Când să mă apuc să râd de sistemul de sănătate din UK…

…că durează la ăștia mult să faci o analiză, un consult la medic specialist, o aia .

Scurt.

Si a venit rândul lui frate-meu să facă turism cu tata pe la medici. De data asta in județul ăla unde oamenii trăiesc cel mai mult din țară.

Dacă tot trăiesc ei așa de mult, nu au nevoie să mai meargă și la analize.

Suntem la jumătatea lui iunie, ca să fie clar contextul.

Eh, nu contează , se găsesc fonduri la privat,lol.

Frate-meu îl tot înțeapă cu “uite ce-ați votat”, alea. Presupun că tata se uită a “da’ ce-am făcut,boss?” . Nimic, aia.

Cred că nu prea îi pasă lui, că nu are el treabă la medici, dacă nu îl ducem noi târâș. E ca și cum mi-ai spune mie că nu mai sunt bani pentru copiii orfani. Scriu asta așa să rămână ca probă.

Și da, știu că dacă cunoști pe cineva probabil se mai găsesc și fonduri pentru o analiză și cred că și cunosc, dar nu mai stau să caut numere de telefon și să sun după o pilă, d-aci din UK, dacă se descurcă altfel, las’ așa, că e mai bine.

Băi, știi ce e totuși ciudat? Că, în România , pe lângă impozitele clasice, se plătește contribuție obligatorie pentru sănătate la cam orice venit, și e pe la 10% pe salariu, și 10% din salariul minim pe alte venituri. Presupun că nu ajung 10% din PIB la sănătate totuși ?

In fine. Nu plânge după țuica vărsată pe masă, cum e un vechi proverb chinezesc.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
19 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Doru Vlad
Doru Vlad
4 years ago

Pai e la fel ca taxa de pod de la Fetești sau Harsova. La cat s-a plătit faceam pod pana la Arad cu tot cu mentenanță asigurată pe următorii 200 de ani. Nu orea rine de sistemul medical iar situația nu e ceva singular, ca în multe alte probleme știu absolut toți despre ea. Si ma uimește ca nu iese după atât timp în plm cu revoluție. M-am lovit de ceva asemănător cu grădinița băiatului. Niște plângeri scrise cu număr de înregistrare și brusc s-a găsit loc. Altfel Romulania are loc de plâns unul pe umărul celuilalt pe Facebook

Silviu
Silviu
4 years ago

Tuica varsata pe masa?

Genocid

Mars
Mars
4 years ago

A se observa ca foaia a fost scrisa luna trecuta, deci in Mai, nu la mijlocul lui Iunie. Din ce am inteles, au buget doar pentru 200 de persoane/luna la o populatie de 350k. In cam 145 de ani iti vine randul sa faci analizele gratis. Spor la trait!

Stropic
Stropic
4 years ago

Cum sa faci mai misto de sistemul din UK venind din Romania? :)) In alta ordine de idei, nu exista niciun fel de planificare, nici in uk (din ce am auzit) cu atat mai putin in romania. Stiu ca resurse, ca furturi, ca tot. Dar. Medicii generalisti dau trimiterile la analize pe primul sosit, primul servit. Ca nu ii costa nimic. Nu e niciun grad de urgenta, cum ar fi logic. Gen daca ma duc sa fac analizele anuale, asa, de rutina, as putea astepta pana in septembrie? De ce sa le fac fix acum? Pe 23 septembrie mai exact… Read more »

Stropic
Stropic
4 years ago

Tu nu esti bolnav. :))

Dar de curiozitate, de ce vii in Romania? Adica nu cred ca sunt timpii de asteptare chiar mai mari decat pana la urmatoarea vizita…ca doar nu vii nici tu lunar in Romania si nu astepti nici acolo chiar 3 luni…

Mars
Mars
4 years ago

Trebuie lamurit un pic. Nu e vorba ca nu au capacitate de procesare, doar fondurile decontate sunt limitate pentru ~ 200persoane /luna. Cu bani, sunt efectuate imediat in acelasi loc, nu te refuza.

Catalinx
Catalinx
4 years ago

@Stropic: Rumenia is my cantry. Pana acum am venit la 30-45 de zile in Romania. Acum va dura un pic mai mult. Pot obtine timpi similari, dar sunt doua chestii: 1) Una e sa imi fac azi programare pentru peste 30-90 de zile si sa am grija ca pot s-o respect – e destul de dificil la stilul meu de viata/lucru – alta e sa imi fac programare peste 7-15 zile. 2)La ce am eu nevoie nu ma ajuta sa merg la stat la astia. Tot tre’ sa platesc, tot la privat vreau – mai premium asa. Si e clar… Read more »

Mars
Mars
4 years ago

Deci da. Tot acolo le-a facut, dar cu banuti ca majoritatea:))

Mad
Mad
4 years ago

Cred ca e un cerc vicios. Anul trecut(parca) s-au dat 6 mild. de la stat pt sanatate. Cica cel mai mare buget-5% din PIB. Dar 80% a mers pt salarii si doar 20% pt actul medical. Deci daca doctorii nu-s platiti bine e rau ca pleaca , daca-s platiti bine nu mai sunt bani de servicii medicale. Cotizeaza putina lume, folosesc toti.

Mad
Mad
4 years ago

Ar exista o varianta gratuita si sigura dar nu stiu daca tatal tau se incadreaza.
La centrele de donare sange se fac analizele pe loc si sunt f bune( gratis) dar trebuie sa te desparti de niste sange. 🙂

Catalinx
Catalinx
4 years ago

Bai, da’ nu-i o problema de bani.
Cum e aia – analize gratis, da’ ne dai juma de kil de sange la schimb. Lol.
Ia ,sa plateasca si ei sangele ca cica nu e chiar gratis daca ai tu nevoie de el.
Uk se lauda ca ii costa circa 500 de lire pe litru, in US daca vrei o transfuzie belesti pula.
https://www.ukbusinessforums.co.uk/threads/free-blood-but-the-nhs-pays-%C2%A3560-a-litre.169321/
https://www.scientificamerican.com/article/fda-issues-warning-about-young-blood-transfusions/

Ce e de ici de colea? Sa puna banu’ jos si ma duc si donez .Lunar :).

Stropic
Stropic
4 years ago

@Mad: la oftalmologie ce lasi pentru o consultatie gratuita? :))

Manowar
4 years ago

Simplu. Eu inca merg la medici in Romania. Privati, dar in Romania. Nu pentru urgente, ca nu am avut vreuna. Dar altfel, plm, e mai simplu, ieftin asa. Nu laud NHS sau ceva. Departe de mine gandul. Da’ parca nu au loc romanii la facut misto, boss…. Nu de alta, da’ inca-s relativ fresh cazurile alea cu maternitatile care ba ardeau, ba infectau bebelusii (Giulesti si care plm era cealalta), chestiile gen Colectiv…parca nu prea e loc de mistouri in romana. Doar zic, asa, fara patriotism sau plm, da’ e ca si cum ar face misto un somer de salariul… Read more »

Catalinx
Catalinx
4 years ago

@Manowar: Era un articol de awareness. Daca mergi in Romania, majoritatea cred ca in UK e mai rau decat in Romania in sistemul de sanatate.

Mad
Mad
4 years ago

la oftalmologie ce lasi pentru o consultatie gratuita?

nu stiu :)))
Ce voiam sa subliniez era rapiditatea testelor si calitatea lor. Ti se dau pe loc si sunt facute bine ca sa nu dai sange bolnav/rau.

Si nu se poate dona decat de 3-4 ori pe an. Copilul meu avand constiinta civica(!) a donat si de asta stiu.