Articolul 5.

Un răspuns coerent de la francezi. Până una alta țara asta fabrica și vinde arme. Doar nu era sa aștepte ajutorul cuiva.

image

Franța se laudă că vor distruge statul islamic, că sunt dedicați să facă asta.

image

Poate dar când și cum. Că statul islamic nu e numai în Siria.  Au ăștia (organizațiile extremiste islamice)  un mod de a se extinde ca o ciuma trecând mereu prin aceleași state sărace din Asia și Africa.

Hollande zice ca vrea sa schimbe constituția ca sa poată militariza țara fără să decreteze stare de urgență ca cică e complicat.  Mmm, e direcția aia de care ne temem toți spre care se îndreaptă lucrurile.

Tot el mai zice ca și-ar dori ca cetățenii cu dublă cetățenie să poată fi deposedați de ea (pentru a fi expulzați,  presupun).  În teorie,  convenția drepturilor omului interzice retragerea cetățeniei doar dacă e singura pe care o deții.  Statul nu își poate transforma cetățenii în apatrizi. Înțeleg ca e un pic mai complicat cu legea franceză. Sunt doar curios ce pararere au acum toți imigranții musulmani care au căpătat cetățenie franceză.  O vor considera ca pe un risc și vor sta cu capul la cutie, sau ca pe un afront. După părerea mea e un lucru bun, în ansamblu, dar eu nu sunt cetățean francez,  deci nu am miză.

Altfel,  evreii pun întrebarea corectă.

image

Franța nu a invocat pana acum articolul 5 din tratatul NATO.

Ar putea mai ales ca sunt deja doua state membre NATO (+UK) cu raiduri în Syria și US care a oferit ajutor rebelilor.

Presupun ca nu vor cere o acțiune consolidata NATO,  până când nu vor cădea la un acord cu Rusia, care are interese în zonă,  oarecum divergente.
Un dezacord clar ar fi o veste tristă.  De fapt și invocarea articolului 5 e o veste nu chiar îmbucurătoare, dacă ținta e distrugerea statului islamic din toate zonele în care activează :
Nucleul principal e în Syria, Iraq, Liban, dar sunt teritorii disputate sau controlate și în Afghanistan,  Yemen,  Nigeria, Libia, Algeria,  Egipt, Afganistan,  Pakistan, cu pretenții la teritorii și în Arabia Saudită și India. 

Dacă nu știați,  Statele din zonele alea au declarat deja război acestui pseudostat. Vreo 60 de grupări, de desculți în mare, doar câteva state întregi ca Iordania, Turcia… Dar forțele se concentrează,  ochii se atintesc asupra pamantului de mijloc :).

Treaba asta vă miroase a ceva?  Nu?

Buzele actorilor principali amână oficializarea războiului săracilor.
Posibil ca de aia nici nu se invocă încă articolul ăsta.
Le e probabil frica de cum ar suna în urechile lumii “al treilea”.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
speedy.gonzales
speedy.gonzales
8 years ago

atacurile astea au fost versiunea frantuzeasca a atacurilor de la 11 septembrie.
probabil au descoperit si francezii ca in Siria sunt rezerve de petrol si vor sa ajunga acolo inaintea americanilor.