Cu utilitatile in UK și analiza anuală de costuri.

Că cică cum stau cu utilitățile. După un an stau așa:

2477 lire pe apa, curent+gaz ( scottish + Avro) și internet+telefon fix, si licenta TV. Pe scurt, gazul e la vreo 95 de lire pe luna. In conditiile in care anul trecut nu am locuit aici in ianuarie si am platit asa, mai tango. In conditiile in care din Februarie pana in 31 decembrie am lipsit inca aproape 12 saptamani (adica inca vreo 2 luni jumatate. Evident ca nu am oprit de tot incalzirea – de fapt in noiembrie a mers ca si cand am fi fost aici, iar in rest mai pe spoance asa, iar vara nu conteaza).

Mai pe scurt asa arata graficul consumului meu la gaz. Acolo in Martie e valoarea pe doua luni, au fost ceva probleme cu aia sa ia in calcul prima citire.

Iar asta e consumul , atentie , astia calculeaza pe zi. La gaz vezi valori intre 50 si 128kwh pe zi. Ceea ce inseamna cca 4 Mwh pe lună iarna si 13kwh pe zi ( 0.4Mwh pe luna) în august când nu am fost acolo – trebuia să opresc centrala, lol.

De aia la curent iese intre 5 si 8kwh. Deci intre 150 si 240 kwh pe luna, normal, banuiesc.

Ce am calculat eu de aici e ca consumul anual pentru incalzire, pe metru patrat e de circa 195.3 kwh/ mp2 – are cam 140mp casuta. Care o face cam de clasa D, asa, desi ea a fost optimist upgradata la clasa C, pe de alta parte, noi suntem mai risipitori pe incalzire, decat britanicii, cam cu vreo 25% asa ( diferenta de la 18 la 22.5 grade- temperatura medie si relativ constanta la care incercam sa tinem casa cand suntem aici).

Adaugand in ecuatie chiria, asigurarea auto, taxa auto, taxa la consiliu, ajung la mirobolanta suma de GBP 21,635 – un miliard, bă!

Plm, cam atat costa sa tii copiii in scoli bune – CSF, NCSF.

Nu mai pun costurile de supermarket si avioanele, o sa presupun ca le am si aici si acolo si mai mult sau mai putin cam asa sta treaba.

Daca le fac felii felii ca pe pizza, cea mai mare felie este, evident, chiria.

Adică fără asta aș râde cu spasme la costurile ramase daca scot chiria din ecuatie. Ceea ce planuiesc sa si facem in acest an, pe cat posibil fara transformarea chiriei in rata la banca.

Nu stiu cum, cu ajutorul lui dumnezeu 🙏, daca nu poate cu ajutorul vreunui amic ceva 🔞👅🍆 acolo trebuie sa ajung, asta e planul, ori aia ori 👅🍆 + ⚰️ .

Erată: Chiria a fost GBP 18k, nu 16.5 – inregistrasem doar datele pe 11 luni.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
4 years ago

Bafta! Si transformarea in rata partial e bn 🙂

Stropic
Stropic
4 years ago

Totul sau nimic, get rich or die trying? Si daca dai un avans si rata scade la jum chiriei, nu e tot o afacere buna? Chiar daca nu la fel de bine ca dat toti banii odata, dar na, nu e mereu cozonac.

Doru Vlad
Doru Vlad
4 years ago

Eu nu înțeleg ce vrei. Cumperi sau nu casă in UK? Nu înțeleg ce te macină. Bine per total înțeleg că vrei să cheltui mai puțin. Din ce scrii acolo bănuiesc că ai și altă soluție decât creditul. Eu am avut colegi nordici la care angajarea in firmă venea si cu posibilitatea unui credit cu dobânzi preferențiale, ei având astfel un alt statut față de noi ceilalți, practic #muielacontractori.

Stropic
Stropic
4 years ago

Pai stii ca fix asta iti zisesem si eu mai demult, de la atatea diy cu centrala si casa, sigur poti renova ceva frumos.

Nu as da eu sfaturi tehnice pe la ce sa te uiti la casa, lol, doar as verfica utilitatile – apa, gaze, curent sa fie ok. Asa un perete il mai varuiesti tu, dar sigur e ilegal sa iti pui singur centrala sau sa tragi curent.

Buruc
Buruc
4 years ago

Super analiza, cea mai buna pe care am vazut o! Urmeaza sa parasesc si eu cuibusorul de 1 bed £750/all included dupa 2 ani de huzureala si sa ma mut ‘la liber’…

Bafta cu cumparatul – n ar merge sa iei o casa mai distrusa asa si s o renovezi cu mesteri romani adusi cu duba si platiti la plic ? Acu, cat mai e timp de manopere ieftine …

Stropic
Stropic
4 years ago

buruc, ai cam intarziat 20 de ani pentru planul asta cu duba si plicul. :))

e de munca pe toate gardurile, o prietena imi zicea ca a sunat o saptamana continuu pt un simplu dat cu var si inca nu a gasit nimic disponibil, nici roman, nici chinez, nici nimic.

Buruc
Buruc
4 years ago

Da, sunt cam defazat … ma referam adusi din romania, cunostinte din sat etc
mi se pare haios ca acum ai nevoie de relatii ca sa dai de un mester bun :))

Marius
Marius
4 years ago

Eu nu inteleg de ce ai nevoie neaparat de casa in Reading. Sunt zone mai ieftine in alte orase. Gasisem o casa la 150k in Basingstoke intr-o zona in care toti vecinii valorau 300k+. Cu o investitie de 50k probabil o dateai in 2 ani cu 350k si aia era. Din pacate de-abia acum ma gandesc si eu la cumparat aici ceva.

Marius
Marius
4 years ago

Cam da dar sunt oarecum curios cum ai ajuns acolo in acel oras. La asta ma refer. Diferenta e ca eu nu am familie si imi pare mai usor sa ma mut unde imi gasesc pentru mine ceva.