Prima data la Bulgari. Gergana.Albena

A trecut deja o lună și dacă mai amân chestia asta deja am uitat jumătate din ce voiam să zic.

Subtitlu: De ce românii zic că e nașpa la bulgari, nu știu , dar știu câteva lucruri despre ei , pe care nu le spune mai nimeni.

Dap, am fost ca săracii,  la mare la vecini. Exact cum vă gândiți, la all-inclusive. Vacanța copiilor, carevasăzică.  Că nu mi-a plăcut deloc cum s-au purtat in Rhodos (jumătate din ei) acum doi ani, i-am dus la noi, la români, acum un an, ca să știe ei ce pățesc dacă nu mă ascultă. Mi s-a părut totuși că nu am copii atât de răi și că merită  o șansă, așa că anul ăsta am decis să nu îmi bat joc și să-i duc ”măcar” la bulgari.

Bă, sincer să fiu, după ce am citit pe amfostacolo despre sejururile la bulgari mă speriasem că voi găsi serviciile mai prost decât în România, sau că va trebui să plătesc prețuri demne de vestul europei , pentru servicii civilizate.  Dar am zis, că nu, voi fi zgârcit și să vedem ce iese. Adică , aș putea s-o pun maxim de un divorț și să mă urască copiii, până la anul când m-aș putea revanșa, la o adică. Cum nevasta nu e atât de pretențioasă am decis că ăstea-s fleacuri pentru care nu merită să-mi stric reputația de om zgârcit.

Am plătit 672 de EUR (  corespondentul în leva) pentru o cameră dublă mare cu pat adițional suprapus , 2 adulți și tot atâția copii, 5 zile, de fapt nopți. Am zis că pentru 5 zile la Ibis la Constanța, în regim MD , tot cu 2 copii, anul trecut am plătit 690 EUR, nu? Da, au fost 2 camere atunci, asta e diferența, căci nu aveau camere de 4 persoane.

Mă rog , noi am fost 5 anul trecut. Chestiile ăstea sunt detalii.  Treaba e simplă. Anul trecut în Romania am plătit 690 EUR să duc copiii în vacanță + prețul meselor de prânz și seară, cam încă 250 de EUR ( nu mai știu sigur). Fără piscină, cu apă rece, cu ploaie, cu oameni porci pe plajă, cu 15 lei / zi șezlongul, +18 lei / zi parcarea.

La Gergana parcarea e gratis, e în schimb mică, dar se parchează pe trotuar , te descurci , te asistă băieții de la recepție, plătit 5 EUR bacșiș, o sumă infimă , dar trebuie să ai o urmă de obraz, oricăt de zgârcit ai fi.

Hotelul e cumva la capătul Albenei, dar dacă vrei să ajungi în oraș cel mai bine , lasă mașina unde ai parcat-o, mergi pe jos 30 de minute , sau iei un trenuleț, ca ăsta , sau închiriezi o bicicletă, mașinuță de golf ceva. Sunt destule mijloace.

train

Plaja în fața hotelului e suficient de mare să nu fie aglomerat. Să nu fie foarte aglomerat.

Dacă plătești suma de mai sus și te aștepți să fie totul exemplar , cu mâncare și băutură incluse, condiții de lux , servicii de lux , probabil că nu știi pe ce lume trăiești, așa că ajustează-ți așteptările. Tot ce trebuie să faci este să compari cu ce primești în România de banii ăștia. Atât!

Camera în care am stat era destul de spațioasă.   Ca aspect, ok-ish. Mai bine decît la Ibis. Baia mi-a plăcut , cu cadă și cortină din panouri.

This slideshow requires JavaScript.

Un pic problematic cu prizele , dar asta e, construcție veche.

Aerul condiționat făcea față. Mai ales că toată lumea îl folosea obsesiv. Atât de mult încât pardoseala de  gresie de la  peretele cu balconul era rece de nu puteai să mergi desculț, fiindu-mi de ajuns să-l pornesc maxim 1-2 ore pe zi.

Ai minibar cu chestii înăuntru, cola, alte băuturi. Minibarul e contracost , deși e all inclusive. Motivul e cred că e că băuturile  de acolo sunt peste calitatea celor oferite în conceptul lor. Ok , nu au preț de supermarket, dar costă, relativ, ok. Parcă 2 leva o cutie de cola.

Televizorul frumos are doar canale bulgărești, din câte mi-am putut da seama. Hai, nu strâmbați din nas, dacă ați venit aici să vă uitați la TV , sunteți deja familiari cu bulgarii , de pe vremea lu Ceașcă. De fapt,unii mai tineri  s-ar putea să nu înțelegeți ce spun.

Internetul merge slab. Deh, vin  din România, cu pretenții. Serios vorbind , nu mi-a păsat, că am ceva gigi în roaming.

Cu curățenia e, să zicem că nu fix cum ai visa. Personalul de acolo trece zilnic, problema e că sunt relativ puțini  și întind operațiunea pe toată ziua și e posibil să te nimerești în cameră când vin ei. Există, desigur , semnele de  ”Please make up my room!” doar că sunt orientative, greu să fie respectabile. Celălalt indicator, însă, se respectă. Ăla cu ”Do Not Disturb”, legat de care vreau să spun că mi se pare amuzant să citesc cum oamenii se plâng de hoteluri , nu neapărat din Bulgaria, că-i deranjează personalul hotelului să facă curat în miezul zilei, iar ei dorm  atunci, dar nici n-ai vedea unul să pună semnul ăla atârnat pe ușă. Ei cred că sunt deranjați de cameriste, că le face lor plăcere să dea buzna, nu că le-ar ușura munca dacă ar trebui să sara peste camera lor.  Deh, oameni inteligenți.

Erau în cameră furnici. Nu multe, eu sunt tolerant dacă-s mai puțin de un mușuroi. Nevasta, nu prea. Le-am raportat, bineînțeles, la recepție. Au trimis pe cineva să dea cu chestii ( zic ei), care bineînțeles că nu au funcționat. Am revenit și, din politețe, mi-au spus că au chemat personal specializat în dezinsecție. Nu mă așteptam să se vină vreodată în timpul șederii mele, nici nu s-a întâmplat, cum erau în număr redus nici nu am insistat.

Personalul mi s-a părut mai degrabă politicos. Spun mai degrabă , pentru că erau momente de aglomerare când erau fizic depășiți și se vedea,  nu erau impertinenți sau cumva mai rău , doar că li se mai lăsau colțurile gurii în jos și se vedea că e mai dificil. Dar rar. Însă hotelul nu e 100% ocupat. Dacă ar fi,  probabil că ar fi chiar mai greu pentru angajați. Cei care interacționau în mod curent cu turiștii vorbeau engleză.  Cameristele, nu neaparat. Nici nu e o problemă.

Cea mai amuzantă fază a fost într-o zi când o doamnă a venit să reumple minibarul. Am deschis și mi-a spus pe un ton de inchizitor : ”Minibar Kontrol!”. Mă așteptam să aibe kalașnikovul ascuns sub fustă. Glumesc, a fost ok femeia, deși sunt sigur că sunt destui care ar interpreta asta ca  o agresiune, știi genul ăla de divă, sau de oameni care sunt deja prost dispuși și asta nu face decât să-ți adâncească convingerea că e nașpa.  Eu am tratat-o cu umor și oamenii au răspuns adecvat.

Clădirea în sine e veche, cum am spus, și are câteva probleme. Cum ar fi că-s doar doua lifturi pentru oaspeți la, parcă, 10 etaje. Eu aveam cameră la 1 și nu mi-a păsat, dar asta a fost doar o întamplare. Dacă ai cameră  de la 4 în sus, s-ar putea să nu apreciezi scările. Mai ales că sunt construite încât poate să-ți pice nisip în cap de la ceilalți  de pe papuci, care sunt deja la etaje mai sus. Există desigur ceva perii de curățat papucii la intrare dar știi cum e, nu-s 100% eficace, unii mai uită, unii-s copii.

DSC_1295

Nu am avut cameră cu vedere la mare, ci la un lac, cam verzuliu, dar cu pești mulți.

This slideshow requires JavaScript.

Plaja e cu nisip fin  și e întreținută curată. Într-una din zile au apărut în baltă niște goange mușcăcioase, cu multe picioare. Am mai văzut d-astea și prin România, nu cred că aveau ce să le facă.

Șezlongurile la plajă sunt gratis, în sensul că ai în conceptul de all inclusive alocat 1 șezlong/ adult. Sunt destule. Saltelele se plătesc.

This slideshow requires JavaScript.

La piscină la fel. Mai vezi prosopari, care vin  dis-de-dimineață, pun steagul de ocupat, apoi merg la masă, apoi în camera, apoi… se trezesc că le debarasează  supraveghetorii scaunele ca să facă loc unor clienți care chiar au nevoie să le folosească. Very good.

Legat de piscine, zic că e destulă suprafață de apă, au și o zona cu scaune subacvatice , dacă vrei să bei o bere în apă. Nu știu dacă chiar te lasă cu sticle în apă, nu am încercat.

Au piscină pentru copii, cu tobogan, au și una mică cu bulburuci, jacuzzi cred că-i zice. O problemă ar fi fost că la piscină ”stingerea” se dă la ora 17:00, oficial, ne-oficial era la 18:00. Lumea ar mai fi stat, dar angajații sunt la program , supraveghetorul venea cu un țignal și fluiera sfârșitul jocului. Ehm, asta e.

DSC_1265 DSC_1266 DSC_1279

Au și ceva aparate de fitness într-un parc de nisip lângă piscină. Au și sală de fitness cu acces gratuit, oferă și salon de masaj. Ăla-i cu bani, dar nu cred ca mergea multă lume, era un nene maseur care pierdea vremea întampinând pe toată lumea  cu ”bună ziua” în ”toate limbile ” 🙂 .

DSC_1293

Era în mijlocul campionatului european de fotbal , aveau televizoare în mai multe locuri, inclusiv un proiector lângă piscină cu meciurile. Nu m-a interesat, dar era lume.

La fel cum nu m-a interesat personal câtuși de puțin echipa de animație, care era însă prezentă,  țineau jocuri și ziua și seara. Nu păreau cine știe ce, dar din nou, eu nu merg la hotel să mi se aducă personal de entertainment. Dacă-s cu femeia, o am pe ea, dacă-s și cu copiii e clar ce am de făcut. Copiilor însă le plăceau unele chestii.

Seara erau pseudo piese de teatru interactiv, karaoke , alte chestii care nu mă interesează.

DSC_1342

Legat de copii, tot seara de la ora 20:00 era pe scena din poza de mai sus , un fel de spectacol de dans.  Frumos, dacă lor le-a plăcut , am mai respirat și eu puțin, genul ăsta  de entertainment îl apreciez 🙂 .

DSC_1289

Tot legat de copii , aveau club de copii, cu program, ca în poza atașată. O zi pe săptămână echipa de animație are liber.  În clubul propriu-zis am văzut pe cineva doar într-o zi ploioasă.  În rest activitățile se țineau afară , la umbră, în apropierea piscinei. În mare parte desenau , colorau , îi mai pictau fetele ălea pe ochi. Mai aveau și alte activități cu cretă și nisip colorat, unele contra cost. Copiii mei ,de exemplu , au făcut două tablouri mișto, cu nisip colorat pe suprafețe lipicioase . Activitatea a costat 10 leva, bucata. Unii au considerat că e mult și copiii lor colorau altceva, alții au considerat că așa ceva nu se poate , de ce pe bani , de ce copiii lor să nu primească moca. Da, erau români. Tot cu socialismul peste tot.

Legat de calitatea turiștilor, fără doar și poate mai bună decât în România, fără gunoaie aruncate aiurea , fără prea multe meltenisme. Asta contează pentru mine mai mult decât mâncarea și băutura, de care scriu mai jos.

Eram oarecum îndoit citind reviewuri despre hotelul ăsta , unde se spunea să nu merg aci , că e mîncarea nașpa și băutura așijderea. Am mers doar pentru că nu pun mare preț pe asta și pe părerile românilor în materie de mâncare la hoteluri. Și m-am întors, ca atare cu un kg mai slab , iar unii ar crede că e de rau. Nu, e de bine, pentru că am continuat să mănânc la fel de puțin ca acasă + efort.

Și totuși mâncarea e bună. Nu știu ce mănâncă lumea acasa zilnic, de are impresia că aici e nașpa , sau ce așteptări au , sau cum o fi fost când au fost ei, dar e bună. Se plîng de diversitate, că nu ar fi.  Bă, da, era cam aceeași mâncare în fiecare zi , cu mici variațiuni, dar, la dracu, atunci când ai la fiecare masa minim zece chestii din care poți să alegi, cum poți să te plângi de diversitate?  Că doar nu e musai să mânanci din toate  la fiecare masă în fiecare zi, ca să te plângi apoi , cu burdihanul plin , că se repetă. Pentru copii, chiar e bine că se repetă niște chestii de bază, că  nu vor neapărat să încerce orice chestii noi, sau lucruri pe care nu vor ei să le mănânce.

Da, nu erau chestii exotice, chestii ”chef made”, sau ”haut cousine”, dar ești în Bulgaria,  la un hotel ”de mase”, nu la chestii exclusiviste.

Se plânge lumea că nu sunt fructe. Uite fructe în poze. Aveau cireșe proaspete și foarte gustoase. Și da, dacă mergi la sfârșitul lui iulie, sau în august , nu le mai găsești aia e, poate-ți plac strugurii. Aveau și chestii de design sculptate în pepeni, pe care nu dau doi bani , dar arată bine, recunosc.

DSC_1291 food

În fiecare seară făceau ceva grătar imens afară. Nu am mâncat nici măcar o data , nu știu ce gusta aveau chestiile de grătar ca nu mă pasionează, însă ce am mâncat eu  -pește ( ceva crap/caras,  macrou , păstrăv,  o dată hamsie și o data ceva rechin file ), pui erau foarte bune. Nu am  nimic de reproșat. Aaa, ba da. Se întămpla , să vezi azi cremvurști fierți la micul dejun, apoi să-i vezi prăjiți la prânz , apoi tocați în sos la cină. Ehm, nu știu dacă erau tot ăia, dar suspectez că e posibil și știu că se mai întâmplă asta.  Eu nu cred că e o problemă, dar dacă te deranjează nu mănanci aia, oricum nu mănanc d-ăștia, decât dacă nu am de ales.

Și aveau ciorbe/ supe, pe care românii le faceau miere  ( se  terminau castroanele și lingurile disponibile și erau destule ) , cred că s-au prins ei ce ne place și foarte bine. Unele erau dubios condimentate, adică nu chiar pe gustul meu, altele erau nemaipomenite.

La barul de pe plajă serveau gogoși , pizza pe vatră – bunicică și niste  gofre. Bune.

Cafeaua, în schimb , chiar și aia de la automat era… acceptabilă. Iar aici, da, am eu gusturi pretențioase, dar sunt obișnuit că rar găsesc ceva să mă mulțumească.

Aveau înghețată și la prânz și seara. Unii s-ar plânge că e coadă și că nu se ajungea. Da, era coadă, că vedeai zece inși unul după altul încercând să-și umple un bol cu înghețată. Iar lingurile ălea care trebuie trecute prin apă de preferință călduțe încep să nu mai fie eficiente după ce ai luat a 5-a bucată de înghețată. Bineînțeles că erau toți teleghidați nu lăsau aia din mână și scormoneau acolo, până se muia înghțata aia oricum de la aerul cald care pătrundea prin ușa deschisă. Frate! Iar pe urmă îi auzeam pe unii cum se văitau , ca nu e bine, că trebuia să fi fost mai multă înghețată, în mai multe locuri , ca să nu se facă coadă.

Altă chestie, la barul de pe plajă se serveau gogoși începând cu ora 11. Mergeam și eu acolo , împins de copii să le iau. Normal, fix la 11 se forma coadă. Normal, ăia nu făceau față atunci cu făcutul gogoșilor și dacă luai fix atunci multe, ca hapsânul, îți mai băteau obrazul, nu pentru că le mănânci lor gogoșile , dar erau 10 în urma ta și voiau și ei. Iar dacă nu mai rămâneau , bine înțeles că strâmbau din nas că nu-s destule. Iar dacă faci rație comunistă, să ajungă la toata lumea…nu era bine nicicum. Trebuia să aibe ăia direct din deschidere 10 coșuri pline cu gogoși să nu le mai vrea nici dracu. Bine înțelesc că de la 11:45 erau destule și nu mai era nici coada, dar nu. Nu contează!

Organizarea meselor.

La micul dejun și la prânz vii când vrei în intervalul  în care se servește, te așezi unde vrei. La cină, nu mai e așa. Trebuie să îți alegi un interval 17:30-19:00 , sau 19:30-21:00 ( cred, poate greșesc la detalii) și ți se alocă o masă liberă. Doar la aia stai. E bine așa. Nu se face ”rush”. Unii se supără. Treaba lor :).

Băuturile. Aici, da. Sunt de acord cu majoritatea. Sunt de calitate slabă.  Sucul e relativ diluat, big like, nu se îmbolnăvesc copiii. Berea, am gustat-o și și aia e apă, vinul e mai de slabă calitate decât vinul lui tata de buturugă. Motiv pentru care am băut frumos apă, cam tot sejurul.  Mă rog , la chestii d-astea sunt pretențios. Dacă nu ești, balotează frate!  Adică, atunci când am dorit o bere bună, am cumparat-o.

DSC_1414

Aaa, visezi că plătești suma asta pentru 4 persoane și te servesc ăia cu Corona și aperol spirt, pardon spritz ? Visează în continuare.

Pentru mine, dacă nu ar fi copiii, probabil că nici nu are rost un all inclusive în Bulgaria, dar să-mi arătați mie copilul ăla care are răbdare să aștepte 40 de minute într-un restaurant până e gata masa. Nici eu nu am, de multe ori.

Pentru mine concluzia e ca mai merg la bulgari cu copiii, poate și fără, poate tot aici. Adică , de fiecare dată când am în comparație posibilitatea de a merge în România la mare, cred că voi da skip la România.

Sigur , nu cred că e pentru toată lumea și revin, dacă ești o divă și vrei lux și eleganță, nu ăsta e locul. Te duci în altă parte și, dacă îți permiți, plătești și ești tratat ca atare. Pot chiar să vă dau o firmă de vacanțe de lux, pentru care mai fac una alta, pe linie de IT. Vorba aia , vilele din Aria Apuglia din Italia vă așteaptă, nu e nevoie să mergeți la săracii ăștia, dar dacă vrei vacanță de 500 de EUR / două persoane / 5-7 zile, aici e tocmai potrivit.

Și, da, aștept cu interes remarcile gen ”cum, bă, săracule, nu mai ai bani de Zanzibar și te duci la bulgari?” și alte asemenea.  Chiar îmi pregătesc nachoși.

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
si eu merg la săraci
si eu merg la săraci
7 years ago

Am fost în aceeași perioadă la Elitsa. Cam la fel a fost si la acest hotel. Pentru copil a fost super OK. Pentru mine a fost o relaxare totală ca știam clar că copilul e safe atât în piscină cât și pe plaja, iar nevasta lenevea la umbră.

Anul trecut am stat la Borjana si nu prea au avut program de animație. În rest identic.

Paul
Paul
2 years ago

Anul acesta am fost la Gergana. Am tot citit review-urile de pe diverse site-uri și am zis să încerc. În 2016 am stat la Elitsa și a fost super dar anul acesta hotelul era închis. Pot spune că a fost o vacanță eșuată la Gergana. Nimic din ce ai scris de bine in articol nu era disponibil. Să încep: * am primit cameră cu vedere către parc (către balta din spate, se vedea si marea așa în diagonală) dar am schimbat-o a doua zi că nu am putut dormi de orăcăitul broaștelor. Plus că nu se închidea bine ușa. 90… Read more »