Notorietatea lu’ Brâncuși

A fost o dată un scriitor de SF necunoscut epocii sale, dar cunoscut drept jurnalist nebun, sau mai degrabă bătrân și decrepit; CTP îi spunea lumea, de fapt așa își spunea și el.

Avea ifose de om cult și preocupări savante și accese de formalism încercând o imagine de manierist, dar amintind mai degrabă de epoca maniersimului , prin articolele și critica lui care distorsionează proporțiile și aduc în aceeași imagine, suprapun planuri care nu au ce căuta împreună, doar pentru a exprima o idee/imagine nenaturală , după chipul și asemănarea autorului.

Ca om simplu, nu o să știi mai multe despre el decât știi despre Brâncuși, pe care cică ministerul culturii vrea să îl popularizeze , că tinerii cică nu mai știu de el.

Cum nu!?

Ia să fac eu întrebarea :

Cine a sculptat coloana infinitului?

Și nu o să îmi răspundă nimeni, nu că nu știu, dar știu și replica invariabilă .

Pentru că noi ăștia , oamenii simpli ( săraci și proști) pe care Brâncuși nu ne-a apreciat prea tare, dar invers da, am auzit de el. În ultimii 30 de ani a fost popularizat, iar saracii de vârsta mea au făcut și o chetă națională pentru răscumpărarea unei sculpturi, din recunoașterea a valorii lui și aprecierea pe care i-o poartă ăștia de vârsta mea și mai bătrâni. Care s-a terminat cu o japcă, pentru că totuși maestrul avea dreptate. Suntem și săraci și proști.

Eh, ministerul culturii a identificat corect că generația cea mai tânără nu prea mai rezonează cu Brâncuși, și acuma pe bune , de 1 secol și nu a mai ieșit măcar un artist român pe care să îl facem stâlpul ( coloana, na) popularității culturale in țară?

Și a propus-o pe tanti Irina Rimes, care bagă rime bune și are talent ( moldovenii știu cu muzica #respekt) să le spună la copii cum e cu Brâncuși, deși nu e ea tobă în critică de artă, sau nu e cunoscută că ar fi, că e și asta o treabă.

O decizie care ar putea fi foarte lucrativă, că trebuie să îi atingi pe ăștia micii cumva. Da’ dinozaurele presei romulane e de părere că nu e bine, că Pleșu ar fi mai bun, să le spună el.

De parcă ăștia tineri ar ști măcar cine domnul ăsta în vârstă și care scrie articole și cărți relativ plictisitoare și nu neapărat despre lucruri de care au ei habar. Am pus link, bă.

Că dom’ne, Irina e mainstream, Brâncuși era mai pe nișă așa, deci nu joacă pe partea lui, cum ar veni.

Corect, da’ ce încearcă ministerul culturii să facă nu e să îl popularizeze pe Brâncuși pe nișa de cultură, aia care citește Dilema Veche, dacă o fi cineva sub 30 de ani ( că pula mea, eu nu mai am demult sub vârsta aia și citeam doar din când în când, am zis, plictisitor).

Încearcă fix să îl facă popular in zona mainstream și dacă vrei ca ăștia micii să știe mai mult decât că a fost pictor și să răspundă la cine a sculptat (…) pentru a primi răspunsul ( … că știuși), avem nevoie de cineva care se conectează bine la publicul ăsta, și care nu e analfabet ( ca publicul ), să te trezești că spune că a fost scriitor , înainte să reapară o vedetă de carton care să facă asta și fără girul ministerului ( remember epoca Nikita și Naomi )

Pentru că, domnilor, ați uitat de decada minunată când majoritatea populației își luau “cultură” de la OTV și Acces din Rect , având în rolurile principale divele de mai sus (și altele) care s-au scălâmbăiat și le-am luat în derâdere până ne-au prins și ne-au prostit și pe noi.

Prin comparație ,modelele de azi , că vorbim de Irina Rimes, că vorbim de 5Gang/Selly ( eu chiar l-am ascultat pe puștiul ăla să văd ce-i bagă în cap lu’ fie-mea) sunt din alt spațiu. Iar mainstreamul ăsta nu e chiar la fel că ăla odios din anii ’95-2010 .Accese de incultură că atunci eu nu am mai văzut în viața asta, în România. O să avem o generație de puști care îl vor înțelege pe Brâncuși mai bine decât noi, dacă măcar o lasă le asta mică sa le explice pe înțelesul lor.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Buruc
Buruc
4 years ago

Mda, poa sa inceapa explicatiile cu ‘princess x’