RO. Economie de juma’ de an la minut

Pe bullet points asa:

  1. Balanta comerciala e deficitara, mereu in crestere, cel mai nasol deficit din ultimii 10 ani. Stim trendul de anul trecut. In mod normal nu am incredere in ZF , dar am verificat la trading economics si, in mare, datele indica aceeasi chestie.
Trading economics
ZF

Partea proasta aratata aici de ZF e aia legata de faptul ca impotrurile ( consumul) au crescut mai mult decat au crescut ( slab) exporturile. Pe romaneste, economia merge cat de cat, da’ romulanii consuma intr-o veselie ( salariile creste, boss! multumiri partidului)

De cacat sa creasca Dragnea salariile bugetarilor , dupa ideea patentata de Iohannis – cresc salariile bugetarilor , creste consumul si rupe economia – si sa vezi ca Romanii, ai dracului, cumpara din strainataturi.

2. S-a dus Dragnea, s-a scufundat un pic PSD-ul s-a cam dus miza pomenilor si unii devin reluctanti in a lua imprumuturi care sa sponsorizeze o spaga electorala care nu merge, bravo Borza, un adevarat economist ( declaratia lui politica sumarizata ar suna ” la ce dracului sa sponsorizam bugetari, pensionari, etc, daca tot nu ne voteaza, hai sa mai taiem din ele, da-le dracu’, sa vada unde e painea si cutitul”). Din pacate, prim ministru’ e Dăncila, care are suflet de mamă. De mama răniților.

3. Foamea se cam simte, primarii depun presiuni ca unde-s banii promisi. Eu le-as zice că pot uita de CNDL-2 și alte fiefuri imaginare de-acum.

4. FMI trag si ei pe trompeta ceva gargara ca creșterea pensiilor acum ar majora deficitul Romaniei fantastic și alte bla-bla-uri.

Vrajeala e ca deficitul de cont curent, desi trendul e nașpa fară-ndoială, nu arată așa de rău pe cât puteți voi vedea pe la televizor, dacă vă uitați la ăștia.

Tot de pe trading-economics. Dar politica se face cu influență media cumpărată, cu PR și cu factori emoționali. Din păcate.

Acum un an ziceam ca nu cred că vine criza nici anul ăla, nici în prima jumătate a anului ăsta și că ar fi fost un bun moment să-mi vând apartamentul. Acum chiar am să-l vând. Nu știu dacă mai ține vrăjeala jumătate de an, poate mai ține, poate nu.

Problema cu direcția nasoală, nu ține de pensii, de PSD și de datorii publice, ține de modul cum populația privește cheltuielile și consumul, atât la nivel privat cât și public.

Repet o chestie pe care o tot spun. Falimentul nu e niciodată o problemă de câți bani câștigi, ci de cum îi gestionezi. Ca și acum un an spun la fel. Ce faceți cu informațiile astea vă privește, eu știu ce fac. Îmi mai caut un contract.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
4 years ago

Si zici ca vinzi acum, ca vezi o ieftinire a preturilor la orizont?
Eu ma uitam de inca o cutie de chibrituri ca s-o bag in chirie dar ….parca mi se pare exagerat cum la blocuri vechi cer astia 1000+ euro la metru patrat acum.

Iar la alte blocuri noi nu as lua ca fac aia cam economie la materiale pe oriunde vad in faza de constructie.

In afara de somaj in crestere, taieri/intarzieri la salarii, cand vine prapastia, ce indicator economic da de veste prima data si din ce sursa verifici?

Manowar
4 years ago

si sa vezi ca Romanii, ai dracului, cumpara din strainataturi.

Eu nu prea am inteles chestia asta.

Adica, plm, ce-ai vrea, sa nu mai cumpere coca cola, ci quik-cola, sa nu mai ia ford raptor ci ARO sau…?

Mi se pare oarecum normal sa dea banii pe chestii care le plac. Si, daca stam sa ne gandim, nu-i ca si cand au multe optiuni, nu? Adica nu-i ca si cand poti sa cumperi un procesor facut in Romulania de catre romulani, nu?

In rest, bafta cu apartamentul. La cat vrei sa-l dai?

Manowar
4 years ago

Ceea ce spuneam e ca nu prea e ok sa cheltuiesti mai mult cand nu produci mai mai mult. Gen , mai pui in pula mea bani la ciorap, mai o investitie, mai ceva. Pai, banii sunt cheltuiti de cei care-i au, evident. Adica, stiu si eu, Dragnea circula la un anumit moment cu un BMW seria 7. Nu cred ca se punea problema ca Dragnea nu producea (fura, whatever, nu e relevant in discutie). Ala care nu producea, insa (de pilda taximetristul standard din Romulania) circula cu Dacia. Corect, nu? In ceea ce priveste concediile in Romania…sincer sa fiu,… Read more »

catalinx
catalinx
4 years ago

Pai, banii sunt cheltuiti de cei care-i au, evident. Pai asta nu-i ok. Ideea ar fi sa cheltuiesti mai putin, nu mai mult, diferenta s-o investesti daca nu economisesti. Da’ nu prea aleg Romania, cred eu. Pai n-aleg, decat la un anumit nivel (scazut) de venit. Eu nu vorbeam de aia care merg la Mamaia, acolo-s alte aspecte, nu cred ca merge lumea pentru ca ce misto e de nu mai gasesti pana in Tenerife. Ci de aia care merg la low cost in Romania, ca exista si hotele de 2 stele, camere de inchiriat, pensiuni, genul ala de turism… Read more »

Manowar
4 years ago

Pai asta nu-i ok. Ideea ar fi sa cheltuiesti mai putin, nu mai mult, diferenta s-o investesti daca nu economisesti. Ah, pula. Tu te uiti la medie. Da’ nu pe medie functioneaza, aia-i o tampenie. Pai, Dragnea isi ia un nou BMW seria 7, sa zicem, da’ Gheorghe nu. In medie, amandoi si-au cumparat cate-un VW full option fara piele (nu bate, nu troncane, accept orice test). Treaba e ca tu vorbesti de tinut in banci, da’ nu d-aia nu au romanii bani in banci. Nu-i au in banci pentru ca-i sparg pe alte chestii si-i sparg pe alte chestii… Read more »

Manowar
4 years ago

Eh, trendul asta s-a schimbat cam de pe la jumatatea anului trecut. Uhm, da, boss, pentru ca e teapa sa mai tii banii-n banca. Nici eu nu-i mai tin in banca (in afara de-un buffer de vreo 20k pentru urgente) – sunt bagati in alte parti. La ce pula mea sa-i tii in banca? In lei, se devalorizeaza de-ti suna apa-n cap (raportat la preturile chestiilor – apartamente, masini, morti in carca, care-s vandute in euro). In euro sau altceva, iei o dobanda de pierzi la inflatia oficiala. La ce cacat sa-i tii in banca, tre’ sa fii idiot…. Ah,… Read more »