Brexit și bugetu’ la uniune

Era evident că vor fi ceva frecușuri pe tema bugetului, în urma ieșirii UK, motivul fiind unul simplu. Când ai un contribuitor net ( unul care dă mai mult decât ia) care pleacă pierzi niște bănițari.

Toți chibițarii o ard cu “da, dar și UK pierde , că comerț, că pula în pizdă”, discuții din alea speculative și nesfârșite. Pe scurt , nu contează, până una alta în UE e o gaură în buget, ce fac englezii nu ne interesează, nu e treaba noastră, ca europeni zic. Treaba noastră e ce pune Europa pe masă.

Tot pe scurt, soluția ar trebui să fie una simplă, cum sper și cred că o să și fie. Nu mai avem , tăiem din hajutoare și pomeni.

Doar că unora nu le convine, ai putea spune că-i numai vorba de prietenii corupției ( statele foci) care vor cu subvenții, dar nu e așa. Mai sunt și francezii și nemții ( dar ei doar cu jumătate de gură) .

Spre deosebire de FF( Frugal Four – aka fuck the poor) , care sunt Suedia, Danemarca,,.

E un pic de scindare iar ăștia cu coeziunea latră, cu un motiv bine determinat, că ei își vor șpaga socialistă, nene, altfel pun curul în ușă, altfel “vedeți voi”. Ei vor “să pună toată lumea mai mulți bani, ca să fie bugetul mare”. E mișto retorica asta cu mărit procentele când ești la primire, pe evaziune.

Cam toate statele astea , pot vorbi in exactă cunoștință de cauză doar despre România, dar modelul e similar, au luat șpaga asta de la UE și au trecut-o mai departe către alegătorii locali drept șpagă politică privată.

Cu alte cuvinte, subvențiile și fondurile de la UE, oferite pentru “coeziune” au menținut și chiar dezvoltat mecanisme corupte de împărțire a puterii locale – un fel de baroneală pe bani de la UE, ca să o zicem mai pe scurt. România s-a prins de curentul asta mai târziu ( țărani proști, că îți trebuie totuși un anumit nivel de educație să furi cu mănuși și a durat până l-au căpătat) .

Ce e și mai amuzant e că strategia asta de sanchi coeziune a finanțat destul de mult în Est politici euro-sceptice, mă uit la Ungaria, Polonia și nici România nu a fost cu ambii ochi in Europa până la protestul tefeleilor , care au cam arătat direcția cu lanterna de la telefon.

Cumva , fiind pe 1%, statele care au avut de pierdut din chestia asta au luat-o ca pe-o pierdere acceptabilă ( până UK nu a mai văzut asta așa și s-a fofilat afară).

Acu, că desculții și somerii Europei fac pula mare și le pun ălora care sunt cu banul grămadă condiții de platit mai mult, devine evident inacceptabil, un fel de nas prea lung luat la purtare.

Desigur, ca cetățean romulan, ar trebui, în teorie, să susțin focile, cu “nouă să ni se dea bani, bă, păi de aia am intrat noi în uniune? Să ni se spună că Europa e săracă ? Marș! ”

În teorie, că am prieteni ale căror business-uri mizează pe tot felul de granturi și subvenții in agricultură, că satul meu a intrat în secolul XX ( știu, suntem în al XXI-lea, calendaristic, dar totuși, veșnicia s-a născut la sat și nu ne grăbim nicăirea; nici măcar nu sunt sarcastic ) datorită fondurilor Europene.

În practică, porceala a ajuns la un nivel un pic cam mare. Ca romulan mă simt pe de-o parte ca asistatul social al Europei ( sunt din una din cele mai sărace regiuni din UE , așa că e o motivație acolo ) , dar pe de-o parte mă simt abuzat de pătura politico-administrativă, care controlează drumul banilor și și de alții, care au aplicat la subvențiile astea doar de formă, ne-având nici fond nici justificare pentru ele.

Se vorbește cum blocul UE s-ar putea rupe din această cauză. Eu sincer nu prea cred. E posibil, dar nu cred, pentru că observ că prohodul ăsta e o propagandă dusă de ambele părți. Atât aia bogații care pe bună dreptate nu mai vor să dea folosesc retorica asta pe sub mână pentru a-i speria pe săraci, cât și grupul săracilor pentru a manifesta o oarecare poziție de forță în cadrul uniunii ( că sunt totuși destul de multi și semnificativi ca populație , suprafață și influență) .

Amenințarea cu orientarea către Rusia e una falsă cred eu. Doar niște idioți ar putea crede realist că Rusia poate, că are măcar resursele și după aia că vrea să îi ajute cu ceva. Dar, pentru că vorbim de idioți am oareșce rezerva sinceră de îndoială, prefer totuși să o ignor pragmatic.

Pragmatic, cred că statele foc sunt pe cale să își aprindă valiza socialismului finanțat extern și să sugă un pic burta ( și pula) până își vor crește organic ( sau din alte surse ) economia până la un nivel mai apropiat de al contribuitorilor la bună stare.

Probabil că o să vedem și alte combinații de furat căciula, România practică deja una economică de foarte dreapta cu privire la taxatul afacerilor. Am putea deveni o Irlandă a estului, dacă stabilitatea politică nu ar fi o problemă și cu niște alți câțiva dacă.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
18 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Lucian
Lucian
4 years ago

Mega like pentru articolul asta!

Stropic
Stropic
4 years ago

Imi place cum ai spus noi europenii :)) Aici sunt niste nuante – cat de net contributor era uk? toti sucesc mii de cifre, e incredibil ca nimeni nu stie exact cati bani erau. Eu citisem undeva de 7 mild si ceva anual, dar difera. Apoi nu e o treaba urgenta pentru UE, ca stiu ca au platit UK anul asta si parca au un “divorce settlement” de dat – prin toamna era vreo 32 de mild, cine stie cat negociaza pana la sfarsit. Oricum, sunt bani de 3-4 ani pt ue ca si pana acum, deci nu musai ajunge… Read more »

Tudor
Tudor
4 years ago

Salut, am tot citit articole ca tarile estice sunt beneficiari la nivel de stat prin contributii UE si contributori neti si mari la nivel de companii UE care extrag profit, cota de piata, materii prime, etc. Statele estice vor sa primeasca ceva pentru faptul ca nu pot sa puna piciorul in prag si sa se dezvolte pe metoda cincinalului (gen un combinat / o banca de stat). Cam toate tarile maraie ca primesc bani de seminte dar sunt asteptate sa reactioneze ca si cum ar fi Germania / Franta: sa implementeze politici verzi / eco, sa primeasca emigranti, sa asigure… Read more »

Catalinx
Catalinx
4 years ago

Destul de net.
https://www.statista.com/chart/18794/net-contributors-to-eu-budget/
E destul de urgent că se discută tăierea unor granturi pe agricultură de la anu’ :).
Sunt investiții care depind de pomenile astea. Sunt politruci care se bazează pe ele. Și nu e că și cum, dacă nu au banii acum o să îi aibă la anul – nu-i niciun motiv.

Stropic
Stropic
4 years ago

pai e praf in ochi daca zice careva ca taie granturile alea din cauza uk, ca uk a platit contributia pe anul asta, si va plati si extra ca settlement. mai exact cum au ramas fara bani de la anul? eu cred ca voiau sa le taie de ceva vreme si nu stiau cum sa zica. :))

ma indoiesc ca franta o sa fie de acord oricum. parca auzisem ca in uk ca sa impace agricultorii a promis guvernul ca va egala din buzunar fostele granturi UE. 🙂

Tudor
Tudor
4 years ago

@Catalin – statele estice nu fac ceva eficient in viziunea compararii cu statele vestice. La nivel absolut fac multe chestii eficiente altfel ai bea dizenterie din fantana de la tara si ai manca lacuste prajite o data la 7 ani, sigur daca nu ti le fura haiducii / rusii/ etc. Statele estice au acceptat sa-si omoare economia locala prin anularea taxelor vamale si a subventiilor pentru companiile locale. Au primit la schimb protectie contra Rusiei si promisiunea ca vor veni companii vestice , fonduri de investitii si fonduri de solidaritate. Companiile vestice au venit , au luat materia prima, ceva… Read more »

Tudor
Tudor
4 years ago

Sunt cateva aspecte care sunt acceptate de toata lumea si nu sunt repinse de tarile Vestice: 1. UE e o federatie incompleta cu uniune vamala, uniune monetara dar fara uniune fiscala. Zonele dezvoltate preiau toate benficiile unei federatii iar zonele slab dezvoltate preiau costurile. Federatiile adevarate (US, Rusia, Brazilia, etc) transfera bani si tehnologie catre zonele slab dezvoltate. UE transfera niste bani seriosi dar pune multe conditii care ii fac putini utili. 2. UE are un apetit mare sa integreze tari f sarace si corupte (Ucraina, Georgia, Albania, Moldova). UE ar semna si azi acordul de aderare cu Ucraina desi… Read more »

Tudor
Tudor
4 years ago

Ok, hai ca ne invartim pe langa concluzie.

Ideea mea e ca tarile vestice sunt interesate doar de fluxul de bani: sa curga spre Vest si sa picure spre Est. Coruptia e o chestie minora si integrarea oligarhilor ucraineni ceva digerabil. Propaganda e croita fix invers gen potop de stiri despre coruptie si f utin despre situatia financiara. Putem sa dicutam ce zic flasnetele din ziare si politica dar e la fel de util ca o discutie la ultima carciuma din Vaslui.

Tudor
Tudor
4 years ago

Fiecare cu viziunea lui. Leprele lenese devin harnice cand ajung in Vest pentru ca in Est s-au inchis fabricile. Estonia e uber corecta, eficienta si non-socialista dar a pierdut si ea populatie catre tarile baltice. La nivl de GDP per capita nu sta extraordinar. Nu exista rusofili in Estul Europei. Arata-mi te rog partide, oameni politici sau grupuri care vor sa vina rusii din nou si sa refaca Pactul de la Varsovia. Hai sa lasam ziarele deoparte un pic. Politruci eurosceptici – exista politicieni eurosceptici intradevar si aia vad ca tarile lor nu au cum sa reduca decalajele fata de… Read more »

Tudor
Tudor
4 years ago

Sa avansam spre fake news: daca cumperi gaz rusesc esti rusofil, daca vinzi produse catre Rusia esti rusofil, daca investesti in Rusia esti rusofil, daca Rusia investeste la tine esti rusofil. US este deci rusofila, chinofila, japonofila, germanofila, etc 🙂

Tudor
Tudor
4 years ago

UE si Rusia nu sunt dusmani. Putin si Rusia ar fi fericiti ca tarile UE sa investeasca in Rusia si tarile UE ar fi fericite sa fie lasate sa faca asta. Singura problema e ca tarile UE sunt si membre NATO si Putin are alergie la baze NATO