Friend list just shortned. Again…| Pozitionare strategica

 

 

Mi-e dificil uneori dar incerc, la cererea sotiei, persoana cu sensibilitate mai mare decat substratul pe care scriu eu, sa nu fiu vulgar in titlu si pe cat se poate , nici in primul rand.
Pentru ca altul e titlul corect:


Esti pizda cu mine? Pai, atunci te fut!

Acu’ o mie de ani , cand lucram la corporatia de retail eram intr-un birou open space ceva gen , nu mai tin mine , niste zeci de angajati.
Cand am ajuns acolo, ca extern , mi s-a dat un scaun un loc la un birou si m-am asezat simplu pe el. Habar n-aveam atunci de strategii de pozitionare in birou.
Am observat atunci ca toata lumea sta orientata cu fata inspre centrul biroului , pe cat posibil , dar am crezut ca asta-i ca sa poata comunica usor unii cu altii.
Aham… Pana cand a trebuit sa mai vina o echipa in open space si dislocau pe altii pentru a-si pune propriile birouri.
Erau niste locuri libere mai in centrul spatiului si cu spatele catre interior. Si-au inceput discutiile penibile cu “eu nu ma mut” pentru ca
…nici nu ma obosesc sa imi aduc aminte motivele , ca erau ineptii ( lumina, vant -zici ca era open space pe munte, sau ceva) . Motivul real , ala unicu’ – il poate pricepe oricine.
Toata lumea voia cu spatele la zid si liber la frecat duda oricand se poate. E rusine sa se uite cineva la tine in monitor si sa vada ca te dai pe fb sau pe youtube. Eventual , toata ziua.
Asa ca fiind cel mai nou p-acolo mi s-a sugerat… Lucru de care mi se rupe, in general , asa ca m-am mutat rapid cu spatele la toata lumea, ca sa zic asa.
Apoi , s-au mai facut locuri , a mai plecat lumea si-am fost intrebat daca nu cumva , vreau un loc mai bun. Cum sa nu , vreau , unu de sef! Aaa, un loc mai bun in birou, nu coaie , ca pot lucra din orice pozitie , nu sunt sensibil la lumina, la intuneric si nici la faptul ca se uita altii in cele 3 display-uri legate la doua calculatoare si vad ecrane de debug.
Daca ii deranjeaza scrollingul pe cod , sa nu se uite. N-am nevoie sa fiu cu spatele la geam. Iar daca am nevoie sa respir 10 minute sau tre’ sa scriu cuiva ceva pe fb/ skype, deschid frumos fb/skype si scriu.
Daca te deranjeaza ca vezi cand ii scriu nevestei ca “la noapte vreau sa ne futem” , poate e cazul sa nu te uiti asa in detaliu  in viata mea, gen. Pe mine nu ma deranjeaza.
Iar daca n-am ce face, o frec ostentativ pe youtube , redtube si ce se mai gaseste, sau scriu pe blog ca acuma,iar daca nu-i convine cuiva , presupun ca-mi da de munca , nu? Ca aia e ideea.
Ma rog, nu prea s-a intamplat sa n-am ce face cat eram acolo, ca posturile alea erau ocupate cand am ajuns eu, dar n-a fost mare paguba.

Altceva vreau sa spun: Unde-s acu, am facut cum am facut si m-am lipt de un extra monitor , ca se stie ca asa lucrez, cu hartiile imprastiate pe “desk” si documentele deschise larg si multe pe desktop(uri).
Nu inchid nimic, ca uit unde am ramas. Gen , postul asta l-am inceput acum 1 luna , in notepad (nici n-am salvat) , iar persoana de care vorbesc nici nu mai e in proiect. Mai bine ca n-am scris atunci, ca din titlu va puteti imagina ca ar fi iesit ceva mai acid si mai putin fair play ca acum. Pe de alta parte , eu n-am inchis laptopul de-o luna :).

… >>> Iar eu stau pe un scaun la geam, iar pe partea mea de birou mai sunt 2 scaune. Unu , la margine ,il ocupa tipul asta care are asa de multa treaba ca sta cu telefonul pe tastatura laptopului si apasa arcasi la clash of clan de parca apasa taste la laptop. Genial! Doar ca toata lumea stie ca n-are de lucru , asa e postul lui – chiar nu-l invidiez, dar atunci nu-nteleg jena.
Oricum, intre mine si el statea un francez. Alt francez avea nevoie sa lucreze cu asta si ii zice tipului cu CoC sa se mute ” in capu’ ” la birou unde erau unu, sau doua locuri stramte , liber(e).
Asta ,ca nu ca “mutati-va voi amandoi, ca eu aici stau” – ca un copil de gradi. Si incep discutiile despre lumina , vant si oxigen.
Nu-mi dau seama cum percepe lumea penibilul, dar eu, cand mi se declanseaza senzorul aflandu-ma langa cineva penibil, sau i-o trag intelectual, sau incerc sa opresc penibilitatea altcumva ,ca altfel rosesc si ma rusinez eu si nici nu stiu de ce , ca ar trebui , probabil, sa ma doara in cur. In general, am obraz mai gros, dar am eu un viciu comportamental pe tema asta.
Asa ca , de data asta ,i-am zis francezului care venise in birou sa se aseze in locul meu, in timp ce mi-am luat laptopul si m-am mutat in frig , vant si intuneric, sa-mi bata soarele in ochi. Adica, la capatul lateral al biroului.
Imi lipsea al doilea monitor , dar nu-ntratat incat sa-l mai pot suporta p-ala lamentandu-se absolut teatral. Nu vad de ce nu poti spune:
Bah, n-am de munca , ma plictisesc si trebuie sa o ard aiurea, motiv pentru care nu pot sa stau cu spatele catre usa, ca oricine trece, de oricate ori , ma vede jucandu-ma.
Pe bune , omul nu c-ar fi fost lenes , nu ca s-ar fi eschivat de la munca si-ar fi avut aia ce sa-i dea. Ca nu e cazul, de data asta.
Dar asta era situatia si tot ce faceau toti din birou era sa pastreze aparentele. Ala, ca munceste , ailalti incluzand team leaderul, ca ei nu stiu ca ala o freaca.
Oricum , intra team leaderul in birou si ma-ntreaba gen “te mutasi aci?”( nu cred ca exista perfect simplu in franceza, dar intelegeti voi).
-Mda .
-Si-mi luasi cablul de net?
-Nu. Uite-ti-l sub masa.
-Iti place mai mult aci?
…plm , unii cand n-au treaba lalaie…
-Mah , au astia doi nevoie sa lucreze impreuna.
-Aaa, pai si de ce nu se muta [XXXXX] ?
Si-ncepe ala iar penibilitatea cu frigu , vantu’ care se face cand se deschide usa si intunericul care-ti bate in ochi… Adica, plm , ma mutai acolo tocmai ca sa scap de asta.
Si-asta ma-ntreaba la misto, fireste , daca eu stau bine acolo, din moment ce e asa naspa. Bah, eu am incercat sa fiu baiat bun, dar daca ma fortati…
-Je m’en fous de le vent qui se fait quand quelque on ouvrirait la porte, que j’ai beaucoup de travaille.
Francezii au inteles substratul si se inroseau , oarecum, mijind de insuportabilitatea penibilului expus. Pentru cine nu-ntelege fraza, luati-o ca pe-un fel de “extorsiune al unui degajament al unei construcţii…“.
Cert e ca tipul asta care e nemtalau , insista in penibilitatea lui.
What was that ? Cat , please, the project language is En-glish!
Ma uit la el semi-razand , incurcat, ca mi-e oarecum jena sa-i traduc. Vreau doar sa fiu lasat dracu’ in pace sa muncesc.
Dar seful de echipa imi observa expresia si privindu-ma:
-Let me put you out of your misery …
Apoi uitandu-se la el:
-He basically says he doesn’t give a shit, as , unlike you , he has heaps (aus.) of work to do and he’s not affected if someone else stares in his monitor and sees the code he writes ,but not him typing on the phone on Clash of Clans, nor youtubing .
Aham… A dracu’ exacta traducere.
Pula prietenie…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
IM
IM
9 years ago

Pentru scurta vreme (din fericire) am lucrat si eu intr-o inghesuiala de-asta obidita de cubicals. M-am retras repede pe motiv de imbacseala (nu la figurat ci la propriu- cand eterul era strabatut de un fascicul de lumina, se vedea praful cosmic mai ceva ca de pe o sonda spatiala). Pe la unele corporatii s-a rezolvat problema cu ce face omul pe computer in sensul ca se monitorizeaza activitatea agajatului cu un program special. In caz ca managerul are probleme sa justifice delay-uri sau probleme de alta natura, se va gasi intotdeauna un lachita care a stat prea mult pe facebook… Read more »

catalinx
9 years ago

Nu prea e vorba de asta . Eu am fb deschis pe undeva tot timpul. Tre’ sa fie prin ceva background, a 11000-a fereastra, sau ceva. In plus , e mai greu cu ce spui tu in Germania ( nu sunt sigur in Franta). Ca idee , nu ai voie nici macar sa faci statistici cu care a lucrat cat . Gen normare a muncii. Pentru ca tot felul de bullshituri legate de faptul ca nu toate taskurile sunt la fel si drepturile angajatilor, etc. In Romania se face , clar. La un moment dat iti trimiteai singur bucata de… Read more »

IM
IM
9 years ago

Vai, dac-ai stii cu ce oameni ai de-a face prin unele companii, din aia platiti cu 1500 de lire pe saptamana care efectiv nu fac nimic…. Numai ca vezi tu pentru ei e o stare de normalitate. Nici ei de pe postul in care sunt nu au vreo problema de …constiinta sa zicem si nici cei care lucreaza cu ei/pentru ei nu au o problema cu faptul ca aia nu au nici o problema. Si lucrurile astea nu se discuta niciodata fatis. E cea mai mare impolitete pentru ei:-). E un tabu :-). Ai fi vulgar si needucat si e… Read more »