Despre asigurarea RCA

ASF a emis zilele trecute un comunicat cu privire la “indexarea”  tarifelor RCA.

Practic mai multe companii de asigurări au notificat ASF ca intenționează sa crească tarifele cu până la 300-400%.

ASF spune că urmărește sa vadă justificarea tarifelor atât de crescute.
După părerea mea sistemul e prost gândit,  prost aplicat și supraviețuiește doar pentru ca sunt suficienți fraieri care plătesc RCA d-ala scumpul,  sau nu – și care când e cazul sa își recupereze costurile de la companiile de rău platnici ( și aia bunii sunt intarziaci și rău platnici în varii situații)  lasă să treacă de la ei, ca deh, sau apelează la casco, penteu a nu se mai complica și lasă operația în mâinile asigurătorului Casco, sa se ocupe ei de regresie,  în legea lor.

Intre timp mie mi-a expirat asigurarea RCA,  încheiată la  falimentarii Astra și tocmai am făcut alta – la Euroins.  Da, astia sunt d-aia de nu prea plătesc și te trec prin furcile caudine  până să îți rezolvi problemele de parcă ar fi vina ta ca boul care te-a lovit are asigurare la ei.
De ce? Pentru ca pot și li se fâlfâie,  ca ASF e foarte aproape de a fi pielea pulii.
Și da, am pățit-o și eu și era un pic amar faptul ca eu plăteam atunci la Omniasig și trebuia să primesc servicii de la ăștia.  Am renunțat că era dauna mică,  dar am băgat la cap.

Așa că îți propun să prabusim acest sistem pentru a-l schimba.
Nu trebuie sa faci nimic complicat, nu trebuie să depui efort,  nu trebuie sa dai bani, ci dimpotrivă.  Să îți faci un favor și să cumperi asigurarea cea mai ieftină de pe piață,  că nu ai absolut nicio obligație legală să îi asiguri celui pe care îl lovești servicii premium. Știu,  așa ar fi frumos, da’ de ce?

Statul te obligă sa îți externalizezi răspunderea civilă, iar prin lege faptul ca ai încheiat o poliță validă te absolvă întrutotul de plata de daune interese. Da, da, întrutotul.  Uită de ăia care visează ca dacă asigurătorul tău nu plătește te dau ei în judecată și sug pule de cai morți până plătești.  Sigur,  ei te pot chema în judecată și tot ce trebuie sa faci e sa dovedești ca ai asigurare valabilă încheiată și ca erai sub incidența riscurilor asigurate ( stabilite prin lege – deci e relativ simplu),  după care pasezi răspunderea și îți vezi de treabă.  La fel cum tu poți sa i-o sugi cu spume unui asigurat al cărui asigurător nu plătește pentru ca n-ai șapcă,  sau ceva.

Sigur, tu poți sa fii în continuare Petre Corectu’ și sa plătești pentru confortul celorlalți și să mai susții în continuare din buzunarul tău un sistem incorect. Păi,  bravo ție, dar eu am renunțat.  Am plătit 4 ani asigurări premium de prost.
Și nu, nu e problemă de bani, că îmi permit RCA la Asirom,sau la Allianz, sau la Generali. E că de ce să îi arunc pe geam. Prefer sa iau în considerare un Casco,  ca sa mă feresc de asiguratorii precum cei la care am eu RCA și de mașinile asigurate în Bulgaria.

Că asta e ideea.

Un sistem corect de răspundere civila ar trebui sa te asigure pe tine nu pe celalalt.

[stextbox id=”mystyle1″]Adică,  te-a lovit Gigel din vina lui? Bravo, cu asigurarea lui mergi la asigurătorul tău,  care sa îți plătească daunele și sa preia mai departe problema regresiei, de la egal la egal cu asigurătorul lui Gigel.
Așa vei fi interesat cel mai probabil de RCA la cel mai bun asigurător.
Ai făcut “amiabilă “, după care Gigel considera ca ii ceri prea mult să se prezinte cu mașina la asigurător pentru constatare?  Foarte bine, lasă că se ocupa firma de asigurări dimpreună cu poliția de detaliie astea, nu să trebuiască să te milogesti tu, sau sa bati drumuri pe la politie, doar pentru ca te-a prostit “un smecher”  la o amiabilă. [/stextbox]

Ca și aici e o chestie. Multi cred ca dacă ai RCA la unii buni și lovești pe careva vei scăpa cu amiabilă,  pe când dacă ai la Euroins ( sau alți falimentari)  nu va vrea nimeni sa încheie amiabilă și te va chema la poliție.
Din experiența mea, aveam asigurare la Asirom,  i-am strâmbat unui mos aripa de la Logan și  a dorit sa mergem la poliție,  unde nu a putut sa sufle în fiola ca avea ceva probleme de laringe și a trebuit sa suflu eu și în locul lui, ca să plec dracului mai repede.

M-a zgâriat oleacă unul cu Euroins – am semnat amiabilă ca să plec mai repede,  că mă grăbeam – și dus a fost,cum am spus mai sus.

Deci ceea ce crezi tu ca se întâmplă e doar perspectiva ta asupra lucrurilor. Eu nu aș mai semna vreodată vreo amiabilă, dacă am de primit bani și punct. M-ai lovit, declar la poliție și pula mea. Declari și tu când ai timp, dacă ai. Dacă nu,vedem noi cum facem
De un avocat am bani. Și oricum, mare parte se recuperează.

Desigur există riscul ca cel pe care îl lovești să se înfurie văzând că ai asigurare la falimentari/ neplatitori și că te doare fix în pulă de dauna lui ( păi,  dacă așa vrea statul român, eu ce sa fac)- să îți futa vreuna în mufă,  sau mai multe.
Absolut. Dar nu e problema mea. Sunt sigur că nu are asigurare pentru daune provocate cu bâta la nervi și tot ce trebuie sa fac e sa sun la 112, să merg la o unitate medicală,  apoi la IML,   apoi iar la avocat.  Apoi am bani de luat. Plus răspunderea penală.  Așa că fiecare își cheltuie timpul și banii după bunul plac.

Dacă îmi puneți frână în față, în stilul cel mai imbecil,ca să îmi demonstrați ceva ( nu îmi dau seama ce) să știți doar ca am asigurare la Euroins și ca mă doare fix în pulă de mașina și de timpul vostru.

image

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments