Fii glaucOm cu mine

Un articol de dublu awareness .

Una cu boli de ochi. Din 2010, de la prima pereche de ochelari stiam ca am o excavatie a nervului ocular mai mare decat standardul ( aveam 0.6-0.7). Asta impreuna cu o tensiune oculara mare sunt principalii markeri care ridica steguletul rosu / suspiciunea de glaucom.

Tensiune oculara mare nu am. Pacat, puteam fuma iarba legal. De aia in 2010 , mi-a zis tanti doctora de la Sanador sa stau linistit, dar fara iarba.

In 2013 , la alt consult la alta clinica, Westeye – a se observa ca n-am scris numele vreunei policlinici de stat – mi s-a spus acelasi lucru – excavatie mare, tensiune oculara mica, dar poate ar trebui sa observ daca evolueaza. S-a cam facut vremea sa-mi fac alti ochelosi, ca s-au zgariat si s-au futut astia de-i port si voiam un update the consult oftalmo.

Sigur as putea sa ma programez in UK , gratis, la NHS – dracu stie cand, mai simplu sun in Romania, iau avionul ( ca orice romulan) si fac aici. Si am facut, acum o luna tot la Westeye. Aceeasi excavatie oculara, fara evolutie, dar tanti mi-a zis ca exista si glaucoame cu tensiune oculara redusa, asa ca aveti in vedere voi si ca sa ma programez eu la un set de investigatii mai avansate – examen de camp vizual si CT-scan. Exista posibilitatea sa fie doar o deformatie congenitala a nervului optic, fara vreo boala, dar trebuie vazut.

Zis si facut, m-am programat luna asta, dar eu stiu un lucru. Pachetul de afectiuni degenerative numit generic glaucom are o componenta ereditara. Iar parintii mei sunt destul de batrani, nu prea mai bunghesc bine, isi cumpara ochelari “din targ” la 15 lei si nici nu au fost in ultimii 15 ani la vreun consult de ochi. Iar mie nu-mi ajunge un CT scan, aveam banuiala ca unul din ei tre’ sa aiba acelasi format al nervului optic si al fundului de ochi ca al meu, asa ca le-am zis – ba, vreti nu vreti, va iau in Bucuresti la un control, ca e posibil sa am glaucom, si e ereditara treaba si vreau sa vad care sunteti de vina. Daca era dupa mine i-as fi luat si pe aia cu o generatie si mai batrani, da’ stii cum e, astia nu au medici legisti la clinica, cred. Si e mai greu cu arheologia oftalmologica.

I-am luat mai mult ca altfel nu-i prinzi pe astia la medic, dar daca le zic ca e pentru mine – ORICE. Si i-am adus.

Cam asa arata fundul meu de ochi si nervul optic ca mai jos.

tomografie suspiciune glaucom

Nu am niciun glaucom. E o mica malformatie cu privile la grosimea retinei, e cam subtire, dar nu-i nimic problematic, in momentul de fata, si am descoperit si ca mama are aceasi conformatie a ochiului, deci pe ea o mostenesc. Normal ca am trimis-o la aceleasi teste si, in afara de faptul ca e batrana si are niste dioptrii mai mari si ceva sensibilitati conjuctivale e tun, nicio treaba cu glaucomul. Ceea ce ma face optimist , ca stii cum e, una e sa repet eu testele astea la fiecare 1 an si alta e sa am o proiectie a evolutiei probabile pentru cca 20-25 de ani de-acum incolo. E de bine.

Mai jos poza cu rezultate examen de camp vizual de la un ochi, mi-e lene sa fac screenshot la a ambele pagini.

Pe de alta, parte, daca la vreun examen medical de rutina auziti ceva de excavatie a nervului optic marita, eu va sfatuiesc sa faceti investigatiile amanuntite, ca afectiunea asta nu e neaparat sa fie dureroasa si netratata duce la oribire ireversibila. In timp, nu imediat, tocmai aia e si problema.

Acuma, cu tata e alta treaba. Nu-l mostenesc pe el, el il mosteneste partial pe tac-sau ( am fost si cu al batran la investigatii oftalmologice acum 20+ de ani ( eram prin liceu) asa cum se faceau atunci si a facut mosul si o operatie de cataracta pe la 75 de ani. Tata are ochii semnificativ afectati de alte alea, mai complexe, cu atat mai complexe cu cat nu vrea sa faca analize si sa se trateze. Asa e el, zice ca vrea sa moara cand se defecteaza – n-ai zice ca repara rablele de pe acasa dincolo de punctul la care iti vine sa le alinti Frankie.

In fine, l-am prins la colt si l-am pus la toate alea si cu ceva ajutor de la frate-meu il facem noi sa se trateze, sper.

Altceva vreau sa zic, insa. Cum stateau ai mei cuminti si asteptau sa fie trimisi de colo-colo si venea ba o asistenta, ba alta, ba un medic, ba altul, care ii luau in primire si le explicau pe intelesul lor ce se intampla, ce au de facut etc; o aud pe mama ca remarca cat de atenti sunt medicii si cat de bine se poarta cu pacientii ( si cam tre’ sa recunosc si eu ca e de la bine in sus ). De aia am zis ce-am zis mai sus relativ de ca n-am fost la vreun consult la stat. Si zicea mama ca la stat ( a mai fost ea cu alte alea) nu prea te baga in seama.

Voiam sa fac o gluma cu “lasa, votati PSD ca va mareste pensiile, sa va permiteti consulturi private” dar m-am abtinut, ca-s parintii mei si nu asta e important. Important e ca m-au ajutat cand am avut nevoie, sa pot sa ma uit la preturile alea ca la nota de plata de la un restaurant de cartier.

Insa, a venit timpul sa platim analizele si i-am trimis la plimbare sa ia loc pe scaun ca dau eu cu cardul, n-are rost sa le stric iluziile cum ca toate lucrurile astea se apropie de preturile CNAS/ sau cat dau ei spaga. Dupa aia am fost si i-am presat sa-si faca ochelari din aia buni ( nu in sensul de Ray Ban, ci in sensul de cu lentile de calitate si executie profesionala, nu chiar din targ) si li se dadeau ochii peste cap ca la pacanele cand au auzit pretul, ca lasa ca isi fac ei alta data, ca nu e urgenta, ca isi fac ba doar o pereche, sau o lentila , sau doar un ciob… Le-am taiat lamentarile din scurt, le-am platit alea si tot asa, hai sa facem miscare, lasati.

Si da, in alte tari, ochelarii si consulturile astea sunt cam gratis si cam la fel de profesionale, cred – cel putin din ce am vazut eu la altii cand aveam nevoie ( iar pe mine m-au refuzat ca eram romulan ) .

Iar la noi nu sunt. Nu ca nu sunt gratis. Nu sunt. Mult succes sa va programati voi la ce spun eu aici la stat, daca nu aveti vreo urgenta. Desi orice salariat plateste cam 10% din venituri contributie la CNAS, iar alte venituri se impoziteaza altfel. Ce e cu banii aia – nu stim, nici nu conteaza.

Ce conteaza e ca ai mei au realizat brusc cat de scump e sa fii tratat omeneste ( pentru ei) si se panicau ca tre’ sa imi dea ei mie banii, lol, munca mea pe-o zi pana la pranz. Si nu inteleg de ce nu-mi pasa de cca 2000 si ceva de lei si-i trimit sa-si vada de treaba lor. Si probabil nu-nteleg de ce le spun de ceva vreme ca mie nu-mi pasa ce voteaza ei si ce isi doresc ei. Daca e bine pentru ei, pentru mine e ok.

Nu stiu cum se intampla la investigatiile oftalmologice de stat ( sper sa nici nu aflu), dar daca nu se intampla TOT asa, probabil ca nu ajuta foarte tare ca au crescut salariile medicilor. Parerea mea. Si, vă uitați degeaba, arătând politicul cu degetul, soluția n-o să vină de la niciun partid. Din păcate.

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
liviu
liviu
4 years ago

Cred ca e normal sa se uite “ciudat” la suma respectiva de bani. Banuiesc ca e mai mult de 50% din pensiile lor adunate.
In alta ordine de idei, pot sa imi spui unde ai facut ochelarii ?
Trebuie sa imi fac si eu si cum sunt la prima pereche nu stiu ce sa caut

Mad
Mad
4 years ago

Policlinica Titan, recomandare medic de familie, programare oftalmologie intr-o saptamana. O ruda. Fund de ochi. La specialitatea asta nu sunt cozi de asteptare. Mama se opereaza luna asta de cataracta si trimiterea de la medic e tot de luna asta. Pe cand tata cu o problema la oo a stat 5 luni pana i-au gasit loc sa-l opereze.
S-au scumpit ramele. Aia de la IOR aveau /au lentile bune dar de sticla.

fullmeta1
fullmeta1
4 years ago

Cu pozele astea ai trecut deja la alt nivel. 🙂 Rame de ochelari -cel mai mult ma intereseaza sa fie usoare, asa ca de vreo 10 ani stau pe alea titan flex de la Silhoutte. Acum cred ca am lentile Hoya, am avut si Essilor, nu am remarcat vreo diferenta, insa eu ii port oricum ocazional, prefer lentilele de contact.

fullmeta1
fullmeta1
4 years ago

Pai da, sunt interesante, nu mai vazusem. Nah, eu sarac, dar o data la cativa ani pot sa inghit pretul. Cred ca tu esti zgarcit :p

Rox
Rox
1 year ago

Cum a mai evoluat acea excavatie? Am mostenitdela tata miopia, cataracta(sunt operata la AO), acum ma astept la glaucom. Desi am tensiunea normala, excavatia este prezenta si mi -au dat betablocant picaturi si multivitamine. Sunt foarte speriata deja, sunt om tanar si in putere…

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Nu a evoluat și nu evoluează , că e caracteristică fiziologică și moștenită genetic.