Xbox vs. nimic

Versus nimic, că nu am altă consolă modernă de jocuri și deși m-am dat un pic pe PS4, n-am. Nici calculator de jocuri ( măgăoaie din aia desktop cu două plăci video, ăla a rămas în România și nu l-am mai pornit de ani, că consuma curent electric. Mult.

Bun. Și m-a bântuit un copil că vrea PS4 sau Nintendo Switch de Crăciun, motiv pentru care i-am cumpărat Xbox, pentru că de ce nu, așa e cu moșu’, e bătrân, n-aude bine, astea.

Adevărul e că m-am uitat pe ofertele de-atunci și Switch era cel mai mișto ( după mintea mea) , explic imediat de ce, dar una că era cel mai scump, 270 de lire atunci , a doua că dacă aș fi cumpărat ăla ar fi fost ca o tabletă și punea monopol pe el copilul care l-a cerut ( deși poți juca și ”jocuri de canapea” pe televizor), iar cel mic o ardea tot in tabletă și-am zis că vreau să schimb asta. Și mi se părea și consola cea mai puțin puternică, adică pe linie hardware. Toate de mai suns sunt adevărate, nu-i nimic subiectiv.

La fel de adevărat a fost atunci și că la bani aș fi ieșit mai prost cu PS4, vel mai ieftin 215 lire cu doua controllere si ceva joc bundle, dar ăla cu HDD de 500GB, nu stiu daca imi pasa de asta sau nu.

Eh, am găsit eu atunci la 200 de lire un Xbox one S all digital v2 cu 1TB de spatiu, 1 controler, + 2 controlere cumparate separat , plus super oferta cu bundle de 3 jocuri .

Și-am zis eu în mintea mea că ăsta e cel mai bun, pentru că 3 controllere, să putem juca în 3 ”couch games” și că are deja 3 jocuri și plm.

Și că pot să folosesc eventual controllerele la ceva jocuri pe calculator, dacă decid să aduc răgălia aia din România vreodata sau dacă cumpăr alta. Nu cred.

Numai avantaje, de unde mă uitam eu.

Eh, după ce l-am băgat în casă s-au terminat avantajele. Și care-i treaba cu superoferta, atunci.

  1. Consola e ”all digital”, înseamnă că poți juca doar jocuri digitale, adică pe download, cum ar veni. Mie mi-e ok așa, dar dacă ești nostalgic, ai niște discuri mai vechi, sau primești un cadou, sau vrei să cumperi un joc, uită despre asta că nu ai unitate optică ( de aia e mai ieftin), dar nici nu poți să atașezi un blueray pe USB ( am încercat, că am ) că nu are drivere și e anumit făcut să nu poți. Digital am zis.

2. 4K. Momentan pe mine mă doare în bască, că nu am televizor 4k în UK, am ceva în România, va fi fost util la vară, când duc copiii, probabil cu consolă cu tot 🙂 . Zic va fi fost că cică aparatul ăsta ar fi 4K. Așa scrie pe el. Dar nu prea. Mai mult vrăjeală. Adică, poți să te uiți la filme și alt conținut – streaming în 4K – dar nu să te joci în 4K. Să te joci în 4K te costă vreo 450 de lire . Sau 350 dacă cumperi Playstation 4 Pro. Eh, când te uiți de aici, parcă nu mai vezi numai avantaje și nu mai e Xbox cea mai ieftină consolă. Ce bine că n-am televizor d-ăla și că nu îmi pasă câtuși de puțin de 4K, momentan. Când s-or juca restul în 8k, fac și eu upgrade.

3. Abonamentul și jocurile ”bundle”. Jocurile cu care vine inclusă consola asta sunt 3 : ”Fortnite”, care oricum e gratis și nu se joacă copilul că controlează mai bine pe laptop, ”A sea of Thieves” pe care nici nu l-a jucat cineva vreodată – la mine acasă zic – și Minecraft, pe care îl jucăm toți mai ceva ca în Valea Jiului.

Primele 2 nu le poți juca de fapt până nu îți cumperi un game pass. Care costă ceva. 7-11 lire/euro/dolari pe lună în funcție de opțiune ( gold, sau ultimate).

Am avut opțiunea să iau primele 3 luni la 1 liră ultimate pass. Iar acum ”sunt amenințat” că-mi vor lua dupe card cca 11 lire pe lună, adică 33 pe 3 luni dacă nu anulez până la 2 martie. Amuzant că mi-au trimis mailul ăsta pe 2 februarie, cu o lună în avans, ca eu să uit, iar ei să fie spălați pe mâini cu ți-am spus, bo$$. Nu-i problemă, că mi-am pus reminder în calendar și pe 1 martie A-NU-LEEEZ! Și mai prind eu super-ofertă altă dată, să mi-o vadă în ciorbă.

Singura problemă e că eu le-o văd lor, că nu poți juca mai nimic pe multiplayer ( unele nici pe SP) , unele nici în modul coach, fără subscripția aia. Deci asta nu mai e consolă , e un aparat de făcut bani al ăstora de la Microsoft, pe care eu îl iau în casă, îl cresc iar el mă pungășește.

La partea asta cred că așa-s toate acuma, asta e, muie și gata. Îți iei.

4. Ustensilele – adică controllerele. Sunt mai mișto cele de la PS, toată lumea știe în plm asta, știam și eu, că am lucrat juma de an la Ubi pe controllerele ălea și știam că sunt mai mișto și că îmi plac mai mult, asta nu e o surpriză și nici scopul enumerării. Treaba e că, din ce am văzut la cineva recent ( PS4 Pro), controlerele de la PS4 sunt wireless, cu ”dual shock” – parcă așa îi spunea, adică feedback cu vibrații și acumulator. La Xbox au ceva vibrații leșinate, un fel de ”pula shock” , dar vin cu baterii alkaline Duracell care se gată destul de repede și tot futeam câte 5 lire – 5 lire , tot la două săptămâni pe baterii, deși nu cred că se joacă copiii prea mult. Așa că , din sărăcia mea, am mai dat 10 lire și am cumpărat acumulatorii ăștia care par să fie ok momentan, nu se golesc foarte repede, dar văz eu în câteva luni ce e de capul lor. Și încă 15 lire pe ăștia, că dacă sunt 3 controllere, trebuie minim 3 acumulatori, nu ? Care par mai buni, deși arată mai mișto primii. Văd în câteva luni, care e mai bun.

Ăla roșu e de 15 lire perechea.

Deci ieftin-ieftin, dar nu așa bun și dacă pui și upgrade-uri, sau costuri pe baterii, parcă altfel se vede treaba asta.

5. Și ultima – jocurile Xbox. Bă, pe scurt așa eu nu am găsit cam nimic trully mișto de jucat în 3-4 pe canapea. Cu regret! Mie nu îmi plac split screenerele, adică Minecraft ăla se poate juca split screen și mai înțelegi un căcat din el, are fiecare câte 2 pixeli și aia e. Nu, serios, problema e că e split orizontal o mizerie. Mai e unul cu Lego Heroes – ALT CĂCAT SINISTRU.

Am găsit fix 2 jocuri mișto care se pot juca în 3-4 fără split screen și sunt engaging. Guacamelee și Overcooked.

Primul e cam 2D action așa, cu un fel de Lucea Mucea, dar acțiunea te prinde ( de spart timpul cu copiii zic, fără mare poveste fără mari complicăciuni), genul de joc pe care l-aș vrea,da.

Al doilea, deși pare total neinteresant – pula mea, cine vrea un joc de gătit? E de fapt de îndemănare, coordonare și spirit de echipă, iar la ultimul noi excelăm, mai avem un pic și terminăm jocul cu ochii negri și picioarele rupte.

Și cam asta e tot ce am găsit. Mai e Diablo 3 care se poate juca co-op, dar pe ăla nu l-am pus încă, nu știu dacă o să le placă. Nu e chiar de copii, iar adevărul e că eu nu am fost vreodată fan Diablo, daaaai în pula mea cu sabia aia în scheleți să faci experiență 90% din timp, ceva mai plictisitor n-am văzut în viața mea. Altfel, da, se vede bine.

Da, bă, ăștia au seria Halo și dacă ești fan ăla, ia-ți Xbox-ul și gata. Mie mi se rupe de el, am jucat o dată 2 minute și ignore. Cică la Halo 5 au și split screen, presupun că e super șmecherie să joci split screen pe FHD aha. #mue.

Dar nu au jocurile ălora de la Nintendo : Super Mario ( o grămadă de jocuri), Mario Carts, Fire Emblem Wariors, și Legend of the fucking Zelda.

Și ăia de la Playstation au jocuri mai mișto, am văzut un tower defense cu ceva maimuțe foarte-foarte cool.

Aaa, dacă ești mai spre adult ( eu mai am până evoluez acolo) și vrei titluri gen Assassin’s Creed și GTA5 ( o mizerie?), sau ești maniac Call of Duty, da, plm, ai ăstea normal, toată lumea le are.

Ce mă joc eu? Mortal Kombat X la dublu, ăla e mișto, cred că o să-l cumpăr după ce expiră pass-ul. Nesimțiți că au restrâns spectrul de jucători pe care îi poți alege ( eu sunt fan Tania ), iar ăia mișto sunt DLC nene, trebuie să dai bani separat pe ei. Dă-o în pula mea… Da-n fine, whatever.

Și cam asta e cu Xbox-ul, mai bine cumpăram Switch, sau măcar PS4, cred eu, na. Acuma să vedem .

Partea bună e că e relativ slim și ușor și pot să-l car pe avion în vacanța mare să se joace copiii la țară. Unul cu unitate optică sau un PS4 ne ”slim” nu prea.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
cma
cma
4 years ago

Rayman Legends? mie ăsta mi se pare default-ul la jocuri pe consolă pentru copii. Și nu e split screen la MP.
Ce tower defense ți-a atras atenția pentru PS4?

Florin
Florin
4 years ago

Pai cam toti se axeaza acum pe microtranzactii. Iei consola dar daca vrei sa joci in multiplayer trebuie sa platesti abonament. Iei un joc, sa zicem MK dupa care daca mai vrei caractere platesti sa le deblochezi. Uneori mai ai posibilitatea sa farmezi (Krypt parca ii zicea) ca sa le iei, dar multi nu au rabdare si considera ca 5 E/$/lire nu-i o suma asa mare. Ba chiar pentru unele jocuri anunta de la lansare ca vor aparea DLC-uri. Ba chiar producatorii te incurajeaza sa faci asta oferindu-ti posibilitatea sa platesti ca sa obtii anumite iteme/skinuri sau sa treci de… Read more »

Mars
Mars
4 years ago

Vad ca Monopoly Family nu va place pe Xbox:))

Florin
Florin
4 years ago

Cumva vad doar commentul lui cma, ca sa le vad pe restul trebuie sa dau reply la ultimul din mail. La restul posturilor pare sa mearga ok.

0040
0040
4 years ago

Best split screen Grid2, dar cum sunt fete…adventure nu le place? Gen Syberia 1/2 ….si cica urmeaza si 3.

Catalinx
Catalinx
4 years ago

Nu se joacă curse de mașini iar eu urăsc split screen race. De Siberia e prima oară când aud, pare mișto, dar cam vechi?

0040
0040
4 years ago

Da e vechi. Dar povestea si feelingul merita. Grafica da e de acum ani buni… Syberia 2 e mai ingrijit fata de 1, insa pentru story line e bine de terminat syberia1 intai. Tot din genul asta mi-au mai placut (nu stiu daca le-au scos si pe xbox) Broken Sword… si pentru copii mici neaparat seriile Monkey Island.

Iar top rated al genului e Grim Fandango care e din 1998. Au facut remastered version prin 2015….

Florin
Florin
4 years ago

Nu zice rau 0040. Old goodies 🙂 Ai mai putea incerca Fallout, Final Fantasy (de la vii in sus) daca nu au nimic impotriva graficii invechite. Nu stiu daca sunt pe xbox, dar pe steam/torrent exista. Am vazut ca vor sa scoata remake la vii dar nu stiu daca merita cat este acum la preorder ca la cum scot astia acum jocuri cu o gramada de buguri mai bine mai astepti. Jocurile astea sunt doar single player, asa ca nu stiu cat de mult se incadreaza in targetul tau, asa ca daca ai ocazia lasa-le sa incerce pe un laptop,… Read more »