RATB – forma de organizare ineficienta

 

Era alaltaieri  o stire  pe digi24 , de fapt un video youtube cu un pulete fără bilet in RATB, preluata de zoso pe care il  prind controlorii si nu il pot legitima pentru ca puletele declara ca n-are acte, dă sa fugă, dar , ca să îi parafrazez pe ăia de la Vacanta Mare – dau ei să nu mai fugă. Practic îl țin cu japca în autobuz și il predau jandarmilor după ce îl tăvălesc pe ăla un pic.

Nu mai pun eu clip si poze , gasiti voi.

Interesanta e perspectiva asupra lucrurilor. Ca bine i-au facut si ca ce dacă circula fără bilet.

Băh , controlorii RATB sunt niște mizerii de oameni. Serios. Mai șpăgari decat un primar general oarecare si majoritatea sunt mai needucati decât un câine. Sigur , ca și un câine ei  au invatat cateva replici care contin cuvintele “va rog” si “dumneavoastra”, dar daca treci de alea: mahalagii si combinatori. Dap , nu am nicio simpatie pentru ei. Da’ de fapt , asa sunt oamenii in general in urbea si in tara asta , asa ca  n-am pretentii. Sunt asa de mizerabili, ca , vorba aia , cat de sarac ai fi , pe langa faptul ca e un serviciu si tre’ sa-l platesti  daca nu vrei sa-ti zica lumea “pensionarul” , ar trebui sa iti “iei bilet ” numai ca sa nu  fii nevoit sa stai prea mult de vorba cu astia.

Toata lumea ii uraste si o face pe merit. Pentru ca nu fac lucrurile cum trebuie si nici RATBul nu face lucrurile cum trebuie. Ca daca le-ar face nu ar avea 40% din  calatori ( dupa datele lor)  circuland clandestin. Logic.

Si anume, la RATB procedura e asa:  Daca esti gasit ” fără titlu de călătorie valid”,  adica  n-ai card de transport , sau nu ti-ai autotaxat calatoria ( din orice motiv)  trebuie sa platesti o suprataxa ( ca nu au voie sa dea amenzi , nu sunt politie )  de 50 lei (ieftin) sau pe loc si primesti un card rosu cu care poti circula pana la cap de linie , sau daca nu ai bani , te legitimezi ,  tie se face un PV de  constatare si platesti suprataxa la un orificiu RATB , sau la impozit ca astia o transfera in titlu executoriu si o inainteaza la consiliul local sa o transforme in impozit.

Eh, aici as avea ceva de comentat. Ca in general lucrurile nu se desfasoara asa de privilegiat pentru mine. Adica , daca tu ai o datorie la mine , fie si cu titlu executoriu ,  nu pot sa merg maine la primarie sa zic , auzi ba primare , ia pune-i tu banii astia lu Gogu la impozit , ca are sa mi-i dea, uite ici titlul executoriu.  Sau vezi ca nu iti mai dau tot impozitul pe masina . De 50 de lei iti platesc cu creanta de la Gogu. I-o faci lui impozit.Ar fi super sa fie asa. Doar ca , nu. Doar amenzile se transforma in impozite, pentru ca sunt sume datorate administratiei statului. Eu stiu ca Regia Autonoma e finantata de consiliul local si ca isi  regleaza cumva titlurile de creanta , bai dar tot nu mi se pare chiar ok.

A doua, ca  titlul ala executoriu rezulta in mod direct ca urmare a unei constatari unilaterale si lasa loc de abuzuri. In general nu e asa usor sa obtii un titlu executoriu. Si daca nu iti convine  trebuie sa faci tu contestatia amenzii. Practic controlorul ala capata niste puteri nu paranormale , dar anormale. Anormale pentru nivelul lui de pregatire. Ori mie imi displac prostii cu putere. Si de asta lumea e in general reluctanta. Vi s-a intamplat sa va suiti in autobuz si sa nu functioneze niciun validator ? Cum ar fi sa ti se faca un proces constatator si sugi pula , plateste sau  dovedeste tu  in instanta ca nu mergeau alea. Gen  muie fraiere. In general , in astfel de cazuri nu vei lua amenda , ca daca nu merg alea vor fi ulti calatori ce nu au putut valida calatoria si chiar daca ar fi controlorii atat de imbecili, cineva i-ar tavali pe jos distanta pana la prima statie unde i-ar arunca afara pe usa . Dar daca , sa zicem , nu ar merge un validator ( se intampla des) si din cauza aglomeratiei nu ajungi la urmatorul. Stiu, poti sa il dai din mana in mana pana in fund la taxatoare si daca ar fi 1 bilet ar fi si usor sa faci asta. Dar , daca , sa zicem ai un card cu 30 de lei, mai ai curaj sa il dai din mana in mana jumatate de autobuz?

Sau ti s-ar putea strica saracia aia de card. Mie nu mi s-a stricat in 12 ani, dar la un moment dat tot o sa se strice.  La RATB nu mi-au zis pana acum :”domnu’, domnu” aveti cardul vechi hai sa vi-l schimbam. Iar eu 4 lei intregi nu dau, ca nu  am de ce. Sunt zgarcit si nu-s obligat de vreo regula. Sa platesc 50 de lei daca se strica cardul? Parca nu sunt de acord.

Si de asta nu se legitimeaza oamenii, nu pentru ca li s-a stricat cardul ci pentru ca controlorii abuza, sau incearca abuzuri si am vazut cazuri. Si odata scrisa constatarea aia o platesti ca iti vine la impozit si ca 50 de lei e mai putin decat timpul pierdut sa contesti in instanta , sa probezi , daca ai cum.  Dar conform legii din Romania , controlorul RATB nu te poate legitima. Nu iti poate impune asta. Oare de ce nu s-o fi gandit legiuitorul , bah , hai sa le dam  voie si astora de la RATB , in numele legii sa te legitimeze. Pentru ca sunt prea prosti ca sa faca asta si nu sunt de incredere. De asta daca nu vrei sa fi legitimat poti plati in cash , cardul ala de suprataxa , le arati pula , ura si la gara,

Pe de alta parte, tot conform legii , ei nu te pot nici retine. Infractiunea e prevazuta in codul penal ca lipsire de libertate. Deci, daca esti magar, poti sa le arati degetul mijlociu si sa cobori.

Desigur , ei ar putea sa te filmeze , sa cheme politia, care sa te prinda si sa te duca la sectie , unde sa iti petreci juma’ de zi la semnat declaratii si identificare. Dupa care , normal mi s-ar parea , ca daca esti asa magar sa fi si trimis in judecata pentru furt de servicii ( faptul ca te sustragi de la raspundere in orice fel , implica rea vointa) si sa  capeti un dosarel penal si sa platesti daune civile serioase, doar nu crezi ca stau atatia prosti dupa curul tau pentru 50 de lei.

Si ca sa fie treaba treaba,   controlorii ar putea umbla in cardasie cu politia locala. Dupa 20-30 de procese in cateva luni si ceva actiuni de PR , s-ar linisti treburile considerabil.

Asa s-ar rezolva lucrurile intr-o tara civilizata.

Dar noi nu suntem o tara civilizata , RATB nu conlucreaza cu consiliul local decat cand e vorba de inainta bani obtinuti usor catre directia de impozite ,  li se pare complicat sa aduca dimpreuna cu organele de control pe unii  care au abilitatea de a legitima.

Gen , cooperezi , plateste suprataxa , sau amenda , sau pula mea, ca e de inteles ca poti sa iti uiti cardul acasa si te trezesti in fata validatorului cu pula in mana , dupa ce autobuzul a plecat. Da- da, mi s-a intamplat si mie. Si aveam abonament lunar pe vremea aia. Ba, se intampla . Nu poti presupune ca omul are intentii de furt. D-aia exista  suprataxa, sau constatatarea in cazul in care ai platit abonament si nu il ai . Te duci frumos cu constatarea si abonamentul valid la  un ghiseu RATB , sau unde o fi  si clarifici situatia .  Vrei sa te eschivezi , sa te tragi pe cur, sa brutalizezi agentul de control? Foarte bine , baga acolo , ca  neglijenta se transforma in premeditare si contraventia in furt, chestii penale in general. Nu mai zic de turnicheti si bilete de la sofer , ca suntem oameni civilizati , nu trebuie sa ne intoarcem in trecut.

Zoso si altii zic , coaie daca nu ” te tine”  nu merge fara bilet. La modul , daca nu poti sa te opui controlorilor care te-ar putea “sechestra” supune-te.

Asta e din ciclul,  daca nu vrei sa fi violata nu te imbraca provocator , sau nu te duce intr-un bar sau nu te imbata prastie sau….Sfaturi de bun simt  dar care nu  sunt in linie cu cum ar trebui sa functioneze societatea intr-un strat de drept. Decat daca se schimba legea si controlorilor si se acorda prerogative de politisti .

Altii mai zic , coaie , eu cand incalc legea recunosc si imi asum pedeapsa.  Pai bravo tie , dar nu inseamna ca e sau ca trebuie sa fie toata lumea la fel. In primul rand legea nu ar trebui incalcata , ca de aia e lege , in al doilea ,  faptul ca nu ai bilet in autobuz e un litigiu civil. Intentia de a  calatori fara bilet l-ar putea transforma in furt.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments