Revista presei: Cine are bani plateste lobby

Articole pe tema proiectului de lege privind supermarketurile.

  1. Aici  arhi iși asumă lobby-ul asociatiei marilor retele comerciale ( cu litere mari , da) , motiv pentru care nu am nimic de comentat. Suntem o lume civilizata, prin urmare spatiul unui articol poate fi inchiriat , in definitiv degeaba își scriu aia de la asociație of-ul la ei pe site , că cine dracului ar intra sa citeasca sau sa dezbată la ei. Nu mă interesează dacă e și părerea lui, sau nu, când îți asumi o chestie e ok.
  2. NWRadu are un articol în același sens  și ar putea foarte bine să fie și parerea lui , că probabil și el e mai degraba cumpărător  decât producător sau angajat la supermarket. Doar că el nu menționeaza ar fi ”la rugămintea celor din Asociația Marilor Rețele Comerciale din România” . Poate nici nu e, doar că mă îndoiesc, că doar nu au rugat un singur blogger , iar restul știu ei ce trebuie să facă.

Mai inainte de toate si eu cred ca e o lege construita de căcat și nu mă plătește nimeni s-o spun.

Eu motivez simplu, prin faptul ca nu sunt patron de supermarket ( aka acționar) , ci cumpărator și atât.

Nu sunt producător român de produse agricole. Nu lucrez in rețeaua vreunui retailer, iar când am lucrat eram programator , deci fix pix.

Din perspectiva mea magazinele de cartier pot sa facă foamea cu tot cu preturile lor necompetitive. La aceleași produse , gen  apa plată, chestii primite prin rețele de distribuție au minim 20% în plus la preț.

  • Ai zice  că  vând mai ieftin  roșii și castraveți produse în România. Nu, nici aia.
  • Ai zice că poate plătesc mai bine producătorul român, că la asta aș zice, bă sunt țăran , fiu de țăran – jos pălăria, susțin , ca nu mor de 1 leu în plus la prețul roșiilor , dar nu e nici asta că aștia de-aci din București nu cumpără de la producători ci de la piețe en-gross,  distribuitori, deci aceeași mizerie.
  • Ai zice, fiind fraier , ca-n reclama aia cu dacă-ți faci cumpăraturile la o afacere mică nu îi plătești unui CEO încă o casă de vacanță , ci facultatea copilului unui  antreprenor. Ba-ha-ha, muie! Lasă că știu eu că e vorba de fapt de un BMW X5, poate SH  și de niște fițe și fumuri de upper class, ”pe banii mei”,  mai degrabă decât studii.

Așa că, pula mea, dacă eu mă chinui să mă ridic  fiind sclav la corporație de ce să le fac altora favoruri ca să îmi radă mâine copiii lor în nas că sunt sărac . Lasă , ăia care au o idee măreață să se descurce în condițiile pieței și să-mi scuipe semințe în cap pe merit , nu pe naivitatea mea. Și cam atât cu etica micii afaceri.

Iar de aici părerea mea se bifurcă un pic.

Mai intâi că da, aș vrea să cumpăr mai multe banane românești decât d-ălea aduse din Norvegia.  Nu aici mă impotrivesc legii. Că 51% ăla prost nu pare chiar bine definit, OK , de acord cu asta.  Că Radu e lamentabil când vine cu tertipuri gen :”Ce faci dacă se epuizează stocul și rămâi cu marfă sub 51% în rafturi” e cel mult amuzant , nu aici e problema. Nu suntem în 1950. Există mysql , SAP, documente si Whorehouse Management. Că ideea de a forța supermarketurile să cumpere produse de pe piața românească e puțin în conflict cu noțiunea de piață liberă și economia capitalistă, iarăși sunt de acord, doar că  nu vreau să dau acum explicații despre cum în economia aia capitalistă a prețului mai mic, noi consumatorii suntem futuți în pizdă , așa că o las în coadă de pește.  Aia de dreapta să se indigneze , aia de stânga să facă lobby. Not really my problem – un kil de roșii mi-l permit ori de unde ar fi cumpărat.

Daaar, hai să o luăm  pe aia cu să se închidă supermarketurile sâmbăta și duminica și să stabilim orar de gravide. Păi, muie, că eu sunt prins în afara orelor de program și personal nu o înțeleg pe asta.  Cine pula mea cumpără între 08:00 și 18:00 ? Bă , dacă ar fi după mine ,și dacă e vorba de acordarea de timp liber pentru viață de familie angajaților  eu aș închide supermarketul între 09:00 si 17:00 .  Si uite aici tot timpul din lume pentru angajatele de la casă și pentru ăia care aranjează marfa. Program de la 06:00 la 09:00 și de la 17:00 la 23:00.

Așa că eu aș prefera să nu treacă articolul ăsta de lege , dar hei, dacă e pentru bunăstarea socialistă a muncitorilor in retail  , de ce , nu? Cine sunt eu să le opresc fericirea. Dar luați aminte vorbele mele când zic că va fi mai rău pentru ei.

Iar aia cu mutatul supermarketurilor  la 5km dincolo de limita orașului e absolut hilară.

 

Bă, dar știți ce ? De dragul astora socialiști eu susțin legea și mai și cred ca așa prost scrisă îmi va fi mie mai bine și socialiștilor mai rău. Iar alora care lucrează la supermarketuri și mai rău. Și să va explic de ce:

Păi știți de ce?

  1. Legea obligă 51% produse la rafturi. Legea nu mă poate obliga pe mine să cumpăr produsele românești dacă sunt mai scumpe și mai proaste. Ghici ce produse vor putrezi în rafuri ca și până acum ?  Ghici cine suporta costurile ăstea în businessul de retail? Păi ca și până acum , distribuitorul -: producătorul. Pam, pam !  Ce credeți, supermarketurile vor abandona produsele ieftine made in Turcia care se vând  bine și le vor înlocui exclusiv cu produse românești mai scumpe ( dacă sunt mai scumpe)?  Probabil că sunteți idioți, daca da, pentru că alea turcești ar apărea în secunda 2 în piețe și alte locuri, ori segmentul de piață nu se cedează. Vor avea un spațiu de castraveți românești cu 1% mai mare decât ala de castraveți  bulgărești și gata soluția. Ok , va fi cu 50% mai mare , că va trebui să compenseze și spațiul de portocale , kiwi și lichi. Care va duce la , ghici ce? Știți voi fructele ălea exotice care se vând în cantități relativ mici că-s scumpe dar sunt acolo pentru diversitate? Păi muie, că e nevoie de spațiu! Mi se rupe.
  2.  Scoțându-i p-ăștia din oraș și reducând programul  se anticipează o  scădere a consumului  și o minimizare a timpului petrecut de români în supermarketuri. Ce-o fi asta? Mai puțini angajați, cumva? Dar  lasă, coaie , ai spune , că ăștia au datorii la stat ( chiar au, printre altele niște amenzi date de consiliul concurenței  și aflate în litigiu ) și  joburile eliberate de la ei se vor redeschide la magazine de colț în oraș, aici , la românii noștri verzi. A-aha. Patronul român care se știe ca platește mult și cu acte. Success!
  3. În ceea ce mă privește e de bine pentru mine. Nu mă mai trimite nevasta la cumpărături, sau dacă mă trimite nu am înnebunit să mă duc până la capătul pământului, în timpul serviciului , vorba aia. Oare , voi sta fără cumpăraturi? Oare , voie merge din magazinaș în magazinaș de cartier  căutând tot ce am nevoie. la prețuri mai mari , cu diversitate redusă și în condiții de garanție și răspundere tipice micului comerciant român? A-ha , uite acu! Nu, baieți! Eu din  2010 până acum am cheltuit mai bine de 25 000 lei noi la Auchan ( atat am inregistrat in “contabilitate” , trebuie sa fie mai mult) și când mă gândesc la cifrele ăstea îî urăsc cu pasiune , dar așa troglodiți cum sunt ei , îmi salvează timp , iar calitatea e  decentă față de un magazin de bloc.   Și știți ce am să fac? Am să comand online, băh. Că în Europa lumea deja face asta des și sunt convins că în condițiile noii legi , business-ul ăsta se va dezvolta mai degraba decât micile magazine de cartier.

Așa că mult noroc, dragii moșului! Toți banii de lobby ai retailerilor nu pot balansa prostia românilor verzi, care vor marșa că vor legea!

Deși, dacă te gândești că  ne cerem capitaliști  așa ceva nu ar avea cum să treacă. Vedem mai incolo.

 

 

3 Replies to “Revista presei: Cine are bani plateste lobby”

  1. stiu ma, da’ am un chinez la lucru care vorbeste un fel de engleza; si odata s-o suparat el ca nu s-a livrat de la depozit nu stiu ce kkt si a inceput sa urle in telefon ca vorbeste el la ‘warehorse’ si ca sa trimita ‘warehorsu’ alea and shit. Am ramas toti masca ca ce pula vrea oligofrenu cu caii pizdii pana s-a prins unu la cat e ceasu’ si ne-am pisat toti. Asa o si ramas numele la chinez, iti dai seama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.