Vin de iarnă, monșer.

În sensul că iarna se bea vin fiert și după cum am spus nu are sens sa cumperi cine-știe-ce finețuri ca să le fierbi și să-i tragi cu zahăr și scorțișoară  peste.

Și încă ceva, dacă faci un vin fiert nu prea are rost să iei sec și aspru, un demisec aromat sau un demi-dulce,  ca să exploatezi dulceața lui decât să adaugi mai mult zahăr.

Totuși,  nu prea am încredere în demi-dulcele din magazinele românești, că multe sunt atinse cu diferite chestii.

Babeasca Neagră pe care am luat-o eu nu e chiar indicată de fiert. Nici mare valoare de vin nu are,  așa nefiert.
Poate pentru ca e din recolta 2015 și nu a avut timp sa îmbătrânească nicicum.
Nu are nicio “nota”, nicio aromă .

Low end. Nu cred că mai cumpăr.
Eu tot scriu aici,  beau fierturi și aștept rețete de vin de zmeură.

Send to Kindle

11 Replies to “Vin de iarnă, monșer.”

  1. hai ca iti scriu reteta de VIN DE ZMEURA:
    – se merge in padure si se culege cat mai multa zmeura. daca ai o curte mare in zona de deal/munte, poti sa folosesti si zmeura de casa, cantitatea e mai mare, dar mai putin aromata.
    – se pune zmeura intr-un vas mare
    – se pune zahar peste zmeura: eu pun cam 1 kg zahar la 5 kg zmeura. La inceput pare cam mult , dar zaharul acela va fi consumat in procesul de fermentatie
    – se macina zmeura si se amesteca bine folosind un mixer sau daca nu ai la indemana, se poate folosi si un zdrobotor de piure
    – se lasa 2-3 zile la macerat la temperatura camerei
    – dupa 2-3 zile se ia amestecul si se trece printr-o sita sau se stoarce printr-un tifon. Ideea e sa separi zeama de coji si semite.
    – zeama rezultata se pune in sticle si se baga la frigider. daca o lasi afara risti sa fermenteze puternic, ca nu are nici un fel de conservanti.
    – dupa 1 saptamana se adauga un pic de drojdie alimetara (alta nu am avut)
    – o sa observi ca la fundul sticlelor se depune ca un fel de “noroi” – practic sunt bucati de coaja sau pulpa care au trecut prin sita sau tifon. asa ca periodic se goleste din sticle in alte sticle, avand grija sa nu tulburi mizeria de la fund. in procesul asta se pierde cam 20% din lichid, dar deja la a 3-a decantare, vinul rezultat este foarte curat.
    – se lasa la frigider in continuare si dupa aprox 3-4 luni ai un vin de o calitate extraordinara.
    – vinul rezultat e demisec sau sec, in functie de cantitatea de zahar pusa in el si de cat l-ai tinut la frigider. daca il bei gol vinul are ceva duritate si iti poate da impresia ca nu e bun, dar daca pui un pic de apa minerala ca sa il mai diluezi putin, gustul de schimba categoric.

    chiar aseara am gustat din niste vin de struguri luat de la tara si l-am comparat cu vinul de zmeura – pur si simplu nu exista comparatie. vinul de struguri e bun, dar vinul de zmeura e parfumat si dupa ce il bei iti ramane un gust placut in gura. in plus culoare vinului e un roz aprins, foarte frumos.

  2. si daca tii la sanatatea ta, nu mai bea mizerii din astea din comert, ptr ca la noi peste 80% din vin este contrafacut (fabricat din chimicale) sau in cazul cel mai fericit facut la a 2-a mana (se iau resturile de struguri, se adauga zahar, se mai lasa o data la fermentat si apoi se pun diverse chimicale ca sa ii dea gust mai bun).

  3. Nu beau vin contrafăcut. Cumpăr din hypermarket. La mâna a doua e posibil sa fie, deși nu m-a durut capul și sunt,de obicei sensibil la posirci. Și a avut și un preț care nu ar fi de vin contrafăcut ținând cont ca e recolta 2015. Are și tata vin natural dar nu e bun, că suntem olteni 😛 . Mă rog, ăla de anul ăsta e mai bun, cel puțin merge de fiert, dar am uitat să îi cer.

  4. Mmm, cam multă pitroceala descrii tu aci. Cred ca îmi iau ceva butoiaș de o vadra, sau măcar o damigeana ceva și încerc să fac procesul în beci, deși pe vremea zmeurei probabil ca e prea cald și fermentează în beci. Ce nu îmi place mie din tot procesul e partea cu zahărul. Zaharul în vin (de struguri) îmi da dureri de cap. Gen grav. Poate merge cu fructoza,miere, dacă are nevoie de zahar în plus.

  5. am spus clar ca lichidul rezultat nu se tine in casa sau in beci, ca fermenteaza.
    si ce ti se pare asa mare “pitroceala”? pui zahar, zobesti, filtrezi pasta rezultata (aici e un pic de bataie de cap) si apoi decantezi din cand in cand ca sa scapi de mizeria de la fund.

    pe tine cred ca te-a durut capul de la vinuri de calitate proasta, nu de la zahar.
    iar zaharul trebuie pus ca sa ai fermentatie alcoolica, nu acetica. ptr ca altfel ai obtine un otet foarte bun.

  6. Mmm, cam multă pitroceala descrii tu aci. Cred ca îmi iau ceva butoiaș de o vadra, sau măcar o damigeana ceva și încerc să fac procesul în beci, deși pe vremea zmeurei probabil ca e prea cald și fermentează în beci. Ce nu îmi place mie din tot procesul e partea cu zahărul. Zaharul în vin (de struguri) îmi da dureri de cap. Gen grav. Poate merge cu fructoza,miere, dacă are nevoie de zahar în plus.

  7. a inceput sa se faca zmeura anul asta. am cules vreo cateva kg si cum nu mai aveam loc in frigider, le-am pus la fermentat ca sa fac urmatoarea runda de vin.
    cu ocazia asta am gustat din vinul de anul trecut: vinut a inceput sa se matureze, parca nu mai e asa dur si are un gust placut de vin. binteinteles aroma este peste orice alt vin de struguri pe care l-am gustat, iar anul asta am avut ocazia sa gust inclusiv vin de porto la el acasa.

    uite aici o poza cu recipientele puse la treaba – 2 borcane de 5 litri umplute pe jumatate:
    http://imgur.com/BOCIxzJ

  8. Ma, da’ cate tufe de zmeură care profuc ai? Ca eu am una Maricica, dar a rodit doar o joarda, iar dintr-o joarda, adică vreo 20-30 de fructe nu ieșea mult vin. De abia ce și-au umezit buzele copiii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.