Despre diete

 

Tot citesc , pe banda rulanta ( nici nu stiu de ce dracu’ o fac)  posturi despre diete si metode de slabit. Si asta nu-i de ieri de azi, ci de ani de zile.

Aceleasi cacaturi. Aceleasi mituri. Aceleasi minciuni .

1.Daca vrei sa slabesti, cea mai buna metoda e sa faci sport.

Muie!  Pe bune , sunteti d-aia? D-aia care-au citit  prin carti faptul ca unii sportivi consuma pana la 5000 de calorii pe zi in timpul antrenamentelor indelungate? Pai, pula mea, daca esti o vaca de 100 de kile, sau hai sa zicem de 70 de kile la un metru si o flegma, sau nu conteaza , daca nu concurezi la macar ceva campionat national de vreun sport , sau nu lucrezi in mina, UITA DE ASTA. De ce? Pai unu ca mine care alearga juma de ora consuma undeva la 250 de calorii. Un gras, poate bate peste 300 de calori , pentru ca “aerodinamica” – glumesc, e vorba de variatia energiei consumate sa-si mute un hoit de masa mai mare, printre altele. Wow , deci stiti voi cate calorii sunt intr-un kil de sunca? 7000 – bu-hu-hu! Deci , daca esti gras si alergi douaj’ de zile cate 30 de minute , arzi un kill de sunca. Atentie! asta nu inseamna neaparat ca slabesti un kil. Ca se poate sa iti fie mai  foame dupa efort si sa bagi  mai greu la mat, sau sa ti se faca somn si sa dormi mai mult. Hai sa va zic altfel. Eu am alergat  in timp de o luna vreo 40 de kilometri. Am slabit cateva sute de grame , care s-ar putea sa nu fi fost decat ceva balast lasat in baie.

Daca d-aci intelegi ca iti spun sa nu faci sport ca nu e bun, esti prost cu spume. In realitate e putin complex , pentru ca sportul accelereaza metabolismul pe o perioada mai lunga si dupa ce efortul s-a terminat. Dar tot ce spun e ca nu sportul e focus pointul daca tot ce vrei e sa slabesti.

 

2. Diete disociate , Dukan , Pulan, Cacan si alte labareli scrise de niste  unii la bautura. Cam cum scriu eu acum.Prietene , mananci 5 kile de dubiosenii dietetice pe zi si vrei sa-ti scada burta? Mult noroc.

3.Toate persoanele care slabesc cu vreo dieta pun kilogramele la loc  pe urma.

Ba asta se cam intampla , dar stiti de ce? Pentru ca majoritatea sunt prosti facuti gramada si-ngropati in flegme . Cred ei ca secretul  e dieta , iar dupa ce au ajuns la greutatea ideala  rup frigideru-n doua .

Secretul , la baza lui , e un calcul simplu.

Ca sa slabesti tre’ sa arzi mai mult decat mananci. Ca sa te mentii tre’ sa arzi fix cat mananci.

Un om mediu consuma in jur de 2000 de calorii pe zi fara sa faca nimic. Deci daca  nu bagi decat apa timp de 4 zile, ai rupt in gura un kil fara sa faci nimic.S-ar putea sa mori dupa cateva kile , s-ar putea sa o lungesti daca bagi niste vitamine in loc de hrana , dar nu asta e impotrant , ca dupa cum  veti fi observand , nu e neaparat necesar sa slabesti pana maine.

Dar asta e ideea de baza:  Desi fiecare din noi avem un ritm metabolic propriu, grasii,  in general, mananca prea mult.

“Vai , coaie am glanda!”. Ai , o glanda care-ti provoaca foame ( de unde si expresia) si mananci ca un animal ce esti, sau vrei sa imi spui ca aerul respirat are ceva calorii/ litru? Nici apa  n-are calorii , in fapt ajuta la anumite procese de ardere. Aaaa, ai metabolism mai lenes? Tot ce se poate. Dar daca celulele tale  nu consuma mai nimic ca-s aproape mortaciuni, iar tu le bagi calorii fara numar in bot… pai mult succes.

Si nu , nu mori daca bagi doar 2 mese mici pe zi in loc de 3 mari si intermediare,  nici daca micesti portiile la jumate sau sub. Nicidecum.

Nu vreau sa ma pronunt ca dietele sunt in sinea lor  bune sau rele , ca nu-s nutritionist. Tot ce stiu e ca daca dupa ce ai slabit  te ingrasi la loc, nu e vina dietei , nu inseamna nici ca dieta nu da roade nici ca corpul “se reface”, ajunge la greutatea de echilibru. Nu! Ai mancat tu ca un porc de craciun dupa ce ai terminat  cu dieta  , aia e. Da , normal ca iti e foame si e greu sa-i rezisti ca doar esti un animal cu instincte de animal, dar poti fi un animal educat cu cantar acasa.

4. Degeaba slabesti, ca  burta tot ramane daca nu faci sport.

Sa-i spuneti asta  burtii mele. In afara de sunca de pe burta , burta evidenta e cauzata de volumul intestinelor si organelor interne. Foarte des, proeminenta e accentuata de balonare si de mate pline , la grasi. Si daca dieta ta de slabit consta in  rup frigiderul odata pe zi, pe urma bag zece cola cu gaz, da tot o sa ai burta.  Scade singura atunci cand incepi sa nu mai mananci cat s-o umfli , cand mai treci un pic pe vegetale ( nu neaparat sa te faci vegetarian) , doar cat sa scapi de gaze. Si desigur , cand ai slabit destul.

Iarasi , nu zic  ca nu ajuta , sau ca nu e bine  sa faci sport. Daca vrei patratele , cubulete , triunghiuri si alte alea , ia si baga. Mie mi se pare horror. Altfel vei observa ca daca bagi in tine ca animalul , chiar daca faci sport si chiar daca slabesti  , burta  tot o sa-ti arate ca la somalezi.

 

Sa va spun ca am slabit de la 72, la 62 de kg  fara aproape pic de sport, renuntand doar la cola cu zacar  , la energizante cu zahar si la prajituri. Plm , era o vreme cand lucram la o corporatie de mancam prajituri mai ceva ca Elaine in Seinfield .  Nu ca era naspa , doar ca in grupuri d-astea dezvolti obiceiuri nesanatoase bro’.   Mda , poate ca e bine si sa ai obiceiuri proaste ca sa slabesti fara mare efort. De fapt efortul a fost , ca e complicat al dracu sa treci pe langa frigider si sa nu ii rupi usa in doua. Si  n-am urmat  vreo dieta speciala .  Ca nu dau doi bani pe vreuna..

 

Farfuria de mai jos e pe bune micul dejun al unei balene.Gen , stage unu din micul dejun. Afterburner-ele sunt aparte de poza asta. In poza era si balena , mai blurry sa ca nu pot focaliza pe 10 metri patrati , dar  am  scos-o ca cine stie cum se recunoaste si se aseaza pe mine data viitoare cand mergem cu acelasi avion, iar apoi , ala sunt. Bine , poate nu scopul tuturor in viata e sa slabeasca . Pentru unii it’s all about that base.

bf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments