Telefonia Mobilă – Quo Vadis. Unii nu înțeleg.

Esența e în cuvintele lu’ Tolkien prin vocea lu’ Galadriel (LOTR): ” The world is changed…  Much that once was is lost; for none now live who remember it.

Dramatizez, desigur.
Piața de comunicații mobile se schimbă, pentru ca nevoile de consum s-au schimbat deja.

Scriu asta , că m-am trezit ca în ultima luna m-am trezit ca am consumat fix 75 de minute in total, tinând cont ca am fost 1 saptamana plecat din tara si calculand si convorbirile in interes de serviciu. Si  1 Giga de net in retea , desi am fost mai mult pe wifi in București . Și 800 de mega de net  afara, cat am fost pecat.

Înainte sa behaiti ca ce știu eu despre treaba asta , mentionez că am lucrat 7 ani (și) în telecom.

Istoric

1232-hey-nokia-maybe-its-time-for-a-new-n-gage-1

Un istoric,  în mare,  al aparatelor, companiilor,  numărului de abonați,  a apariției serviciilor,  găsiți aici, dacă va interesează,  că eu nu îmi fac un scop în a detalia asta.

Am prins perioada telefoniei încă din epoca bipurilor.  Ăștia tineri probabil ca nu știu ce sunt alea comunicații bazate pe bipuri. Un bip însemna ceva,  doua bipuri…etc. Dap,  erau așa de scumpe minutele și oamenii erau deopotriva atât de saraci. Bipurile nu se taxau, în teorie, pentru ca în practica în unele cazuri bipurile de pe fix (da, odiosul Romtelecom)  se mai taxau. Și dacă aveți răbdare să citiți în link puteți observa ca era durere și lumea suferea. Atât de scump era minutul pe mobil.

Acu’ dacă vreți sa știți,  dpv.  tehnic problema asta de switching intre liniile de fix și mobil apare din cauza unor diferențe intre protocoalele de comunicație ISDN,  uneori analogic, și protocolul GSM.  Iar tigantelecom nu făcea nimic ca era avantaj pentru ei.
Chestiile astea le întâlneam destul de des în VoIP,  mai ales la translații SIP <=> H323 – nu intru în detalii ca va plictisiți.

În 98 – 2000, cei mai multi erau cartelari. Aia de aveau abonamente de $7  + Tva pe la Connex sau Dialog, erau fie “afaceriști” fie fițosi – c= pe vremea aia încă se mai purtau salarii de 2 milioane și jumătate, ( echivalentul a 120 de dolari sau asa ceva)  și primeai aproape o pulă de banii ăștia.

L.E. Mi s-a atras atentia ca se pare ca am uitat de perioada cand primele doua secunde nu se taxau. Atunci sa fi auzit conversații , dar chestia aia a durat foarte putin si a fost introdusă numai cât sa se popularizeze serviciul și să se atragă clienți.

Cand a apărut Connex (vdf) cent 500, un abonament în care aveai pana la 500 de minute lunar platibile la 1c/min ( la care adaugai 5 dolari/luna costul abonamentului) a fost o frenezie, deși minutele la prețul asta erau valabile doar în weekend. Dialog (Orange), avea pe vremea aia un abonament de 4 Eur,  de 60 de minute incluse pe luna. Vezi aici detalii. Superb.  Eu eram pe cartela fan Connex Go înrăit și plăteam mirobolanta suma de 35c/min.  Acum e aproape mai ieftin sa vorbești  în Roaming. Plăteam 7 EUR pentru 20 de minute.iar atunci nu puteai porta numărul, deci dacă apărea o oferta mai buna în alta parte,ori îți băgai pule în el de număr, ori inghiteai în sec și plăteai ca Guță,  ori sunai operatorul, dacă erai la abonament, și te stropseai la el ca pleci dacă nu îți face superoferta.  Dacă erai la cartela îl durea în pulă pe operator, ca angajatul sau partenerul lui nu lua comision la tine deci muie și un șut în cur sa ai viteza dacă voiai sa te muti.

Ca sa îți dai seama ce săraci eram,  gândește-te ca oamenii trăgeau țepe de 2-3 milioane la operatori (echivalentul a $100-150) și se simțeau mândri de ei. Și nu e de mirare, la ce japci de tarife erau, nu e nimic rau ca au existat astfel de țepe.

Lumea voia sa vorbească mult. Muuult.
Internetul nu prea era răspândit și nu era mobil, prin urmare cam asta era singura comunicație mobila a oamenilor în perioada aia. Ma rog, mai aveam unii dintre noi din când în când net mobil prin niște zappuri,  dar hai sa nu intru în detalii ca nu e relevant.

Și pentru ca erau muuult, mult mai scumpe minutele intre rețele,  deși național,  costa interconectarea de ziceai ca se face cu fire de aur ai ca trebuie sa ii dai vreunei operatoare limbi în pizdă să te conecteze în altă rețea – lumea avea minim 2 cartele la operatori diferiți,  pentru a vorbi tot timpul în interiorul rețelei.

În japca asta modelata de doi operatori oligopoli și oligofreni (Zapp nu contau ca nimic, cu CDMA-ul lor) s-a băgat OTE,  care a cumpărat tigantelecomu’,  implicit cosmorom și a scos agresiv pe piață o oferta de cartela preplatita cu ceva extraoptiune cu 2000 de minute și doua mii de sms-uri lunar.

De ce cartela?  Logica era simpla, oamenii voiau o masa critica de utilizatori rapid, iar pe abonamentari nu ii puteai muta pana când nu le expirau contractele la operatorii lor și cum nu le expirau la toți odată era  greu sa faci o masa critica, în plus oamenii sunt reluctanti în a se abona la o rețea cu număr mic de utilizatori și totuși tarife mari către alte rețele  ( am zis ca Vodafone și Orange taxau interconectarea mai ceva ca pe petrol?)

A fost magnific sa vad oamenii vorbind ca și când nu ar mai apuca ziua de mâine,  zi de zi. Pen’ că,  dom’ne, aveai 2000 de minute, trebuia sa le consumi într-o lună . Până la ultimul. Era un fel de răzbunare a toți nevorbitilor și a celor frustrați de cat de scump li se vânduseră minutele anterior.

Lucram la o firma care colecta toate anunțurile imobiliare din presa scrisa (da, aia era baza atunci) și internet și le punea într-o baza de date pe care o oferea clienților (agenții imobiliare) și munca se desfășura nocturn. Primeam ziarele de mâine aproape la fel de devreme ca Mircea Badea.  Anunțul Telefonic chiar mai devreme. Divaghez.
Vreau să spun că aveam un coleg,  despre care nu mai țin minte multe, ca nu era Facebook atunci, dar știu ca toată noaptea,  băi nene,  stătea cu hands-free-ul înșurubat în creier și loza la telefon. Serios, epoca aia devenise aproape -aproape ca Facebook pentru români,  când te intalneai cu unu, nu mai aveai ce sa ii spui,  ca ii spusesesi deja tot la telefon,în cele 2000 de minute. Și da, erau unii care aveau doua cartele.

Ah, da. Și 2000 de SMS-uri ca apăruseră telefoanele cu tastatura QWERTY și lumea începuse sa prindă gustul. Sigur, unii invatasera sa scrie cu
T9, mie mi s-a părut horror. Nu am putut cu autotype-ul ala nicicum. Era prost ca noaptea și tastam numai mizerii. De aia rămăsesem ultimul căruia ii lua doua minute sa tasteze un SMS de 10 cuvinte și nu consumam mai mult de 5 pe luna ca nu avea sens.

La fel cum nu am înțeles asta cu vorbitul la telefon cu orele . Dacă vorbesc la telefon mult ma doare capul. Nu am vorbit niciodată mai mult de 2-300 de minute lunar, dar mai degrabă 100. Nu am prins de-a lungul vieții trucuri de ținut telefonul intre umăr și ureche și alte d-astea.  Dar eu nu eram reprezentativ pentru epoca aia.
Alții erau și pentru ei s-a schimbat piața deindata ce cosmote a capturat clienți. Și a prins gârlă de clienți. Ca un prost, eu eram tot fan “Connex”,  care fusese cumpărat de Vodafone,  taiasera mai toate ofertele la cartela, ca pe ei ii interesau doar abonații – niște prosti că în România îți trebuiau un car de acte să îți faci abonament, deh țepele anterioare, iar lumea prefera cartela, dacă nu aveau deja abonamente pe undeva. Plus instabilitatea veniturilor,  pana prin 2002 ii cam obligase la asta. Plus ca nu puteai rezilia un abonament când voiai tu, ca asa erau legile atunci,  permisive pentru operatori. Dacă voiau sa te țină captiv 5 ani, tot ce trebuiau sa facă era sa se vorbească toți și să nu ofere contracte pe mai puțin de 5 ani.

Eh, și asa m-am trezit cu cam toată familia pe cosmote, pana prin 2007. Numa’  tata era pe Orange. El e și acum tot la ăia . De vreo 12 ani, pe cartela. Mai erau câteva rude pe Orange.  Eu eram oaia neagră,  singurul cartelar rămas pe Vodafone prin 2006. Mi-am luat Cosmo. Și acum am o cartelă la ăștia și o țin doar pentru ca restul familiei sunt atârnați la ei. Nu ca ar mai fi cei mai buni, dar ăștia mai în vârstă au rămas atârnați de faza cu minutele și ca da băh, au acoperire de voce în banda GSM  cam peste tot. Chiar și în satucele unde vdf și Orange nu bat.

La dracu’,  îmi amorții mâna în timp ce scriu asta pe telefon,  ca îmi e lene sa pornesc calculatorul.

Eh asta e, nu știu dacă ați observat ca de pe la iphone4 încoa lumea nu prea mai vorbește la telefon. Nu ca înainte.  Eu, dacă consum 150-180 de minute pe luna și asta când sunt plecat săptămânal din țară,  cu tot cu conferințe în interes de serviciu.

Nimeni nu mai vorbește la telefon mai mult decât strictul necesar.

Cand zic nimeni,  ma refer la ăștia pana în 40.
Ca așa mai vad când fac cumpărăturile cate un fricalac ( freak) prin supermarket, cu cleștele de rufe la ureche,  care merge și vorbește întruna ca un zombalau, blocat în epoca celor 2000 de minute în rețea.

Sigur,  mai există specia taximetriștilor,  aflați permanent în conferință, conectați de zici ca sunt cel puțin serviciile secrete,  dar ce zic eu, astia sunt Borg direct și asa gândesc toți la fel, zici ca au același creier.

Restul oamenilor poarta restul conversațiilor,  mai degrabă în scris online, foarte probabil Facebook, WhatsApp.

La dracu’,  mi-am cumpărat ultima mașină pe Facebook, cu negociere în stil oltenesc și tot ce trebuie.

nmas

E mult mai mișto asa. Ești întrebat,  răspunzi când ai timp și întrebi la rându-ți. Conversațiile continuă nesfârșit,  cu poze cu tot ce vrei și nici nu te ingrijorezi ca uiți ceva. Nope. Rămâne acolo.

Și de asta e acum Vodafone pe val și în mică parte Digistan ăștia,  iar restul o cam sug.

Ca Vodafone oferă net mult, relativ ieftin,  rapid și cu acoperire. Și nu,  asta nu e o reclamă.  De multe ori am o linie de 📶 la ei, se aude ca o muie inecata într-o găleata de tablă care bulburuceste,  dar netul merge 3G.  Inclusiv în roaming. Pai cam asta e tot ce vreau.

Sigur Digi oferă și mai mult și mai ieftin, dar e mult numa’ unde au ei acoperire, în rest ceva mizerabil, sute de mega doar.
Ați remarcat nota, da? Sute de mega e mizerabil.

Cosmote a fost cumpărat de Telekom care la început a dat cu mucinin fasole. Presupun ca s-au prins și ei încotro se îndreaptă telecomunicațiile și oferă acum internet mult la bani cinstiți.

Doar ca au o problema. Internet nu prea au. Serios. Au foarte multe locații unde nu au 3G, și chiar dacă prinzi o linie,  doua de 3G, netul merge infect.

Am avut de la ei un modem cu abonament deb 1.5 GB pe luna. După ce depaseam traficul trebuia sa scadă viteza la 128kbps.  Mergea așa de jegos ca nu reușeam nicicum sa fac 1.5G pe luna.  Nu aveam 128kbps nici înainte sa depășesc traficul, ce sa vorbim de scăzut. Când nu am mai lucrat în telecom unde aveam nevoie de linia asta sa lucrez  în weekend de unde vrea pula mea am sunat sa reziliez. Au zis ca îmi dau net mai mult, dacă vreau, la aceeași bani. M-a pocnit râsul.
Gen, -băh, voi nu mi-l puteți da nici pe ăla de îl am. Hai pa!

Mai testez din când în când netul de pe cartelă la ei. La fel. O vreme, de acum doi ani încolo,  Vodafone se va pisa cu flăcări peste ceilalți,  ca au înțeles despre ce e e vorba.

Gen , daca te uiti pe preturi  aia de la Telekom par a avea oferte mai bune , la un anumit nivel – nu ma uit la abonamente cu mai putin de 1GB de net , ca ala nu e net:

Doar că , așa cum am spus , merge ca un cur, și daca nu stai in Bucuresti , sau nu iți petreci viata într-un oras – gen toata viata, n-ai de ce, ca nici netul nu se vede.

La Orange stiam ca merge , dar mai slab decat la VDF , ultima oara cand am incercat.

Pe digi-migi am zis de ce nu ii iau in calcul.

 

Sunt curios dacă în ziua de azi mai are cineva acasa telefon fix.  Desi nu as ințelege de ce…

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments