Roll out manager

N-avem.

Nu stiti voi ce e ala roll out, Cam ca rolonu’ de dat la subraț, da’ alt fel.

Suntem 5 proiecte intr-un landscape. Landscape, alt neologism de cacat, e un peisaj asa, ca o poienita cu mai multe sisteme software interconectate, mai exact 3 si unul neconectat, care sustin o solutie. O sustin o pula, eu sustin solutia aia, revin mai incolo.

Pentru aia care au habar despre ce vorbesc, avem un sistem productiv, sa-i spunem P, in care ruleaza doar un proiect – al meu – restul se caca pe ei, avem un sistem de ceteceu, sa-i spunem Q, in care sunt doua proiecte in teste ( UAT) de o gramada de vreme, care se caca pe ele sa fie live desi au inceput o data cu primul al meu, care-i live de juma’ de an.

Si cred ca-i prin din urma cu al doilea si-i si depasesc, desi ei se jura ca nu. Poate ar trebui s-o las mai moale, sa mai fac niste bani. Si am lucrat si la proiectele lor si inca mai lucrez, caca-ne-am in el de management, alt neologism de cacat.

Si mai e sistemul de dezvoltare,sa-i zicem D, unde-i proiectul meu cel de-al doilea, care inca nu e gata de UAT, ca stau dupa alte departamente conexe si, drept sa spun nu mai am nici eu piciorul pe acceleratie chiar la fund, pentru ca tre’ s-avem si noi toti un ritm. Si e mai bun ritmul lor decat al meu, bag sama.

Si sunt niste mici probleme, ca toti dezvoltam in D si impingem chestii catre Q si catre P. Si tre’ sa fac niste modificari in D care nu mai sunt compatibile cu primul proiect din P, si-o sa le fac compatibile, dar daca dupa ce fac eu modificarile astea, vine ceva de reparat la proiectul din P mai repara pulea.

Ca in mod normal mai ai niste sisteme numite MD si MD, pentru dezvoltare de bugfixuri si testarea lor, separate de linia de dezvoltare proiecte. Dar aici nu avem ca suntem saraci si nu prea face nimeni rollout/release/landscape management.

Adica fac eu da’….

In seara cand ma intorceam in UK ma cauta un tip de la unul din proiectele din Q daca poate sa transporte niste cod din D, care-s legate de niste cod de-al meu de la proiectul meu. M-am uitat cu-n ochi la el si-am vazut ca de fapt problema e ca un alt coleg de-ai nostri are niste cod pe acelasi transport care afecteaza ambele proiecte si i-am spus ca din partea mea da, dar sa vorbeasca cu colegul nostru.

Tipul zice ca DA, daca eu am zis da e valabil universal. Normal ca e. Le fac release la transport si du-va in pizda mamii voastre ca vedeti voi la import.

In avion, “ding” skype-ul pe telefon , “ding” whatsapp-ul, ding mama mare din mormant – domnu’ pilot, va rog, amanati un pic decolarea, ca uite ce zice colegul meu, e o problema. Ca aoloeo, ca nu mai merge, ca echipa de business vrea sa testeze si n-are ce. Vrea sa testeze o pula la 6 seara CET.

Zic: Relaxeaza-te, boss, ca stiu ce-are de nu merge, rezolv cand ma dau jos din avion in UK.

Si pe tren iau de ma uit ca e mai de cacat decat credeam ca i-a fost lene sa comenteze vreo 50 de linii de cod, care tin de proiectul meu si sa le puna la loc dupa ce muta versiunea aia in Q. Ii zic, dar zice ca nu, ca e complicat, ca nu mai merge , ca pule in pizda.

Bine, boss, lasa ca fac eu de la mine atunci, dar dureaza, ca-s vreo 100 de obiecte dependente de rezolvat si niste cod de comentat si pule in pizda.

Dimineata!

Si de dimineata ma apuc gospodareste sa fac ce uraste un dislexic mai mult. Cu excelul, scoate obiecte de pe o cerere de transport si muta-le pe alta fara sa iti scape ceva. Ca nu-s multe.

In timp ce aia ma intrebau “noi ce facem acum?”. Umm, stati cuminti si va uitati la mine. Ca daca erau in stare de ceva faceau ei fara sa ma mai intrebe, ca nu-s eu vreun sef p-aci sa iau decizia ca n-au voie,sau ceva.

Si mai si gresesc din ele ca dislexia e dislexie , dar nu ma sperie ca stiu sa le repar, doar ca mai dureaza un pica.

Cam pana dupa pranz asa. Si ma fute un amic, care ne e sef ca daca pot sa fac mai repede. Mie imi vine sa le fac mai incet chiar. Sau sa imi iau concediu, pula mea, si sa se descurce, ca ce facem aici.

Nu e ca si cum le-am zis de mai bine de 1 an , ca daca in urmatoarele luni nu pun si ei macar UN sistem in paralel o sa se intample asta si pe mine ma doare in pula ca stiu sa rezolv astea, pe timpul lor desigur, dar daca imi iau concediu au belit pula pana la brau.

Si acum implinesc profetia cu viteza melcului beat si pe dupa pranz e gata, totul pe verde. Trebuie doar sa pun codul la loc in D si sa ma apuc de treaba.

Si dupa ce termin, normal ca ma anunta ca ce-au mutat ei nu e de-ajuns ca mai e ceva de reparat si ca sa mai fac o data ce-am facut. Asta Joi. Iar azi , inca o data. Si pula mea, eu sunt rollout “manager” adica, comentez si decomentez cod. Can oi lucra ce-am eu de lucru nu stiu, ca pe urma m-au invitat intr-o sedinta de administratori de sistem ca ei vor sa migreze serverele din cloud ( Azure) on premise si cum sa facem s-o facem printre go-live-uri, cu down time-uri de 2-3 zile. Nu stiu de ce m-au chemat pe mine, ca oricum toti ma intreaba chestii fara sa insist eu sa le spun parerea si nu m-asculta vreodata. Nu c-ar avea de ce, ca ei toti sunt sefi cu de la 1 la 3 nivele mai sus.

Si de obicei discutiile se poarta la modul :
“Can you do some magic, Catalin?”

Pot, da’ magia are pretul ei. 700 pe zi, ca va cunosc, si am impresia ca ma invocati cam des si-n loc sa-mi muncesc munca mea stau numa’ de magii si vrajitorii prin sistemele lor. Pana o sa mi se termine scoci-ul si scuipatul din care incropesc potiunile de lipit oalele care li se sparg in cap.

Si presupun ca mai mult de aia ma platesc cu cat ma platesc si cand le-am cerut marire nici n-au clipit, nu pentru ce cacat de cod le scriu eu p-acolo, ci ca pot zice ei nu de oricate ori vor, ca zic eu da si le gasesc o solutie.

Si tot mai bat la usa si asteapta cu lunile.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
4 years ago

Imi aduc aminte acum 1 an, prin prima zi asa, am nimerit intr-o sedinta, si cineva povestea ca “aia de lucrau inainte pe proiect erau asa de prosti, ca au incercat sa transporte din q in d!”. Am ras si eu, dar nu era chiar rasul meu. :))

PanteraRoz
PanteraRoz
4 years ago

Ce motiv au sa mute din Azure on prem? Sunt curios doar.

Alex
Alex
4 years ago

700 pe zi asta înseamnă că într-o săptămână ai făcut deja banii de Opel.
Chiar nu strica sa fi ales ceva mai mare. Mai trebuia doar sa mai muncești încă vreo 3 sau 4 zile ?

Râdem glumim dar regula la care am ajuns eu personal e ca lucru cu omu e din ce în ce mai groaznic.