Telefonul 2019: Asus Zenfone 6

Ăsta e telefonul pe care mi-l doresc de ceva vreme și în sfârșit l-a produs cineva și pe care totuși nu pot să vi-l recomand și vouă pentru ceva anume, cum că ar fi special. În afară de un aspect.

Am stăruit o vreme în a-l alege pentru că reviewurile ( alea neplătite) erau mixed, așa cum e și realitatea deși pentru mine scula e aproape de perfect ( pentru banii ăștia ) și nu sunt sigur că la orice sumă găsesc un telefon care să acopere unele chestii.

Am stat pe gânduri, de fapt am stat pe budă, în timp ce mă calculam cum o fi mai bine, și pentru că era peste cât voiam eu să plătesc pe alt aparat, dar nu aveam bugetul chiar bătut în cuie pentru că mă uitam cu un ochi și la Sony Xperia 5. Care arată într-un mare fel, dar nu l-am luat din 2 motive. Bateria e cam mică și alte mici probleme raportate pe linie de sunet și firmware, care nu știu cât de reale sunt, dar am mai avut Sony și mi-a fost frică. Adică la 700 de lire vreau calitate garantată, nu îndoieli.

Și m-am sinenervat pe treaba cu bateria. De zece ani ne plângem toți că smartfoanele au bateriile mici și că de ce nu pun ăștia baterii mai mari, dar când e să cumpărăm, nu prea punem bateria chiar pe primul loc nu? Unii nici pe al treilea. Așa că m-am gândit că am să fac un statement!

Dacă vreau să se producă mai multe telefoane cu baterii mari, aș face bine să încep să cumpăr unele din astea.

În fine, și ăsta a fost 519 lire în versiunea cu 128 GB spațiu și 6 GB de RAM ; costa 609 lire ăla cu 256/ 8 GB , dar am chibzuit că nu se justifică.

Care erau dubiile din review-uri .

1) Că vocea la telefon ( fără căști) se aude babau. Cei mai mulți care se plângeau erau din India și nu știu ce rețele au acolo și care e problema dar eu nu o am. Se aude decent, mai bine un pic chiar decât la Moto Z2 play pe care îl aveam, la fel de bine ca la LG Z35-il soției, alte repere mai recente nu am .

2) Că sunetul la căști e crappy. Băi, treaba e așa. La căștile lor din pachet, da, cam mediocră treaba. Sunt low cost alea.

Și, ok nu au DAC pe 32 de biti ca LG-ul soției și aia e. Dar au totuși DTS ( adică un soi de Dolby ) . Și dacă folosești mixerul lor să îți ajustezi sunetul și legi niste căști mai de doamne ajută, cum le am eu pe astea e altceva. În căști îmi pare că se aude la fel de bine ca telefonul soției, iar eu altul mai bun ( pe sunet) nu am întâlnit până acum ( nu, nici iPhone, până la X ) , cred că e diferență daca scot sunetul in media playerul ăla mai de calitate de la țară, dar nu am ajuns acolo.

3) Ecranul care nu e Super-Amoled. Adevărul e că ecranele generației curente de telefoane au ca standard OLED/AMOLED.

Iar asta e pe bune. Ecranul ăsta e IPS. Cam în urmă, până și Xiaomi are amoleduri azi. Dar mie îmi este absolut ok. Calitatea e mai mult decât decentă, deși pot observa diferența între ăsta și LG ( care mi se pare un pic mai mișto decât iPhone din generațiile similare, de exemplu ) . Chiar și Sony se vede într-un fel mai atrăgător. Nu e nimic în neregulă cu ăsta, dar nu e wow. Poate luminozitatea nu e maximul pe care l-ai putea dori, tot așa, se vede diferența față de AMOLED. Pentru mine e mai mult decât de ajuns, îl țin la jumătate.

Dar. E mai bine calibrat in spectrul de culori decât alte amoleduri ( mai natural decât ăla de la Samsung, de exemplu și mai ok decât ălea de la Xiaomi) . Cum am zis, eu nu am nimic de obiectat.

Pentru prima oară sunt mulțumit de puterea de procesare a unui telefon. Mi-am pus toate aplicațiile, mailurile – și am, nenică – și nu sughite. De acum încolo decretez că nu mai cumpăr telefoane decât cu CPU flagship și RAM generos. Telefonul poate să fie sau nu premium, dar “sub capotă” trebuie să fie bemveu, că altfel mă chinui cu el. A trecut ceva să îmi dau seama de asta. Sau să îmi dau drumul la buzunar.

Are google assistant și buton dedicat care nu îmi folosește la nimic, dar butonul e reconfigurabil pe alte funcții. Și dacă deschizi camera, apăsandu-l , face poze. Super. Ca Sony, care au buton dedicat la cameră.

Ce îmi place e că nu are găuri în ecran pentru camere de selfie. Bă, eu nu prea îmi fac selfie-uri și nu îmi pasă de camera aia. Mai trebuie din când în când , pentru vreun site și pentru aia camerele de pe spate pivotează cu motoraș.

E o tevatură întreagă pe tema camerei, anume cât de bine e implementată funcționalitatea care rotește și retrage camera, cât de bine ies selfie-urile… Mie nu îmi pasă de gimmick-ul ăsta, dar îmi pasă că nu au deranjat ecranul pentru o funcționalitate pe care nu pun mare preț. La cât de rar folosesc eu camera de selfie chiar așa trebuie să și fie. Ceva ce vine de undeva din spate, ceva telescopic, nu o gaură permanentă în ecran .

Cum face poze?  Am pus doar poze în lumină dificilă, sau deficitară, că acolo e diferența, deja pe zi cu soare mă gândesc că aproape toate camerele de pe telefoane se dau miez. Sunt fără filtru, că nu fac review la Snapseed, doar le-am comprimat și micșorat un pic.

Pozele mi se par naturale, mai naturale decât făcute cu alte telefoane care fac poze mai mișto. Mișto nu e mereu natural, asta e.

Și totuși de ce l-am cumpărat, dacă nu e special?

Este. Pentru mine.

Bateria are 5000mAh, iar pe mine mă ține între două și trei zile.

Fără figuri gen dark theme, power save mode și pula mea.

Vine cu un încărcător de 15W , cică ăsta e quick charge. O fi, dar nu când ai de încărcat 5Ah. Durează, nene , până se umple.

Dar eu sunt de la mulțumit în sus, în privința asta.

A venit cu două încărcătoare. În pachetul original unul european , că e importat din Germania, iar peste ,în cutia mare, mai avea unul de UK. Ambele quick charge. Mișto.

A doua chestie. E dual SIM, dual 4G , și nu e din ăla hibrid, cu slot de 1 SIM și încă un slot in care mai poți pune un SIM sau poți pune un microSD card. Nu, nu așa. E pentru nesimțiți, cu două porturi se SIM și încă unul separat pentru microSD card. Așa da!

Asta asta e pofta ce am poftit și nu credeam să găsesc ceva care să îmi împlinească capriciile pe tema asta.

Aș putea să spun că e fix ce mi-am dorit, dar are un mic neajuns pe care îl tolerez .

E mare. E mai mare decât Moto Z2 Play cu o idee, ceva mai mult față de LG V30 și sensibil față de LG G5. Nu ar fi o problemă fără protecție, sau în husă, dar eu am chestie din ăsta copertă, de data asta cu închidere magnetică și tot ce trebuie și nu îl scot de aici. Că și așa e urât pe afară 🙂 .

Nu cred că va fi telefonul anului ( 2019, na). Nu cred ca va fi foarte popular in lumea civilizată, adica nu e, pentru că a fost lansat anul trecut în mai, iar in iunie când am cumpărat LG V30+ pentru soție nu l-am găsit de cumpărat. Prima oară l-am văzut prin septembrie. Nici nu cred ca e premium quality, adică nu mă aștept să reziste 4-5 ani, că deh, Asus.

Dar, în sfârșit sunt mulțumit că -de banii pe care i-am plătit-, considerând opțiunile de pe piață, primesc ce mi-am dorit. Și e suficient, pentru mine.

Din 2015 nu am mai fost atât de mulțumit de telefonul meu. Cât o ține mulțumirea asta, am să văd.

Aah, ce e nașpa? Băi, ăștia au fost înjurați ultimii ani pentru că aveau prea mult bloatware in softul lor. Aveau însă un feat important, o aplicație proprietară de înregistrat apelurile – adică să le poți asculta și tu, nu numai serviciile secrete.

Acuma nu mai e așa, nu mai au nici aplicația aia , dar nici bloatware de vreun fel. Androidul e cam stock iar asta ar trebui să fie de bine. Ar trebui, că e de fapt prea chior – băi a trebuit să instalez niste fonturi, că erau doar 3, urâte că foamea.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
4 years ago

Eu i-am făcut vânt la Zenphoneul editie mai veche. Chiar si cu ultimul update tot se închidea singur din senin, deși bateria era peste 50%. Un singur lucru nu mi-a plăcut la v6. “The 48MP Quad Bayer sensor isn’t really designed to output at 48MP, but it can do it if you so insist. When there’s a lot of light to work with, you do stand to gain some extra detail” dupa cum zice gsm arena. Am mai avut o petarda de 48MP in specificații, si cand am pus nush ce am de zicea ce hardware are telefonul a zis… Read more »

0040
0040
4 years ago

M‐am referit la faptul ca imaginea pare marita pierzând astfel din calitate. Am găsit explicată calumea aici : https://cambridgeincolor.com/tutorials/image-interpolation.htm Pozele care le-ai facut diferă si la culoare nu numai la rezolutie. Cea de 12 mp pare sa fie mai luminată si nuanta de rosu din dreapta diferită intre ele. Nu neaparat mai clară. Mai procesată din algoritmii de prelucrare a pozelor, acum se pare ca e la moda ca toti sa dea un pic de extra contrast la poze. Ma asteptam sa iasa mai clare bateria si inelul… Nu mai citesc Dxo de cand au testat 808 pe auto lol.… Read more »

Doru Vlad
Doru Vlad
4 years ago

Cat de multumit ești de el? Parca m-ar tenta ZTE Nubia 3S. Dar are gaura aia in ecran si lipsa slot card sd.

Doru Vlad
Doru Vlad
4 years ago

Mda sunt in mari dubii. Cum stai pe partea de semnal? Căci pa mine asta e un punct determinant si principalul motiv de a schimba actualul telefon.