Stiri nerusinate la miezul noptii

Evident am scris un pic mai devreme si am lucrat la publishing:

1. Startupcafe: Ce inseamna sa fii sofer partener Uber: avantaje si provocari

Articolul este marcat ca publicitar dar  totusi, chiar asa?

Se dau:

Iordan este sofer partener Uber de aproape un an. A inceput colaborarea cu serviciul de ridesharing la scurta vreme de la lansarea sa pe piata locala.

Te intrebi fireste , cine pula mea e Iordan asta de fac astia articol cu el . Si zbang, vine raspunsul ca o flegma in muie:

Este inginer in Telecomunicatii si a lucrat in acest domeniu pana in ’89[1], dupa care a fost director de magazin[2], instructor auto[3], sofer pentru o agentie de turism [4], iar din 2007 are o mica firma impreuna cu sotia lui, unde el este inspector de resurse umane[5].

Emfaza initiala este pe “inginer in telecomunicatii” , coaie , un smecher si ia uite lucreaza cu noi, deci nu facem taxi ilegal.

Dupa care vezi cariera stralucita  din domeniu care s-a oprit odata cu comunismul ( nicio rusine , dupa ’89 multi nu mai aveau loc niciunde). El a lucrat ca director de magazin ( ok , merge) , instructor auto ( nu e rau, tre’ sa traiesti din ceva), sofer pentru o agentie de turism ( intelectual , nu gluma ), daca continua asa ajungea  in scurt timp responsabil cu curatenia ,  doar ca a prevazut asta si si-a deschis o  mica firma , care presupun ca merge brici, daca are nevoie sa lucreze cu Uber , unde castigi , din ce se aude cam ca un taximetrist sau mai putin :).

Nu am nimic cu omu’, fiecare traieste cum poate , catre Uber vreau sa lansez o flegma si-un ” hai ,bah, sictir, lasati-ne cu mizeriile PROASTE de PR!”

2. Legea darii in plata. Unii se oftica.

Cum ar fi “doamna” Mungiu Pipidi pe siteul Romania Curata:

Face ea o apologie relativ corecta  in care il critica meritat pe Tarcieanu pentru prostul management al crizei ( editia 2008), dupa care da cu ratu’n strachini .

Trecem legi care sunt echivalentul dărâmării grinzii de rezistență a unei clădiri într-o zonă cu potențial seismic ridicat. Guvernul zice nu, BNR se opune, comisiile de specialitate din Parlament dau din colț în colț, partidele nu aprobă proiectele niciodată, dar unii întreprinzători individuali aleși în circumscripții uninominale reușesc cu toate astea să aducă în plen proiecte care trec.

Pai daca e lege , parlamentul decide, zic ? Nu guvernul  tehnocacat , nu Ițărescu . 

In realitate, legea asta nu trebuia adoptată deloc, în nicio formă.

Ce face ea? Modifică retrospectiv niște contracte. Așa ceva e de neconceput într-un stat de drept, zdruncină temelia instituțională a economiei de piață. Și presupune că înțelepciunea parlamentară e superioară pieței în a ști cum trebuiau făcute acele contracte, care e prețul caselor etc. …

Aberant ,  legea nu reglementeaza prețul caselor , ajuta , daca vrei  , fa Doino, la impiedicarea  cresterii speculative ,( bula ) si a suprafinantarii clientilor  sectorului astuia, respectiv a supracapitalizarii in businessul de real estate.

Aș înțelege dacă acele contracte erau niște țepe, dar e fals, pe fond erau la fel cum se practică în tot UE.

Da, ca si în EU , azi ai rata 300 de EUR la casa ,  maine 500 pentru ca pantof , nu ?

Pe de alta parte , da, si in UE au fost abuzuri pe Euribor , iar contractele au fost tepe si acolo si aici.

As intelege opozitia , daca banca si-ar asuma o raspundere egala , daca ar exista legea falimentului personal , daca BNR ar fi o institutie in care sa ai incredere ca protejeaza cetatenii si interesul national , daca Isarescu nu ar fi un tradator infect ( am spus asta de suficiente ori ? Nu!)

Dar să zicem că ne e milă de cele opt milioane de oameni cu credite, desi nu cred deloc că oamenii fără credite, care se lipsesc de acele bunuri de teama riscurilor, sunt mai puțin de compătimit. De fapt, ei sunt niște săraci mai responsabili. Dar hai, de dragul moderatorilor care bocesc prin studiouri să presupunem că ne e milă. OK, singurul lucru care se poate face ca să nu ne trântim acoperișul în cap este ca noi, cei care nu ne-am împrumutat, să plătim pentru cei care s-au împrumutat, cu alte cuvinte, ca statul să ajute pe cei care nu fac față.

Cum ar fi sa nu consideram ca e vorba de mila, ci de impunerea unui angajament cu riscuri suportate de ambele parti , un angajament unde contractantii nu au statut de  stapan -> sclav , unde bancile nu sunt privite ca binefacatori ai unui sistem , ci ca ceea ce sunt , institutii financiare profitabile  care trebuie sa isi asume responsabilitatea  asupra  greselilor  din businessul lor , intentionate sau nu, la fel cum clientul isi asuma esecul investitiei sale.

Si ce pula mea e cu “noi, cei care nu ne-am împrumutat, să plătim pentru cei care s-au împrumutat, cu alte cuvinte, ca statul să ajute pe cei care nu fac față“. Statul nu trebuie sa plateasca ratele nimanui ,  nu trebuie sa finanteze pierderile niciunei banci ( inca nu am uitat de  BANCOREX, muie !) Cui nu-i convine jucariile si-acas.  Daca ar urma vreun colaps,   activele + garantiile bancare  ar trebui sa rezolve problemele , iar daca nu , ia te uita am descoperit un sistem de fabricare de valoare prin imprumut care se prabuseste, bravo , gen  , dar nu va urma pentru ca masura vine abia la 7 ani dupa ce preturile imobiliare au scazut sensibil , cand foarte multi au platit deja destul din valoarea creditelor , iar cei ce nu au putut plati sunt deja inecati demult haituiti de recuperatori , care au preluat deja creditele neperformante si gasesc ca poate ar fi ok ca ei sa fie scapati de obligatia de a fi sclav pe  viata , dincolo de faliment , de esecul imobiliar, economic si personal.  Nici nu stiu daca se aplica aici , dar in fine. Recuperatorii, da-i in pula mea, d-aia cumpara cu 20-30% din valoarea creantei, ca uneori castigi alte ori o sugi.

Aaaa, ca s-ar putea ca institutiile  de recuperare a creditelor sa ramana un pic fara obiect de activitate dupa ce trece legea asta ? Pai, din nou ,uraaaa si da-i in pula mea. Nu vi se pare ca prea se camatarisera toate bancile? Sa vorbim de BCR care  muta creditele neperformante pe banda rulanta la companii de recuperare? De cand lumea , nu de acum . De aia nici nu am facut credit la ei. De cum ai depasit din orice motiv 2-3 luni de neplata , vorbesti cu camatarii. Desigur ca nu trebuie sa ajungi rau platnic. Dar si daca ajungi, ia tata casa si lasa-ne, daca asta e planul. In fine , renunt  la a mai comenta mizerii, ar fi de spus doar ca nenea Croitorul de la BRD a halit instant latura de la asta si a regurgitat-o sub forma de articol pe hotnews , cu bibliografie  si tot ce trebuie. Loloi. Rerferat, gen.

3. Preturile la apartamente. 

Pe Digi24 ni se spune cum cresc preturile pana la cer. Cica peste 1000 de EUR / mp in Bucuresti si pe la 1200 EUR/mp in Cluj.

Nu stiu de Cluj , dar despre Bucuresti zic :Ahahahahaha. In bloc la mine CER unii 60 000 pe 80mp. In bloc reabilitat si pula mea. Acum gen. Si nu se da. S-a vandut unul cu 50 000 ( din spusele administratorului – nu l-am vazut, dar l-a vazut nevasta la vanzare la 57000. Strangea datorii si era nelocuit). Eu l-am luat pe al meu cu mai putin de 65000 acum cam 4 ani. Tot cca 80mp. Deci , da , creste  pretul de rupe.  Mai ales ca nu prea da nimeni credite imobiliare in perioada asta. Ce cacat de stire e asta si cine sponsorizeaza , ma rog ?

  1. Stiri despre sah. Ca politice nu le pot numi.

REGELE MIHAI ESTE GRAV BOLNAV ŞI SE RETRAGE DIN VIAŢA PUBLICĂ

Practic este bolnav de cancer. La varsta lui nu mai conteaza, doar nu vrea sa depaseasca limita Hayflick. Cica ” va incepe un tratament complex  si de durata”.  E o gluma , sau au descoperit secretul vietii vesnice astia de la casa regala. A nu se intelege  ca am ceva cu omul ,sau ca iau institutia regala  la misto( care nu e o institutie mai oficiala decat faptul ca animaloo tocmai s-a declarat  rege in US ).

In secret , m-as bucura sa redevenim monarhie , doar pentru ca daca il  scot din vedere pe Radu Duda  care mi-e antipatic, toti membrii casei regale sunt mai educati si au si cultura politica si diplomatica  peste orice presedinte al Romaniei si se poate sa fi si reprezentat tara asta atat cat au putut ei din postura de exilati si nedoriti pe nicaieri mai bine decat liderii politici.

Dar tot nu pot sa iau stirea altfel decat pe o gluma, ca daca recit ultimul paragraf cu voce un pic mai ridicata , primul roman verde care ma aude ma spanzura de bec. Asa ca, da – Votati PSD! Sau ce-o mai fi.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
animal00
animal00
8 years ago

traiasca regele!

catalinx
catalinx
8 years ago

Mihai?