Intrebari de baraj

Si raspunsuri de centura. Zilele astea am o dispozitie mai sictirita. O fi vremea, o fi lenea, o fi un val de nesimtirie, nu stiu.

Ma intreb adesea, oare cum e mai bine. Sa arzi plasticele sau sa le arunci la gunoi?

Dilema deja clasica: La gunoi ajung in landfill unde ne vor fute peste sute de ani, daca le arzi ajung in aer si ne fut mintenas. Se pare ca balanta inclina spre arderi complexe, pentru ca avem nevoie de energie si s-au inventat procese tehnologice mai bune. Dar eu nu de asta vorbesc. Eu sunt taranul ala clasic care baga naylonu’ pe foc si face atmosfera de Craciun. Plina de dioxina si furadani desigur.

Eu cred ca ar trebui sa ardem tot plasticul, chiar asa. Tragi cu chibritul si-i dai foc, cum fac fetele astea. Da, aruncat in aer ne afecteaza acum pe toti si murim mai repede. Ceea ce inseamna mai putin plastic de ars, nu? Daca il bagam in pamant, o sa ii omoare pe nepotii nostri, dar inseamna din ce in ce mai mult plastic de ars. Ce pula mea e vrajeala aia cu gunoiul sub pres. Produci cacat, trage-l pe nas, da-te dracu’. Bine, il trag si vecinii da’ aia e, sa fie ei sanatosi.

Sigur nici optiunea aia in care il reciclam si de fapt il ducem in China si il ard ei, in aerul lor, nu era rea. Aia isi polueaza oricum aerul sa faca toate chinezariile din plastic pe care le cumparam, sa le ia si inapoi dupa ce le folosim si sa polueze din nou tot la ei acasa. Dar nu prea mai vor, plm.

Ma intreb adesea, pentru viitor, cum e mai bine. Sa ma apuc sa fac agricultura pentru subventie, cum face “toata lumea” acum prin Romania ( discuie (aratul s-a demodat, ca e scump) -adica scurma putin pamantul, insamanteaza ceva sub standarde, sau nu insamanteaza nimic , si ia banii de la UE pe subventie, pana opresc aia robinetul, sau chiar sa cultiv ceva si sa imi asum riscul pierderii? Cred ca e bine sa le luam banii, da-i in pula mea, pana se prind si inchid robinetele de subventii. Decat sa dai, mai bine iei. Simplu – legile economiei 101.

Ma intreb daca ar trebui sa trag tare si un pic pe timpul meu, seara si dimieata, ca sa scoatem proiectul asta la liman sa fie bine la toata lumea, sau sa stau eu relaxat ca am muncit destul si mai gasim noi pe altii… Inca ma gandesc. Daca termin de gandit ma apuc si de lucru.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
4 years ago

Pai daca il ardem acum pe tot, nu stiu daca se mai gaseste cu cine sa ti se faca nepoti, daca intelegi ce vreau sa spun…

Aerul din China suna grozav, doar ca aerul nu prea sta in granite, asa ca nu e aerul lor, tot al nostru e pana la urma.

Cel mai bine banuiesc ca e sa nu folosesti plastice de la inceput. :))

Doru Vlad
Doru Vlad
4 years ago

Nu poți să nu folosești plastic! Nu în actualul mod de viață.
Ce mă îngrijorează e ce scrii tu despre agricultura. Daca se întâmplă smenuri de genul ăsta sunt complet idioți.

Peska
Peska
4 years ago

Well, piroliza pare un lucru bun, de viitor asa. Rupi lanturile de carbon, obtii ulei de piroliza, diesel si metan. Cu metanul iti alimentezi instalatia, incalzesti si niste apa cu ocazia asta, restul e bonus, bagi in rezervor. Carbonul ramane pe fund, banuiesc ca se ingroapa ulterior, nu prea ia ce face cu el, dar macar n-ajunge in atmosfera. Materie prima se gaseste moka pe toate drumurile si raurile, mai si importam pe deasupra… Cine s-ar fi gandit sa distileze plastic intr-un mediu anaerob sa-l transforme inapoi in petrol? In nici un caz romanii, noi utilizam cazanul doar la facut… Read more »

Redoo
4 years ago

App de loat banii lu UE, povestea un prieten bagat pe la ceva comisie de agricultură ca grecii e mai șmecheri dăcât noi…un grc lua ceva subvenții pe niste hectare unde plantase cateva mii de maslin din plastic…probabil, luati din china.