Egipt 8. Aswan – Gradina Botanică

Bonus track. Ne-am adunat aici ca să dăm un ochi și prin acest parc natural, lipsit de praf și plin de aer curat făcut de un nene britanic, Lord Horatio Kitchener, ca englezii erau și plini de bănițari pe la sfârșitul sec. XiX si cu pasiuni din astea naturaliste.

După ce s-a săturat de bătut sudanezii, fiind conducătorul armatei egiptene, și trebuia să se întoarcă pe insula aia ploioasă a stat și s-a gândit, sau poate se gândea din mers, nu e clar, că mai bine își trage el insula lui.

A venit aici , lângă Aswan și a decis că el acolo își face casă, un fel de palat / domeniu adică.

Și ca toți britanicii super bogați din vremea aia, pasionat de naturalism și botanică, a început să strângă copaci și flori și alte plante din toată lumea, care nu sunt endemice in Egipt, și să le planteze la el în curte, pe principiul – ceva frumos, să placă la toată lumea – și chiar i-a ieșit ,nimic de comentat și cam ne place tuturor.

Mă rog, prin anii ’50, statul egiptean a confiscat domeniul, l-au deschis publicului și se ocupă ei de asta, că așa e când devii prea popular. Și chiabur. Și când își câștigă unii independența, își arată recunoștința cu vârf și îndesat.

Ma rog statul se ocupă de tăiat bilete luat șpagă, ceva mai puțin de strânsul gunoaielor pe care le lasă turiștii jegoși în urmă, dar asta e altceva.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments