Cum poate decurge renovarea unei băi cu Calvin Construct. Not

Titlul ar trebui să fie că atunci Când dai sfaturi, primul care le urmează ar trebui să fii tu, dar voiam să punctez acțiunea și problema.

Ca urmare a faptului că s-a spart o coloană de apă caldă ce alimenta baia mică a apartamentului din București cam prin dreptul băii mele, un pic mai sus , și că echipa  adusă de administrație să investigheze și să repare au fost aproape profesioniști și în afara faptului că au mai tăiat din greșeală și cealaltă coloană inundând baia, au spart tot zidul cu coloana, – a trebuit, evident, să renovez toată baia. Între noi fie vorba, nici calitatea baii anterior renovării nu era fantastică, așa că nu m-am supărat prea tare.

DSC_15531

Arăta cam așa după ce au trecut vandalii instalatorii aduși de administrație. Pentru cei care  spun ca admnistrația avea obligația să suporte costurile legate de reparațiile pricinuite de lucrarile la coloană : Lăsați, mulțumesc.

 

Povestea pe scurt, că unii poate aveți treabă.

După ce am sunat prin cunoștințe și am dat mailuri la niște firme pe care le-am găsit pe net, fără să primesc vreun răspuns, am plasat lucrarea pe bursa de meșteri  În mai puțin de o oră m-au sunat vreo 4 meșteri și firme, stabilind cu toți întâlniri, unii chiar estimând lucrarea bine detaliată, în avans,  la prețuri între 1700-2000 de lei.  Primii care au venit au fost o firmă, Calvin Construct, care au luat lucrarea la prețul de 2000 de lei și s-au angajat să facă tot ce am scris eu acolo și ceva în plus ( montat un ventilator) , începând de a doua zi. Am anulat apoi toate întâlnirile cu ceilalți ofertanți.

Greșeala mea

   Că le-am dat avans  în baza unei chitanțe de avans și a unei facturi pe toată lucrarea, fără să semnăm un contract, sub promisiunea că vom face asta a doua zi dimineața. 600 de lei.  Niciodată-niciodată nu faci asta, decât dacă mergi pe încredere construită, gen ți-a recomandat cineva meșterul etc. În cazul unei firme, niciodată, dar niciodată, nu faci asta. Și că a doua zi, deși în momentul ăla știam deja că lucrez cu niște neserioși, am mai dat din bogăția mea 50 de lei unui muncitor.

Și de aici m-au futut, evident, cam cum au vrut dumnealor. Până am decis că am luat suficientă muie pentru banii pe care i-am plătit  și am reziliat.Mă rog , nu am avut ce rezilia, că contract nu am semnat. Am renunțat la lucrare.  Practic am plătit decopertarea gresiei cu 650 lei. Pentru 100-150 de lei, probabil că mi-o decoperta nenea care face curat în bloc, dar, în fine.

DSC_15631

Nu vreau să fiu înțeles greșit, firma există , nenea a venit cu certificatul de înregistrare căruia i-am făcut o poză, probabil că face și lucrări pe bune. Dacă aș fi observat atunci că e înregistrată doar de 2 luni, poate aș fi fost cu două nivele mai prudent. Poate că strategia lor nu e să-și bată joc de oameni , ci pur și simplu poate că  sunt neserioși pentru că-s prea ocupați față de ce personal au. Bine, omul de contact cu care am semnat și am ținut legătura e sub orice critică. Ca idee, la final  de tot  a concluzionat dumnealui că trebuie să-mi returneze 300 de lei. Am fost de acord. A rămas în suspans.

Nici nu scriu asta ca să mă plâng pe interneți că ”ia uite, nenea mi-a luat banii și a făcut buba”. Pentru asta am făcut o reclamație la ANPC.  Nici prejudiciul, dacă nu iau în calcul timpul pe care l-am pierdut aiurea, nu e suficient de mare cât să merite să angajez un avocat.

E mai mult un studiu de caz, gen ”nu faceți ca Ion”.

Pentru cei care vreți să-mi spuneți, după ce citiți cele de mai jos sau, tipic, după ce nu citiți nimic, că voi ați fi  continuat cu firma și ați fi ”reglat conturile” la sfârșit, când era de plătit restul sumei, din alte experiențe pe care le-am avut, vă spun eu că nu ar fi fost o alegere bună nicicum. Deja când a sosit instalatorul să evalueze ce are de făcut se codea că ”aia nu se poate” că ”e betonul tare și nu poate sparge și trebuie să facem conducte aparente”, că una-alta, iar mie nu îmi plac compromisurile, necum cu grămada. Neavând un contract pe care să i-l vâr în ochi, ce puteam să spun… Nu mă ajută cu nimic că plătesc mai puțin dacă treaba nu e executată după cum vreau, mai ales dacă risc să mă îmbârlig în lucruri încă și mai complicate. Răul trebuie tăiat din fașă, iar când deja ai pierdut, nu licitezi mai mulți bani ca să-ți minimizezi pierderea, ci  te oprești acolo și îți asumi. ( Dollar Auction , teoria jocurilor).

Da, e rușinos că mi se întâmplă asta, în principiu sunt foarte priceput în a mirosi o țeapă,  sau o afacere proastă, uneori îmi asum riscul, uneori plătesc pentru asta.

 

Pentru cei ce au pierdut șansa de a mi-o trage cu alte ocazii și vor să hăhăie acum că ”fraiere, așa ai rămas cu baia nefăcută oricum” vă anunț că vă răpesc această plăcere. Baia fiind deja terminată după pofta inimii mele, adică a nevestei, nu mint pe nimeni cu asta. Nici nu aș fi scris articolul înainte, cunosc foarte bine trolii internetului. Prilej să mulțumesc unei colege pentru ideea genială de a pune într-o baie mică plăci de faianță de ălea lungi ca să pară mai mare.

A costat mai mult , a trebuit să  angajez separat instalator, electrician , faianțar ,  om să evacueze molozul, acum pe unii care să sigileze noile apometre. Fix ce nu voiam să fac. A costat  ceva mai mult decât  ce mi-a propus firma respectivă, însă am lucrat cu recomandări, cu meseriași pricepuți care se cunoșteau între ei și se sincronizau, și la fel ca și în cazul firmei, am plătit cât au cerut. Nu îmi place să negociez la bani, cum nu îmi place să negociez la calitate. Fix ce am cerut aia au făcut. Fără comentarii, fără văicăreli, cu respectarea programului de liniște în bloc, cu tot ce trebuie. Dacă mi se pare mult cât îmi cere cineva, spun nu și gata.

Nu vă pun poze cu baia acum, mie îmi place, vouă vă rămâne să v-o imaginați.

[stextbox id=”info”]   La o baie au reparat în total 4 instalatori, asta trebuie să rețineți, că se pare că meseria asta e dificilă. Și se plătește al dracului de bine.[/stextbox]

Mai jos este un extras din documentul probator trimis către ANPC, că mi-e lene să rescriu toată tărășenia poetic. Are vreo doi kilometri, treaba voastră dacă vă permiteți a vă lipsi de  atât timp, numai să nu comentați la final aiurea, având răspunsul în text.

[stextbox id=”black”]Desfășurarea evenimentelor ( cu probe și tot ce trebuie):[/stextbox]

Pe 01.08.2016 am difuzat pe bursa-de-mesteri.ro anunțul cu lucrările de care aveam nevoie pentru a fi executate, ce cuprindeau renovarea unei băi.

Anuntul pe bursă zicea așa:

Renovare baie mica. Detalii camera: Suprafata utila 2.45mp. Inaltimea este de 2.4 m Lucrari necesare:

1. Decopertare faianta si gresie, cu demontarea aplicei de baie.

2. Demontarea si remontarea caloriferului de baie, posibil cu refacerea racordurilor la coloana, in functie de necesitatile tehnice cauzate de decopertarea gresiei/montajul gresiei noi.

2. Inlocuirea unei bucati de coloana veche. Partea de jos de la racordul interior din poza atasata

3. Refacerea canalizarii de podea.Cu siguranta inlocuirea prizei

4. Refacerea traseelor de apa in instalatia de baie cu teava de PPR, respectiv: – reracordarea apometrelor – tragerea de trasee noi pentru apa calda si apa rece pentru cabina de dus si chiuveta – tragerea de traseu nou de apa rece pentru WC. – refacerea canalizarii pentru cabina de dus.

5. Montaj gresie, faianta ,respectiv refacerea peretelui fals intre coloane si cabina de dus. Remontarea aplicei de baie 6. Montaj cabina de dus, respectiv conectarea bateriei de cabina la apa .

7. Montaj chiuveta cu blat cu montarea bateriei de apa.

8. Montaj oglinda.

9. Reracordarea WCului, sau a unuia nou.

10. Vopsirea tavanului cu lavabil.

Am fost contactat in cursul aceleiași zile de un reprezentant al companiei Calvin Consult Services, CUI 36109395, având site-ul http://calvinconstruct.ro/ cu numărul de telefon 0762789808, pentru a vedea locația si a discuta lucrarea, lucru care s-a produs în cursul aceleiași zile , pe la orele 18:30 -19:00.

Apelul telefonic este inregistrat aici : http://catalinx.ro/wordpress/wp-content/uploads/2016/08/call1_14-42-46_IN_0762789808.zip

In decursul intâlnirii am agreeat executarea  lucrării conform  informațiilor prezentate în anunțul menționat anterior +  mutarea unui circuit electric.

Suma ce mi s-a cerut pentru execuția întregii lucrări a fost 2000 de lei, pe care am convenit să o plătesc sub forma unui avans de 600 de lei  inițial, urmând ca la finalizarea lucrării să plătesc diferența .  Suma excludea materialele .

Deoarece reprezentantul companiei a declarat că nu are un model de contract în acea seara la dumnealui am convenit în a efectua plata avansului pe baza unei facturi și a unei chitanțe de avans, urmând ca contractul să ne fie adus în dimineața imediat următoare, la ora 8 când urma să înceapă lucrarea.

 

În data de 02.08.2016 i-am sunat la ora 9:15 AM deoarece întârziau și mi-au confirmat că sunt pe drum. Au ajuns în jurul orei 10:00.

Înregistrarea apelului telefonic aici: http://catalinx.ro/wordpress/wp-content/uploads/2016/08/call2_09-18-34_OUT_0762789808.zip

Reprezentantul companiei, cu care am discutat seara, a venit însoțit de un muncitor care s-a ocupat în decursul zilei de decopertarea gresiei.

Cum nu a adus contractul, am solicitat acest lucru și mi s-a promis faptul ca se va aduce în cursul zilei .

Lucru care nu s-a întâmplat. Mai mult, seara , muncitorul care a venit   mi-a solicitat suma de 50 de lei, motivând că nu se poate întoarce acasă și că i se promisese de către companie că va fi transportat.  Nu cunosc în ce condiții acest muncitor presta pentru firma de mai sus.  Muncitorul mi-a cerut să îl sun pe domnul care l-a adus să vorbesc cu dumnealui, deoarece i s-a spus că eu îi voi plăti această sumă. L-am sunat și s-a scuzat că nu poate ajunge și că vom  clarifica situația dimineață, când va veni cu contractul. Deoarece nu a dorit să răspundă la apelul de pe telefonul meu, ci a trebuit să-l sun de pe telefonul muncitorului, nu am aceasta convorbire înregistrată. O referință în care mi se recunoaște suma plătită apare într-o conversație ulterioară.

Am plătit, deci, această sumă și am așteptat clarificarea situației a doua zi de dimineață.

 

În dimineața următoare, 03.08.2016, până la ora 11:00 nu venise încă nimeni. Însă am primit SMS cum că instalatorul ( care trebuia să continue lucrarea) trebuie să termine ( ceva),iar pe urmă vor veni să vadă și să discutăm necesarul de materiale.

Mi s-a spus că vor ajunge în jur de ora 13:00. Un șir de SMS-uri mai jos.

sms1

 

La ora 13:30 încă nu ajunseseră așa că am sunat eu din nou, mi s-a răspuns și mi s-a spus că în 20 de minute vor ajunge. Deasemenea am întrebat dacă au contractul și mi-a fost confirmat cu siguranță că da.

Convorbirea înregistrată este aici: http://catalinx.ro/wordpress/wp-content/uploads/2016/08/call3_13-32-27_OUT_0762789808.zip

 

Remarcați faptul că reprezentantul  firmei se adresează la persoana I ( singular și plural) , cum că el ar veni, însă din dimineața de 02.08.2016 nu l-am mai văzut.

În acest caz, în jurul orei 14:30 ( întârziere la întârziere),  a ajuns șoferul dimpreună cu o persoană, care s-a recomandat a fi instalator și au evaluat lucrarile ce urmau a fi făcute. Pentru că nu au avut contractul, am încercat să sun dar nu mi s-a răspuns, șoferul a spus că , evident el nu știe nimic despre asta. Le-am pus în vedere celor doi, verbal, că sunt dezamăgit de faptul că sunt mințit așa și că lucrările nu vor continua în cazul în care nu se prezintă cu contractul în condițiile stabilite inițial.

Le-am confirmat această punere în vedere și printr-un SMS.

 

 

sms22

sms221

sms23

Ca urmare a acestui SMS am fost sunat la ora 14:57 de către persoana de contact, care în ciuda tuturor discuțiilor anterioare legate de contract, a pretins că nu înțelege importanța acestui amănunt și mi-a confirmat totuși că, dacă insist,  va aduce contractul a doua zi dimineață. A admis și suma de 50 de lei plătită de mine și și-a manifestat dorința de a o returna.

Înregistrarea aici: http://catalinx.ro/wordpress/wp-content/uploads/2016/08/call4_14-57-40_IN_0762789808.zip

A doua zi dimineață, 03.08.2016,  firește că nu a venit nimeni, în sensul că nici nu mă așteptam.

Am sunat din nou în cursul zilei. Mi-a răspuns șoferul spunând că voi fi sunat. La ora 15:05  am fost sunat și mi s-a spus că e o problemă și că telefonul meu nu primește mesațe, întrucât domnul a vrut să mă informeze de ora la care vor veni și mi-a transmis totodată că va ajunge la ora 16:00.

Înregistrarea aici: http://catalinx.ro/wordpress/wp-content/uploads/2016/08/call5_15-05-11_IN_0762789808.zip

 

La ora 16:00 am primit un SMS în care mi se spunea că  instalatorul are o problemă și că va veni a doua zi la ora 09:00. SMS căruia am răspuns, cerându-i să ia act de faptul că sunt dezamăgit de minciunile permanente și de faptul că nu eu am impus orele la care să vină dumnealor, ci singuri le-au oferit și nu le respectă. Deoarece era deja dificil să fiu zilnic acasă toata ziua să-i aștept pe dumnealor, le-am spus că-i ultima zi  în care îi aștept și să vină la timp.

sms31

sms32

sms33

sms34

Bineînțeles că nu au venit la timp, ci pe la 10:00.  Asta fiind ziua de 04.08.2016

De data asta au adus contractul, însă contrar discuțiilor inițiale , nu era nicio anexă , sau vreun loc în contract în care să fie înscrise lucrările ce urmează a fi executate, ci doar simplu definite serviicii de amenajări interioare și durata de execuție. Inițial a discutat soția telefonic cu persoana de contact, căci eu eram într-o ședință, după care am văzut și eu contractul. Mi s-a părut o bătaie de joc  acest contract iar a-l fi semnat ar fi însemnat să mă oblig a plăti 2000 de lei după 8 zile fără a avea vreun reper de finalitate a lucrărilor, practic, mai rău decât fără contract,  motiv pentru care i-am comunicat reprezentantului companiei că nu putem continua și i-am solicitat să calculeze dumnealui , la propria latitudine, la fel cum am acceptat întreaga lucrare fără a negocia prețul, cât consideră că trebuie să-mi oprească din avans pentru lucrările efectuate și să-mi returneze diferența. Mi-a spus că mă sună imediat dumnealui înapoi. Ceea ce, firește că nu s-a întâmplat.

Convorbirea înregistrată aici:http://catalinx.ro/wordpress/wp-content/uploads/2016/08/call6_10-11-15_OUT_0762789808.zip

După 4 ore i-am informat din nou că nu am primit niciun telefon și că, în lipsa dialogului, mă voi adresa ANPC.

SMSul mai jos.

sms41

sms42

În data de 08.08.2016 mi s-a răspuns la SMS cum că aș mai avea de primit 300 de lei , și că îi voi primi în cursul acelei zile. Nu s-a întâmplat.

Au mai urmat două SMSuri în aceeași notă și apoi nu am mai primit nimic. După mai bine de două săptămâni, întrucât am fost oarecum ocupat, printre altele să-mi renovez baia , am trimis reclamatia la ANPC. Si scriu articolul asta.

sms51

sms52

 

Probabil pe undeva pe aici ar trebui să scriu să dați share mai departe , să vadă toată lumea, să plm.

Sincer să fiu, nu prea îmi pasă .Ca de obicei.

Eu mi-am făcut ”datoria” civică , cred,  și mi-am și  rezolvat problemele cu pagube minime. Am muncit vreo 3 ore să adun toate datele, să fac reclamație la ANPC,  să scriu textul ăsta și să vi-l arăt vouă. Am să îl prezint câtorva și cam atât. Cine are să învețe ceva de aici și crede că e interesant, bine , cine nu, iar la fel.

P.S.  Pusesem linkurile catre convorbiri greșit. Mulțumesc de notificare. Corectat. E bine ca cineva e mai atent ca mine la astea :).

Am observat că și în documentul trimis catre ANPC sunt tot greșit, probabil că vor observa și dumnealor și voi reface linkurile , momentan nu prea văd cum le pot trimite o actualizare cu privire la o sesizare.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
15 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Fery
Fery
7 years ago

ce semnal de cacao ai la telefon..

Fery
Fery
Reply to  Catalinx
7 years ago

man, LTE e 4G.. si pe ala n-ai voce deloc in RO. Cand vorbesti, comuta in 3G (sau in 2, dupa caz).

admin
Reply to  Fery
7 years ago

Știu dar cu o linie, la Vodafone LTE merge cu 15mbps, dar de obicei am mai multe linii prin casa: cam 2, adică și deja la2 bate 3G. Iar când se mută pe voce merge ok

Boss Baross
Boss Baross
7 years ago

Ăștia trebuie dați pe goarnă. De ce nu îi dai linkul lui Zoso să îl pună la el dacă vrei să le faci rău la ăștia

speedy.gonzales
speedy.gonzales
7 years ago

din textul tau nu prea am inteles: pana la urma ti-ai recuperat banii pe care ti i-au promis ca ti-i returneaza?

Fery
Fery
7 years ago

acuma iti dai seama ca daca afla ca pana in 100 de potentiali clienti n-o sa-si mai sparga baia cu firma lor, nu numa ca nu-ti mai da aia 300 de lei inapoi, ba te si ameninta ca te da in judecata pentru stricarea afacerii – si-ti cere daune

admin
Reply to  Fery
7 years ago

Lol. Pai dacă mă dau în judecată e ok, că atunci merită deranjul și pentru mine. În cazul în care nu ai observat nu am scris o spoiala de articol denigrator. Am prezentat o situație cu probe. Legat de ăia 300 de lei, pentru ăia am făcut o reclamație ANPC. Dacă nu se rezolvă favorabil sau nicicum, asta e, în viață mai și pierzi. Face cam cât două ieșiri în oraș, până la urmă 🙂

Racu
Racu
7 years ago

Ai rezolvat ceva cu protecția consumatorului?
Am făcut și eu plângere la ei pentru o țeapă luată la un service auto de cartier și aș vrea să știu dacă sunt șanse.

catalinx
catalinx
Reply to  Racu
7 years ago

N-au trecut nici doua saptamani.poate peste o luna, sau ceva.

trackback
7 years ago

[…] am nevoie de asta. Se pare că-i oricum inutil. La reclamația pe care am făcut-o împotriva  Calvin Construct la ANPC , n-a răspuns nimeni. Încă. Nu se știe niciodată, totuși.Poate-poate. […]

trackback
6 years ago

[…] Asa  patesc cand am nevoie de cineva sa-mi renoveze o baie. […]

Bogdan Petrea
Bogdan Petrea
2 years ago

Zilele trecute am descoperit un nou site numit Wilio. Puteți căuta în mai multe categorii. Dacă l-am interpretat corect, există două modalități de a vă înregistra sau ca profesionist – deocamdată este publicat gratuit. M-am gândit să vă împărtășesc și vouă, să văd dacă cineva poate beneficia și, eventual, să obțină contacte și sarcini noi. Pare a fi o aplicație practică. Dacă am deranjat cu recomandarea mea imi cer scuze.