Muzicale. Pentru copii. Entropie scăzută

Copilul mare vrea sa puna muzica de pe telefonul meu si sa …danseze?

Am mai auzit-o eu fredonand niste manele mai proaste decat alea ale lui Marul din Chitila, care-mi plac mie, dar am lasat-o in pace ca nu aveam pofta de discutie atunci.

Acum o intreb ce dracu’ asculta, in afara de Acele alora de la Carla’s Dreams. Tre’ sa caut pe unde-or fi ascuns bilutele alea prin casa.

Ca un bosorog, am ramas oripilat sa-i ascult pe “influencerii astia de carton” (ei zic) cum canta un copil de care am mai auzit, Selly, fara î-uri; voiam să zic ”fărp rî-uri”

Uite-l și p-ăsta.

După ce m-am căcat pe mine de râs, în sinea mea, că nu vreau să intimidez copilul în timpul unei discuții amicale , am zis să fiu un tată bun și să-i spun că e ok, și pe vremea mea se asculta muzică proastă, adică capodoperle lu’ Guță și Salam nu apar chiar zilnic.

Dar parcă totuși era mai bună, îi spun eu mandru.

Și bag.

HIT-ul meu preferat din ’95, eram cu d-ăstea eu, reumatisme și rep.

Mai devreme de 1995 nu-mi aduc aminte decat Cerbul de Aur, Cristina Stoica, “Fotoliu din odaie” -alea. Ah, si mai era una care canta muzica de labagii pentru soldati, că era mare event în viața omului cu armata atunci, nu mai știu cum se numea, cânta absolut execrabil, da’ ascultam că era fenomen.

Bine, imi aduc aminte ca melodia ”In Jur” de la Parazitii era “piesa” in ’94. Da’ pe asta nu i-am prezentat-o copilului desi aveam relativ aceeasi varsta cand stiam versurile si fredonam Tourette .

Tot din ’95 imi aduc aminte de MB&C. Melodia asta era maxi-hit, jangăl românesc . Facepalm.jpg când vrei să-i explici copilului cum e cu muzica bună pe care o ascultai tu. Nu înțelegea tata de ce dracului înregistram de pe radio casete cu altă muzică proastă dar străină, că era un pic mai bună, gen ”2 Unlimited – No Limits” și Haddaway – ok, aia cântau miștoc ”What is love”.

Si ăștia, cu altă melodie de sugces.

Oarecum rușinat, am lăsat copilul să-și asculte manelele și cred că dacă să fim sinceri, muzica ”aia bună” nu e neapărat aia veche, doar eram noi mai proști atunci și am rămas cu ea, iar acum suntem oarecum inflexibili în gusturi și strâmbăm din nas.

Copiii aia de sus sunt ok, băi. Sunt chiar buni. Sigur, nu pentru vremurile ăsteaș nu-s cine știe ce pentru 2019 și vârsta mea. Dar altfel, da, respect. O melodie ca asta în ani 90 ar fi fost extraterestră și n-ar fi înțeles nimeni nimic .

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
4 years ago

Gusturile se formeaza prin exemplu, mi se pare mie. Nu prin “ia uite ce misto e melodia asta” ci prin hmm, suna okey melodia asta din camera cealalta.

Oricum esti parinte si deci NOT cool orice ai face. Eu tin minte ca eram mica si nu voiam sa fumez cu niciun chip fix ca la mine acasa toata lumea fuma si imi ziceau “da, fumeaza, ia o tigara, incearca cand vrei, doar sa nu exagerezi”. Pai ce fel de cool e asta cand pana si bunica fumeaza???

Paul
Paul
4 years ago

Și a mea e cu Selly, mai fac eu mișto de ea când mergem la Auchan și când trec printre rafturi îi strig: SOS în cantități industriale.
Dar asta ascultă toată clasa ei și manele gen “buzunarul meu vorbește orice limbă își dorește” .
Acum sunt în dilemă “șeli” sau manele :))

Florin
Florin
4 years ago

Hmmm…., dar parca tinerii astia baga cam multa procesare peste voce(din cate stiu asa se ascund cantatul fals). Cei din generatia noastra, parca, o dadeau mai bine la voce.

0040
0040
4 years ago

Nu-mi vine sa cred ca nu ai mentionat si de Sweet Kiss – Alin Alin :)) Bine… pe tine te cheama (Cat)Alin dar…

Sau Verdikt – Vine politia
Sau Demmo cu melodia aia …nu mai stiu cum ii zice dar avea super refren… “in seara asta vreau sa moara toti vecinii de pe strada” :))

Catalinx
Catalinx
4 years ago

Am pus doar cateva exemple, ca nu mi-am supus copilul la tortura s-asculte chiar toata muzica proasta a anilor ’90.

In plus, toate trupele de mai sus au cantat din 1999 incolo, cand se cam terminau anii 90 si deja mai invatasera sa cante.
Dupa ’98 s-a mai aranjat si muzica din Romania.
“Alin-Alin” a fost lansata in 2000 sau 2001 , “Vine Politia” in ’99 ( parca), iar aia de la Demmo, au cantat aia cu “7 zile de 8 ori” prin 2001-2002 – alta nu mai stiu de la ei.

Doru Vlad
Doru Vlad
4 years ago

Aoleu T-shirt si Genius! I-am urat cu spume! Prin anii 90 babacului nu ii mai pasa de colectia lui de casete de prin 80, asa ca au incaput pe mana mea; Abba, Bee Gees, Bobby McFerrin, Madness sau de la noi Rosu si Negru. Ca o paranteza ascultam pe Spotify It must be love si fiul meu cu finetea care-l carecterizeaza mi-a smuls castile. Se pare ca i-a placut atat de mult ce a auzit caci a doua zi la ora de engleza la gradinita cand i-a intrebat ceva profesoara s-a ridicat al meu si a raspuns sigur pe el:… Read more »