Dilema cu becuri fluorescente

Aveam un bec, o ieftineala chinezească, cred, de la Novelite – cumpărată acum maxim un an, care a decis ca e cazul sa spună 👋 și sa se stingă pe veci,  dar nu înainte de a-mi lua siguranțele la control, pe motiv de scurtcircuit.

Am mai zis cum e cu durabilitatea 💡 economice fluorescente.

Cand l-am desfăcut pe asta am luat la ochi o chestie.

image

Mai toate becurile eco ce mi s-au ars până acum se înnegresc la capătul dinspre soclu. Bine, ăsta e mai mult decât înnegrit, dar asta e altă poveste.

Iar asta nu ar fi o mare problemă ca știu de ce și cum și e normal sa se strice de acolo. Un bec din ăsta se strică din trei motive posibile.
1. Se “arde” o componenta a “balastului”, aka blocul electronic ce manipulează curentul la frecventa și tensiunea necesare pentru a se produce descărcarea de electroni prin gaz, de regulă se străpunge unul din condensatori, sau vreunul din tranzistori.
2. Pătrunde aer în tubul cu gaz fluorescent, caz în care va fi observat că pâlpâie la aprindere, din cauza necesității de a învinge o forță / rezistență mai mare în special la rece.
3. Se epuizează stratul emitent de electroni placat pe filament, caz în care se va observa acea negritura la um capăt.

image

Nimic fantastic,  dar ce am observat eu în ultima vreme e ca am în casă niște  aplice care au în partea de sus o tabla cu suprafața oglindă,  cu rol de reflector,  ceva.  Și ca acolo în partea de sus, în dreptul tablei aceleia toate becurile se înnegresc. Ar putea sa se innegreasca la “piciorul” care stă pe partea opusă, măcar unele, dar nu.

Și asta ma macină recent. De ce acolo. Care e procesul. O fi vreo polarizare ceva. Deocamdată dracu’ știe,  dar intenționez sa știu și eu.

Nu mi-aș fi făcut eu multe griji, dar când imi sar siguranțele mi se mai stinge serverul brutal, iar ăsta îmi da de furcă,  ocazional.
Nu ziceți nimic de UPS,  am avut dar l-am ucis cu hardughia de 835 de watti pusa pe el dimpreună cu serverul. Era și ala tot o pocnitoare.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Claudiu
Claudiu
8 years ago

Cum se face ca pana la varsta asta nu ai invatat regula elementara: “sunt prea sarac sa-mi cumpar lucruri ieftine”?

Ai 1000 de exemple in care te-ai zgarcit (adica ai ales sa cumperi dupa pret, nu dupa raportul calitate/pret) si de fiecare data ‘ti-ai luat-o-n bot’ platind produsul cel putin inca odata.

Nu crezi ca ar cam fi cazul sa lasi criteriul pret deoparte si sa cumperi dupa raportul calitate/pret sau oricare altul? 🙂

Claudiu
Claudiu
8 years ago

1. Ai cateva zeci de milioane de euro si nu stiu eu? Nici eu n-am => suntem saraci. Daca nu eram saraci, aveam oameni care se ocupau de astea, nici macar nu stiam ca avem problemele astea 2. Criteriul calitate/pret spune asa: caut caracteristicile tehnice ale unui produs si in functie de nevoile mele, aleg pe cel mai performant conform nevoilor mele. Exemplu: daca eu vreau un sistem de boxe care sa sune bine, nu cumpar neaparat boxe logitech de 2000 RON, dar nici acele clasice pocnitori Genius la 600 (parca). Iau ceva intre care sunt decente pentru auzul meu… Read more »

IM
IM
8 years ago

Nu stiu daca se cade sa faci morala cuiva pe seama unei achizitii mai ales cand nu cunosti un om -aia cu ‘de ce n-a invatat pana la varsta asta’ e la nivel de scara blocului la Pascani. Grav. Eu imi masor achizitiile in timp valoare nu in bani. Timpul in care as putea sa vad un film sau sa joc un Heroes, este extrem de pretios si nu vreau sa tai din el pentru nimic gen. Si daca am nevoie sa cumpar ceva imi pun problema daca dupa criteriile mele chestia aia valoreaza banii de pe eticheta sau nu… Read more »

Claudiu
Claudiu
8 years ago

@IM E un lait motiv pe blog-ul asta povestea cu ‘din zgarcenie am cumparat produsul X, s-a stricat foarte repede si fmm de capitalisti ce fac produse de 2 lei si nu tin mai mult’. Daca-mi place cum scrie omul si vreau sa-i mai citesc parerea despre una-alta (dar mai usor cu asta), ce sa fac? Faptul ca il cunosc sau nu e irelevant, daca nu vroia ‘sa emita in eter’ atunci isi dezactiva comentariile si aia era. Si da, cateodata mai sunt si eu necioplit, asta e… @admin Vad ca nu ne intelegem si e ok, dar hai sa… Read more »

Claudiu
Claudiu
8 years ago

Eu am vazut problema ta cu harddisk-urile, UPS-ul si ce naiba mai aveai si m-am gasit sa comentez fix la becuri. Culmea, cele mai nesemnificative ca si cost, dar aici m-am gasit eu sa tin teoria costurilor…. Patesti :)) Ca sa fiu carcotas pana la urma, eu nu stiu ce firma am la becuri (le-am cumparat acum un an), dar pana acum n-a pocnit niciunu’. Daca pocneste tot NU te anunt (la absolut fiecare bec cumparat am cumparat si o rezerva), dar toate sunt fluorescente. Te anunt dupa ce crapa primul set. PS: E posibil sa ai tu vreo improvizatie… Read more »

Claudiu
Claudiu
8 years ago

Becuri – iei 10 (sau cate iti trebuiesc si mai cumperi 2-3 rezerve).
HDD – eu am prins era Samsung SSD – ruleaza inca fin
Placa de baza – eu am luat modelul de 250, inca ruleaza fin

PS: Daca mai ai vreo delegatie prin Mannheim si te plictisesti, da un semn (ai e-mail-ul meu).
Bafta!