Civilization 0. Prin centru

O ardeam aseară pe centru , mă uit să văd cam cat rost ar avea să cumpăr ceva coteț pe acolo pentru un bridge de aeroport + ceva revenue in următorii câțiva anișori și fondul de pensii cum ar veni.

Are. Pe de o parte are. Tot văd informații cum în viitorul îndepărtat București-ul va deveni unul din cele mai proaspere orașe din Europa.

Și mie îmi vine să râd , dar un pic de sens are. Orașele cele mai mișto din Europa de acum, după mintea mea, sunt un pic condamnate pe termen lung, de calicenie și faptul că-s, acum orașe de chiriași. Locuitorilor unui astfel de oraș nu le pasă câtuși de puțin, bă, de orașul ăla. Că nu e al lor. E al proprietarilor coșmeliilor unde stau ei în chirie și îi doare în pulă de orice altceva decât chestiile care îi ajută să facă bani . O să vedeți.

Bine, nici bucureștenilor nu pare că le pasă acum, sau că le-a păsat vreodată de orașul lor da’ cică sunt șanse mai mari.

Eu nu pariez pe asta, adică , dacă e să câștigi Civ. cu orașul ăsta se vede treaba că se merge pe religie și monumente, turla catedralei, acum in stânga Casei Poporului, arată într-un mare fel. E chestie de pus pe hârtia de 500 de euro, nu așa, dar când om adera noi oficial la euro, că așa orice român are măcar câteva hârtii d-alea sub fața de masă pe care stă televizorul.

Ziceam că mi-a cam plăcut ce-am văzut pe malul Dâmboviței, pe bulevardul Unirii. Terase, băuturi de soi, lume mișto, curățenie (știu că e greu de crezut ) , acolo arată acum parcă și Bucureștiul a oraș, nu a cocină.

La 9 seara e ceva program la fântânile din Piața Unirii. Au un show pe muzică, legat de centenar sau ceva.

Băi, eu nu sunt mare fan din astea , dar acum vreau să duc și copiii să de-a un ochi până plecam la școală, dar nu pot să zic că nu e mișto. Chiar nu. Și, eu că eu, dar erau p-acolo o grămadă de strainezi gură-cască, se închide bulevardul în perioada aia, e totul organizat frumos. Zilnic.

Mai încolo am fost până în centrul vechi, că aveam poftă de o șaormă – nu râdeți că nu am mai mâncat una de mai bine de 3 luni. Nu pot să zic că mă macină dorul de țară, lol, cât dorul de șaormă tradițională românească, cu de toate mai puțin cartofi și ceapă.

Nu, nu de la Dristor, că ăia mi se par un fel de mcdonalds al șaormelor – bine, ce țin eu minte din 2006/7 cred.

Sunt unii noi, nu am reținut cum se numesc , cu impresii de turcaleți , dar nu .calif și nici Taksim, fac ceva interesant cu “lipie neagră” , că așa mi-a recomandat frate-meu. Deh, când pierzi contactul nu mai știi ultimele tendințe în materie de shaorma. Lipia aia avea un pic gust de cenușă ( nu întrebați de unde știu ce gust are cenușa) , frate-meu zice că e cu cărbune activ , din ăla de se găsește în Carbocit, practic , ai tratamentul pentru indigestie deja inclus in șaormă, vă spusei că se face R&D serios în România în materie de șaorme.

In fine, eu voiam să mă leg de altceva, cel mai bine ar fi de o grindă.

Băi, au modernizat ăștia ( din nou) și locanțele de pe centrul vechi. Au plantat iar tourist traps din metru în metru, dar nu așa doar terase decorate și utilate in ultimul trend ( am ajuns să mă pricep un pic și la asta, o să scriu cândva un articol pe temă), dar știți înainte când mai erau din loc in loc câte o promoteriță in fața câte unei cârciumi?

Eh, acum sunt de două ori mai multe, și câte două de cârciumă, aproape că te iau cu forța și te așează la masă sub amenințarea pistolului. Stai jos, dă portofelul încoa’, comandă-ți o băutură și ceva de mâncare, te rog! 10% reducere că ai venit cu mine, dacă te ridici mai devreme de jumătate de oră, îți zbor creierii.

Lume și mai diversă decât înainte. Ultima dată când am fost acolo erau cam aproape de 50% străini. Acum sunt mai mulți. Semn că, dacă ești localnic și vrei ceva restaurant de calitate in București, n-ai ce pula mea să mai cauți pe acolo. Bine, nici înainte…

Dar așa atmosfera e amuzantă, amuzant adică, să vezi că populația autohtonă din zonă e semnificativ mai închisă la culoare decât turiștii și o ard dubios.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
17 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Buruc
Buruc
4 years ago

Da ne detalii cu saorma nu ne lasa asa… cum ii cheama pe astia noi?

Mars
Mars
4 years ago

@Buruc -Astia noi sunt mai vechi si se numesc Efendi Doner.

Stropic
Stropic
4 years ago

La ce te referi cu bridge de aeroport?

Unde zici tu ca ai vazut informatiile alea ca Bucurestiul va deveni cel mai prosper oras din Europa? Nu de alta, dar sa nu mai cred cumva ce citesc acolo. :))

catalinx
catalinx
4 years ago

1. Ajung in Romania pe Otopeni, sa dorm undeva pana merg spre casa. Poate sa fie un hotel, sau imi pot cumpara eu o ceva pișentru care sa functioneze in regim hotelier si blochez rezervarile cand am eu treaba.

2. Nu mai gasesc acum linkurile.

alex
alex
4 years ago

Intrebare off-topic: ce s-a intamplat cu opencube?

Stropic
Stropic
4 years ago

stiu din surse sigure ca daca transferati 200 de lei in contul lui catalinx, va spune ce s-a intamplat cu blogul opencube.

incercati si veti vedea.

: si tu te gandeai ce iti poate aduce revenue in urmatorii ani…

fullmeta1
fullmeta1
4 years ago

Bai, mie nu mi-a mirosit niciodata Bucurestiul a cacat (doar a pisat, prin unele locuri), cum zicea Manowar, insa orasul asta este f*tut si fara sanse de redresare. Un dezastru arhitectural, intrarile/iesirile din el niste nenorociri. Iti ziceam pe aici ca la sfarsit de iulie am bagat o tura pe la Londra si Anglea de jos; dupa, capsunar la Brussels vreo doua saptamani. La intoarcere tot nu mi-a mirosit a cacat, dar bai, tristetea creste in suflet ca igrasia pe pereti. Centura o mizerie, strazi de mizerie, ce marcaje, ca-s lipsa, cum sunt si trotuarele prin multe locuri. Un centru… Read more »

Buruc
Buruc
4 years ago

Creca n am mai fost de mult prin bucuresti ca nu mi a mirosit a cacat niciodata:)) decat poate cacat de caine neadunat de stapani dar nu percep diferentele …
Dincolo de asta mirosurile fac parte din farmecul orasului… si atena miroase ‘deosebit’ cam peste tot si mi s a parut f frumos orasul, pipi pe sub portocali infloriti. Ca e locuibil sau nu, alta discutie

Mad
Mad
4 years ago

Ideea e ca la noi se face mai incet totul 🙂 si ca nici la ailalti nu s-a facut repede( dar nu erati voi prin zona pe atunci)

Linkul cu “Then, in 2050, the Romanian capital Bucharest will emerge as Europe’s richest city”
https://www.express.co.uk/travel/articles/1151083/europe-wealth-rich-city-richest-cities-luxembourg-germany-netherlands-uk

Era o formatie Cassa Loco si avea o melodie =Ca$$a Loco – Eterna si fascinanta Romanie, pe atunci era bascalie dar nu stii de unde sare iepurele :))

Buruc
Buruc
4 years ago

@Catalinx :)))) inteleg acum ce zici, mirosul de canal e inconfundabil (eu credeam ca zici de cacati de aia cum vezi in carare pe traseul jepii mici de nu stii pe unde sa mai calci sa nu dai in bucurie). ca paranteza …. Eram de Paste la terasa shitty/city grill covaci/lipscani si brusc nu mi mai priau micii … mesele erau asezate in strada deasupra sau langa o gura de canal din care veneau niste damfuri de ti cadeau dintii :))) M am amuzat pe moment mai ales ca ailalti nu pareau deranjati na, romania pitoreasca in care esti vizitator… Read more »

rox
rox
4 years ago

Mie cea mai nasoala chestie in Bcuresti e ca ii stresant tare ca pieton sa te invarti prin el. Tot timpul trebuie sa ma intorc, sa ma uit peste umar sa nu iasa printre masinile parcate pe trotuar un biciclist care vrea sa evite traficul si sa ii fac loc prin jumatatea de metru dintre masina si perete.
In alta ordine de idei, CatalinX, cum planifici sa te ocupi de curatenia si gestionarea unui apartament inchiriat cu taraita in B daca nu stai pe aici? Ai familie pe aci sau platesti vreo firma de property management?

Catalinx
Catalinx
4 years ago

Si daca am familie, doar nu crezi ca-mi lipseste respectul intr-atat incat sa-i pun sa-mi faca curat :).
Cost of doing business. Fac cum face toata lumea , platesc pe cineva ( serviciu, or persona – mi-e totuna) sa faca asta.

Rox
Rox
4 years ago

Fair enough.

Doru Vlad
Doru Vlad
4 years ago

Lol nu te supăra dar acum intru si sa văd câți te întreabă de opencube și când o să răbufnești. Știu e de cacao, dar nu prea am multe de făcut în timpul liber.