Providerul de NET sau “Airbites” – Chapter 2

I)Maxim Respect pentru clienti.

         Chapter 1 nu exista inca , insa ca orice scriitor de trilogie ,respectabil  , m-am gandit ca este bine sa incep cu partea doua.
Cand cade netul? (cel mai des cand nu te astepti, dar cade si daca te astepti…ca sa  nu iti insele asteptarile probabil)
De ce cade netul?(probabil ca sa nu ramana someri angajatii de la support tehnic si call center ).
Cat dureaza pana isi revine ?(muuult)
Astia de la call center or avea habar ce le spun eu lor?

       Intrebari care ti le pui atunci cand nu mai merge internetul , atunci cand nu poti citi acest post din cauza ca nu ai access la serverul pe care e hostat.Am net de la Airbites de cateva luni…asta e- n-am gasit pe altii mai buni  unde stau…pana acum.

         Le platesc internetul lunar, nu am obiceiul sa intarzii, ca mi-e frica sa nu imi taie netul cand mi-e lumea mai draga….dar ei tot il taie, preventiv , sa tin eu minte sa le platesc la timp. Ciudat este ca eu le platesc de fiecare data factura intreaga pentru  toata luna, ei insa, nu imi dau net tot timpul… o fi pentru ca lunile au numar de zile diferit si eu platesc mereu  si mereu aceeasi suma. Poate ar trebui sa la platesc mai mult in lunile de 31 de zile…asa poate n-as mai avea “downtimeuri” de 24 de ore.
In mod ciudat , Februarie are 28 de zile anul asta,si totusi din astea 28 de zile am fost privat aproape 2 zile de internet…in ultimele 2 saptamani.Cred ca ei au calculat factura pe 26 de zile lunar si au uitat sa imi spuna. In cazul asta poate ca ar fi trebuit sa le trimit, in lunile trecute, cate o scrisoare de multumire pentru zilele bonus. Da’ vezi…eu sunt egoist si nu i-am sunat decat ca sa ma plang mereu-mereu de serviciile lor proaste.Ce egoist!Si eu care ma gandeam ca fac un mare efort sa merg noaptea la birou sa lucrez in frig , ca nu imi merge netul…Nu m-am gandit niciodata cat efort depun acesti oameni sa imi dea mie net zi de zi…sau ma rog aproape…

II)Manelistii tehnologiei
               Stau intr-un cartier de manelisti (generalizare -sunt si oameni educati in jur…altfel ce as cauta aici..?).Nu ma refer aici la preferintele muzicale, nu e important. Manelistii tehnologiei.Genu’ alora care atunci se duc sa isi ia un laptop desi n-au nevoie ca  nu se misca cu el din casa , si-l aleg pe cel mai mare mai stralucitor …desktop in valiza, ca sa se joace ei jocuri. Exact genu’ de oameni pentru care producatorii de telefoane tot adauga megapixeli si “icsi” de zoom la camerele foto , pana o sa ajunga Nokia-Nikon. Probabil ca sunt tot aia pentru care o sa se inventeze telefonul cu subwoofer , sistem 5.1 si statie de nunta (d-aia ruseasca) , ca sa asculte pe toti copiii minune in tramvai si la metrou .

                Ce treaba am eu cu ei?…. Pai aparent nici una , pana cand se duc la magazin sa isi cumpere router , ca sa isi puna cele 10 laptopuri din casa in LAN sa shareuiasca netul.La router e mai complicat ca la telefonu’ mobil , ca tre’ sa citesti instructiunile , sa cauti tutoriale de “how to share ICS with a router” …si SA TE UITI IN PULA MEA UNDE BAGI CABLUL DE NET.
Nenii astia de la Airbites insista ca toti utilizatorii sa foloseasca DHCP, probabil ca sunt multi manelisti care n-ar fi in stare sa scrie datele cu mana lor si e mai bine asa.Treaba e ca eu sunt manelistul linuxului (still learning) , si nu prea stiu sa fac DHCP din consola. Mai al dracu ca astia , eu nu mi-am luat router ( de fapt mi-am luat dar il folosesc ca switch IN SPATELE RETELEI ), si am un HOME GATEWAY, adica un calculator cu linux instalat care da net la alte doua …si tine siteul asta , printre altele.
Si cum ma jucam eu asa pe linux, aud deodata serverul cum incepe sa faca zgomot desi n-avea motiv de solicitare. Urmarind traficul, o multime de ipuri 192.168.0.xxx trimiteau pachete de net-bios la gramada. Mentionez ca avem toti ipuri publice deci astea n-aveau ce cauta acolo. Pana la urma a crapat serverul de dhcp , si gatewayul de la Airbites….de cateva ori. Pe la 11 noaptea nu si-a mai revenit. Mentionez ca era Duminica si probabil lucratorii de la tehnic si-au bagat, una-alta , si au plecat acasa.Eu am plecat la birou o ora mai tarziu ca trebuia sa lucrez de la 01:00. Dar mai inainte , cautand in retea am gasit un router cu ipul 192.168.10.1. Pai ce sa spun, prezenta manelistului informatic a fost tradata clar. Un idot si-a configurat routerul cu sarma de net intr-unul din porturile de lan . Avea DHCP server ON , si tot aloca IPuri la toate echipamentele si pcurile din retea. A doua zi am vazut ca idiotul nici macar nu setase o parola ( era admin/admin). Am observat si ca mai vazuse asta cineva de la tehnic (Airbites) , care ii si dezactivaze DHCPul sa nu mai strice reteaua, si ii scrisese status “Configureaza routerul corect”. Dar idiotul nu bangheaules cu WAN/LAN probabil…asa ca de ce sa il mai chinui pe om….i-am schimbat parola, caci pun pariu ca n-a fost in stare sa si-o reseteze singur…e de citit manuale de instructiuni.

[poll id=”2″]

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Un alt Mircea
Un alt Mircea
15 years ago

Salut.Am vazut mesajul tau pe blogul lui Badea. Uite aici un link unde poti sa vezi emisiunea in direct..mie cel putin imi merge bine streaming`ul. 🙂 http://www.antena3.ro/live.php Te salut