De ce se nasc si se cresc copii?

Legat de stirea “bomba“. Nu e nicio bomba, bai, doar nu priviti lucrurile in contextul corect.

Copiilor li se baga in cap de la nastere ideea falsa ca ei sunt adusi in lumea asta pentru binele lor, pentru ca cineva nu mai poate de nevoia de a-i sterge la cur si a avea grija de ei. Minunile pizdii.

Si nu, nu e asa. Copiii sunt facuti pentru foloase, sau in diferite conjuncturi . Copiii sunt nascuti pentru a fi construiti ca membri ai unor familii sau pentru a servi unor alte interese.

Serios. Eu imi iubesc copiii, insa niciunul dintre ei nu a venit pe lume pentru ca nu mai aveam eu ce sa fac cu banii sau cu timpul liber si nu stiam pe ce sa le cheltui. Nici nu au fost rezultatul QC-ului prost al alora de la Durex, ci a fost planificat. Dar a fost pentru ca vrem eu si mai ales sotia chestii . Nu intru in detalii ca se supara doamna.

Cei care infiaza copii, tot asa, au niste probleme psihologice de rezolvat, anumite goluri si lipsuri, pe care vor sa le trateze asa. Pula mea, am auzit ca in US medicii sunt scumpi, chiar si psihologii.

In ecosistemul asta, desi nu ar trebui, sunt si copii care ajung sa fie nedoriti. Fie din prostie, fie pentru ca viata nu evolueaza asa cum te astepti. Aia ajung la stat.

Pe vremea mea , un copil crescut de stat din mila si responsabilitate sociala stia clar ca nu e un copil dorit, ca e acolo doar pentru ca statul zice ca nu-i ok sa-i lasi singuri pe strada ca se transforma in monstri si ei si societatea.

Si acel copil suferea zilnic pentru asta, lucru care ii facea pe unii mai buni, pe unii mai rai, in functie de forta de dinauntrul fiecaruia, dar pe majoritatea ii facea mai puternici.

Si desi asa e si acum, ne disimulam caracterul ignorant cu diferite interese artificial create. Cum ar fi interesul asistentului maternal.

Acum statul plateste femeile astea ( daca-s si barbati sa ma scuzati) sa creasca niste copii care nu-s ai lor din nastere, fata de care nu au obligatii intrinseci. Doar ca, dupa o vreme, statul vrea sa isi mai taie din costuri si considera ca s-a legat o anumita coeziune intre asistenta maternala si copil si ii propune posibilitatea adoptiei. Altfel, copilul trebuie sa treaca in sarcina altcuiva, statul vrea sa se degreveze de costuri, cumva normal, ca nu statul l-a facut.

Asistentele maternale, in mod regulat, refuza adoptiile, ca ele fac o munca cinstita pe bani acolo, nu-s societati caritabile – cele mai multe nici nu si-ar permite.

Ele se poarta decent cu copiii pentru ca au un interes legitim in asta. Pe vremea cand treaba asta era doar un job infect si lucrau in ture la un camin de copii si erau prost platite si fara vreo responsabiliate, cu greu i-ar fi putut vreunul dintre subiecti spune mama vreunei asistente maternale. Erau majoritatea doar niste jigodii cu un job prost platit, ca n-au fost in stare de unul mai bun.

Interesul material schimba comportamentul uman. Nu neaparat caracterul, dar comportamentul, da.

Daca le iei interesul ala, se intampla ceea ce este natural. Da, poate vor copilul, coeziunea aia poate e acolo, dar vor si banii, ca altfel mor de foame. Pe de alta parte, cineva se ofera sa preia costurile cu cresterea copilului aluia nefericit, iar statul este interesat direct de asta.

Si problema e una singura. Nu, nu e o problema ca vin mascatii si tarasc boracul impotriva vointei lui la noua familie. Pai cine pizda ma-sii e boracul ala sa i se respecte dorintele, gen are cumva mijloacele materiale de a se intretine? Si care dorinte din moment ce tutorele pe care-l viseaza el a refuzat in clar posibilitatea de a adopta copilul?

Nu? Atunci, sa fie fericit ca nu vine un belgian sa-i faca un control rectal cu pula sculata ca sa-si plateasca cinstit masa si casa, ca orice om in lumea asta, nu ca “eu vreau sa raman cu ~mama~”.

Nu e o problema ca de ce il vor americanii. Gen, ba, esti nebun? Da ala a fost afisat doar la bursa de transferuri de la NY? La Bucuresti nimic-nimic? Noi romulanii, daca vrem copii ne facem, nu ne trebuie “d-aia”. Cu tehnologie in vitro, cu pe dracu ghem, noi nu crestem tiganii altora, doar pe ai nostri.

Pe de alta parte poate nu stiti cat costa sa nasti un copil in US, probabil, lol. Incep de la 32000 de parai, asta daca e totul cool, si nasti ca si cum ai putea, de fapt, naste si acasa. Daca e mai complicat, mai pui 50k, 100k, banii sunt doar numere. Ar trebui sa li-i vindem, iar aici sunt serios. Pai in Romania nasti in conditii de lux cu 2000 de euro. Or ca spaga, ori ca clinica privata. Lux am zis.

Presupun ca discutiile in familiile din US sunt la modul:

-Draga, vrei sa facem un copil?

-Nu, draga, ca nu-mi rup eu pizda si amandoi portofelele pentru asta. Sunt destui fraieri care fac copii in Romania si nu ii vor. Mergem acolo si luam unul gata facut, care nici nu se mai caca pe el.

Si pot sa respect asta, americanii sunt practici dintotdeauna. E o treaba de “cat e halatul?”

Partea proasta e ca statul e fraier si ii da “de pomana” doar ca sa scape de costuri, cand ar fi loc si sa ceara 5-6000 de dolari acolo, sa aiba de traseu. Macar pe aia vandabili.

Si atunci unde e problema?

Problema e aia de mai sus, ca mintim copiii ca ei apar pe lumea asta ca ar avea vreo valoare intrinseca, nu ca motivele pentru care-i facem sunt egoiste si conjuncturale si ca rezonabil e ca daca vor ceva de la viata lor tre’ sa-si cam “castige painea”.

Daca ar fi dupa mine, copiilor li s-ar repeta constant in urechi de la nastere “Prietene, cand te-ai nascut ai primit o sansa. Ce faci cu sansa aia te priveste, dar ca sa ti se ofere ce ai nevoie tre’ sa fii valoare. Altfel, belesti pula ca nu te vrea nimeni. “

Si as da-o pe fetita asta exemplu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
28 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
4 years ago

Daca nu era tipa in America nu era niciun subiect. :)) Adica ii doare in cot de fetita aia dar le place sa se infoaie ca ceee, nu e mai bine la noi ca in America? Acolo oamenii oricum te folosesc pt spare parts.

Doru Vlad
Doru Vlad
4 years ago

Pe mine ma amuză ca la ăla de a împușcat un polițist s-au dus patru inși cu mâinile in buzunar pe principiul te-am găsit, da-te prins, iar aici nu au riscat nimic,

CID
CID
4 years ago

Aș modifica puțin ultima propoziție. Nu prietene când te-ai născut ai primit o șansă, ci prietene când te-ai născut ți -a început calvarul,vezi că te-am făcut pentru x motive.

Buruc
Buruc
4 years ago

Un mare bravo pentru onestitate si raportarea la realitate :)) Adevarul prea putin spus e ca majoritatea se trezesc cu copii ca asa vor doamnele de langa, mai devreme sau mai tarziu ‘convinsi’ in functie de abilitati. Dar, perspectiva copilului (pe care ar putea sa ti o sopteasca in ureche permanent cand intinde mana dupa bani) e una singura: nu el a cerut sa se nasca. Nici un copil nu cere sa se nasca ci … sunt un el si o ea nu neaparat ‘adulti’ pe acolo. De unde si responsabilitatea implicata, iar cand asta lipseste, intervine statul asa cum… Read more »

Stropic
Stropic
4 years ago

Cred ca oamenii fac copii ca sa o faca si pe asta. Sa vada cum e. Oricum nimeni nu stie in ce se baga, si e totul vandut in culori roz, nu maro. Bine, ramane intrebarea de fac oamenii mai multi copii. :))

Un copil nu costa asa de mult. Dovada, toti saracii isi permit cate 7. Un copil misto si fericit, well, asta e alta socoteala…

Manowar
4 years ago

Uite, ambii nostri copii nu cred ca au consumat pana acum , doar pentru ei, resurse de $50k si sunt niste ani buni. Depinde. Daca iei in calcul doar chestiile directe, POATE ca nu. Daca le calculezi si pe cele indirecte, aproape sigur da – chiar si aia crescuti in Romulania. Cand vorbesc de costurile indirecte, ma refer la costurile pe care nu le-ai avea daca n-ai avea copii. De exemplu, voi aveati un apartament de coispe camere in zona X. Fara copii, ar fi fost de ajuns unul mai mic (2 camere – 1 bed) in aproximativ orice zona.… Read more »

Ronnie
Ronnie
4 years ago

Am pe cineva in familie care, dupa ce a crescut cu succes 4 copii care au tulit-o de acasa, a zis sa se faca asistenta maternala sa isi umple timpul si casa, si in final a ajuns sa adopte unul sau doi dintre ei.

intre timp avem stirea de mai jos si a trecut fara tam-tam; nici macar mooie olanda ca nu ne vrea in Schengen 🙂
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23204361-olandez-71-ani-acuzat-racolat-ultimii-4-ani-minore-din-judetele-mures-sibiu-arestat-pentru-pornografie-infantila-sex-minori.htm?nomobile=

Manowar
4 years ago

Ce spun e ca nu e ok sa pui upgrade-ul vietii pe seama copiilor. Tu poti privi treaba pe post de investitie, presupun ca se aplica atunci cand cumperi ceva. Da’ tu inchiriezi, din ce-nteleg. Si pac, -500 la chirie (da’ de fapt ar mai fi un -100 sau -200 pe langa aia doar asa, la incalzire si electricitate si plm, trust me). Si la iesiri la fel, inca un minus si plm. Tu le poti privi pe post de investitie, treaba ta, nu comentez planurile fiecaruia. Zic doar ca SUNT niste costuri in plus. Eu ti-am zis ca-s costuri… Read more »

Stropic
Stropic
4 years ago

Eu cred ca toata lumea era muuult mai saraca daca nu voia/avea copii. Ca se gandeau – “pentru ce ma strofoc eu atat?”. Bine, mai conteaza acolo o vacanta, o casa, nu zic nu, dar in mare cred ca si-ar baga enorm de multa lume piciorul daca nu ar fi copiii.

Doru Vlad
Doru Vlad
4 years ago

Stropic te asigur ca dacă nu îl avem pe Puță junior eram muuuult mai bogat. Te întreb și pe tine, cum i-am întrebat pe alții. Ai idee cât costă un set Brio? Sau mâncarea sănătoasă? Sau o grădiniță care e chiar grădiniță? Comparativ cu facultatea mea aia e costat echivalentul banilor pentru semințe. Da un copil te poate ține sub presiune dacă ești lepră, dar la cat de lepră sunt mie îmi plac si niște chestii scumpe si faptul ca nu trebuie să îmi tremure mâna când dau 3000E e suficient să ma facă sa nu cad pe tanjeală. @… Read more »

Stropic
Stropic
4 years ago

Doru Vlad, habar nu am cat costa un set Brio, sau ce e, dar inteleg ce spui. Costa, normal. Dar nu, nu cred ca erai mai bogat in sensul ca puneai banii la ciorap sau ii investeai. E minunat ca iti permiti, dar ii cheltuiai probabil in mare pe alte chestii. Aveai probabil un ceas mai scump, alte doua vacante pe an, eu stiu ce alte chestii. Pe principiul “dar eu pentru cine strang asa”, iti luai cu atat mai mult tot ce iti placea. Acum na, ca te faceau mai fericit sau nu chestiile alea, let’s not go there.… Read more »

Doru Vlad
Doru Vlad
4 years ago

Pai banii ăia s-ar fi strâns chiar la ciorap că ce am vrut să îmi iau am cam facut-o. Da poate mai băgam o vacanță dar e cu un semn de întrebare că m-a limitat timpul ( alta variabilă fututa de copil în plm cand depinzi și de școala lui). Vorba unui coleg, sa vezi ce frustrant e ca nu mai e așa de retard și poate merge cu el peste tot și chiar să te relaxezi fără a sta tot timpul cu ochii pe el și ce să vezi nu poți că școală. Nu vreau sa fiu înțeles greșit,… Read more »

fullmeta1
fullmeta1
4 years ago

~15k euro am dat pe grădinița copilului. În București. Un Golf. La Londra ar fi fost Jagular. 😀

fullmeta1
fullmeta1
4 years ago

Alea de la stat se cam închid pe la 17, nu puteam ajunge la ora aia. Și doar de aia muncim mai mult, să câștigăm mai mult, ca să-i putem plăti pe alții să stea cu copiii noștri. Așa merge treaba.

Catalinx
Catalinx
4 years ago

Tu stii cum merge, nu ma bag . Noi nu suntem in sistemul asta.
Daca imi spui ca tre’ sa muncim mai mult si sa platim ca sa nu ne vedem copiii si mai mult timp, nu stiu altii da’ io ori ii dau la stat, sa-i ia in pula mea de tot, daca tot nu mai locuiesc cu noi, ori bag pula si-ascult manele, nu sunt din filmul asta :)).

Stropic
Stropic
4 years ago

: nici chiar asa. pai fff multe joburi sunt 9-5. Plus cat faci pe drum…ajungi sa nu il poti lua la 17.

Stiu ca poti lucra pe alt program, de acasa etc. Dar nu peste tot se poate, ca poate esti medic sau stewardesa.

Una peste alta nu e ideal, dar nici asa grav sa-l dai inapoi. :))

Catalinx
Catalinx
4 years ago

@Stropic: Copilul are 2 parinti. Si poate si bunici. Tu-mi spui ca nu se poate ca niciunul din parinti sa fie cu copilul, eu inteleg asta ca nu toti suntem eu si sotia si nici eu nu-s mereu. Intrebarea mea simpla e atunci: la ce-ti trebuie, daca tot nu-i cu tine? De ce dracului faci copii, sa platesti pe unii sa ti-l creasca, ca sa ce? Ca de bucurat de ei inteleg ca nu prea . De asta zic ce zic. Bai, copilul eu l-am facut pentru familie, orice inseamna familia. Sa ne ocupam noi de ei. Nu neaparat eu,… Read more »

Stropic
Stropic
4 years ago

@Catalinx: pai simplu, pentru ca speri la mai bine. trec peste varianta de nici nu te gandesti la progra sau aia de il faci sa intri in randul lumii sau ca s-a intamplat, sau, sau, sau, ca n-are sens. Dar gandeste-te asa. Sa zicem ca nici tu nici nevasta nu aveti program flexibil, si bunicii sunt departe. Ai putea sa amani copilul pana macar unul din voi are programul ok, asa ar fi cel mai logic, dar stii, aveti 30 si ceva de ani amandoi. Ce faci, renunti de tot la facut copii, sau zici hai sa vedem, ne descurcam… Read more »

Catalinx
Catalinx
4 years ago

Io sunt sigur ca am avut MULT mai putin decat toate conditiile din lume, mai putin decat au majoritatea sigur, cand m-am apucat de chestia asta. Mult mai putin. Sotia a zis ca vrea copii si si-a asumat parte din rol. Altfel, daca auzem discutii despre cariera, eu vreau sa merg la birou si sa lasam copiii la cresa, atunci lasa dracu’ copiii ca tu nu vrei copii vrei alte alea, mie mi-e oricum mai bine fara obligatii. Da’ eu cand aud de cariera, copiii pot sa stea la cresa si alte d-astea, sau ca toata lumea face asa, ma… Read more »

Buruc
Buruc
4 years ago

Mda si care e diferenta ca ii parchezi la un bunic sau la cresa pe bani ? In principiu nici una dar asta e mersul iar cine n are bunici sa si cumpere (servicii)… Parerile sunt in general de la barbati care aduc banu in familie si au facut copii mai de dragul consoartelor. Dar intre femei una fara copii e privita un pic ‘cah’ de unde si ‘presiunea’. Si atunci … te arunci in gol cum zicea cineva mai sus si speri ca va merge, ca va fi bine. Iar statistica era pe copii abandonati prin orfelinate si nu… Read more »

Buruc
Buruc
4 years ago

Imi place cum scrii si ce argumente ai, inteleg perspectiva doar ca ai venit pe taramul diversitatii in uk unde traditiile familiei sunt un pic altele si batranii mor prin azile nu i sterg copiii la cur. Iar astia mici trebuie sa inteleaga repede ca una vor auzi la scoala si alta de la tine, in familie ca adevar. Generatia noastra a crescut cu dublu standard gen aplaudat nea nicu la scoala in timp ce in familie se injura comunismul si se asculta europa libera (dar hei vezi sa nu ciripesti bancuri la scoala). Noi am trait in dublu standard… Read more »

Stropic
Stropic
4 years ago

cred ca intervine in discutie si treaba cu quality time – sa si simti ca petreci cu folos timpul ala cu copilul tau. adica daca tu stai intr-o camera si el sta in camera lui si se uita la desene, nu stiu, se pune ca ore petrecute impreuna? nu stiu ce e mai bine, sa stati 8 ore impreuna, din care tu dai cu aspiratorul, gatesti, speli vasele, rufele etc timp in care copilul se uita la desene sau se joaca singur in alta camera, ca tu ai gramezi de treburi si 0 chef, sau sa vii o singura ora… Read more »