CH3-CH2-OH.E ceva în neregulă cu #veațaînUK

Și nu mă refer numai la viața mea, dar pe pielea mea am observat-o primul.

Toată lumea pe-aicișea #cambea, am mai scris de asta, nu mă mai uimește ( pula mea, vin din România), nu mă uimește nici că m-a prins și pe mine – nu prea m-a prins, dar am simțit așa un îndemn din eter. Însă am observat indubitabil că și soția bea mai mult pe aici – ea nu bea aproape deloc prin România; mai un gin mic, mai un cidru, până și bere pe care n-o suportă.

Ok, ai putea spune pentru că băutura e mai bună în UK, decât în România. Și, cu excepția vinului, chiar e, nu-i îndoială.

În fine, cum am tot simțit că mă trage ața la băutură, nu am mai cumpărat, ce pula mea. Nici bere, nici vin – eu nu prea beau altele acasă. Simplu. Și nici apă tonică ca să punem în gin, că e sticla începută. Cumpăr cidru, să bea soția, dacă vrea.

Nu-i nicio problemă, nu suntem alcoolici, după standardele ăstora mai avem până la statutul de social drinker – plm. nu suntem capabili nici de 10 unități de alcool pe săptămână, dacă ajungem la 6-7 de căciulă.

Dar mă miră ca mă sună un amic indian cu aceeși problemă. Zice: băi tre’ să te sun acum, că e important se poate? Ii spusesem să aștepte că stricasem ceva cod și-l afecta tot pe el, voiam să repar.

-Da, pula mea, se poate, dacă e așa urgent.

Imi zice că ce e mai bine pentru sănătate să bea, bere sau coniac. Eu eram la modul – bă, vin la tine și te bat, că știu unde stai, asta nu mai poate aștepta? Te ții de glume?

Cică nu, că , de ceva vreme s-a apucat de băut ( plm, bravo lui, să fie sănătos) , a început lejer cu 2 păhărele de coniac pe seară. Are o regulă de doar 3 seri pe săptămână și ca să nu încalce regula a mai adăugat câte un păhărel, a ajuns la 4, a început să pună mai mult în pahare și uite așa dă gata o sticlă de tarie în 1 săptămână și jumate, două.

Zic – bine, boss! Hai că poți și-ntr-o săptămână, bagă mare acolo, care e problema?

Pai că se trezește dimineața mahmur, că totuși 4 pahare de tărie contează orișicâtuși de puțin și se întreabă dacă nu e mai sănătos să bea bere, că se plictisește lucrând și se trezește cu paharul în față, mai ia o gură, mai scrie o linie de cod, plm – munca de acasă. Și treaba e simplă în ochii mei – la modul – bă, nene, câtă bere ai de gând să bei, tot 4 păhărele pe zi? Că dacă da, bagă mare. O sticlă de bere pe zi n-a omorât pe nimeni, ce dracului.

Zice că nu, că a mai avut o perioadă, când s-a mutat aci, tot așa bea bere, până s-a îngrășat. Și nu știe dacă e sănătos sau nu. Eh, atunci lasă. Rămâi la coniac, dacă faci ciroză măcar să mori frumos, zvelt.

Și nu e numai el, că mai am și alți cunoscuți care tot așa. Eu, în general, nu mă abțin de la băut, la modul, dacă am poftă de o țuică, sau un pahar de vin azi, merg și beau, sau desfac o sticlă. Dar aici, am început să capăt temeri și mă feresc să-mi fie poftă, ca să zic așa. Am ajuns de beau mai puțin decât soția.

Ceva e în neregulă, o fi țara prea depresivă, o fi vremea, c-o fi munca de acasă (la unii) ce-o fi nu știu, dar nu e a bună. La un moment dat m-am trezit că am început să-mi pun ceva tărie în cafea, știți voi, să fie acolo, că nu strică, decât să bei cafeaua moale!

Send to Kindle

9 Replies to “CH3-CH2-OH.E ceva în neregulă cu #veațaînUK”

  1. Doaaamne. :)) Si credeam ca eu beau mult. 10 unitati adica 10 sticle pe sapt de persoana?????

    Bautul e un obicei, ca si fumatul, ca si cafeaua. Logic ca daca toti fac asta, pe nesimtite ajungi si tu sa o faci, mai ales cand te incurajeaza cu cifre din astea.

    E chestiune de eliminat tentatia – adica nu mai cumperi – si de inlocuit cu altceva. Enspe mii de ceaiuri, limonade, apa carbogazoasa, smoothiuri, milkshakeuri, freshuri de un milion de chestii, iaurturi, ayran…vezi ce iti place.

    Cred ca nu e atat chestie de gustul bauturii, cat iti place sa bei cate ceva in timp ce lucrezi/vorbesti etc.

    Sau apuca-te de fumat. :))

  2. 10 unitati adica 10 sticle pe sapt de persoana?????

    Nu, ca totusi nu e Vaslui, sau Belarus.
    Da scroll la partea cu “Drinks and units”.
    1 pahar de vin mic – dupa standardele de acuma – (125 ml) = 1.5 unitati. 1 sticla = 6 unitati. Aproximativ, in functie de alcoolemie.
    1 shot mic de whisky (tarie) – la astia e 25 ml , adica acopera un pic fundul paharului = 1 unitate. Daca bei o cinzaca, 2unitati. Daca bei o suta de vodca 4 unitati.

    O bere, pint, cum zic astia ( 0.568 litri) cam 2.5 – 3 unitati. O bere mica ( 0.33) cca 1.7.

    Ciferele nu sunt CHIAR atat de incurajatoare. Adica, eu cred ca englezii pe care ii cunosc eu si aia pe care ii vad prin carciumi se uita la normativul asta cum ne uitam noi astia cu masinile diesel la normele de poluare si la pericolul dat de incalzirea globala.

    Bautul e un obicei, ca si fumatul, ca si cafeaua. Logic ca daca toti fac asta, pe nesimtite ajungi si tu sa o faci, mai ales cand te incurajeaza cu cifre din astea.

    Da, dar stii cum e, la noi in case, ca nu prea iesim ( in perioada asta) nu ne incurajeaza nimeni sa bem.

    Enspe mii de ceaiuri, limonade, apa carbogazoasa, smoothiuri, milkshakeuri, freshuri de un milion de chestii

    Dap, am ajuns sa bem cam doua baxuri de cola pe saptamana. Nu de bidoane de cola, ci de cutii la 0.33. Deci cam 1 – 2 cutii pe zi de caciula. Nu e asa mult, dar nu aveam obiceiul asta. Sau aveam , nu mai stiu :).

    Sau apuca-te de fumat. :))

    Chiar daca as lua asta in serios – in UK, sa ma apuc de fumat? Lol.
    Pai e 6- 10 lire pachetul de tigari si nici nu e asta problema, cat ca din ce vad de la aia care fumeaza pe langa mine e ca au un miros de sosete nespalate. Adica, nu prea m-as apuca –din nou – sa fumez asa ceva, doamne-fereste. Si ar trebui sa imi aduc si tigari din Romania ( nici aici nu mai sunt cum erau sunt cat de cat documentat pe tema, dar oricum e destul ca imi aduc ardei si garnita :(.
    Altfel, am inceput sa mai bag snus. Cam o cutie pe luna, sau la doua luni, depinde cand ajung in Suedia.

  3. Lasa, iei alocatiile copiilor, ai bani de tigari. :)) la miros devii imun dupa o perioada, trebuie doar sa #rezisti.

    Doar ca eu vad ca ei recomanda 14 units, nu 10. “Fourteen units is equivalent to 6 pints of average-strength beer or 10 small glasses of low-strength wine.”

    Mi se pare si mie cam mult. E si vina lor, ca daca recomandau 5 units, parca vedeai niste stegulete rosii si te opreai cat de cat. Asa daca ei recomanda zilnic aproape, bei linistit ca e ok si sanatos, si dupa mai greu renunti cand iti intra asa in rutina si obisnuinta.

    Eu obisnuiam sa beau cam 4 pahare de vin pe sapt intr-o perioada si m-am lasat, ca mi se parea ca exagerez, incepusem cu un pahar cand gateam paste ca mi se parea mie ca merge, dupa mergea altadata un vin rosu si la friptura, alta data la branza si tot asa, de mi-am dat seama ca dupa vreo doua luni era seara si paharul aproape, noroc ca in unele seri nu mancam si deci nu beam. :))

  4. Un pahar de vin pe zi nu văd unde ar fi problema. Știu oameni care bagau la pranz o țuică înainte de ciorbă și seara musai ceva vin și au prins ușor 80 de ani. Bine și munceau, ora 4 dimineața fiind potrivită pentru deșteptare iar carne si legume din supermarket nu cred să fi cumpărat macar odată.

  5. Pai n-ar fi musai rau, daca ar fi singurul. :))

    Cea mai grea parte e sa te limitezi si sa nu urci la 2 pahare pe zi si tot asa. Da, oamenii aia sunt din alta era, gone with the wind, e imposibil sa mananci si sa muncesti ca ei acum.0p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.