Imobiliare: încă o lege gândită românește

Am citit articolul ăsta cu legea care cică nu mai permite dezvoltatorilor să vândă apartamente in blocuri care nu sunt racordate corespunzător la utilități, adică sunt racordate prin branșamente provizorii , sau ilegale.

Prima problemă.

Legea prevede şi amenzi de până la 40 de mii de lei, iar dezvoltatorii care nu asigură branşamente definitive riscă să piardă şi banii proveniţi din avansul dat de clienţi, conform unui alt act normativ.

Hahaha. Cât mă, 10k euro ?Pentru un bloc? Amenda trebuia să fie minim 100k euro, asta așa pentru un blocșor de 2 etaje. Faci turn de 5-8 etaje și recurgi la mișmașuri din astea ? Minim 500k , așa de traseu. + Pușcărie.

Păi, pedeapsa trebuie să descurajeze nu să fie ca o taxă. Dacă branșarea costă mai mult decât amenda, atunci amenda e privită ca formă de trecere în legalitate. ” Fac așa, îmi iau pedeapsa și pula mea”

Iar ăia cu riscă să piardă – nu riscă nimic, că știu ei să facă contractele și să treacă firma pe 0, sau pe pierderi la nevoie.

A doua problemă.

Iar punem carul înaintea boilor ( de la parlament ) .

Cum se face in prezent. Dezvoltatorul merge la “Enel” ( orice companie de electricitate) și cere racordarea la curent electric pentru șantier, deci un branșament la o putere necesară pentru constructori, în ideea că “revenim noi mai încolo pentru racordarea finală”.

Greșit. Păi dacă îți construiești un bloc de locuințe e evident că nu le faci pentru tine, ci să le vinzi.

Nu at trebui să primești autorizație de construire înainte să ai un acord și precontract de branșare semnat cu companiile de utilități, unde ele își asumă răspunderea că pot branșa clădirea la puterea necesară, sub sancțiunea amenzilor similar și a pușcăriei pentru semnatari desigur.

La începerea construcției ar trebui să ai plățile de avans sau orice înțelegere ai făcut cu compania de utilități realizate astfel încât înainte de a avea clădirea la roșu , transformatoarele necesare, sau punctele de distribuție gaz , etc, să fie la locul lor. După terminarea construcției la roșu, înainte de finisare branșarea la nivel de bloc ar trebui să fie gata în soluție finală. Or else: amenzi+pușcărie pentru toți cei care…

După legea de acum nu se va întâmpla nimic. Nimic bun.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
29 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Buruc
Buruc
5 years ago

Haja… mai e mult pana departe.
De apartamentele care se vand in blocuri fara autorizatie de constructie zice ceva ? :)))

Alifie
Alifie
5 years ago

Articolul la care se face trimitere ii cu Julian Assange. 40k ii prea putin ca si amenda, doar ca sanctiunea contraventionala nu-i baga implicit in legalitate. Legislatia in domeniul constructiilor ii pe modelul ca se sanctioneaza contraventional si se dispun masuri pentru intrarea in legalitate, nu-i pe modelul ca ai luat amenda si ai scapat (pacat ca nu prea mai are cine sa o aplice). Lege nr.50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii (care-i cu multe lipsuri si lasa loc de multiple interpretari) urmeaza sa se modifice, da’ daca ar si avea cine sa urmareasca aplicarea si respectarea prevederilor poate… Read more »

Alifie
Alifie
5 years ago

Prin actiunea in constatare nu-i mai trebuie autorizatie, scapa de tot de ea. Cum ar veni, se constata in instanta ca-i edificata o constructie si-i de ales sa o pastrezi in loc sa o desfiintezi. In baza hotararii se intabuleaza, fara a mai fi nevoie de AC. Pe aia care construiesc fara AC ar trebui sa-i prinda in timp ce construiesc si sa fie sanctionati contraventional, sa se dispuna sistarea lucrarilor si intrarea in legalitate (prin expertizarea lucrarilor executate + documentatie si obtinere avize si AC). Da’ nu prea intereseaza pe nimeni chestia asta. sa faca constatarea incalcarii legii, sa… Read more »

Alifie
Alifie
5 years ago

*continuarea lucrarilor dupa ce a fost dispusa + sistarea

Stropic
Stropic
5 years ago

Mai, ideea e ca din ce am auzit, se face o “receptie” teoretic a blocului, in care un nene de la urbanistica vine sa vada daca are 10 etaje ca in proiectul pe care s-a dat autorizatia de constructie, gaze apa bla bla. Asta e valabil si la case. Abia apoi stiu ca poti incepe sa vinzi. Evident astia toti au dat spaga la asta de face receptia sa ii treaca ok in acte. Evident asta de la primarie nu e doar un nene singur, are sprijin politic si impart toti placinta. Adica problema nu e legea musai, care e… Read more »

Alifie
Alifie
5 years ago

@Stropic, receptia unei constructii ii ceva mai complexa (cel putin pe hartie – HG343/2017). Constructiile se impart pe categorii de importanta: A — „exceptionala”, B — „deosebita”, C — „normala” si D — „redusa”, ca sa fie mai simplu, majoritatea locuintelor individuale se incadreaza in categoria de importanta D – ,,redusa”. ISC – inspectoratul de stat in constructii – are obligatia de a desemna un reprezentant care sa participe ca specialist in comisia de receptie petru investitii categoriile de importanta A,B si C (deci inclusiv blocuri de locuinte) realizate din fonduri private si toate categoriile de importanta pentru investitii din… Read more »

Alifie
Alifie
5 years ago

@Catalinx – la poduri (incadrate la lucrari de arta), viaducte, pasaje etc se folosesc de obicei betoane superioare cu durata de viata preconizata la >100 ani. La constructii civile, durata de viata luata in calcul pentru structurile de beton ii cam de 100 de ani. Din ’77 si pana in ’89 blocurile de locuinte au fost de obicei supradimensionate, asa ca multa lume le vede ca fiind mai sigure si mai de incredere (in mare parte aspectul asta fiind justificat, pentru ca parte dintre dezvoltatorii imobiliari care au intrat pe piata au cautat sa faca economie la orice, rezultand constructii… Read more »

Alifie
Alifie
5 years ago

P.S. la parte cu factorii de stres/comportarea in timp (degradarea armaturilor, formarea de fisuri, crapaturi, infiltratii, inghet dezghet, actiuni repetate date de incarcari dinamice/din actiunea vantului ) la structurile din beton armat ii o intreaga polologhie, si cu cat ii mai inalta structura, cu atat mai mult sunt solicitatate elementele structurale (pe modelul ca o incarcare/vibratie de ordinul mm la baza poate a insemne enorm la varf).

Buruc
Buruc
5 years ago

@Alifie
Frumoasa prezentare, multumim. Problemele pe acolo sunt altele dupa cum bine explica domnul cu burta balon iesita prin maieu de mai jos.
Desi inregistrarea are vreo 7-8 ani ( a se remarca ce tanAr era nicusor) trist e da nu se schimba nimic. Da absolut nimic. Sa vb despre utilitati e chiar lux cand se construieste in curtea altuia.

https://www.youtube-nocookie.com/embed/zWUFcTpITVQ?feature=oembed

https://www.youtube-nocookie.com/embed/gB4VywhwetU?feature=oembed

Stropic
Stropic
5 years ago

@Alifie: merci de informatie. deci e legal sa faci receptia fara utilitati, dar primesti amenda daca vinzi fara utilitati. :))) Numai statul roman se putea gandi la asa ceva.

@Orbu: te cred ca se strica betonul etc, doar ca parerea mea e ca oamenii care iau blocuri fara utilitati nu prea se pricep la ce zici tu aici de rezistenta si sf-uri.

Stiu poveste reala cu cineva care si-a luat apartament si insista ca nu are beton deloc, ca e doar de caramida pentru ca il vazuse la rosu si nu vedea nimic gri.

Alifie
Alifie
5 years ago

@Buruc, yup, de asta am spus si eu ca sunt o gramada de dezvolatori (mai ales in Bucuresti – acolo sunt si marile tunuri imobiliare) care construiesc la capul gol, chiar si fara autorizatie de construire, si ca nu prea mai are cine sa-i verifice. Si tot de asta am spus ca receptia la terminarea lucrarilor ii ceva mai complexa cel putin pe hartie. In 2010 erau peste 1200 de inspectori de specialitate (in sensul ca cel de instalatii se ocupa de instaltii, cel de civile civile samd) la nivel national, acum sunt cca ~ 300 de inspectori in constructii… Read more »

Buruc
Buruc
5 years ago

Off topic, prinde orbu scoate i ochii. (Nu nu, nu @Orbu !) Ca oamenii sunt prosti si cumpara e una, peste tot oamenii simpli naivi sunt masa de manevra pt smecheri. Dar ce ma mira e ca totusi bancile dau credite in situatii juridice dubioase. Oare stiu ca legea nu se aplica in romania? Gen si in caz de decizie de demolare nu se trece la fapte, vezi clanul onoriu/bucurestii noi si 2-3 demolari pe hartie de la ASB?! Sau poate creditele se dau prin ‘prima casa’ si atunci in caz de probleme executa .. statul? Oricum ar fi nu… Read more »

Stropic
Stropic
5 years ago

@Alifie, inteleg, dar ca si cumparator, sincer pare o situatie cam fara iesire. adica sa nu cumperi bloc vechi ca are 60 de ani deja si betonul se strica, nu poti avea centrala, il vinzi greu peste alti 40 de ani etc, etc. sa nu cumperi bloc nou ca iti trebuie o diploma de inginer constructor, mecanic si instalator sa cunosti toate detaliile astea. sa zicem ca la utilitati m-as semi descurca sa le cumpar doar conectate, dar cum a fost turnat betonul de cati cm e caramida? Mai ales dupa ce e a fost construit? sunt cateva blocuri, relativ… Read more »

Webby
5 years ago

alea din lemn CLT Bai, pe bune, nu inteleg cum poate avea cineva incredere intr-un material cum e CLT-ul. In esenta, placile alea sunt facute din scandurele de brad lipite intre ele cu un maglavais, presate si bagate intr-un fel de presa unde se coc si se activeaza maglavaisul. Cine naiba iti garanteaza ca lipiciul ala mai tine la fel ca azi in 10-15 ani si ca nu incepe cate un perete sa paraie si sa se incovoaie sub actiunea greutatii structurii, sau ca te trezesti cu podea concava, respectiv tavan convex la parter? Nimeni. S-ar putea sa nici nu… Read more »

Alifie
Alifie
5 years ago

Ca si cumparator in Romania nu prea esti protejat. Poate sa fie ca la loterie sa cumperi un apartament in Bucuresti (chiar daca nimeresti unul intr-un bloc bun, pot sa te bubuie vecinii cu tot felul de improvizatii la gaze, sistare pentru neplata utilitati, inundatii de la vecini etc). Casele nu sunt foarte scumpe (mai ales in comparatie cu apartamentele). La case se si exagereaza cateodata cu spatiul, pe modelul ca daca tot isi fac casa, sa aiba spatiu cacalau. In mod normal, pretul pentru case ar trebui sa fie de ~500euro/mp, la care se adauga costul terenului si al… Read more »

Buruc
Buruc
5 years ago
Alifie
Alifie
5 years ago

@Orbu, absolut de acord cu tot ce spui, doar ca dupa niste ani de stat la casa parca nu m-as mai intoarce in Bucuresti si parca as mai fute niste ore pe drum doar sa stiu ca pot sa respir alt aer si sa am parte si de putina liniste. Probabil varianta de mijloc ar fi aia cu locuit luni – vineri Bucuresti iar weekendurile fugit pe la taranoaia.

Webby
5 years ago

@Webby. Dacă ai dubii , poți să tragi niște grinzi de lemn pe sub podeaua de CLT. Pe sub podea da. cu peretii din CLT mai greu sa pui si grinzi. Cine îți garantează că cărămida nu se desprinde din mortar? Sutele de ani de bune practici in zidit caramizi cu mortat. Nu e tot aia. In mortar stii ce a bagat mesterul, in CLT nu stii ce maglavais de cacao a bagat fabricantul infometat dupa profituri mari, si mai mari, si mai mari. In fine, mult succes la CLT, ce sa zic. Eu nu mi-as face nici cotet la… Read more »

capsunaru
capsunaru
5 years ago

Cele mai de cristi-ajuta materiale ni le-a oferit mama natura:piatra si lemnul.
Oricand aleg o casa din lemn(masiv,daca se poate,ori prefabricat (tip clt ,glu,placaj stratificat,osb,etc), in detrimentul uneia din nisip (inchegat sub diverse forme)… 🙂

ps
evident,la pret asemenator.