Scandal in Bangalore (Bangaluru).Cauvery (Kaveri)

Știu ca nu vă pasă de ce se întâmplă în India, cu excepția câtorva colegi și foști colegi, dar ca idee, citeam dis-de-dimineață știrile  și observam ca e un pic de bătaie și scandal în Bengaluru.

Lucru confirmat de un coleg , care azi lucreaza de acasă. Zicea el că e  ”political issue”.

Știu sunt mulți , ce treabă avem noi, n-avem . Dar dacă vă interesează – se ceartă pe apă. Că nu prea au.

E greu să numești asta political issue.

 

La nivel de presă și știri și social networks sunt tot felul de discuții legate de ministra șefă din  provincia Tamil Nadu, Jayalalithaa ( știu asta doar că am cercetat acum să văd ce dracului zic ăștia și de cine).

În realitate problema e mult mai simplă, iar implicarea politică e doar dată de faptul că politica nu poate rezolva o problemă naturală. Nu e nici măcar  în întregime economică. Well, vezi ” the economic problem of scarcity”.

Treaba e așa: Ăsta e râul ( furat de pe wiki , că n-am timp de embed si alte chestii – mai și muncim)

kaveririver

Râul ăsta trece prin 4 provincii ( state) , din câte observ:  Karnataka,  Kerala, Tamil Nadu, Puducherry. Sper că nu greșesc, că nu sunt expert în georgrafia administrativă a Indiei.

Și, simplu spus, nu are apă de ajuns pentru toată lumea.  Ăia din Karnataka au  în bazinul lor hidrografic o mare parte din debitul de apă al râului și cam au nevoie și de apă, dar nu de toată – zic ceilalți, lol. Observați terenul și altitudinea. Au făcut oaresce baraje și le dau alorlalți cu țârâita, că așa e când e cu lipsuri. Rație și cartelă taică! Detalii despre împărțeală, politici și decizii juridice aici. În engleză, dacă nu știi, dă-te jos după blog.

Mai simplu , un tribunal  de-al lor a decis câtă apă se alocă cui, iar aia din Karnataka erau responsabili să aloce atâta apă. Să fie domne de-ajuns la toată lumea!  Poza e furată din linkul de mai sus. dacă se plânge vreun proprietar , o dau jos  și-o desenez eu în paint. Ete fleoșc, ați vrea voi. O dau jos și atât, la o adică.

fairsharekaveri

Treaba e așa , e ușor să decizi și să aloci cotele ăstea de apă  când e destulă, mai nașpa când e secetă  🙂 . Sau, mă rog , nu neapărat ușor, dar te descurci.

Bine, lăsând la o parte faptul ca nimeni din ceilalți trei nu e mulțumit de câtă apă primește și toți contesta decizia arbitrată în justiție.

Știi cum e, când e secetă și nu e destulă apă pentru toți, probabil că ar trebui să se respecte o proporționalitate, doar că cine împarte, parte-și face. Dacă apa trece mai întâi pe la mine, na, ce vrei. Să nu mă ating de ea, că e a ta și s-o las să curgă la vale în timp ce eu sufăr de uscăciune? Da, sigur.

Așa că până una alta, ăștia au dat puțin foc la oraș.

Nu m-am obosit să adun date și să scriu eu articolul ăsta de dragul de a fi la zi cu știrile din India. Cei interesați de știrile de acolo le găsesc pe google. E doar un exemplu practic de problemele  care apar când resursele naturale lipsesc , sau când distribuția lor raportată la populație le face insuficiente.

În rest , da , poți să-i spui politică , poți să-i spui cum vrei, problema e esențială. Cu cât mai mare lipsa, cu cât mai greu să impui ordinea și  împărțeala politică.

I know there are a couple of people I am related to on facebook who will, possibly, try to translate this in English. I have checked how this goes with  google translate and it’s not exactly what I am saying in Romanian, but I don’t have enough time to write this both ways. So,  sorry.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments