…Care-o mai cumpăra Gigabyte și AMD în viața lui

În materie de calculatoare nu se există hipster mai mare ca mine pe ditai planeta.

Fugea toată lumea acu’ multă vreme de procesoarele Pentium D ( primele dual core,  fără HT de la Intel )  ca de dracu’ că consumau curent cu spume ( ce naște din Prescott șoareci mănâncă)  și se incalzeau ca la nebuni?  Știți în perioada aia când toată lumea cumpăra Athloane XP și se pișau pe Intel. Din ăla mi-am cumpărat și de pe el citiți textul ăsta.
Iarna pot să închid caloriferul în birou, vara musai sa pornesc aerul.

Are toată lumea procesoare Intel ca se știe ca sunt mai bune, consumă mai puțin curent și sunt mai fiabile? Perfect, deci următorul desktop a fost AMD Ftw. Da’ io am 8 core, cu care mă scarpin în cur, ca Windows 7 nu prea știe sa lucreze cu modelul bulldozer de la AMD ( sunt niște instrucțiuni în plus, care nu prea  sunt folosite  și niște pipeuri în plus pe partea de calcul cu întregi – dar ele exista, deci yaaaay!)

Are toată lumea placi video Nvidia ca se știe ca sunt cele mai bune în jocuri ca toate jocurile se dezvoltă așa încât sa funcționeze pe Nvidia?  Nu e ca și cum aș fi lucrat în trecut pentru Ubisoft să știu asta , deci Ati Ftw.
(Au fost bune la minerit moneda virtuală,  dar atât.) 

Are toată lumea hard-diskuri Seagate, sau dacă nu, măcar  western digital?  Are. Perfect, atunci hai sa cumpăr eu Samsung ( ok, pe astea,  cumva, le-am nimerit).

În viața asta am futut prematur 3 placi de bază de PC -desktop,  și două procesoare. 
Mă rog o placă și un procesor le-a belit frate-meu.  Un mobo Compaq și un CPU Pentium 4 Northwood .

Eu am ars un procesor Barton cu overclocking până la cer,  throttle off și cooler aproape lipsă și placa de bază Gigabyte de la serverul de pe care citiți mizeria asta,  de pe vremea când era desktop. 
Era în garanție, dar vânzătorul,  UltraPro,  dăduse ortu’.  Așa că am luat un Asrock pușcat la juma’ de preț care merge și în ziua de azi.
Moment în care mi-am zis ca ar fi cazul sa nu mai cumpăr Gigabyte în viața asta. Zis și-atat, că fix următorul calculator pe platforma AMD l-am făcut din bucăți folosind o placă Gigabyte.  Nu-i vorba, chipset 990FX,  SATA 3, vreo 6 porturi , USB 3.0,  ieșire spdif,  doua sloturi pci-express 16x pentru placi video nebunia lu’ Salam de vreo 180 Eur, acu’  4 ani.
Mă enervează biosul de la ăștia  teribil, dar nici 20 de Eur în plus nu am dat pentru o placa similară Asus,  sau Asrock.

Și s-a futut. În principiu, un controller usb de pe ea și controller-ul SATA.
De aia am și bușit o pălărie de discuri.

Ar fi mai multe de spus,  de la experimentele cu mineri care țineau tot ce exista în calculatorul ala la 70 de grade și am ars 2 surse, la cana de apă varsata în el acum o vreme,  la faptul ca intr-o vreme se lua curentul și fluctua ca la nebuni, la faptul ca  2 placi video R9 270 pe care le tot frecam montandu-le și demontandu-le plus un cooler de 1 kg cam atârnau greu de placa aia și mai auzeam câte un mic trosc la ocazii…
Cert e că s-a dus. Mai merge, dar fără hard-diskuri,  sau oricum nu pe SATA.
Am dat-o jos. Aia albastră…

image

Aș fi putut să iau un controler SATA de pci-express,  dar am preferat sa iau o placă Asrock 970 Pro3 r2.0 cu chipset inferior,  în teorie, pentru 325 de lei, adică la mai puțin de jumătate din costul pentru prima placă.  Bine,  sunt și 4 ani diferența,  corect.

image

image

Pe de alta parte ăștia de la Asrock au acum bios grafic. Cu mouse, adică.  Și cu poze.

image

Și ai și o vedere grafica a plăcii cu elementele conectate.

image

Și ai și qr codes pentru opțiunile din bios, gen dacă nu știi ce înseamnă să poți găsi informații instantaneu.

image

Și are și  protecție la supratensiune 2kv si are și tranzistori care încorporează ei înșiși protecție la supravoltaj.

Ma abțin de la orice comentarii legate de fiabilitate în prima zi de funcționare. 

Totuși nu pot să nu observ că prea merge brici și cu Windows 10,  prea se iau driverele ușor și sa nu spun că să fie al dracului ăla care-o mai cumpăra Gigabyte și AMD de-acum înainte.  Bine, nu știu dacă am sa mai cumpăr vreodată un desktop, după ce va deveni ăsta învechit,  poate doar ceva pe post de server să-mi țin mizeriile.

Am luat-o de la Cel.ro.  Ăștia de la eMAG au observat  trendul pesemne și nu prea mai găsești la ei componente PC. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments