Ma intreba cineva de rusi si turci

… Si ma intreba degeaba , ca e un joc care nu depinde nici de mine nici de rusi si nici de turci. Pare mai mult ca un test de pozitie.

Am urmarit stirea doar de aici. Fan BBC, deh , da’ cre’ ca e mai bun ca A3, sau RTV, sau hotznews.

Ce se pune in ochii privitorilor este disputa daca , vez’ doamne , avionul era sau nu la turci in curte. De parca conteaza.

Si imi atrag atentia urmatoarele update-uri:

A spokesman for the US-led coalition against Islamic State, Col Steve Warren says it can confirm that the Turks warned the Russian plane 10 times before shooting down the jet.

He said they were working to establish exactly where the plane was when it was shot down

E clar, da? Deci US , nu ceva secretar NATO, al carei aliante este Turcia stat membru .

Ceva mai devreme primul ministrul turc se justifica cum ca :

 “national duty to take any measure against whoever violates our air or land borders”.

Interesul national , da. Si NATO , care cica  sustine Turcia  in a-si apara granitele  ce face?

11:57 :  At the request of Turkey, the North Atlantic Council will hold an extraordinary meeting at 16:00 GMT. The aim of this extraordinary NAC is for Turkey to inform Allies about the downing of a Russian airplane,” an alliance official told AFP 

Exact , hai sa facem o intalnire sa vedem ce si cum.

Treaba e asa:

1. US  vor sa lupte anti statul islamic , da numa’ cu conditiile lor. Adica le arde mai tare sa il dea jos pe  al Assad ( care se intampla sa fie pretinu’ rusilor )  decat de statul islamic, pentru ca crime impotriva umanitatii si alte mizerii. Daca nu am stii cine-s americanii si cat  de mult le pasa lor de umanitate, as crede-o pe jumatate.  Deci sictir  temei cu crimele din cazul  opozitiei fata de regimul astuia.

2. Turcii, ( ca si romanii de altfel si in alte cazuri – nu va umflati in pene) nu  vocalizeaza neaparat pozitia lor in conflict desi sunt direct interesati , ca aia sunt vecinii lor , ci li se vede de la kilometri distanta manusa americana infipta in cur care le  controleaza  mutarile si vocea care vorbeste in locul lor , in timp ce prim ministrul vietii macane politica externa.

3. Europenii.  Cu curu’ in doua luntre ca intotdeauna.  Si de asta  asta e un test de pozitie al Europei.

Pe de o parte , majoritatea statelor UE ,  fiind membre NATO , ar cam  sustine pozitia americanilor , care e stat aliat  si care mai are manusi prin curul multor state europene si poate o fi si romantismul european si visul de  drept aparator al sarmanilor asupriti de regimurile politice dictatoriale – din gura , fireste.

Pe de alta parte , bombele  bubuie pana una alta aci , nu in US ,  demascandu-se in recolta  unei culturi prost semanate in trecut, afaceri nerezolvate , lucruri lasate pe maine , etc. Iar US , membru NATO, nu prea s-a grabit sa reprezinte interesele aliatiol, ci pe alea proprii, normal de altfel.  Poate aici se explica si de ce Franta nu a activat celebrul articol 5, ci a zis , ” ba, hai sa ne organizam noi ai nostri aci ( UE) , ca uite ne-ajuta si  mama Rusia .

Rusia care e deranjata de Isis, dar nu de Assad, care are insa nevoie de sprijin si  nu cerd ca ar intentiona un conflict tripartit in Siria ( sustinatorii lu’ Assad, rebelii si sustinatorii lor , ISIS ) ca la combinatii d-astea probabil ca ISIS sunt cei mai castigati.

De aici testul de pozitie .  Daca UE , face un pas in spate si manusile americane vor controla la colon factorii de decizie europeni intru a  vira catre “anti Assad” si muie Rusia , rusii pot face un pas in spate, desi nu e sigur ca au tupeu. Mai degraba e un pericol sa zica  “bine ,maaaa” – sa se faca ca ajuta coalitia anti Isis si sa isi vada de ale lor prin Crimeea si pe unde mai au de dezmembrat Ucraina.

Daca UE ii bate la cur pe turci , sau incearca sa le puna scoci la gura si sa ii smulga din manusa americana… nu cred ca chestia asta merge  si mai cred si ca  NATO se duce pe pula si  cu siguranta ar insemna o scindare a pozitiei in cadrul Europei. Tari ca Romania , Polonia , Bulgaria , care sunt vai pula lor pe plan militar si care au si incredere  mai mare in americani si control American probabil  ca se vor segrega de restul europei, ca pozitie in cadrul NATO. In cazul asta Rusia isi va rade in barba si le va spune , “brava , bah , prostilor!”.

 

La 1:29 Donald Tusk spunea: In this dangerous moment after downing of Russian jet, all should remain cool headed and calm . In timp ce prostii pot evalua ca asta e un mare om , mare caracter si ca ce le spune el la toti sa nu se precipite , e vorba de fapt de : “Bah , si acu ce pula mea facem?  Hai sa decidem toti , impreuna in care barca ne suim , ca daca ne suim in barci diferite , am belit pula. ”

Ministerul de extrerne german si David Cameron ( primu’  englejilor , hai ca stiti , plm)  zic unu la 16:11 si alalaltu’ inainte de ceaiul de la ora 5 ( 16:45) ca ” ba turcilor si rusilor, nu vreti voi sa discutati si sa va impacati, pula mea, si sa nu ne bagati pe noi la belea ?

DE

16:11
Germany’s Foreign Minister, Frank-Walter Steinmeier, says he hopes the incident will not hamper fresh talks over the Syria crisis.

“I hope first that both capitals start talks with each other and that second, both Ankara and Moscow are aware of the responsibility when it comes to reactions and couter-reactions,” he says.

 si UK

Britain urges Russia and Turkey to have ‘direct’ conversation

British Prime Minister David Cameron has discussed the incident with his Turkish counterpart, Downing Street says.

In it he encouraged the Turks and the Russians to have a “direct conversation” over the matter. Mr Cameron is due to make the case for British jets to carry out strikes in Syria on Thursday.

 

Deci , pula mea , nu rusii si turcii sunt problema , ca rusii nu mor ei de un avion, iar turcii, ma rog , astia s-ar putea sa sufere putin de lipsa de turism rusesc, asta in conditiile in care turismul turcesc nu va fi futut oricum de atentate  in viitorul apropiat ,ca deja reluctanta se extinde proportional cu influenta jihadistilor alora.  Si nu , Romania nu ajuta aici , ca in pofida a ceea ce credeti , nu suntem in top zece natii care merg la turci. Poate la  bulgari, ca nu suntem asa bogati.  Si da , dupa cum va imaginati , parerea Romaniei nu conteaza catusi de putin in chestia asta , gen , in caz ca auziti ca vine cineva cu o pozitie oficiala la TV.

turkeyturists

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Licaon_Kter
Licaon_Kter
8 years ago

http://www.vox.com/2015/6/29/8845913/russia-war

Totul e cf plan, decat ca nu e un stat baltic ci Turcia. :/