto. Iar daca nu tocmai, platile angajatilor cu toate contributiile cam diminueaza simtitor profitul. De aceea am zis ca “se duce” sau “s-ar duce”. Si totusi, salariatii, chirii, contabil nu se platesc din profit? Sau din adaosul comercial trebuie sa se plateasca. Venit poti sa ai si daca vinzi cu adaos 1% si nu acoperi nici contabila.… Read more »

Alifie
Alifie
5 years ago

Si totusi, salariatii, chirii, contabil nu se platesc din profit? 1. Nu. Daca te uiti la cifra de afaceri pe 2017 vezi ca ii 730k. De acolo se platesc salariati, chirii scl, si ce ramane reprezinta profitul. Tehnic, profitul ii legat de cifra de afaceri si de cheltuieli, dar dpdv contabil nu-i corect sa spui ca platesti cheltuielile din profit. Profitul reprezinta ceea iti ramane dupa ce faci bilantul si fie il ridici prin dividende fie il reinvestesti. 2. Eu am subliniat ca multe echipamente se aduc din Franta si ca-i fain sa iei lucruri cat de cat valoroase la… Read more »